Dodaj do ulubionych

Obrazona Rosjanka

27.06.23, 15:34
W towarzysko zawodowej miedzynarodowej sytuacji przypadkowo rozpoczela sie dyskusja (nie przeze mnie) o wojnie w Ukrainie.
A ze nie jestem osoba ktora dyplomatycznie milczy wiec przedstawilam stanowisko sasiada Rosji po krotce opisujac na jakiej zasadzie dziala ruski mir i jakie zniszczenia terror i zaglade sieje przez dziesiatki lat.
Powiedzialam tez ze problem z Rosja to nie tylko Putin ale i wytresowanh narod.

Rosjanka poczula sie zdyskryminowana.

I tak sie zastanawiam czy ja przegielam. W koncu to nie ona lata z kalasznikowem, gwalci i zabija.
Czy powinnam byla ubrac moja opinie w piekne slowka.

Gdybym to ja byla obywatelka panstwa terrorystycznego. Moze tez mialabym dosc kierowania w moja strone odpowiedzialnosci zbiorowej. A moze sama bym wiedziala ze powinnam sie glosno sprzeciwiac temu co robi moj kraj.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:36
      A skąd wiesz, jak się poczuła?
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:43
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> A skąd wiesz, jak się poczuła?

Bo wyszla ostentacyjnie. A potem sie poskarzyla pewnemu Holendrowi zonatemu z Chinka ktory uwaza ze Ameryka to siedlisko wszelkiego zla.
        • szeptucha.z.malucha Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 07:28
          Aha. I się przejęłaś? A jakie uczucia mają osoby dotknięte ruskim mirem? Czy np. Ujgurowie chińskim porządkiem?
    • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:40
      W sytuacji zawodowej to było nieprofesjonalna zachowanie.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:47
        Towarzysko zawodowej tj.koncowy wypad przedwakacyjny do knajpy na zakonczenie wspolpracy.
        Profesjonalizm nie jest tu przedmiotem mojego rozwazania.
        Chodzi o kwestie ogolnoludzkie.
        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:52
          Jeśli nikt Cię nie pytał o ocenę postawy narodu, to było strasznie słabe, ot egzaltowana, nieobyta pani ze wschodu bez treningu w small talk.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:56
            No tak. Masz racje powinnam poczekac jak udziela mi glosu w knajpie. Bez pozwolenia trzeba milczec.
            Wiesz tris. Ty pytaj o pozwolenie. Ja bede mowic nie pytajac o nie. I niech kazdy zyje po swojemu.
            • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:57
              jammer1974 napisała:

> No tak. Masz racje powinnam poczekac jak udziela mi glosu w knajpie. Bez pozwol
              > enia trzeba milczec.
              > Wiesz tris. Ty pytaj o pozwolenie. Ja bede mowic nie pytajac o nie. I niech kaz
              > dy zyje po swojemu.

To w jakim celu założyłaś ten wątek?
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:16

> To w jakim celu założyłaś ten wątek?

Dostalas pozwolenie na wypowiedz?
                • muireade Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:03
                  jammer1974 napisała:

>
                  > > To w jakim celu założyłaś ten wątek?
                  >
                  > Dostalas pozwolenie na wypowiedz?

big_grin big_grin big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:44
                po_godzinach_1 napisała:

>

Wygląda na to, że po to by swoich rozmówców powyzywać od idiotek i trolli 🙄
                • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:40
                  A to pierwszy raz? W każdym wątku, gdzie ona pisze, to obraża swoich rozmówców. W każdym. Nie ma żadnych argumentów, to co innego jej pozostało? Prostactwo i inwektywy.
              • primula.alpicola Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:28
                po_godzinach_1 napisała:

>

No, jak zwykle. Zadaje pytanie a potem biada forumkom, które odpowiedzą nie po myśli.
              • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:35
                po_godzinach_1 napisała:

Jak zawsze: w celu pokazania jaka jest zaje…fajna
                • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:41
                  panna.nasturcja napisała:

> Jak zawsze: w celu pokazania jaka jest zaje…fajna

Ale pokazała coś przeciwnego .
                  Pracować z Rosjanką pracowała, pieniądze zarabiała. A po wszystkim w jej obecności nawrzucała całemu narodowi rosyjskiemu.

I na koniec nawrzucała forumkom smile
                  • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:55
                    Czyli jak zawsze.
                    Z niej wychodzi agresywna prymitywna baba po dziesięciu postach w wątku, czasem wcześniej.
                    Do tego dość bezmyślna.
                    • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:41
                      panna.nasturcja napisała:

> Czyli jak zawsze.
                      > Z niej wychodzi agresywna prymitywna baba po dziesięciu postach w wątku, czasem
                      > wcześniej.
                      > Do tego dość bezmyślna.

O to to to! 100/100!
              • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:10
                po_godzinach_1 napisała:

> jammer1974 napisała:
                >
                > > No tak. Masz racje powinnam poczekac jak udziela mi glosu w knajpie. Bez
                > pozwol
                > > enia trzeba milczec.
                > > Wiesz tris. Ty pytaj o pozwolenie. Ja bede mowic nie pytajac o nie. I nie
                > ch kaz
                > > dy zyje po swojemu.
                >

Przecież ona nie zrozumiała w ogóle pierwszej części zdania, które napisała tris: jeśli nikt Cię nie pytał o ocenę postawy narodu. W dodatku to nie była opinia, tylko zdanie warunkowe.
                Nie dość że agresywna, to jeszcze niekumaty troll.
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:58
              Doprawdy, dorośli ludzie zwykle są nauczeni niedzielenia się każdą myślą w każdym towarzystwie.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:18
                Nic nie stoi na przeszkodzie zebys kontynuowala swoja "doroslosc" i milczala w towarzystwie gdy nie udziela ci glosu. Nie ma zadnego problemu.
                • cosmetic.wipes Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:56
                  Nie chodzi o udzielanie głosu, tylko o zwykle obycie.
                  I zgodzę się z triss, że radosne wyrzygiwanie wszystkich swoich przemyśleń jest słabe.
                  • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:59
                    Cóż, towarzystwo oceniło, że pani ma coś z deklem i tyle.
                    Przypadkowym obywatelom Chile czy Argentyny też raczej nie wywala się udziału w Operacji Kondor.
              • nutella_fan Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 07:12
                10/10
            • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:13
              A leki na ADHD bierzesz regularnie?
            • alewcale Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:11
              Tak tak triss.Powinna była milczeć i uśmiechać się zniewalająco przemilczając skrętnie mordowanie niewinnych Ukraińców, gwałty, kradzieże, porwania dzieci i wywożenie ich pod wymyślnymi powodami. Są jeszcze tajemnicze zaginięcia a metoda oskarżania o terrorym została wypróbowana już w latach 30ych ub.wieku, kiedy to mordowano Ukraińcom literatów i opzostałą inteligencję.
              • nutella_fan Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 07:25
                Ja słyszałam, że to Ukraińcy mordowali na Wołyniu.
          • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:21
            >nieobyta pani ze wschodu bez treningu w small talk.

rozumiem, że obyta "w small talk" jammer powinna powiedzieć, że rassija, rękoma swoich obywateli jak najbardziej, nie morduje niewinnych obywateli całkiem innego i suwerennego kraju, na który bezpardonowo napadła, tylko prowadzi "operacje specjalną", w imię dobra dla całego swiata? rosyjscy obywatele, którzy milcząc, daja na to zgodę, sa wspaniałym narodem
            Oczyma wyobraźni widzę small talk przed komora gazową, do której maszeruje transport;
            - jaka piekna pogode dzis mamy...
            - prawda? jakie piękne słońce...
            Dodam tylko, ze jednak większośc swiata potępia ruskich za to, co wyprawiaja wiec to nie jest "nieobyta pani ze wschodu" ale niemal cały świat.
            I w ogole nie wiem, co ta ruska baba, obrazona za mówienie prawdy, robi w tej korporacji?
            • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:43
              mava1 napisał(a):

> >nieobyta pani ze wschodu bez treningu w small talk.
              >
              > rozumiem, że obyta "w small talk" jammer powinna powiedzieć, że rassija, rękoma

Wystarczyło po prostu nie włączać się w projekt, który nosił jakiekolwiek znamiona rosyjskiej współpracy. Ale ona współpracowała, kaskę przygarnęła, towarzysko się spotkała i dopiero na koniec jej się ulało. Relatywizm moralny i obrzydliwa hipokryzja.
              • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:53
                >Wystarczyło po prostu nie włączać się w projekt, który nosił jakiekolwiek znamiona rosyjskiej >współpracy

ale to przeciez miedzynarodowa korporacja, jammer mogła z tą panią w ogóle nie mieć do czynienia, ba, nawet nie wiedzieć, że rosjanka tam pracuje a nawet jesli, to jaki jest jej "światopogląd". Przeciez wsród rosjan sa tacy, którzy nie kryją się z potępieniem wojny i putina.
                • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:58
                  Bla bla, jakoś dziewczyny pracujące na uniwersytetach potrafiły zrobić przesiew i odrzucić wszystko co nosi znamiona rosyjskiej współpracy, czy afiliacji. Przecież osoba tak wyczulona na tym punkcie jak Jammer powinna była przed rozpoczęciem jakiegokolwiek projektu sprawdzić, kim będą jej partnerzy.
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:03
                  Och kaman, ten "wspolny projekt" to bylo przygotowywanie do sezonu domkow kempingowych na tym samym polu albo cos w ten desen. Serio ktokolwiek imaginuje ze ludzie pokroju jammer pracuja w miedzynarodowej korporacji? W miedzynarodowej owszem, proste prace fizyczne zazwyczaj wykonuja emigranci i na tym koniec tej swiatowosci przedsiebiorstwa.
                  • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:12
                    A to swoją drogą. Trochę się w tych imaginacjach zapędziłam. 🤣
                  • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:39
                    >Och kaman, ten "wspolny projekt" to bylo przygotowywanie do sezonu domkow >kempingowych na tym samym polu albo cos w ten desen.

i sądzisz, że panie od 'domkow kempingowych" sa zapraszane na "spotkanie miedzynarodowe" w knajpie? zdalnie?
                    i ze w ogole takie spotkania sie organizuje dla "pań od domkow kempingowych"?
                    jammer nie znam bo nie sledzę ematek, ich wpisów i wątków więc posiłkuje sie tylko tym, co tu napisała.
                    "Dziewczyny na uniwersytecie" pracuja jednak w mniejszym gronie niz miedzynarodowa korporacja...
                    • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:48
                      mava1 napisał(a):

> "Dziewczyny na uniwersytecie" pracuja jednak w mniejszym gronie niz miedzynarod
                      > owa korporacja...
                      O serio? Chyba masz niewielkie pojęcie o współpracy zagranicznej w szkolnictwie wyższym…
                      • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:19
                        >O serio? Chyba masz niewielkie pojęcie o współpracy zagranicznej w szkolnictwie >wyższym…

chyba jednak nie ma tu współpracy bezposredniej? a tylko przegladanie projektów "na uniwersytecie".
                        Czy "uniwersytet" jest tak bogaty, ze rozsyła "dziewczyny" po swiecie?
                        • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:28
                          Jak to nie ma współpracy bezpośredniej? Już za moich zamierzchłych czasów zjeździłam pół świata w ramach przeróżnych grantów, a byłam na naukowej prowincji. Nawet nie wyobrażam sobie jak to działa w dużych międzynarodowych ośrodkach badawczych. Kura wie, to napisze, kiedy przeczyta.
                          • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:36
                            Już za moich zamierzchłych czasów zjeździłam pół świata w ramach przeróżnych grantów

to chyba ciutek inna sprawa, granty a wspólne projekty.
                            Juz nie wspomnę, że 100 lat temu uczelnie były bogatsze
                            • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:49
                              > to chyba ciutek inna sprawa, granty a wspólne projekty.

ja nie bardzo wiem, o co pytasz?
                              nie pracuje na uniwersytecie, a w intytucie badawczym (nie w Polsce).
                              wyjazdy sa glownie, jak czlowiek sobie jakis grant zalatwi wlasnie lub na konferencje. i tutaj, od czasu wojny w Ukrainie, nie wolno nam wyjezdzac, ani nawet uczestniczyc online w zadnym zebraniu/konferencji/itp, na ktorej sa zarejestrowane osoby z afiliacja rosyjska lub bialoruska.

poza tym moj osrodek jest bardzo miedzynarodowy i wspolpracuje z najrozniejszymi krajami, gosci non-stop mnostwo zagranicznych naukowcow, inzynierow, innych fachowcow. ma umowy finansowe z innymi krajami - my uczestniczymy (finansowo lub w inny materialny sposob) w najrozniejszych projektach na calym swiecie, oraz rozne kraje uczestnicza (finansowo lub w inny materialny sposob) w najrozniejszych projektach u nas. i tutaj tez nastapilo wstrzymanie wspopracy z rosja i bialorusia - nie przyjmuje sie od nich pieniedzy (kilka projektow musialo bardzo okroic swoje plany, bo duzo bylo wlasnie dostarczane przez te kraje) - oraz wszelkie osoby "na kontraktach" zostaly "wyproszone".

nie zapraszamy tez nikogo z tych krajow do dalszej/nowej wspolpracy. na listach autorow w publikacjach nie moga pojawiac sie afiliacje rosyjskie lub bialoruskie. moj instytut ma dosc ostra polityke przeciwko rosyjskim/bialoruskim instytucjom (nie ludziom!)
                              • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:14
                                >ja nie bardzo wiem, o co pytasz?

to chyba nie do mnie? bo ja o nic, ciebie akurat, nie pytam.
                            • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:50
                              No ale te granty, to właśnie były wspólne projekty. Jedziesz do jakiejś pipidówki w Hong Kongu, do wydziału, który zajmuje się takimi samymi kwestiami co Twój instytut, czy katedra i dyskutujecie o wspólnych badaniach, których rezultatem będzie publikacja/konferencja/inne. Do projektu włączają się placówki badawcze ze wszystkich współpracujących wydziałów i jednym z nich jest Rosja, która jest mile widziana przez część partnerów. A ty, albo przymkniesz na to oko i współpracujesz, albo rezygnujesz z dobrej kasy i współpracy. Trzeba mieć jaja, aby to zrobić, a nie zgarnąć kasę, popodróżować sobie za free, a na koniec wyrzygać rosyjskim naukowcom, co się sądzi o ich narodzie. 🤷🏻‍♀️
                              • snakelilith Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:10
                                magdallenac napisała:

> A ty, albo przymkniesz na to oko i współ
                                > pracujesz, albo rezygnujesz z dobrej kasy i współpracy. Trzeba mieć jaja, aby t
                                > o zrobić, a nie zgarnąć kasę, popodróżować sobie za free, a na koniec wyrzygać
                                > rosyjskim naukowcom, co się sądzi o ich narodzie. 🤷🏻‍♀️

Jej, strasznie długa dyskusja i bicie piany o nic. Jak pokazała już kura, współpraca z rosyjskimi i białoruskimi instytucjami zostało w Europie Zachodniej ukrócone, jeżeli nie całkiem skasowane. W Holandii więc nie pracują żadne Rosjanki na rosyjskich afiliacjach. Mieszka tam jednak cała masa rosyjskich emigrantów, którzy mają tyle wspólnego z Putinem i wojną, co ja z Kaczyńskim i jego antyniemieckimi fobiami. Oni pracują zwykle dla holenderskich, czy innych zachodnich firm i z ich pracy nie profituje ani Rosja, ani Putin. Przypyerdalać się do tych ludzi, by na każdym kroku tłumaczyli się wojny na Ukrainie, jest absurdem. To tak jakbym ja musiała się ciągle tłumaczyć z wyborców PISu, z którymi też nie mam nic wspólnego i nikomu z nich nie będę i nie mam ochoty się po tylu latach poza Polską tłumaczyć.
                                I swoją drogą, cała masa Rosjan nie żyje właśnie w Rosji, bo ten kraj, włącznie z Putinem, im nie odpowiadał. I to, że nie pracują na cześć matuszki Rassyji jest w sumie pozytywnym efektem, który raczej dobrze o nich mówi.
                                Dowalać się więc do każdego z rosyjskim pochodzeniem trzeba mieć nie po kolei w głowie, albo być bardzo głupim człowiekiem, z bardzo wąskimi horyzontami. Czym daleko od jammer nie jesteśmy.
                                • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:22
                                  >Przypyerdalać się do tych ludzi, by na każdym kroku tłumaczyli się wojny na Ukrainie, >jest absurdem

no jednak niekoniecznie, moim zdaniem. Zalezy od ich stanowiska.
                                  Wojna w Ukrainie to nie jest jakas tam rebelia, giną setki tysiecy niewinnych ludzi.
                                  I jednak jak w PL działała Solidarnosc, ze wszystkimi tego konsekwencjami, gdzie jednak nie ginęli ludzie, to emigranci mieszkajacy poza Polską, potrafili sie zachowac. Wspierali opozycje w Polsce, słowem i czynem, dosyc mocno.
                                  Nie mozna traktować rosjan, którzy urzadzili sie wygodnie na zachodzie, jako "niemajacych nic wspólnego" bo są obojetni na to, co wyprawia matuszka.
                                  • snakelilith Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:36
                                    mava1 napisał(a):

> no jednak niekoniecznie, moim zdaniem. Zalezy od ich stanowiska.

Przestań bredzić. "Die Gedanken sind frei" - "Myśli są wolne", dlatego nikomu nie zabronisz myśleć, czego chce, o kim i o czym chce. Dopiero czyny możesz oceniać. I jeżeli ta Rosjanka żyjąca na emigracji nie popiera swoim aktywnym zachowaniem wojny Putina, to nie musi się tobie, czy komukolwiek z niczego tłumaczyć. Tak samo jak ty nie musisz się tłumaczać z tych, którzy mordują w Polsce kobiety w imię "ochrony nienarodzonego życia".
                                    I nie pyerdol o Solidarności, bo żyją jeszcze ludzie pamiętający ponad 90% poparcie dla PZPR w wyborach, masowe pochody pierwszomajowe i inne fakty, które robią z Polaków dla całego świata komunistów pierwszego sortu, a nie mieliśmy nawet takiego Putina, który nie ma żadnych skrupułów by mordować wszelką opozycję, czy dziennikarzy krytykujących jego politykę. I z tego kraju nad Wisłą też cała masa wyemigrowała, a raczej uciekła, by "urządzić "się na wolnym Zachodzie. Sprawdź sobie liczbę Polaków na całym świecie, a potem pluj na opuszczających dyktaturę zwykłych Rosjan. Bo cizią z kręgu oligarchów ta Rosjanka od jammer pewnie nie jest, te nie sprzątają holenderskich biur.

• po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:40
                                      snakelilith napisała:

> Przestań bredzić. "Die Gedanken sind frei" - "Myśli są wolne", dlatego nikomu n
                                      > ie zabronisz myśleć, czego chce, o kim i o czym chce. Dopiero czyny możesz ocen
                                      > iać. I jeżeli ta Rosjanka żyjąca na emigracji nie popiera swoim aktywnym zachow
                                      > aniem wojny Putina, to nie musi się tobie, czy komukolwiek z niczego tłumaczyć
                                      > . Tak samo jak ty nie musisz się tłumaczać z tych, którzy mordują w Polsce kobi
                                      > ety w imię "ochrony nienarodzonego życia".
                                      > I nie pyerdol o Solidarności, bo żyją jeszcze ludzie pamiętający ponad 90% popa
                                      > rcie dla PZPR w wyborach, masowe pochody pierwszomajowe i inne fakty, które rob
                                      > ią z Polaków dla całego świata komunistów pierwszego sortu, a nie mieliśmy naw
                                      > et takiego Putina, który nie ma żadnych skrupułów by mordować wszelką opozycję,
                                      > czy dziennikarzy krytykujących jego politykę. I z tego kraju nad Wisłą też cał
                                      > a masa wyemigrowała, a raczej uciekła, by "urządzić "się na wolnym Zachodzie.
                                      > Sprawdź sobie liczbę Polaków na całym świecie, a potem pluj na opuszczających
                                      > dyktaturę zwykłych Rosjan. Bo cizią z kręgu oligarchów ta Rosjanka od jammer pe
                                      > wnie nie jest, te nie sprzątają holenderskich biur.

Brawo, Snake!
                                    • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 13:48
                                      >I nie pyerdol o Solidarności, bo żyją jeszcze ludzie pamiętający ponad 90% poparcie >dla PZPR w wyborach, masowe pochody pierwszomajowe

to chyba ty pie*dolisz.... W PRL 90% popierało system? chyba na papierze (czyli w wyborach), twoja rodzina to nie 90% (bo chyba stąd czerpiesz wiedzę...), masowe pochody były jak dzis spedy pisowców, z listami obecnosci.Ja tez pamietam prl bo wtedy dorastałam
                                      I zapewne gdyby owa rosjanka odcięła sie od ruskich putina to nie byłoby dyskusji tam, na spotkaniu. Ale ona poczuła się w obowiazku poczuć"dyskryminowana".
                                      Ci rosjanie, którzy odcinaja sie od putina nie sa "dyskryminowani" ani tak sie nie czują - bo nie maja powodu. W Polsce choćby Wyrypajew.
                                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:43

"> I zapewne gdyby owa rosjanka odcięła sie od ruskich putina to nie byłoby dyskus
                                        > ji tam, na spotkaniu. Ale ona poczuła się w obowiazku poczuć"dyskryminowana".
                                        > Ci rosjanie, którzy odcinaja sie od putina nie sa "dyskryminowani"

Absolutna prawda. Informuje ze jest biedaczka dyskryminowana ale potepienie dzialan Rosji na Ukrainie juz jej przez gardlo nie przejdzie.
                                        Nie biega z kalasznikowem ale jej poglady sa jasne.

• mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:30
                                >A ty, albo przymkniesz na to oko i współpracujesz, albo rezygnujesz z dobrej kasy i >współpracy

i właśnie w takich grantach w wiekszosci o to chodzi. Efektów żadnych a kasa leci.
                    • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:11
                      "
                      > i sądzisz, że panie od 'domkow kempingowych" sa zapraszane na "spotkanie miedzy
                      > narodowe" w knajpie? zdalnie?
                      > i ze w ogole takie spotkania sie organizuje dla "pań od domkow kempingowych""

Ona tak sadzi bo ona ma mozg 5 latki. I nie wychodzi ponad to co sama jest w stanie ogarnac. Biedne stworzenie.
                      • yuka12 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:09
                        W mojej byłej pracy też mieliśmy międzynarodowe spotkania. Nawet międzykontynentalne 😂. Ale Rosjan z nami nie było, fakt 😁.
                • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:54
                  Mava, jammer, jak sama dalej w wątku przyznała nie pracuje w korpo. Tym bardziej międzynarodowym. Poza tym jest pospolitą hipokrytką.
                  • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:59
                    Taaak. I Ty to mówisz?
                  • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:59
                    Skoro nie pracuje w korpo to o co cala awantura i zarzuty braku profesjonalizmu oraz sugestie zeby zrezygnowala z projektu?
                    • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 13:40
                      Bo o tym, że nie pracuje w korpo po raz pierwszy napisała na drugiej stronie swojego wątku.
                  • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:05
                    >Mava, jammer, jak sama dalej w wątku przyznała nie pracuje w korpo. Tym bardziej >międzynarodowym. Poza tym jest pospolitą hipokrytką

bardzo mozliwe gdyz, jak wspomniałam, nie sledze poszczególnych forumek. Poza niektórymi rzucajacymi sie w oczy np. o tobie wiem, ze jesteś chorowita a o snake, ze jest po menopauzie i czuje sie ekspertka w tej dziedzinie.
                    • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:18
                      😀
                    • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:41
                      🙂
        • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:55
          Kwestie ogólnoludzkie: wyrzygałaś na kobietę co chciałaś i szukasz usprawiedliwienia. Bardzo nieprofesjonalne i bardzo nietowarzyski zachowanie.
          • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:57
            Jakoś na co dzień mogłaś z osobą pracować a tu taki wyrzyg. Bardzo dwulicowe zachowanie tak naprawdę. Na pewno Ci nie przysporzy popularności w pracy ani w tych kręgach towarzyskich.
        • pulcino3 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:16
          Są pewne żelazne zasady na spotkaniach towarzysko zawodowych , ba! rodzinnych też. Przy wspólnym stole nie porusza się tematów : politycznych, religijnych i ...szczepień na koronę.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:27
            Wszystkie rodziny o tych zasadach byly powiadomione?
        • princesswhitewolf Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:33
          >Towarzysko zawodowej tj.koncowy wypad przedwakacyjn

w szkole pracujesz czy ciom>?
          • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:10
            Można się litować nad narodem rosyjskim ,ale dlaczego młodzi ludzie w dobie neta nie kopną w tyłek tych wszystkich starych dziadów szaleńców generałów i tą całą klikę .Tylko się godzą na wszystko .Kiedyś mi było ich żal .Teraz to Ruskich mam gdzieś .
    • anorektycznazdzira Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:41
      Ogólnie na "platformie" międzynarodowej jest pewna tendencja do ubierania w ładne słowa i zmiękczania wypowiedzi. Nie chce mi się rozwalać goovna na atomy czy to dobrze czy to źle, ale chcę stwierdzić fakt, że tak jest i że to nie leży w polskim zwyczaju (nie mamy odruchu ani treningu tak się wypowiadać).
      Zatem może oczekiwano rzeczywiście przedstawienia stanowiska political correct???
      Nie wiem, ale reakcja Rosjanki obchodziłaby mnie mniej, niż ogólny feedback co do wrażenia osób z innych krajów. Gdyby byli lekko zbulwersowani, to bym przemyślała sformułowania następnym razem wink
      No ale może nie byli.

Co do samych Rosjan, to są przekarmieni wizją ogólnoświatowej rusofobii. To jest u nich słowo odmieniane przez wszystkie przypadki, uosabiające pewną wizję jak są traktowani przez inne nacje. Nawet bardzo ogarnięty Rosjanin (mój kumpel), który otwarcie wojny putinowskiej nie popiera, mieszka w stanach- nawet on jak się zdążyłam zorientować wierzy w rusofobię. Oddziela to od wojny, którą potępia, ale uważa, że inni są do Rosjan uprzedzeni. Może ta Twoja też cokolwiek histeryczna na tym tle?
      • szarmszejk123 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:51
        "Oddziela to od wojny, którą potępia, ale uważa, że inni są do Rosjan uprzedzeni."

Znajoma Rosjanka identycznie.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:06
        Nic odemnie nie oczekiwano. Projekt sie skonczyl. Mozna sie rozejsc.
        Jej reakcja nie ma dla mnie personalnego znaczenia.
        Raczej tak sie zaczelam zastanawiac ogolnie czy mam prawo stosowac odpowiedzialnosc zbiorowa w stosunku do osoby ktora taktycznie milczy w sprawie swojego stosunku do wojny.

W stosunku do Rosjan jawnie sprzeciwiajacych sie rezimowi to wiem co robic. Ale nie bardzo wiem co robic z tymi skrytokibicujacym swojej mateczce rasiji
        • krypteia Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:17
          Niunia, w sytuacji czysto towarzyskiej Możesz sobie mówić i robić co tylko sobie zażyczysz. Natomiast zawodowej masz trzymać mordę w kubeł, w przeciwnym wypadku będziesz miała HR Case
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:21
            A w sytuacji towarzyskiej z ludzmi zwiazanymi zawodowo?
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:23
              Niestosowne.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:27
                triss_merigold6 napisała:

> Niestosowne.

tris. Nie udzielono ci zgody na wypowiedz. Pytanie nie bylo skierowane do Ciebie. Niestosowne zachowanie.
                • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:31
                  Egzaltacja i publicznie okazywane wzmożenia emocjonalne są krępujace dla postronnych.
                  • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:34

> Egzaltacja i publicznie okazywane wzmożenia emocjonalne są krępujace dla postro
                    > nnych.

A Ciebie nie krepuje ciagle udzielanie odpowiedzi na pytanie nie skierowane do Ciebie? Bardzo niestosowne.
                    • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:37
                      Nie. Zadałas wątek z pytaniem, otrzymujesz odpowiedzi. To nie moja wina, że zrobiłaś z siebie idiotke, która nie panuje nad sobą przy ludziach.
                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:39
                        Pytanie bylo skierowane do kryptei nie do Ciebie. Wiec nie rob z siebie idiotki.
                    • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:41
                      To otwarte forum jakbyś nie zauważyła i każdy się może wypowiedzieć w dowolnym momencie 🙄
                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:46
                        borsuczyca.klusek napisała:

> To otwarte forum jakbyś nie zauważyła i każdy się może wypowiedzieć w dowolnym
                        > momencie 🙄

Generalnie to tak. Ale tris jest "dobrze" wychowana i nie udziela odpowiedzi nie pytana. Przynajmniej tak twierdzi.
                        • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:48
                          Porównujesz jabłka do herbaty
                        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:48
                          Obawiam się, że nie zrozumiałas.
                          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:54

> Obawiam się, że nie zrozumiałas.

Najwyrazniej. Teraz widze ze ta zasada ma dotyczyc innych. Siebie z niej wylaczasz.
                            Teraz przynajmniej rozumiem.
                    • alewcale Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:15
                      Choć ja też znam tę zasadę o niemówieniu o polityce, religii i kilku innych sprawach w sytuacjach biznesowych to jakoś rozumiem jammer. Ludzie giną, wczoraj czytałam news o 2 17-letnich partyzantach, dzieciach w zasadzie, którzy zginęli w walce z koleborantami w obronie Ukrainy. Świat powinien krzyczeć a świat milczy i ma w de śmierć niewinnych ludzi.
                  • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:05

> Egzaltacja i publicznie okazywane wzmożenia emocjonalne są krępujace dla postro
                    > nnych.

A w zyciu, ja popkorn robie i sie rozkoszuje. Nie ma to jak lekka rozrywka po pracy a przed wieczornym treningiem.
                    • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:15
                      Uwielbiam ten moment, kiedy jammer dostaje szału 😅
                      • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:18
                        Ja pamiętam ją z wątku o pierogach. Też grubo było 🙄
                        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:27

> Ja pamiętam ją z wątku o pierogach. Też grubo było 🙄

Ja z corki w telewizji (zazdroszczom, zazdroszczom) i z watku o otylosci (dochtóry dochtóry). Bylo jeszcze "plaskoziemcy plaskoziemcy" ale nie pamietam okolicznosci.
                        • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:47
                          O pierogach przegapiłam chyba? Zatrudnienie nieśmiałej córki w reklamie pamiętam.
                          I kłamliwy wątek o pierścionku z obozu.
                          • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:50
                            forum.gazeta.pl/forum/w,567,173299588,173299588,Nie_ma_ruskich_pierogow.html
                            • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:54
                              Dzięki!
                            • muireade Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:30
                              Borsuczyca, a pamiętasz może tytuł wątku o córce w TV?
                              • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:35
                                O ten chodzi czy jeszcze coś innego było?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174846614,174846614,Dziecko_w_agencji_dla_modeli_dzieciecych.html
                                • muireade Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:53
                                  Dziękuję 🙂
                          • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:17
                            Wątek, a właściwie wątki o pierścionku - pierwsza klasa samozaorania. Aż się dziwię, że w ogóle ktoś ją bierze na poważnie. Dla mnie dopełnieniem był wątek modowy o luzackim ubraniu na wesele w Polsce big_grin big_grin big_grin Piękny wstęp do porno z lat 90 - tych rulez!
                            https://media.tenor.com/vjnEDddwf0AAAAAd/lel-teeth.gif
                            • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:39
                              Zapomniałam o wątku weselnym, fakt, to było coś
                • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:55
                  Cudowny jest ten wątek, niech trwa! big_grin big_grin big_grin
                  • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:56
                    Ej no wezcie, ja mialam isc biegac!!!!
                    • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:01
                      A ja sprzątać smile
                    • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:39
                      suki-z-godzin napisała:

> Ej no wezcie, ja mialam isc biegac!!!!
                      >

na szczęście JA nie biegam, a wprost przeciwnie, podczas sprzątania kuchni znalazłam paczkę czipsów salt&vinegar, więc będę nas reprezentować w tym wątku przez chwilę odpoczynku 😸
                    • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:52
                      Ja poszlam, z trudem się oderwałam, ale poszłam, co jednak znaczy fanatyczna miłość, aha, aha smile
                      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:54
                        Ja tez, 40 minut wpadlo.
                        Fatfobia zobowiazuje. Trzeba bylo ciastki spalic.
          • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:33
            A to nie jedną osobę zwolniono za zachowanie nieodpowiednie na prądowych wyjściach towarzyskich? Choćby był alkohol i tony żarcia i żarty nigdy nie należy się łudzić, że nieodpowiednie zachowanie nie zostanie zgłoszone.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:36
              Ciebie to z tej fuchy trola szybko nie zwolnia.
        • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:17
          A jakby wobec Ciebie zastosowano odpowiedzialność zbiorową za kwestie aborcji w Polsce? Ze Polacy to otępiałe dno, które daje się zmanipulować klerowi i obecnym politykom?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:25
            No wlasnie ja mocno potepiam kwestie aborcji w Polsce. Wiec stoje po tej samej stronie barykady co ew.krytycy z zewnatrz.
            W tej sytuacji pani Rosjanka taktycznie milczy. Czyli domyslnie popiera swoj uciemiezony narod ktory tyle dobrego robi dla swiata i nikt tego nie docenia
            • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:41
              Ale ludzie są różni. Założyłaś, że ta Rosjanka popiera Putina. Bo milczała. A może milczała, bo uznała, że nie ma co dyskutować, że ona myśli np inaczej? Bo o tak Cię nie przegada, bo Ty wiesz, że ludzie ogłupieni są propaganda? A mogła też i tak pomyśleć, bo zwykle nie padają takie słowa na gruncie związanym jednak ze sprawami zawodowymi?
              • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:45
                Wielokrotnie mam kontakty z panami z krajów islamskich - na gruncie zawodowym. I szczerze mówiąc, w życiu nie powiedziałabym im w twarz, że Isla jest ( z mojego punktu widzenia) przestaną religia dla kobiet. A zdarzały mi się dyskusje o religii.
                • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:47
                  Islam, przesraną. Słownik mnie cenzuruje....

Wspomniałam tylko, że nie odnalazłbym się w tamtejszym świecie.
                • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:53
                  kochamruskieileniwe napisała:

> że Isla jest ( z moje
                  > go punktu widzenia) przestaną religia dla kobiet. A zdarzały mi się dyskusje o
                  > religii.

Tak to bardzo szlachetne. Ja ide dalej. Ja nawet o islamie i innych religiach to w ogole nie rozmawiam. Jaka religia jest i dla kogo to juz niech sobie kazdy wybiera.

Mordowanie ludzi to tak jakby kapke inny poziom.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:49
                Ze co? Milczala bo uznala ze nie ma co dyskutowac, ze ona mysli np.inaczej? A to po jakiemu?
                • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:04
                  Ludzie są różni
                  Jeden będzie dyskutował, drugi nie..
                • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:17
                  No ja na jej miejscu tez bym
                  Milczała No ona jest w pozycji „jak się chce psa uderzyć to kij się znajdzie”,,a co właściwie taką publiczna konfrontacja planowałaś osiągnąć?
          • bi_scotti Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:26
            Mnie sie zdarzylo uslyszec pytania w tym temacie sad Wlasnie w kontekscie, "Bi_scotti, YOUR people ... this or that" - tak jak ja bym miala "swoich people" i/lub autentyczny wplyw na to, co owi "moi people" robia w PL. Kolezanka Hungarian-Canadian tez cos wysluchala a propos Orbana choc ona nawet sie na Wegrzech nie urodzila! surprised
            Co do obrazonej Rosjanki, well ... jesli sie wie, ze obok siedzi czlowiek, ktorego nasze slowa moga dotknac do zywego (for whatever reason) to albo nalezy robic to swiadomie i nie dziwic sie, ze dotknely, albo nie robic w ogole. Opcja, ze sie przywalilo z grubej rury a po 24 godzinach przychodzi czas na "reflection" jest jakos tak malo-dorosla uncertain Life.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:29
              Swiat roi sie od doroslych i madrych. Dlatego zyjemy na planecie wszelakiej szczesliwosci.
              • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:22
                jammer1974 napisała:

> Swiat roi sie od doroslych i madrych. Dlatego zyjemy na planecie wszelakiej szc
                > zesliwosci.

No akurat ty nie należysz ani do jednych, ani do drugich uncertain
          • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:24

> A jakby wobec Ciebie zastosowano odpowiedzialność zbiorową za kwestie aborcji w
            > Polsce? Ze Polacy to otępiałe dno, które daje się zmanipulować klerowi i obecn
            > ym politykom?

Argument nietrafiony, bo większość Polaków wcale nie popiera zaostrzenia prawa aborcyjnego i są na to badania. Natomiast większość Rosjan popiera atak na Ukrainę i na to też są badania.
            Co więcej, choć to przykłady jednostkowe, wiele forumek pisało o postawie znajomych Rosjan po wybuchu wojny. Oni pomimo życia w krajach zachodnich i pomimo dostępu do informacji wcale nie potępiają putlera, co najwyżej mają stosunek ambiwalentny
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:30
              Widac niestety po forum ze niektore Poleczki tez nie maja problemu w zw.z wojna.
        • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:15
          jammer1974 napisała:

> Raczej tak sie zaczelam zastanawiac ogolnie czy mam prawo stosowac odpowiedzial
          > nosc zbiorowa w stosunku do osoby ktora taktycznie milczy w sprawie swojego sto
          > sunku do wojny.

A co ma robić, rozkręcać temat na spotkaniu zawodowym? Czy ja mogę w stosunku do ciebie stosować odpowiedzialność zbiorową w związku z rządami Kaczyńskiego?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 16:11
            jednoraz0w0 napisał(a):

> Czy ja mogę w stosunku d
            > o ciebie stosować odpowiedzialność zbiorową w związku z rządami Kaczyńskiego?

Ja za kazdym razem i dobitnie potepiam te postac i jej dxialalnosc. Wiec nie.
            • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 19:37
              Jezu. Niech ktoś jej zwróci uwagę, że nie zaczyna się zdania od "więc". Mnie wygasiła i bardzo dobrze, bo przynajmniej mi nie ubliża, ale błędy takie robi jakby nie skończyła szkoły podstawowej. A podobno studia skończyła 🤔
        • paniusiapobuleczki Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:42
          Akunina zapytano ostatnio, jak mają zachowywać się Rosjanie na emigracji (czyli raczej potępiający wojnę). Akunin odpowiedział, że on dodaje zawsze, że jest przeciwko wojnie i Putinowi. Jeśli człowiek chce rozmawiać dalej to dobrze, jeśli nie- trudno. Ja z osobami, które unikają jasnej deklaracji, nie chciałabym rozmawiać. Odwróciłabym się lub zrobiła to. co jammer. W dupie mam Holendrów i innych politycznie poprawnych. Rosjanie muszą wziąć na klatę wojnę, `tak jak niegdyś Niemcy.
    • alpepe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:45
      Jestem tchórzem, jedna z moich byłych sąsiadek, Rosjanka, która przed wojną nadawała na Putina, a mieszkała w Berlinie na podstawie karty rezydenta z Litwy, w przypadkowej rozmowie była nadzwyczaj ostrożna z krytykowaniem władz moskiewskich. Ona sprzedała swoje mieszkanie i chyba wróciła do Rosji. A ja nic jej nie dowaliłam. W tym miesiącu byłam w poradni przyszpitalnej z córką, tam też była Rosjanka, z synem młodszym od mojej córki tak ze dwa lata. Też się nagadałyśmy do syta, bo czekałam na przyjęcie dwie godziny. Fakt, temat wojny nie był poruszony, ale generalnie, jak ona się dowiedziała, że jestem Polką, była bardzo przyjazna, a i jak jej nie zarzucałam, że przynależy do tego narodu rosyjskiego, który napadł na Ukrainę i nie obarczyłam jej winą. Mam jeszcze jedną znajomą Rosjankę, urodzoną w Berlinie i też jej nic nie powiedziałam do słuchu.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:08
        Wiesz jak rozmowa nie wychodzi na temat wojny to ja tez tego nie robie. Ale jak juz jest to mowie.
    • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 15:46
      jammer1974 napisała:

> Czy powinnam byla ubrac moja opinie w piekne slowka.

Nie, na spotkaniu zawodowym powinnaś swą opinię o narodzie rosyjskim zachować dla siebie.
      • melikles Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:02
        Tak po prawdzie praca w organizacji zatrudniającej Rosjan, albo kontaktujacej się z Rosjanami, to też wstyd.
        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:04
          Eee... w CIA?
        • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:05
          melikles napisał(a):

> Tak po prawdzie praca w organizacji zatrudniającej Rosjan, albo kontaktujacej s
          > ię z Rosjanami, to też wstyd.
          >

No nie wiem. Ja współpracuję od lat z pewnym Rosjaninem. Świetny fachowiec i bardzo miły, solidny człowiek.
          • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:09
            Ja nie, nawet nie znam żadnego Rosjanina. Znam kilkoro Węgrów i nie wyrzyguje im Orbana.
            • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:12

> Ja nie, nawet nie znam żadnego Rosjanina. Znam kilkoro Węgrów i nie wyrzyguje i
              > m Orbana.

A oni tobie Kaczyńskiego?
              • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:13
                No raczej.
                • 152kk Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:52
                  Orban czy Kaczyńscy jednak ździebko się różnią od Putina. Co by o nich nie myślec (ja akurat myślę bardzo brzydko) to inny poziom - O. i K. szkodzą tylko swoim własnym obywatelom i niejako na ich własne życzenie. I nie są zbrodniarzami wojennymi.
                  O ile mogę zrozumieć Rosjan za granicą, że otwarcie nie potępiają Putina (może że strachu, może mają przeprawa mózgi), to udawanie przez osoby postronne, że napaść na inny suwerenny kraj i dopuszczanie sie w nim zbrodni wojennych to tylko inny sposób uprawiania polityki - to już dla mnie zbyt daleko posunięta polityczna poprawność. Tym niemniej wstawki o ruskim mirze siejącym zagładę od dziesiątków lat itd mogła sobie już jammer darować.
                  • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:56
                    152kk napisała:

> Orban czy Kaczyńscy jednak ździebko się różnią od Putina.

Orban i Kaczyński byli przywoływani jako przykład odpowiedzialności zbiorowej.
                  • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:36
                    > O. i K. szkodzą tylko swoim własnym obywatelom i niejako na ich własne życzenie. I nie są >zbrodniarzami wojennymi.

dokładnie! to jest ta 'subtelna" różnica.
                    Putin morduje od lat a ruskie społeczeństwo zgadza sie na to bez mrugniecia okiem.
                    Morduje swoich obywateli - pojedyńczych (opozycje) ale i całkiem niewinnych, jak wysadzenie 2 bloków mieszkalnych z rosjanami w środku, zeby miec podkładę do swojej wojenki z czeczenami (jak pamiętam).
                    I nie jammer zaczęła rozmowę o wojnie rassiji więc ktoś, kto w ogóle poruszył ten temat, był nieprofesjonalny i nie umiał w "small toki", jak to zgrabnie określiła triss
                    Zreszta ciekawe co mówili inni rozmówcy.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:08
        Tak jest towarzyszko
        • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:11
          jammer1974 napisała:

> Tak jest towarzyszko

No cóż, to co mówisz i piszesz świadczy o tobie smile
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:29
            Tak jest towarzyszko.
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:15
        tak, powinna wsadzić mordę w kubeł, nie ma, że jej się nie podoba gwałcenie dzieci. ma się podobać!
        • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:19
          stephanie.plum napisała:

> tak, powinna wsadzić mordę w kubeł, nie ma, że jej się nie podoba gwałcenie dzi
          > eci. ma się podobać!
          >

W sytuacjach towarzyskich osób, z jakimi nie jesteśmy zaprzyjaźnieni nie mówimy o religii, polityce i pieniądzach.
          • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:28
            Rosjanka sama powinna wiedzieć, że u niej jest zbrodniczy reżim, a nie "czuć się urażona".

nie dorabiajmy dupie uszu, jak się tu mówi.
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:30
              Zabawna jesteś
              wiadomosci.wp.pl/putinowski-il-96-w-drodze-do-waszyngtonu-komunikat-zacharowej-6913527737232096a
            • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:31
              stephanie.plum napisała:

> Rosjanka sama powinna wiedzieć, że u niej jest zbrodniczy reżim, a nie "czuć si
              > ę urażona".

Myślisz, że tego nie wie? na jakiej podstawie tak myślisz?

• jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:34
                po_godzinach_1 napisała:

> Myślisz, że tego nie wie? na jakiej podstawie tak myślisz?

A na jakiej podstawie ty myslisz ze ona to wie.

• stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:50
                bo wtedy mówi "niestety, jest, nienawidzę tego", a nie prezentuje oburz.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:32
            po_godzinach_1 napisała:
            > W sytuacjach towarzyskich osób, z jakimi nie jesteśmy zaprzyjaźnieni nie mówimy
            > o religii, polityce i pieniądzach.

Mowa byla o wojnie. O morderstwach i gwaltach a nie religii polityce czy pieniadzach.
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:34
              Tym bardziej niestosowne w pracy niezwiązanej tematycznie.
            • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:37
              jammer1974 napisała:

> Mowa byla o wojnie. O morderstwach i gwaltach a nie religii polityce czy pienia
              > dzach.

Ale powiedz dlaczego wygłosiłeś swoje bonmotami dopiero teraz, jak projekt się zakończył, a nie na początku?
              • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:41
                Dlaczego nie odmówiłaś współpracy?
                • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:43

> Dlaczego nie odmówiłaś współpracy?

co za trudne pytania zadajecie smile
                  • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:24
                    po_godzinach_1 napisała:

> co za trudne pytania zadajecie smile

Bardzo bys chciala co. Jakze mi przykro. Znowu nie wyszlo. Nie wspolpracowalam z nia.
                    Kazdy mial swoja dzialke i ja wykonywal niezaleznie od drugiego. Nawet sie nie widywalismy na codzien.
                • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:08
                  > Dlaczego nie odmówiłaś współpracy?

my zawiesilismy wspolprace naukowa z rosjanami od poczatku wojny. konta mailowe u nas i dostep do infrastruktury jest poblokowany.
                  ze starych publikacji ich nie wywalamy (tych, przy ktorych pracowali przed wojna), ale ja (osobiscie), jako kierownik kolaboracji, wywalczylam (i czasopisma naukowe zaakceptowaly), ze nie ma na listach autorow rosyjskich afiliacji, tylko nazwiska.
                  • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:24
                    Ale są u was zatrydnienie Rosjanie? Na etacie? Bo chyba inna sytuacja jest u jammer, która radośnie pracowała z Rosjanką i nic jej nie przeszkadzało, żeby na koniec jej wygarnąć (zakładając, że cała historia jest prawdziwa0
                    • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:05
                      sa rosjanie zatrudnieni przez nasza instytucje, na etat - wtedy nie pracuja dla zadnego rosyjskiego instytutu - ci zostali.
                      natomiast wszyscy rosjanie i bialorusini, ktorzy byli na roznych kontraktach, ale mieli rosyjskie/bialoruskie afiliacje - zostali "wydaleni" (chyba 2 tygodnie dostali na opuszczenie pracy).
                      • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:10
                        Chociaż uważam, że wątek jest ma wątpliwe intencje, to porusza ciekawy problem. Rosjanie zatrudnieni od lat na "zachodzie", ci z którymi wiele osób współpracuje od lat. I jak z nimi rozmawiać.
                        • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:26
                          spora czesc z "naszych" rosjan ma tutaj rodziny i niemieckie obywatelstwo.
                          nie planowali wracac do rosji.
                          • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:02
                            Byc może podobnie jak "Rosjanka" jammer
                            • bi_scotti Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:40
                              Juz kiedys wklejalam - taka good-feel story ale przeciez nie wszystkie stories trafiaja do mediow - wielu ludzi po prostu jest decent (regardless of background) choc nie musza o tym krzyczec z dachu domu! Life.
                            • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:17
                              > Byc może podobnie jak "Rosjanka" jammer

calkiem mozliwe.
                              co najmniej 2 osoby, ktore znam (rosjanka i bialorusin) sa mocno zaangazowani w pomoc uchodzcom ukrainskim (rowniez w znajdowaniu dla nich u nas pracy).
                              • kura17 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:18
                                co innego decyzje "sluzbowe", a co innego traktowanie konketnych ludzi (wg mnie).
                              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:48
                                kura17 napisała:

> co najmniej 2 osoby, ktore znam (rosjanka i bialorusin) sa mocno zaangazowani w
                                > pomoc uchodzcom ukrainskim (rowniez w znajdowaniu dla nich u nas pracy).

U mnie tylko Ukraincy i Bialorusini. Jest jedna Rosjanka ktora ciagle chce pomagac ale tylko w formie koncertow na rzecz Ukrainy. Jest piosenkarka. Na zbiorkach czy sortowaniu jej nie uswiadczysz. Nie znam i raczej nie chce jej poznac. Nic nie mowie. Przyjmujemy jej propozycje jesli faktycznie jest jakis koncert organizowany. Ale ja mam mieszane uczucia co do intencji.
                                Ale sobie tlumacze ze w glowie jej nie siedze. Niech spiewa jak chce i jak ktos inny chce tego posluchac i wesprzec akcje.

• berdebul Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:01
      Nie usiadłabym z Rosjanką przy stole, więc problem solved. Dlatego nie recenzuję prac z rosyjską afiliacją, odmawiam, informując edytora dlaczego.
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:26
        👏👏👏
      • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:34
        berdebul napisała:

> Nie usiadłabym z Rosjanką przy stole, więc problem solved. Dlatego nie recenzuj
        > ę prac z rosyjską afiliacją, odmawiam, informując edytora dlaczego.

No widzisz, a Jammer z nią pracuje i razem zarabiają pieniądze.
      • demono2004 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:42
        berdebul napisała:

> Nie usiadłabym z Rosjanką przy stole, więc problem solved. Dlatego nie recenzuj
        > ę prac z rosyjską afiliacją, odmawiam, informując edytora dlaczego.

big_grin
    • areyoubetter Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:03
      Jeśli ta akurat Rosjanka popiera Putina, to dobrze zrobiłaś. No cóż - muszą się liczyć z ostracyzmem, to i tak nic takiego w porównaniu do tego, przez co przechodzą mieszkańcy Ukrainy.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:13
        Taktycznie nic nie mowi na ten temat. Wiec Mniemam ze popiera. Wiem ze nie uwaza ze cos jest nie halo z rosyjskim spoleczenstwem.

Na wiesc o tym ze poczula sie zdyskryminowana dokladnie tak zareagowalam-w porownaniu z tym czego doswiadczaja Ukraincy to jej cierpinie jest znikome.
    • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:27
      Przegiełaś
    • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:36
      W sytuacji zawodowej odpuściłabym sobie takie komentarze.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:38

> W sytuacji zawodowej odpuściłabym sobie takie komentarze.

Co tam gwalcone niemowleta. Profesjonalizm przede wszystkim.
        • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:45
          Zwolnij się z pracy i nie współpracuj z Rosjanką. Dlaczego Ty w ogóle robiłaś ten projekt i zarabiałaś na tym pieniądze? Przecież powinnaś sama dać dobry przykład i odciąć od wszystkiego co rosyjskie.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:59
            Ty ze swojej pracy ruskiego trola sie zwolnij.
            • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:41
              Jeśli ona jest trollem, to kim ty jesteś?
        • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:46
          Rozumiem, że od twoich komentarzy niemowlęta przestały być gwałcone?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:02

> Rozumiem, że od twoich komentarzy niemowlęta przestały być gwałcone?

Nawet wiecej. Jak nikt nic nie powie to w ogole nastapi wieczny pokoj i szczesliwosc wszelaka.
            To przez to mowienie o wojnie wojna trwa.
          • sattwaguna Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:04
            Och oczywiście, nie mówmy o niewygodnych tematach. Bo i po co i tak nie mamy na to wpływu.
            Księża gwalca dzieci - cicho bo co to zmieni.
            Kobiety umierają w szpitalach-ojtam nie mamy na to wpływu
            Zabijamy planetę - trudno co my możemy.
            Władza wyprowadza nas z Unii - trudno, popatrzymy

Ważne by miło było i nikt nie poczuł się urażony
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:06
              Najwazniejszy jest "professionalizm".
            • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:08
              Na wszystkie wymienione przez ciebie tematy było multum wątków na forum. Właśnie forum dyskusyjne to odpowiednie miejsce na dyskusje wszelakie. Piwko ze small talkiem w założeniu już niekoniecznie.
        • cosmetic.wipes Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:02
          jammer1974 napisała:

> Co tam gwalcone niemowleta. Profesjonalizm przede wszystkim.

Twoje działanie miało na celu wycofanie wojsk rosyjskich z Ukrainy? To chyba adresaci ci się popieprzyli.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:06

> Twoje działanie miało na celu wycofanie wojsk rosyjskich z Ukrainy?

Na przyszlosc taktycznie bede milczec. Wtedy wycofaja.
            Nie wiedzialam ze tylu tu ruskich troli.
            • cosmetic.wipes Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:09
              Strasznie się emocjonujesz, a mogłabyś pomyśleć logicznie. I nie rób z siebie bohaterki, bo rzygnięcie randomowej Rosjance jest bezpieczne i nieskuteczne. Więc tak - ulałas sobie i nic poza tym.
              • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:19
                cosmetic.wipes napisała:

> Strasznie się emocjonujesz, a mogłabyś pomyśleć logicznie. I nie rób z siebie b
                > ohaterki,
                bo rzygnięcie randomowej Rosjance jest bezpieczne i nieskuteczne. Wię
                > c tak - ulałas sobie i nic poza tym.
                >

Pani pierwszy raz w watku autorki? Przeciez tu sie wlasnie po to wchodzi big_grin
                Mozna jeszcze liczyc ile razy napisze aktualnie wybrane wyzwisko, bo jak sie jednego uczepi to pisze je w dwoch postach na trzy. To jest tak rozkosznie zenujace 😅
                • cosmetic.wipes Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:19
                  Nie pierwszy.
                  Też lubię jak jammer się wkvrwia 😁
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:23
                Twoje milczenie cosmetic na szczescie wojne zakonczy.
            • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:09
              jammer1974 napisała:

> Nie wiedzialam ze tylu tu ruskich troli.

Nazwij wszystkich ruskim trollem. Od razu twój świat zrobi się prostszy.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:26

> Nazwij wszystkich ruskim trollem. Od razu twój świat zrobi się prostszy.

Ciebie nazwalam swieta wiec jednak niczego mi to nie ulatwi.
                • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:34
                  A to dlaczego niby zostałam wykluczona z grona trolli? 🙄
                  • bi_scotti Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:09

> A to dlaczego niby zostałam wykluczona z grona trolli? 🙄

Trzeba sie bylo wylegitymowac albo chociaz pokazac actual photo tongue_out Zalaczam przyklad Icelandic Troll - nie moglam znalezc ruskiego, sorry, na pewno mocno ukryty tongue_out Cheers.
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:59

Dlaczego?
        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:01
          Ponieważ to nieprofesjonalne, niestosowne i przy nieodpowiednim audytorium.
          Rozumiesz, kelnerowi w Turcji też nie wyrzygujesz ludobójstwa Ormian i obecnych zbrodni w Syrii.
          • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:03
            Niestosownie? Nieprofesjonalnie?
            Proszę triss, znaj miarę, bo to, co piszesz, jest żenujące
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:06
              Żenujące jest egzaltowane popisywanie się prywatnymi, atakującymi opiniami w zróżnicowanym towarzystwie zawodowym zwłaszcza międzynarodowym.
              • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:07
                No powiało wielkim światem i dobrymi manierami... jak u pewnej kwoki

• triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:12
                  To właśnie ten frak, który dobrze leży w trzecim pokoleniu.
                  • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:28
                    Nigdy tu z tobą nie dyskutowałam. Zawsze walczysz o ostatnie słowo? Miałam taką ciotkę...
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:08

> Żenujące jest egzaltowane popisywanie się prywatnymi, atakującymi opiniami w zr
                > óżnicowanym towarzystwie zawodowym zwłaszcza międzynarodowym.

Na prawde nie dostrzeglas ze jestes smieszna? Ile ci ludzi jeszcze musi o tym powiedziec zeby dotarlo.
                • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:10
                  A ilu jej na razie to powiedziało?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:04
            Znowu odpowiadasz na pytanie nie skierowane do Ciebie. Kto Cie uczyl zasad stosowanych w towarzystwie. Zmien nauczyciela i przestan wreszcie wypowiadac sie nie pytana.
            Stosuj sie do swoich zasad.
          • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:08

> Rozumiesz, kelnerowi w Turcji też nie wyrzygujesz ludobójstwa Ormian i obecnych
            > zbrodni w Syrii.

Jammer zdaje się mieszka w Holandii.

W 2020 r. Holandia po raz pierwszy wypłaciła odszkodowanie ofiarom przemocy kolonialnej popełnionej przez holenderskie wojska w Indonezji. Chodzi jednak tylko o niewielkie sumy dla bezpośrednich potomków ofiar.

Holandia generalnie odmawia wypłaty odszkodowań. Od tego czasu rząd przeprasza za przemoc, jakiej dopuścili się żołnierze w Indonezji, zwłaszcza w latach 40. XX wieku. W tym czasie tysiące indonezyjskich mężczyzn zamordowano w tak zwanej wojnie antypartyzanckiej. W marcu tego roku król Willem Alexander oficjalnie wyraził swoje ubolewanie.

Myślę, że nie obraża tylko tych Holendrów, którzy otwarcie potępiają w jej obecności kolonializm holenderski.
            • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:16
              No to przecież wszyscy będą wiedzieć jak ona się zachowała i będą robić za jej plecami komentarze jak bardzo niestosownie się zachowała. Ale w twarz jej nie powiedzą. W Holandii takie zachowania na spotkaniach związanych z pracą poza pracą są ogromnie źle widziane. No chyba, że rzeczywiście się zdecydują ją oficjalnie pociągnąć do odpowiedzialności, co by mnie nie zdziwiło patrząc na ich podejście. Bo to już jest krok za daleko.
              • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:21
                eriu napisała:

> No to przecież wszyscy będą wiedzieć jak ona się zachowała i będą robić za jej
                > plecami komentarze jak bardzo niestosownie się zachowała. Ale w twarz jej nie p
                > owiedzą. W Holandii takie zachowania na spotkaniach związanych z pracą poza pra
                > cą są ogromnie źle widziane. No chyba, że rzeczywiście się zdecydują ją oficjal
                > nie pociągnąć do odpowiedzialności, co by mnie nie zdziwiło patrząc na ich pode
                > jście. Bo to już jest krok za daleko.
                >

Może jej ujdzie na sucho.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:22
                A co ty tam w tej swojej matuszce rasji wiesz jak sie ludzie cywilizowani zachowuja. Wez mnie nie rozbrajaj.
              • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:51
                Wierzysz w to, co pisze ta kobieta? Ja, osobiście, gdy przeczytałam jej wątki pod różnymi nickami o tym samym pierścionku z obozu, to nie wierzę tej oszustce w żadne jej słowo. Nawet te obraźliwe, które zresztą są objawem chamstwa i prostactwa, bo argumentów ta kłamczucha nie ma za grosz.
                • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:30
                  Ta kobieta to może widziała Holenderkę (rodzaj drobiu) co najwyżej a nie mieszkała w Holandii.
                  • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:51
                    To też.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:18
              W moim otoczeniu Holendrzy nie sa tak "moralni" jak ty. Znajduja miejsce i czas zeby kolonialisme potepic.
              Kolonialisme i jego zbrodnie to pierwsze czego bylam uczona po przyjezdzie. Nie jest to temat tabu.
              Przykro mi ze pokrzyzowalam ci wersje.
        • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:03
          Bo nie uważam, że to czas i miejsce na okazywanie swojego wzmożenia moralnego.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:12

> Bo nie uważam, że to czas i miejsce na okazywanie swojego wzmożenia moralnego.

Jestem pod wrazeniem twojego profesjonalizmu. Jestem pewna ze jest on posuniety tak dalece ze w ogole nie ma w nim czasu i miejsca na okazywanie swojego wzmozenia moralnego.

• borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:15
              W pracy unikam rozmów na tematy polityczne, bo po prostu wiem, że do niczego produktywnego nie prowadzą.
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:13
        należałoby unieść oczy w górę i powiedzieć, jak papa Franio, że wszyscy jesteśmy winni, prawda, Borsuczyco droga?

albo po prostu nie wypowiadać się na temat tej wojny, w końcu to nie nasza sprawa, i lepiej siedzieć cicho.
        • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:16
          Stephanie popraw mnie jeśli się mylę, ale ty chyba nadal jesteś z opcji kościółkowej mimo całego zła jakie KRK robi i robił na świecie?
          • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:23
            jeśli "kościółek" właśnie zbrojnie najechał jakiś suwerenny kraj, zrównuje z ziemią miasta, zaminowuje ziemię i strzela do ludzi, jestem przeciw.

w zadziwiającą stronę skręca ten wątek, ludzie chyba do reszty oszaleli.

nie można powiedzieć, że Rosja jest agresorem?
            • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:29
              Można powiedzieć wszystko i inni mogą to "wszystko" ocenić według własnego uznania. Widząc jakie inby forumka jammer kręci na forum to podejrzewam, że to wcale nie chodziło o wyrażenie swojej opinii tylko dowalenie konkretnej osobie. Tak się tylko wygodnie złożyło, że po zakończonym projekcie a nie przed czy w trakcie.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:40

"> nie można powiedzieć, że Rosja jest agresorem?"

I to w Polsce ktora jest kolejna potencjalna ofiara niezwykle mnie dziwi ze tacy ludzie o tak watpliwych moralnie pogladach nie doswiadczaja spolecznego ostracyzmu.
            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:40
              stephanie.plum napisała:

> jeśli "kościółek" właśnie zbrojnie najechał jakiś suwerenny kraj, zrównuje z zi

kościółek w osobie niektóych panów księży wykorzystał seksualnie całkiem sporo dzieci, również w wieku twojego syna. kościółek światowy na ogół pozwalał, żeby różni tyrani trzymali mu język w dupie i vice versace. jeśli jesteś w stanie przymknąć na to oko (tłumacząc sobie i innym, że są i dobrzy księża), to dlaczego nie godzisz się na to, żeby w imię profesjonalizmu przymknąć jadaczkę wobec kobiety, która personalnie nie ma wiele wspólnego z żadnym zgwałconym niemowlęciem?
              logika naciągnięta jak piżama na Sasinie.
              • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:40
                nie przeczę.

ale dla mnie to nie znaczy, że ruscy to nie zbrodniarze. a dla ciebie?
                • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:42
                  Wyrypajew też
                  • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:44
                    znak zapytania powinie być na końcu
                • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:44
                  Wszyscy czy ci konkretni, popełniajacy zbrodnie wojenne na cywilach?
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:04
                  Mowisz o tej kobiecie z pracy jammer?
                  Wez namiary i zawiadom prokurature skoro wiesz cos o popelnionych przez nia zbrodniach.
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:04
                  stephanie.plum napisała:

> nie przeczę.
                  >
                  > ale dla mnie to nie znaczy, że ruscy to nie zbrodniarze. a dla ciebie?
                  >

niektórzy z pewnością zbrodniarze. i każdy mieszkający za granicą rusek ma się pałować, bo jego ziomy sieją zniszczenie? od swojego spowiednika wymagasz, żeby się pałował za całą swoją zepsutą organizację?
        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:21
          stephanie.plum napisała:
          > albo po prostu nie wypowiadać się na temat tej wojny, w końcu to nie nasza spra
          > wa, i lepiej siedzieć cicho.

Borsuczyca jest po prostu moralnie swieta. Swietsza od papieza. Papiez przynajmniej mowi o wojnie (ze glupoty To jedno ale mowi). Borsuczyca i spolka to level wyzej. Po prostu Santo subito
          • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:24
            zastanawiam się, od kiedy nie można tu powiedzieć niczego złego o Rosji.

może ja o czymś nie wiem?
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:42
              stephanie.plum napisała:

> zastanawiam się, od kiedy nie można tu powiedzieć niczego złego o Rosji.
              >
              > może ja o czymś nie wiem?

No wlasnie. Czy cos sie w Polsce zmienilo? Czy Polska ma nowego przyjaciela? Kryminaliste co prawda ale o prxyjaciolach nie mowi sie zle.
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:44
              wyborcza.pl/7,75399,29912956,amerykanie-powstrzymywali-ukraine-przed-wykorzystaniem-rebelii.html#S.TD-K.C-B.2-L.2.maly

O tym, na przykład?
              • bananananas Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:44

> wyborcza.pl/7,75399,29912956,amerykanie-powstrzymywali-ukraine-przed-wykorzystaniem-rebelii.html#S.TD-K.C-B.2-L.2.maly
                >
                > O tym, na przykład?

Co to ma do rzeczy? Amerykanie nie chcieli pomagać "buntownikom", bo zaczęło wyglądać, że im się może udać, a Putin na stanowisku, rozwalający własny system w kontrolowalnym tempie, to najlepsze co może być dla naszej strony barykady. Nie powstrzymywali Ukraińców od kontrofensywy na własnym terenie.

• midge_m Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:34

Ale własciwie dlaczego? Chyba nie jest żadną tajemnicą, że Rosjanie nadal popierają Putina a więc i to co jego wojska wyprawiają w Ukrainie. Gdybyśmy przyzwoitość ograniczyli tylko do kręgu prywatnego, to żadnego bojkotu Rosji by nie było.
        • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:43
          Bo środowisko zawodowe nie jest miejscem na kręcenie inby. Poza tym widać po tym jak jammer zachowuje się na forum, że nie była to kulturalna dyskusja z wyrażeniem własnej opinii tylko wylanie obcej kobiecie szamba na głowę.
          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:50

> Bo środowisko zawodowe nie jest miejscem na kręcenie inby. Poza tym widać po ty
            > m jak jammer zachowuje się na forum, że nie była to kulturalna dyskusja z wyraż
            > eniem własnej opinii tylko wylanie obcej kobiecie szamba na głowę.

...łopateczkę, toksyczna pięciolatko?
            • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:53
              Proszę się nie czepiać mojego wewnętrznego dziecka 😒
          • midge_m Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:12

> Bo środowisko zawodowe nie jest miejscem na kręcenie inby. Poza tym widać po ty
            > m jak jammer zachowuje się na forum, że nie była to kulturalna dyskusja z wyraż
            > eniem własnej opinii tylko wylanie obcej kobiecie szamba na głowę.

Dlaczego nie? Nie reagujesz jak ktos w Twoim srodowisku wyglasza antysemickie poglady czy popiera odbieranie praw za orientacje seksualna albo nie podaje reki kobietom?
            • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:52
              Ta pani milczała a sami nic o niej nie wiemy. Może się boi, może jej mąż się ukrywa przed przymusowym wcieleniem, może ma rodzinę, która została w Rosji. Oczywiście powiesz, że sobie gdybam, ale nie wiesz tego tak samo jak ja. Opisana przez Melisę sytuacja z Łotyszem była zupełnie inna, bo facet sam się odkrył. Poza tym dam sobie obciąć pazury, że Melisa wyraziła swoje zdanie w stokroć bardziej cywilizowany sposób niż forumka jammer.

A jeśli chodzi o mnie to tak miałam taką sytuację, że przy mnie klient wyrażał swoje rasistowskie bełty. I tak milczałam, bo potrzebowałam tej pracy a wszyscy inni koledzy starsi stażem również milczeli. Możesz we mnie rzucić kamieniem i nazwać złym człowiekiem, ale wtedy uznałam (i dalej tak uważam), że nie było to wzgórze, na którym warto było umrzeć.
              • midge_m Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 20:59
                No wiemy że milczała gdy potępiało się wojnę.
                To już Bartoszewski mówił, że przyzwoitość się nie opłaca. I nie mówię, że każdy akurat ma teraz postępować wbrew swoim interesom, i "umierać", a właściwie znosic niedogodności za innych, bo umierać to akurat umierają inni, ale kopanie za to kogoś, gdy samemu w podobnej sytuacji nie miało się takiej odwagi, jest zadziwiające.
    • sattwaguna Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:50
      No to przecież oczywiste że uczucia rosjanki są najważniejsze i trzeba dbać by jej przykro nie było.
      Trzeba być profesjonalistą i udawać że tematu nie ma bo przecież inaczej to by było fopa.

Ja tam miałabym gdzieś ruskie uczucia. Pani jakoś to zniesie, najwyżej synek albo mąż ukradnie z Ukrainy jakąś pralkę czy budę dla psa i jej się nastrój poprawi.

Triss sie nie przejmuj - rosjanie zwykle sa biali to jej się rasizm nie załącza i będzie udawać że taka cywilizowana jest. Tatuś chyba zresztą też nieźle się kumplował z chłopakami ze wschodu. Spróbuj użyć połączenia słów uber/Gruzin/arab/uchodźca i to się wznieci i nakręci.
      • malia Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:03
        to powiadasz, że wcześniej można było z nią pracować, kasę zarobić i wtedy gwałcenie nie przeszkadzało, ale na piwie na zakończenie tej roboty można już się przejmować niemowlętami
        • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:05
          malia napisała:

> to powiadasz, że wcześniej można było z nią pracować, kasę zarobić i wtedy gwał
          > cenie nie przeszkadzało, ale na piwie na zakończenie tej roboty można już się p
          > rzejmować niemowlętami

I w ten sposób płynnie przejdziemy do:
          1/ pobierania 500+ przez przeciwników pisu,
          2/ obchodzenia Bożego Narodzenia przez niekatolików,
          3/ itd...
        • sattwaguna Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:23
          Ale to nie ma znaczenia kiedy. Zło nazywany zlem a nie bawimy się w: wiecie rozumiecie ja to może jestem trochę przeciw ale tak tylko trochę by nikogo nie urazić.

I nie mówmy o gwałtach i zabijaniu bo to takie nieszlachetne i niehigieniczne jest. Humor psuje.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:48
            sattwaguna napisał(a):

> I nie mówmy o gwałtach i zabijaniu bo to takie nieszlachetne i niehigieniczne j
            > est. Humor psuje.

I nie profesjonalne.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:47
        sattwaguna napisał(a):

>Tatuś chyba zresztą też nieźle się
        > kumplował z chłopakami ze wschodu.

To teraz wszystko jasne.
    • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:56
      Na marginesie - jak już musieliście ciągnąc ten temat to nie prosciej było zapytać "Rosjanki" co ona o tym myśli? Zamiast mówić za nią?
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:58
        Jakby potępiała, to by się odezwała.
        A jak milczała, a potem wyszła, to pewnie była z tych "Ja się nie interesuję polityką"
        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:51
          kozaki_za_kolano napisała:

> Jakby potępiała, to by się odezwała.
          > A jak milczała, a potem wyszła, to pewnie była z tych "Ja się nie interesuję po
          > lityką"

Niestety dokladnie tak jest. I to nie pierwsza Rosjanka z taka postawa.
          Nie poruszac przy niej tematu bo ona jest za delikatna.
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:11
        w tej sprawie chyba można po prostu mówić za siebie?

czy nie wypada powiedzieć, że jeden kraj napadł na drugi, i spokojnych ludzi bombarduje się, morduje, okrada i gwałci?
        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:52
          stephanie.plum napisała:

> czy nie wypada powiedzieć, że jeden kraj napadł na drugi, i spokojnych ludzi bo
          > mbarduje się, morduje, okrada i gwałci?

Dlatego mnie zszokowalo co sie w tej Polsce stalo. Ale przywracasz mi wiare w czlowieka.
        • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:06
          Nie, jammer wypowiadała się w dwóch sprawach: wojny jako takiej i tu nie ma o czym dyskutować, jak i o całym społeczenstwie rosyjskim
          • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:41
            całe społeczeństwo rosyjskie ma fajne kradzione pralki.
            • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:48
              Tak, tak... Nie to co Batalion Dubaj.
              Ukraińska oligarchia nie bawi się w pralki i psie budy
              www.rp.pl/komentarze/art38481051-boguslaw-chrabota-mimo-wojny-korupcja-w-ukrainie-trzyma-sie-calkiem-niezle
              • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:51
                i ultra prawilne źródło
                krytykapolityczna.pl/swiat/korupcja-wojna-w-ukrainie/
              • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:52
                kto kogo zaatakował, pamiętasz, czy potrzebny Bilobil?
    • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:56
      Myślę, że nie ma co owijać g... w płatki róż.

Jest jak jest, działanie Rosji jest jednoznacznie złe. Napadli sąsiada i mordują ludzi. Naród rosyjski w swojej masie popiera władzę i popiera wojnę. Nie widzę nic złego, że nie leciałaś oksymoronami, a powiedziałaś prosto z mostu.

Poprawność polityczna jest gwoździem do trumny Ukraińców, więc nieprzyzwoite są IMO zawoalowane wypowiedzi, zamiast prawdy o tym, co się dzieje.

Ukraińcy broniąc swojej ziemi bronią przy okazji i nas. Więc kiedy siedzimy w ciepłym pubie popijając piwko, to miejmy choć odwagę nazywać rzeczy po imieniu.

Uważam, że dobrze zrobiłaś
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:10
        ja też tak uwazam.
      • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:22
        To może niech Jammer zwolnią za niezgodne z prawem pusbacki na granicy. Bo Polska od lat dostaje wyroki za to i nic się nie zmienia. Tylko teraz mamy coraz więcej ofiar tych pushbackow. A jakoś Polacy nie protestują znaczy im się podoba.
        • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:30
          Porównujesz naród polski do rosyjskiego? Dajesz znak równości? No to już jest skandal
          • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:34
            Nie, ona porównuje stosowanie odpowiedzialności zbiorowej.
            • paniusiapobuleczki Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:01
              No nie. Jeśli ktoś przy mnie powie, że Polacy stosują push-backi, głośno potępię. Stodołę w Jedwabnem również. jeśli powiedzą, że wszyscy są antysemitami, nie zgodzę się, ale nie powiem, że większość Żydów ratowała.
      • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:33
        Ale co tym osiągnęła oprócz utwierdzenia pani w przekonaniu, ze ma do czynienia z rusofobami wiec tym bardziej będzie się trzymać ze swoimi? Mogła zaproponować jakaś zbiórkę na ukraińskie sieroty czy coś w ten deseń i jeśli wtedy pani by zareagowała jakoś na zasadzie „na faszystów nie zbiera” to by zasłużyła na ostracyzm. Ale kurde, może nic nie mówiła bo zwyczajnie uważała, ze praca to nie jest miejsce na to.
        • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:37
          Rzeczywiście mogła ugryźć temat od innej strony i to byłoby sprytniejsze.
          Ale nie uważam, że w pracy się nie mówi, skoro temat zszedł na Rosję, to czemu czarne nazywać białym? Nazwała rzecz po imieniu i ok.
          • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:44
            Mogła dać łasce szanse wypowiedzieć się i zając stanowisko bez wstępu polegającego na mówieniu jej w twarz, ze jest wytresowana. Jakby przy tobie ktoś zaczął mówić,, ze Polacy to mentalny dziki wschód, który nie potrafi niczego samodzielnie zbudować bo umie tylko podkładać świnie i kraść oraz dał sie sprzedać reżimowi odpowiedzialnemu za zakaz aborcji i pushbacki za pincet to uważasz, ze miałabyś jakakalowoek szansę na argumenty mające wpływ na zmianę jego stanowiska?
        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:59
          " Mogła zaproponowa
          > ć jakaś zbiórkę na ukraińskie sieroty"

To ze ty takich rzeczy nie robisz to nie znaczy ze ja tez. Nie rzutuj swojej bezczynnosci i obojetnosci na innych.

Powiem w tym watku ale bedzie to "slowo na niedziele" rowniez dla Twoich kolezanek.
          Faktycznie jestem poruszona jak bardzo mozna upasc moralnie.

Byloby dla was dobrze doswiadczyc okrucienstw wojny. I zeby inni profesjonalnie o tym milczeli.
          Mysle ze kazdy dostanie to czego potrzebuje.
          • jednoraz0w0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:51
            Nie maluj swojej impulsywności w barwy sprawiedliwości, aktywizmu i empatii.
            Teraz robisz dokładnie to co opisujesz w sytuacji z Rosjanką, mianowicie obwieszczasz dookoła jaką jestem osobą (bezczynną, obojętną, upadła moralnie, otoczoną takimi samymi koleżankami) a w zasadzie gówno o mnie wiesz. W związku z tym robię to, co ta laska - wychodzę, tzn. wrzucam do plonkowni, bo rozmowa z kimś takim jest bez sensu.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:25
              Tyle wiem o tobie ile sama powiedzialas.
              Dzieki twoim wpisom wiem, ze milczysz (malo pocieszajace jest to ze jest was wiecej) jesli trzeba sprzeciwic sie zlu.
              Wiem, ze nie nie tylko milczysz ale i nie podejmujesz zadnych gestow pomocowych. A skad wiem? Bo ty zarzucilas mnie ze tego nie robie a nie odwrotnie. Dla mnie to oczywiste ze praktycznie kazdy mniej lub bardziej pomaga i nawet by mi do glowy nie przyszlo ze mozna inaczej. Tobie przyszlo. Klasyczna projekcja.

Nie wyglada to dobrze. I na prawde trudno z tego co sama napisalas wyciagnac pozytywne wnioski.
              Ale i tak mysle ze mimo wszystko masz potencjal na dobro. Skorzystaj.
              • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 09:25
                jammer1974 napisała:

> Tyle wiem o tobie ile sama powiedzialas.
                > Dzieki twoim wpisom wiem, ze milczysz (malo pocieszajace jest to ze jest was wi
                > ecej) jesli trzeba sprzeciwic sie zlu.

A czemu ty się nie sprzeciwiłaś złu na wcześniejszym etapie? Już wtedy, kiedy było wiadomo, że projekt będzie nosił jakiekolwiek znamiona rosyjskiej współpracy? I nie pisz, że z panią się nie widywałaś i nie współpracowałaś bezpośrednio- pani była integralną częścią projektu. Twoje histeryczne wzmożenie jest po prostu obrzydliwe w świetle tego, że kasiorę za projekcik zgarnęłaś, a dopiero później ci się ulało. Ja pierdolę, co za hipokrytka.
                • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:08
                  Magdallenac, no błagam! Jazgotliwa baba, która robi międzynarodową karierę wśród physical workers nie przejmuje się takimi drobiazgami jak pośrednie popieranie Rosjan poprzez współpracę z ich obywatelką? I to akurat teraz, gdy ona walczy (!!!) z ich zbrodniczymi działaniami w Ukrainie ubliżając "nieznajomej" Rosjance? Przecież ona tej Rojanki nie zna! One pracowały tylko w jednym zespole, w jednej firmie, ale nie razem! Rozumiesz? A tak w ogóle to jesteś po tych samych pieniądzach co jammer inetrlokutorki, bo nie kompletnie nie rozumiesz jej szlachetnych pobudek! No! Wyjdź i przeproś!

😛
                  • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:15
                    No rzeczywiście ja się trochę zapędziłam w tych moich imaginacjach - międzynarodowe projekty, zespoły, partnerzy z całego świata i w tym wszystkim Jammer. Nie pasuje🤣
                  • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:21
                    rosapulchra-0 napisała:

> Magdallenac, no błagam! Jazgotliwa baba, która robi międzynarodową karierę wśr
                    > ód physical workers nie przejmuje się takimi drobiazgami jak pośrednie popieran
                    > ie Rosjan poprzez współpracę z ich obywatelką? I to akurat teraz, gdy ona walc
                    > zy (!!!) z ich zbrodniczymi działaniami w Ukrainie ubliżając "nieznajomej" Rosj
                    > ance? Przecież ona tej Rojanki nie zna! One pracowały tylko w jednym zespole, w
                    > jednej firmie, ale nie razem! Rozumiesz? A tak w ogóle to jesteś po tych samyc
                    > h pieniądzach co jammer inetrlokutorki, bo nie kompletnie nie rozumiesz jej szl
                    > achetnych pobudek! No! Wyjdź i przeproś!
                    >
                    > 😛
                    >
                    Nie wiem po co wklejasz te emotkę rosa .Ale Jammer jest dużo młodsza od Ciebie i jeszcze pracuje .Na nic nie choruje tak jak ty że swoim song schorzeniami .Zawsze kogoś hejtujesz i bierzesz udział w takich akcjach .Żałość i to mało powiedziane .Od waszych idiotycznych wpisów wątek wyrósł do granic niemożliwości .Jedynie jej błąd że odpisuje wszystkim .A takie się ignoruje .
                  • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:32
                    rosapulchra-0 napisała:

> Magdallenac, no błagam!

dżizuz, rosa, ty wez może coś na wstrzymanie... coraz bliżej się przesuwasz w stronę tej całej jammer.
                • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:59
                  magdallenac napisała:

> A czemu ty się nie sprzeciwiłaś złu na wcześniejszym etapie? Już wtedy, kiedy b
                  > yło wiadomo, że projekt będzie nosił jakiekolwiek znamiona rosyjskiej współprac
                  > y? I nie pisz, że z panią się nie widywałaś i nie współpracowałaś bezpośrednio-
                  > pani była integralną częścią projektu. Twoje histeryczne wzmożenie jest po pro
                  > stu obrzydliwe w świetle tego, że kasiorę za projekcik zgarnęłaś, a dopiero póź
                  > niej ci się ulało. Ja pierdolę, co za hipokrytka.

This.
                  Tak trochę obok tematu - byłam sobie ci ja ostatnio na "Wujaszku Wani". Reżyseruje Wyrypajew (gra m.in. jego żona, Karolina Gruszka). Old news, ale Wyrypajew dość szybko po napadzie Rosji na Ukrainę powiedział, że on już nie jest Rosjaninem i prosi, żeby takm o nim nie mówić, ani nie myśleć. Jest rosyjskiego pochodzenia i tego nie zmieni, ale odżegnuje się od bycia Rosjaninem, uważa się za polskiego reżysera. Po spektaklu aktorzy kłaniając się - rozwijają ukraińską flagę.
                  Jammer, jak nie wiesz, jak się zachować- - zachowuj się przyzwoicie. No, ale do tego musiałoby ci przestać być wszystko jedno, a twoja walka ze złem musiałaby wyjść poza kłapanie dziobem.
            • rosapulchra-0 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:40
              Nie impulsywności, tylko agresji i chamstwa.
          • muireade Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:58
            jammer1974 napisała:

> Byloby dla was dobrze doswiadczyc okrucienstw wojny.

Jak możesz komuś czegoś takiego życzyć? ☹️☹️☹️
            • snakelilith Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 16:10
              muireade napisał(a):

> Jak możesz komuś czegoś takiego życzyć? ☹️☹️☹️

To ty nie wiesz? Jammer w swoich zwidach była w poprzednim wcieleniu ofiarą ludobójstwa, więc teraz myśli, że to daje jej moralną przewagę nad looserami urodzonymi na długo po wojnie. big_grin
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 16:37
                snakelilith napisała:

" Jammer w swoich zwidach była w poprzednim wcieleniu ofiarą lud
                > obójstwa, więc teraz myśli, że to daje jej moralną przewagę nad looserami urodz
                > onymi na długo po wojnie"

Widzisz. Sek w tym ze nikt nie ma moralnej przewagi. Kazdy z nas ma swoje lekcje. Kazdy z nas co zasieje to zbierze. Ja tylko informuje o czyms co chyba z grubsza wie kazdy.

A fakt jest faktem.
                Mam swoje slabosci. Ciagle sie ucze zeby niepotrzebnie nie "palowac". W kancu jak kiedys malowniczo powiedzial pewiem Ahjam - wyluzuj. Karma i tak dopadnie drania.
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 16:27
              muireade napisał(a):

> Jak możesz komuś czegoś takiego życzyć? ☹️☹️☹️

Ludzie mnie nie przestaja zaskskiwac. Niby tacy nowoczesni a mysla ze takie rzeczy maja moc sprawdza.

Poinformowalam o konsekwencjach. Kazdy poniesie konsekwencje swoich zachowan. Kazdy. Ja. Ty. Te osoby ktore zachowuja profesjonalny dystans do wojny. Predzej czy pozniej tak sie stanie.
              Nawet nasi przodkowie znali ta uniwersalna zasade - co zasiejesz to zbierzesz. Nikt sie nie wymiga.
              Uwazam ze to dobra zasada. Ludzie inaczej sie nie naucza.
              Informuje o prostych zasadach a potem placz ze "to ja wyslalam czar". W 21wieku. Smiechu warte
        • midge_m Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:38
          jednoraz0w0 napisał(a):

> Ale co tym osiągnęła oprócz utwierdzenia pani w przekonaniu, ze ma do czynienia
          > z rusofobami wiec tym bardziej będzie się trzymać ze swoimi? Mogła zaproponowa
          > ć jakaś zbiórkę na ukraińskie sieroty czy coś w ten deseń i jeśli wtedy pani by
          > zareagowała jakoś na zasadzie „na faszystów nie zbiera” to by zasłużyła na ost
          > racyzm. Ale kurde, może nic nie mówiła bo zwyczajnie uważała, ze praca to nie j
          > est miejsce na to.

A niejednoznaczna postawa wobec wojny, na której ukraińskie dzieci są zabierane matkom i gwałcone, nie zasługuje na ostracyzm?
    • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 16:58
      Well, nastepnym razem powiedz cos niefajnego o calym narodzie, na przyklad Marokanczykow czy Pakistanczykow, albo w ogole pojedz stereotypem o jakiejs calej grupie (polecam szczegolnie LGBT albo czarnoskorych) to tak Ci HRy dadza po dudzie, ze nauczysz sie pewnych opinii nie wyglaszac.
      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:01
        Bajdelej, doczytuje watek. Komu zrobic popkornu?
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:09
        czyli niech ruskie mordują i gwałcą, ale ważne, żeby nie stracić okazji, by siedzieć cicho.
        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:12
          Niech Afrykanie wycinaja dziewczynkom lechtaczki byle tyl.... och, wait!
          • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:18
            nieno jasne, już się kajam, ten argument sprawia, że będę teraz klaskać żoładakom Putina.

brawo ty.
        • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:39
          Nie. Cały dysonans polega na tym, że wcześniej z nią współpracowała.A wtedy nic nie mówiła.
          • panna.nasturcja Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:13
            Sorry, Winnetou, biznes is biznes
          • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:36

> Nie. Cały dysonans polega na tym, że wcześniej z nią współpracowała.A wtedy nic
            > nie mówiła.

Co tam współpracowała. Na imprezę poszła i bawiła sie w towarzystwie Rosjanki!
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:12
        Poprawność polityczna, choć w założeniu słuszna, skręciła w niebezpieczne rejony. I teraz pod płaszczykiem poprawności politycznej hodujemy puste ameby pozbawione wiedzy, swojego zdania i umiejętności formułowania opinii.
        Trzeba znać miarę
        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:14
          Generalnie to zgadzam sie z kazdym slowem.
          • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:18
            To dlaczego uważasz,że nie powinna wypowiadać swojej opinii?
            • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:23

> To dlaczego uważasz,że nie powinna wypowiadać swojej opinii?

O narodzie rosyjskim? A po co?
            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:24
              Bo wybiorcza politpoprawnosc to hipokryzja.
              Pogadaj z jammer o problemach zdrowotnych wynikajacych z otylosci oraz o tym ile osoby otyle kosztuja publiczna sluzbe zdrowia, to sie przekonasz.
              • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:32
                Czyli nie chodzi o sytuację z posta startowego, tylko o poglądy autorki wyrażane wcześniej? Obrywa za całokształt?
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:35
                  Nie, chodzi o absurdalna politpoprawnosc, ktora pewnych rzeczy nie pozwala mowic chocby byly oczywiste. Przeciez sama to napisalas w pierwszej odpowiedzi do mnie nie rozumiem czego nie rozumiesz 🤷‍♀️
                  • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:40
                    Staram się zrozumieć, ale nie nadążam za twoim tokiem myślenia. Napisałaś "to tak Ci HRy dadza po dudzie, ze nauczysz sie pewnych opinii nie wyglaszac" Czyli uważasz, że nie powinna. A ja uważam inaczej.
                • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:04

> Czyli nie chodzi o sytuację z posta startowego, tylko o poglądy autorki wyrażan
                  > e wcześniej? Obrywa za całokształt?

A to o to chodzi.
                  Dziewczynki sie w piaskownicy zebraly.
        • midge_m Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:39

> Poprawność polityczna, choć w założeniu słuszna, skręciła w niebezpieczne rejon
          > y. I teraz pod płaszczykiem poprawności politycznej hodujemy puste ameby pozbaw
          > ione wiedzy, swojego zdania i umiejętności formułowania opinii.
          > Trzeba znać miarę

Chyba że chodzi o grubych, wtedy jedna z suk nie ma żadnych hamulców żeby się oglądać na uczucia innych.
          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:41
            Mowi sie "osoby z otyloscia" a nie "grubi" 🙄
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:02
        suki-z-godzin napisała:

> Well, nastepnym razem powiedz cos niefajnego o calym narodzie, na przyklad Maro
        > kanczykow czy Pakistanczykow....

Cos mnie ominelo? To Marokanczyczycy czy geje napadli na jakiegos sasiada?
        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:03
          Ooo odblokowalas nas! No hej!
          Niestety nie pogaworzymy, bo spadam na trening. Ciao!
          • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:14
            suki-z-godzin napisała:

> Ooo odblokowalas nas! No hej!
            > Niestety nie pogaworzymy, bo spadam na trening. Ciao!
            >
            Idź bo męczysz ucho .A miałeś tu siedzieć do końca .I po co zarłaś popcorn ?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:17
            suki-z-godzin napisała:

> Ooo odblokowalas nas! No hej!
            > Niestety nie pogaworzymy, bo spadam na trening. Ciao!

A bo widzisz postanowilam was zgrupowac w celach rozpoznawczych. Nalezycie do zaszczytnej grupy "dziewczynki z lopatkami". To taka wesola grupa do lat 5. Gratulacje.

Nie martw sie. Nie pogadamy. Bo ja tak po prawdzie nie specjalnie lubie dzieci a te takie wlasnie mniej dojrzale to nawet nie lubie.
            Ciao
            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:24
              Oo, i mamy przezwisko na topie na aktualny watek. "Dziewczynki z lopatkami". Obstawiamy ile razy padnie?

a) 10 - 20 (chociaz to juz chyba przekroczone)
              b) 20 - 40
              c) 40 - 80

Do wygrania talon na balon.
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:32
                Tak tak dlusznie, to ten akurat poziom dojrzalosci. W wasz wieku lubi sie takie ekscytujace zabawy. Takie nie za trudne. Ciao
        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:06
          Maroko na Sahare Zachodnia.
          • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:16

> Maroko na Sahare Zachodnia.
            Dla niektórych jak są wakacje to net ponad wszystko .Nieprawdaż ? Można się promować .
    • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:08
      jest dyskusja wojnie, wypowiadają się różne osoby, towarzystwo międzynarodowe?

a Polka ma milczeć, bo to "nieprofesjonalne"?

no proszę Cię. powiedziałabym, co myślę o rozwalanych miastach i gwałconych dzieciach. a potem niech będzie, że "jestem egzaltowana i zachowałam się nieprofesjonalnie".

może zachowajmy jakieś proporcje, czy najważniejszy jest bon ton?
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:09
        O to to, w punkt!
      • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:10
        W pracy ważniejszy, to oczywiste.
        • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:16
          A gdyby tu nagle było przedszkole w przyszłości...

A gdyby tak syn twojego współpracownika zgwałcił twoją córkę, to jak, nadal ważniejszy byłby bon ton? Spytałabyś uprzejmie: " Kolego, czy kolega pozwoli, że mu przypie .. dolę?"
        • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:18
          a praca ważniejsza od życia...
        • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:22
          Nie. Pracowałabyś milcząc z pedofilem? Gwałcicielem? Żeby go nie urazić?
          • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:26
            W więzieniu, gdybym była funkcjonariuszem służby więziennej? Oczywiście.
            • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:30
              wątkodajka chyba nie pracuje w więzieniu...?
              • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:31
                Ja tym bardziej nie i nie mieszam różnych systemów walutowych.
            • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:03
              To jednak co innego.
    • primula.alpicola Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:12
      W sytuacji zawodowej powinnaś była sobie darować wyjawianie swojego stanowiska.
      • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:19
        a to dlaczego?
        • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:23
          Też jestem ciekawa. Moralności w pracy jest inna niż poza pracą?
      • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:24
        primula.alpicola napisała:

> W sytuacji zawodowej powinnaś była sobie darować wyjawianie swojego stanowiska.

A może lepiej nie pracować z nimi?
        • kochamruskieileniwe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:36
          No właśnie. Bo to głupio wyszło. Najpierw z nia pracuje i nic nie mówi. A po zakonczeniu- wali kawę na ławę.Gdy w grę wchodzi korzyść materiana - cisza.

Odwagą byłoby odmówienie współpracy od początku.
    • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:20
      Bardzo dobrze zrobiłaś. Triss absolutnie nie ma racji, wszyscy Rosjanie, którzy publicznie nie potępiają wojny i Putina zasługują na to, żeby im uświadamiać prawdę w każdych okolicznościach.
      • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:25
        gorzka.gorycz napisała:

> Bardzo dobrze zrobiłaś. Triss absolutnie nie ma racji, wszyscy Rosjanie, którzy
        > publicznie nie potępiają wojny i Putina zasługują na to, żeby im uświadamiać p
        > rawdę w każdych okolicznościach.

Ale pracować z nimi można?
        • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:50
          Też się nie powinno. Ale może nie być wyjścia.
          • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:52
            gorzka.gorycz napisała:

> Też się nie powinno. Ale może nie być wyjścia.

Albo ktoś jest pryncypialny i nie chce pracować z przedstawicielką zbrodniczego narodu i szuka innej pracy, albo to wzmożenie to lipa.
            • gorzka.gorycz Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:03
              Nie musi być pryncypialna. Robi co musi, ale nie musi jej się to podobać. I ma prawo powiedzieć, co myśli o innych.
              • po_godzinach_1 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:10
                gorzka.gorycz napisała:

> Nie musi być pryncypialna. Robi co musi, ale nie musi jej się to podobać. I ma
                > prawo powiedzieć, co myśli o innych.

Oczywiście. A inni mają prawo powiedzieć co myślą o niej.
                • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:16
                  po_godzinach_1 napisała:

> A inni mają prawo powiedzieć co myślą o niej".

A ona ma prawo smiac sie z tego co "mysla"(przy zalozeniu ze w ogole te czynnosc uruchomily) te lekko wyrosniete dziewczynki z lopatkami.
    • princesswhitewolf Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:32
      >
      Gdybym to ja byla obywatelka panstwa terrorystycznego. Moze tez mialabym dosc kierowania w moja strone odpowiedzialnosci zbiorowe

a skierowalas sie do niej ze to jej wina? Czyli co, forumki tu z Polski powinny sie poczuwac odpowiedzialne za durnostan glowy Jaroslawa Wielkiego?
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:08
        princesswhitewolf napisała:

> a skierowalas sie do niej ze to jej wina?

Nie. Mowilam ogolnie o Rosji i o spoleczenstwie ktore popiera swojego przywodce.
        Parokrotnie zwracalam sie do niej mowiac ze na prawde nie mowie tego do niej personalnie.
        Ale ona to jednak personalnie odebrala.
        • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:13
          Parokrotnie zwracalam sie do niej mowiac ze na prawde nie mowie tego do niej personalnie.

acha
      • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:20
        " a skierowalas sie do niej ze to jej wina? Czyli co, forumki tu z Polski powinny sie poczuwac odpowiedzialne za durnostan glowy Jaroslawa Wielkiego? Akurat Ty powinnaś zabierać głosu .Bo dużo ten rząd robi w sprawie emigrantów i nie równać do szeregu tych harpii co Ciebie też hejtują .Wspieraj ją jest młoda ,odważna i też mieszka zagranicą .A je olej .Nie poznaje pani .
    • sueellen Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:37
      Muzułmanie też się czuja dyskryminowani gdy się nazywa terrorystów muzułmańskich terrorystami muzułmańskimi.
      Nie jest tak że 100% Rosjan popiera wojnę. Choćby popierało 80% to nie można przypuszczać że ta Rosjanka jest jedną z popierających zwłaszcza że mieszka jak rozumiem poza Rosją. W towarzystwie międzynarodowym niestety trzeba zejść z tonu i bardziej cedzić słowa bo można się nadziać jak na ruska minę.
      • kozaki_za_kolano Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:46
        A Rosjanka niepopierająca nie powinna powiedzieć, że jest przeciwna wojnie i że przykro jej, że znakomita większość obywateli Rosji popiera putlera? Ubyłoby jej, gdyby to powiedziała?
        • eriu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 17:59
          A po co ktoś ma coś takiego mówić po tym jak inna osoba robi atak na wszystkie osoby o danej narodowości? Przecież od razu widać, ze ta druga osoba jest uprzedzona i ograniczona. Ja bym się nie wdawała w dyskusję tak jak zlewam autorkę wątku i jej komentarze odnośnie mojej osoby.
          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:57
            Och, gdyby tak te scenke ktos byl nagral...
    • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:13
      Ogolnie moge tylko jeszcze raz powtorzyc slowo na niedziele do niektorych forumek ktore wiedza ze "milczenie jest zlotem".

Obyscie nie musialy zaznac okrucienstw wojny oraz "profesjonalnego " milczenie w tej sprawie i nie zajmowania sie wasza krzywda.

W zyciu tak bywa czasem ze czlowiek jednak doswiadcza tego czego musi sie nauczyc.
      • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:18
        jammer1974 napisała:

>
        > Obyscie nie musialy zaznac okrucienstw wojny oraz "profesjonalnego " milczenie
        > w tej sprawie i nie zajmowania sie wasza krzywda.
        >

A to bardzo ciekawe, bo zaledwie kilka minut temu napisałaś tak:

Byloby dla was dobrze doswiadczyc okrucienstw wojny. I zeby inni profesjonalnie o tym milczeli.
        Mysle ze kazdy dostanie to czego potrzebuje.

• taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:25

> jammer1974 napisała:
          >
          > >
          > > Obyscie nie musialy zaznac okrucienstw wojny oraz "profesjonalnego
          > " milczenie
          > > w tej sprawie i nie zajmowania sie wasza krzywda.
          > >
          >
          > A to bardzo ciekawe, bo zaledwie kilka minut temu napisałaś tak:
          >
          > Byloby dla was dobrze doswiadczyc okrucienstw wojny. I zeby inni prof
          > esjonalnie o tym milczeli.
          > Mysle ze kazdy dostanie to czego potrzebuje.

Widzę że bardzo Ci nudzi na tych forach .Bo ile można zabierać głos w sprawie oczywistej .Masz dzisiaj słaby dzień ,czy musisz na kimś pojeździć i się odstresować .Łapać kogoś za słowa .Ech .
          • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:31
            Na nikim nie jeżdżę wyrażam swoje zdanie w sposób znacznie bardziej kulturalny niż autorka wątku 🙄
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:08

> Na nikim nie jeżdżę wyrażam swoje zdanie w sposób znacznie bardziej kulturalny
              > niż autorka wątku 🙄

Pogrupowalam was wiekowo. Nalezycie do grupy do 5r.z. Gratulacje. Otrzymalyscie zaszczytny tytul "dziewczynki z lopatkami".
              Jak na tak mlody wiek to faktycznid jestes bardzo kulturalna.
              • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:12
                🥱🥱🥱
        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:06
          I tak kazdy swoja lekcje przerobic w taki czy inny sposob musi.
        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:53
          > jammer1974 napisała:
          psssst, borsuczyca et consortes

• bistian Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:32
      Nie ruszam tematu, dopóki druga strona nie sprowokuje, wtedy uważam, że mam obowiązek odpowiedzieć. smile
      Ogólnie, nie uważam, że putinada ma aż tak duże poparcie. Jest duże poparcie, propaganda robi swoje, ale nie sądzę, żeby to było więcej, niż 50% dorosłych i samodzielnych obywateli tego kraju. Tam się ciężko żyje, tak czy siak, ale jeżeli mówi się o swoich poglądach, żyje się tragicznie. Lepiej nie odpowiadać na trudne pytania, tylko potakiwać, a w ramach wsparcia, zbierać cebulę, kartofelki i słoninę, jako pomoc dla żołnierzy, którzy w większości zostali wysłani na front wbrew swojej woli.

Ludzie i tak są skołowani, nawet ci z Ukrainy. Oni również oglądają rosyjską propagandę albo choćby pomyje po niej. Ciężko się z niektórymi rozmawia, cały czas myślą i zastanawiają się nad przyczynami. A może faktycznie, Ameryka walczy z Rosją za pomocą ukraińskiej armii? Może chcą nas zniszczyć, żeby zająć nasz teren i Amerykanie współpracują z Rosjanami? Takie bzdury, że aż ręce opadają, a to u nich są zniszczone miasta, nie u nas, więc mogą iść w magię i inne wymysły. Jakieś wątpliwości, czasami naprawdę kosmiczne ma z połowa facetów z Ukrainy poza własnym krajem, głównie rozmawiający po rosyjsku. Język ukraiński broni mózg przed atakiem propagandy big_grin
      • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:48
        Koleżanka mojej ukrainskiej koleżanki ma ojca Rosjanina i matkę Ukrainkę, paszport rosyjski . Po ataku Rosji na Ukrainę uciekła do Mołdawii do rodziny ojca (Rosjanie z mołdawskimi paszportami). Po kilku miesiącach zdecydowała się wrócić do Kijowa, bo woli alarmy bombowe co chwila i mroźne mieszkania zimą niż wysłuchiwanie rosyjskiej rodziny (proputinowskiej)
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:30
        Nie wiedzialam ze Ukraincy tez potrafia byc takimi ofiarami propagandy. Myslalam ze zbrodniarz w moim domu leczy calkowicie z glupoty i naiwnosci.
        Chyba nie ma co od ludzi zbyt duzo oczekiwac.
        • bistian Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:50
          jammer1974 napisała:

> Nie wiedzialam ze Ukraincy tez potrafia byc takimi ofiarami propagandy. Myslala
          > m ze zbrodniarz w moim domu leczy calkowicie z glupoty i naiwnosci.
          > Chyba nie ma co od ludzi zbyt duzo oczekiwac.

W Ukrainie była i jest nadal korupcja, która jest wielkim problemem, stąd brak zaufania ludzi władzy, tym bardziej że powiązania z ruskimi są bardzo świeże. Część osób przeniosło się za linię frontu i wspiera Rosjan, to są również Ukraińcy z dziada pradziada. Część się zadeklarowała po stronie Ukrainy, do końca się im nie ufa. Ludzie też kombinują, jak mogą. Cały czas kombinowali. Były osoby, które brały dwie emerytury, jedną rosyjską, drugą ukraińską, trzeba się było najeździć i nakombinować, ale warto było. smile Działają kurierzy, którzy przerzucają pieniądze na drugą stronę za typową opłatę, z tego muszą opłacić różne służby. W niektórych miejscach, ludzie mają pieniądze i sklepy, ale wolą humanitarkę, bo to duża oszczędność. Spora część sprzętu i darów dla wojska od ludzi cywilnych, zostawała w służbach daleko za liniami frontu, bo tam się zostawiało, żeby się niepotrzebnie nie narażać, więc służby ochrony były lepiej wyposażone, niż ludzie na froncie.
          Rosja nie jest normalna i dawno taka nie była, ale Ukraina też nie jest jeszcze do końca normalna i długo nie będzie, dlatego ludzie szukają cały czas drugiego dna.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:16
            Nawet mi ich zal.
            Za chwile to nawet mi sie Ruskich zrobi zal.
    • obrus_w_paski Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:34
      Troche glupio z twojej strony. Teraz tez doczytalam, ze to byla znajoma z pracy, wiec tym bardziej kiepsko. Porownalabym rozpoczecie tematu wojny z Rosjaninem do pytania sie kogos o jego orientacje seksualna. Zupelnie bez sensu, nie popisalas sie.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:35
        Czyjas oriëntatie sex mnie autentycznie nie obchodzi. Dla nikogo nie jest zagrozeniem. A wojna i bezsens cierpienia owszem.
        • obrus_w_paski Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:57
          Nie macie jakiś podstawowych corocznych kursów w pracy, który między innymi odnosiłby się do tematów który NIE powinno się poruszać w miejscu pracy (nawet na afterwork drinka)? Typu religia, polityka, orientacja seksualna? Może powinnaś. Robić jakiś przyspieszony kurs
          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:21
            Mysle ze troche nieslusznie ematkowo zakladasz, ze to powazna firma. Bo cos mi zaczyna switac, ze ten "projekt" to bylo sprzatanie tego samego budynku po remoncie. Rosjanki autorka nie spotykala bo rozne pietra dostaly.
            Po prostu trudno mi sobie wyobrazic jammer na jakimkolwiek stanowisku poza prosta praca fizyczna, jesli na zywo jest taka sama jak na forum 🤷‍♀️
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:44
            obrus_w_paski napisała:

> Robić jakiś przyspieszony kurs

Kazdy taki zrobi. Ty tez. Tylko juz taki zyciowy. Z egzaminem.
            • taniarada Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:04
              jammer1974 napisała:

> obrus_w_paski napisała:
              >
              > > Robić jakiś przyspieszony kurs
              >
              > Kazdy taki zrobi. Ty tez. Tylko juz taki zyciowy. Z egzaminem.
              Masz zdrowie Jammer pozazdrościć . Temat został bardzo spłycony .Ile mogą Rosjanie siedzieć cicho i udawać że nic się nie dzieje .Poza małymi grupkami protestujących lub zamykanych działaczy politycznych .Reszta milczy .Dlaczego nie pogonią tych łobuzów z władzy .
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:32
                Nie mam pojecia z jakiej choinki urwal sie ten narod. Skoro jednak jakas ich czesc potrafi myslec to innym tez powinno sie udac.
            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:05
              jammer1974 napisała:

> Kazdy taki zrobi. Ty tez. Tylko juz taki zyciowy. Z egzaminem.

Fajne to pierdololo. Takie konkretne.
              • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:36
                Mnie sie podoba, jak zaczela swoje ataki uzasadniać misją szerzenia wiedzy i bycia tą moralną i odważną. Cudne to jest. Doskonale się czyta.
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:45
                  Ja jednak wole inna "impulsywna" forumke. W przypadku jammer reakcja na walenie patykiem po pretach klatki jest tak cholernie przewidywalna, tu nawet nie ma odrobiny watpliwosci, ze moze tym razem jednak sie nie rozjazgocze, ze tym razem sie powstrzyma albo prawie powstrzyma.
                  Zero zwrotow akcji, zero niespodzianek, jeden wielki jazgot.
                  No ale na bezrybiu..
                  • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:55
                    Wszystko prawda, ale jestem mile zaskoczna, nie sądzilam, że wyprodukuje coś bardziej autokompromitującego niż wątek o córce w reklamie. A tu nie dość, że przeskoczyla samą siebie, to jeszcze czas reakcji (od pierwszego cudzego zdania niezgodnego z tezą, z której zrobiła sobie podpórkę mózgu - do jej pierwszej bryzgającej śliną i bełkotliwej riopsty) tak się ciekawie skraca. Fascynujące.
    • clk Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:41
      Cóż - mam koleżankę. Tak, Rosjanka. Tam się urodziła. Ma nadal paszport rosyjski. Od lat mieszka za granica. W Rosji nie była od ilus tam lat.
      2 razy rozmawiałyśmy na ten temat. Prywatnie. Nie przy innych ludziach.
      W pracy - siedziba firmy już zamknięta na głucho - tez nawet po wybuchu wojny dyskusje były wyważone - cóż, tego wymaga kultura osobista. Każdy swoje myśli, aczkowiek akurat wtedy ci ludzie mie maszerowali na Kijów z kałachami.
      Dzisiaj - kto wie. Wszyscy zostali zwolnieni
    • dwa_kubki_herbaty Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 18:58
      Ja zawsze odnosze to do mojego narodu i siebie.
      I jakby mi ktos za granicą powiedział, że jestem kosciółkowa, przeciwna aborcji i sercem za pis to bym mu "ebła".
      • klaramara33 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 08:34
        Ona jej tego nie powiedziała, że taka jest.
    • klaramara33 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 19:12
      Lubisz ją? Ja uważam, że dobrze zrobiłaś.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:02
        klaramara33 napisała:

> Lubisz ją? Ja uważam, że dobrze zrobiłaś.

Szczerze to mam do niej calkowicie obojetny stosunkowo. Kompletnie obojetny. Poznalam ja juz po inwazji. Niewielki mialam z nia kontakt. Wiec moze ustniec albo i nie. Nawet bym nie zauwazyla jej znikniecia.
        Poczulam sie tylko jednak zawiedziona ze to kolejna Rosjanka ktora nie odczuwa ze cos jest nie halo, ze chce zyc tak jakby nigdy nic sie nie stalo. A tylu ludzi cierpi i nie moze zyc tak jakby sie nic nie stalo. Bo sie stalo.
        Poczulam sie jak dziecko ktorego romantycznie podejscie do wielu spraw zostalo znowu brutalnie zweryfikowane.
        • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:07
          Czyli miałaś niewielki kontakt, w sumie nie znasz, ale wiesz, że "Poczulam sie tylko jednak zawiedziona ze to kolejna Rosjanka ktora nie odczuwa ze cos jest nie halo, ze chce zyc tak jakby nigdy nic sie nie stalo"

Co ona miała twoim zdaniem zrobić - rzucić pracę i jechać do Rosji?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:13
            Wyraznie powiedziec ze wojny nie popiera i nie popiera faktu ze rosyjskie spoleczenstwo wojne popiera.
            Chyba niewielki wysilek.
            • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:14
              Ale po korytarzy miała chodzić i mówić? Przecież nie miałaś z nią kontaktu i rzadko się z nią widywałaś?
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:20
                chococaffe napisała:

> Ale po korytarzy miała chodzić i mówić?

A przy stoliku kawiarnianym podczas picia kawy jak juz sie watek pojawil to nie mogla? Jakis zakaz ja obowiazywal? Wlasnie wtedy wszystkie oczy sie na nia zwrocily. Biedactwo no nie dala rady. Czasu nie miala.
                • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:23
                  Nie wiem jak ja bym zareagowała gdyby ktoś uzywał takiego jezyka jak ty.

W tym wątku ja załapałam się na Polaczki i ruskie trolle - twoim zdaniem powinnam się tłumaczyć na takie coś?
                  • klaramara33 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 08:40
                    chococaffe napisała:

> Nie wiem jak ja bym zareagowała gdyby ktoś uzywał takiego jezyka jak ty.
                    >
                    > W tym wątku ja załapałam się na Polaczki i ruskie trolle - twoim zdaniem powinn
                    > am się tłumaczyć na takie coś?
                    >

Zaskoczona byłabyś jako ruska, że tak się o nich mówi? To był czas i miejsce na pokazanie, że nie wszyscy ruscy popierają Putina, a ona sobie wyszła "biedna urażona".
        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:11
          A niby jak miałaby żyć? Oflagowac się w ramach sprzeciwu?
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:16
            > Oflagowac się w ramach sprzeciwu?

Przeciez by ja to zabilo. Milczenie to znacznie lepsza postawa. Taka dojrzala. I higieniczna.
            • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:21
              Jakie milczenie? Przecież praktycznie jej nie znasz, nie wiesz jakie ma poglady>
              • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:30
                chococaffe napisała:

> Jakie milczenie? Przecież praktycznie jej nie znasz, nie wiesz jakie ma poglady

No wlasnie. Milczy wtedy kiedy wlasnie powinna cos powiedziec.
                Pierwszy raz byla okazja zeby poznac jej poglady na temat tej wojny a nie koniecznie o Chince ex jej malzonka. Nie skorzystala z okazji. Wszyscy mieli czas aby swoj poglad wyrazic za wyjatkiem jej.
                Za to znowu dowiedzielismy sie ze malzonek sie chinskiego uczy.

• chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:37
                  A dlaczego nie zadałaś jej pytania? Np a jak to widzą Rosjanie? Była okazja.

Pierwszy raz byla okazja zeby poznac jej poglady na temat tej wojny

Skąd wiesz, że pierwszy raz skoro praktycznie z nią nie pracowałaś?
                  • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:49
                    Yyyyy. Chyba nie pisze jakims trudnym jezykiem.
                    Pierwszy raz mielismy okazje poznac jej poglady bo pierwszy raz siedzielismy luzno w kawiarni przy kawie a nasze rozmowy nie byly zwiazane z praca. I akurat spontanicznie wyszla rozmowa o wojnie.

Czy jeszcze cos jest niejasne?
                    • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:53
                      Wszystko generalnie jest jasne - zaatakowałas obcą kobietę, o której nic nie wiesz, powiedziałas, ze jest wytresowana i się dziwiłaś, że się nie tłumaczyła.

A wystarczyło zapytać.
                      • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:55
                        i tu się żegnam z wątkiem bo ciągnięcie tego nie ma sensu.
                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:57
                        A wystarczylo milczec. I profesjonalnie i higienicznie.
                    • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:54
                      Tak, charakter waszej pracy. Bo w żadnym międzynarodowym korpo czy międzynarodowej organizacji rozmowa na taki temat wśród obcych sobie ludzi nie moglaby mieć miejsca, nie w gronie merytorycznych i managmentu.
                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:59
                        Juz sobie ustalilas ze pracuje w miedzynarodowej firmie i korpo. Gratulacje. Reszta pogladow tez jak kula w plot.
                        • triss_merigold6 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:01
                          No właśnie zupełnie odwrotnie. Raczej w kierunku: outsourcing prostego personelu.
                      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:00
                        Konserwacja powierzchni plaskich?
                        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:30
                          suki-z-godzin napisała:

> Konserwacja powierzchni plaskich?
                          >
                          skoro projektuje na innych jakieś łopatki, to raczej personel pomocniczy onder de schoolleeftijd
                      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:01
                        Ej, serio, triss, myslisz ze ktokolwiek zatrudnilby osobe pokroju jammer w miedzynarodowym korpo albo miedzynarodowej organizacji? 😅😅😅
                        To pofrunelas, nie ma co.
                        • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:38
                          Korpo to twoje niedoscigle marzenie co. Ale nawet w korpo potrzebuja doroslych wzglednie dojrzalych. Biorac pod uwage stosunek twojego wieku faktycznego do mentalnie 5 latki to raczej nie masz szans na zatrudnienie przed emerytura. Pogodz sie z tym.
                          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:40
                            O łopatce zapomnialas.
                          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:46
                            jammer1974 napisała:

> Korpo to twoje niedoscigle marzenie co.

uhm 🤡

https://a.allegroimg.com/s1024/0cc895/f21a55c34754acd9b29cdd3ea7fb
                            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:55
                              Nie przyszlo by mi do glowy zeby uwazac taka prace za cos niedoscignionego.
                              Ale widze ze dla Ciebie najwyrazniej jest. Lepiej zmien plany. Tam jednak doroslych przyjmuja. Praca dzieci jest jeszcze dalej zabroniona.
                              • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:35
                                jammer1974 napisała:

> Ale widze ze dla Ciebie najwyrazniej jest.

gdzie to widzisz?
                    • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:07
                      jammer1974 napisała:

> Yyyyy. Chyba nie pisze jakims trudnym jezykiem.
                      > Pierwszy raz mielismy okazje poznac jej poglady bo pierwszy raz siedzielismy lu
                      > zno w kawiarni przy kawie a nasze rozmowy nie byly zwiazane z praca. I akurat s
                      > pontanicznie wyszla rozmowa o wojnie.
                      >
                      > Czy jeszcze cos jest niejasne?

Wyobrażam sobie tę sytuację i zapewniam, że tez bym się nie odezwała. Gdyby obcy człowiek nagle zaczął mnie wypytywać o poglądy nt. rosji, kk, pisu czy konfederacji to bym nie odpowiedziała, chociaż mam mocno sprecyzowane, z obawy, że to jakiś szajbnięty agresor.
                      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:22
                        Biedactwo. Takie delikatne.
                        • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:45
                          Lepiej być delikatnym biedactwem niż ruska onuca co wspiera wojnę.
                          • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:56
                            Nie no, zaraz, ona nie wspiera. Ona zarabia na wojnie.
                            Tu piszą dziewczyny, których firmy zrezygnowały ze współpracy z Rosjanami.
                            Dało się.
                            U Jammer się nie dało.
                            • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 23:00
                              Miałam na myśli, że wspiera finansowo. Masz rację, nie tylko wspiera ale i zarabia.
                      • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:27
                        Słuchajcie, nie chce mi się kopać w wątku, czy nasza Joanna d"Arc juz odpowiedziala, dlaczego jej samotna walka ze złem, co się nigdy nie konczy dopuszcza branie kasy za pracę w towarzystwie zbrodniarki, czy konsekwentnie udaje się jej omijać ten trudny podwątek?
                        • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:41
                          Omija tudzież inteligentnie kwituje: ciuciuruciu.
                          • annaboleyn Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:54
                            Spore zaskoczenie.
        • klaramara33 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 08:37
          jammer1974 napisała:

> klaramara33 napisała:
          >
          > > Lubisz ją? Ja uważam, że dobrze zrobiłaś.
          >

> Poczulam sie tylko jednak zawiedziona ze to kolejna Rosjanka ktora nie odczuwa
          > ze cos jest nie halo, ze chce zyc tak jakby nigdy nic sie nie stalo. A tylu lud
          > zi cierpi i nie moze zyc tak jakby sie nic nie stalo. Bo sie stalo.
          Pewnie to samo poczułabym. Masz rację, trzeba mówić głośno co o tym myślimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka