Dodaj do ulubionych

Planszówki

01.01.24, 18:01
Wasze świąteczne odkrycia? U nas alias. Ale widzę, że są różne rodzaje. Tyle, że grałam /znam jedną.
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Planszówki 02.01.24, 06:42
      Wsiąść do pociągu: legendy zachodu. Genialna jest!
      • login.na.raz Re: Planszówki 02.01.24, 08:35
        Bardzo się różni ta gra od "wsiąść do pociągu"? Bo tę mam i bardzo lubię, teraz wygooglałam tę, o której napisałaś, ale cena mnie rozwaliła sad
        • jkl13 Re: Planszówki 02.01.24, 20:02
          Podstawowe zasady są takie same. Dochodzą nowe wydarzenia, rozgrywki, zwroty akcji. Jest rewelacyjna, gramy w 5 osób, niektóre rozgrywki są mega wymagające. Z każdą nową planszą gra się rozwija i staje coraz trudniejsza. Na pewno nie polecam, jeśli ktoś nie grał nigdy w pociągi, ale jeśli znasz te grę i lubisz, to daje mnóstwo zabawy.
          • login.na.raz Re: Planszówki 03.01.24, 09:41
            Dzięki 🙂
      • hanusinamama Re: Planszówki 03.01.24, 09:35
        To ja polecam wsiąść do pociągu Junior. Dla 6alatka jest super ale jest wymagająca ( nie jest za łatwa)
    • amsterdama Re: Planszówki 02.01.24, 07:03
      Kierując się poleceniami z wątku przedświątecznego kupiłam Splendor ( świetna, wciągająca gra) oraz Rój ( bardzo przyjemna, choć szybciej się nudzi, za to wygodna do zabrania w podróż).
      • anatewka11 Re: Planszówki 03.01.24, 12:09
        Rój jest fajny a jak się nudzi to są dodatki urozmaicające rozgrywkę.
    • geez_louise Re: Planszówki 02.01.24, 07:34
      W święta wyciągnęliśmy Tajniaków, to żadna nowość, ale dokładnie taka gra jak lubię: zasady do wytłumaczenia poniżej 2 minut, zespołowa, oparta na skojarzeniach. Cały wieczór wygłupów i kuźnia późniejszych rodzinnych powiedzonek i pocisków.
      • hosta_73 Re: Planszówki 02.01.24, 11:16
        U nas Tajniacy kompletnie się nie sprawdzili. Może dlatego, że było nas tylko 4? Skończyło się tak, że zamiast wymyślać skojarzenie dla kilku haseł odgadywaliśmy każde osobno, co jest nudne i bez sensu.
        Zagraliśmy ze 3 razy i tyle.
        • slonko1335 Re: Planszówki 02.01.24, 11:22
          >Może dlatego, że było nas tylko 4? Skończyło się tak, że zamiast wymyślać skojarzenie dla kilku haseł odgadywaliśmy każde osobno, co jest nudne i bez sensu.

gdyby było więcej osób nic przecież by się nie zmieniło, to rola kapitana, żeby połączył hasła jednym słowem
          • geez_louise Re: Planszówki 02.01.24, 11:27
            Hosta ma rację, u nas było 3/3 albo 4/4, dyskusje w zespołach odgadujących były fajne.
            • slonko1335 Re: Planszówki 02.01.24, 11:29
              no ale jak podpowiadacz podaje jedno hasło to o czym ma dyskutować zespół? chyba, ze u was podpowiada się w zespołach też?
          • hosta_73 Re: Planszówki 02.01.24, 12:19
            to rola kapitana, żeby połączył hasła jednym słowem

Próbowaliśmy ale właśnie nie było z kim robić "burzy mózgów" a w pojedynkę robiło się nudno. Nudne było też oczekiwanie aż kapitan wymyśli słowo.
            Nie daliśmy się porwać i graliśmy zachowawczo, jeśli było ryzyko, że słowo podane przez kapitana może obejmować też hasło należące do drużyny przeciwnej odgadywaliśmy każde osobno. Osoba, która kupiła nam tę grę znała ją właśnie z rozgrywek wieloosobowych, gdzie była kupa śmiechu, gadanie głupot i omyłkowe odgadywanie haseł przeciwnika. A my nawet nie wprowadziliśmy na planszę postronnych obserwatorów tongue_out.
            Szkoda, bo to był prezent, i obdarowujący był pewien, że nam się spodoba, a gra okazała się kompletnym niewypałem . Czytając opinie o Tajniakach mam wrażenie, że grałam w zupełnie inną grę tongue_out

Dużo lepsza jest Taboo, bo jest dynamiczniejsza i trudniejsza m.in. przez konieczność ciągłego gryzienia się w język.
            • pyza-wedrowniczka Re: Planszówki 03.01.24, 12:11
              Tajniacy są super, ale właśnie w większej grupie. Moim zdaniem od 8 osób się fajnie gra (dwa zespoły po 4 osoby). Jak jest jeden kapitan i jeden zgadujący, to gra traci cały urok.
    • olaf2011 Re: Planszówki 02.01.24, 07:41
      U nas szoł skradł Avalon - Rycerze Króla Artura (troche taka mafia) emocje do rana jak na narodowym smile
    • mia_mia Re: Planszówki 02.01.24, 07:55
      Skorzystałam z poleceń i Mikołaj przyniósł Terraformację Marsa, podoba się nam.
      • hanusinamama Re: Planszówki 03.01.24, 09:36
        Właśnie miałam o to tu pytać. Chciałam młodej upić na 12 urodziny. Uwielbia filmy i ksiązki SciFi
        • anilorak174 Re: Planszówki 03.01.24, 09:40
          My Marsa uwielbiamy. Tylko, że to nie jest krotka gra. Fajnym dodatkiem jest Preludium.
          • hanusinamama Re: Planszówki 03.01.24, 09:41
            NO włąsnie czytałam ze długa i fajnie bo młoda lubi takie dłuższe rozgrywki
            • anilorak174 Re: Planszówki 03.01.24, 09:46
              To polecam. My najpierw wypożyczylismy grę i po jednej rozgrywce wiedzielismy, że chcemy kupić. Mamy dwa dodatki- preludium i Wenus. Ten drugi niewiele wnosi.
              Gramy z nastolatkami.
            • mia_mia Re: Planszówki 03.01.24, 09:51
              Na rozgrywkę najlepiej zarezerwować ok. 1,5-2h. My trochę wymiękliśmy po przeczytaniu instrukcji, ale uratowały nas filmiki na youtube, zasady okazały się całkiem proste i logiczne, trochę zabawy jest ze zliczaniem punktów na koniec.
              • hanusinamama Re: Planszówki 03.01.24, 10:40
                Instrukcję czytałam w bibliotece i zwątpiłam w swoją umiejętność czytania ze zrozumieniem smile
    • mikaela84 Re: Planszówki 02.01.24, 08:01
      Planszówki się kocha, albo nienawidzi. Ja z opcji drugiej, ale Legendy zachodu są ok
    • ekstereso Re: Planszówki 02.01.24, 10:32
      Dla osób, które nie znają gier i nie przepadają za nimi, świetnym wyborem może być karciana Jednorożce. Myśmy świetnie się przy niej bawił. Jedna córka i jej facet uwielbiają gry, ale wiedząc, że my niekumaci raczej, przynieśli coś najprostszego na święta i wszyscy łoilismy, mimo że generalnie za grami nie przepadam, bawiłam się świetnie
    • matka-ateistka Re: Planszówki 02.01.24, 10:54
      Taboo, lepszej nie ma.
      • leosia-wspaniala Re: Planszówki 03.01.24, 13:56
        Taboo to nie planszówka.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Planszówki 02.01.24, 11:12
      Szeryf z Nottingham, prześwietna, moja 9-latka nie chce już grać w nic innego.

Graliśmy też w Alhambra, Wsiąść do pociągu, King's domino, 7 cudów świata, Jednorożce, Finca. Wszystkie fajne.
    • slonko1335 Re: Planszówki 02.01.24, 11:26
      Nałożyłam sobie bana na nowe gry zatem niezmiennie starocie po które najczęściej sięgamy to z imprezówek: taboo, times'up, tajnicy, jednym słowem, mixtura, decrypto (kocham miłością wielka to zdecydowanie moja ulubiona gra imprezowa), z rodzinnych które wyciągamy najczęściej to rummikub, blokus, sagrada, splendor, 7 cudów świata i carcassonne.
    • kurt.wallander Re: Planszówki 02.01.24, 11:54
      Córkom podarowałam Azul, graliśmy często, aż trochę do znudzenia. I sprawdzone starsze gry: Catan, Wsiąść do pociągu, Carcassonne, a dla wyjścia ze strefy komfortu dla mnie (bo wiecznie nie ogarniam wink "Mali powstańcy", ale inna wersja, bez hitlerowca (bez Halta, jak mówią moje córki) i bez zrzutów (to chyba z dodatku Liberator), i ta wersja bardziej mi pasowała.
    • alfa36 Re: Planszówki 02.01.24, 19:50
      Dzięki za podpowiedzi.
      • banicazarbuzem Re: Planszówki 02.01.24, 22:29
        Ja kocham kolejkę.
        I czarne historie.
        W tą ostatnią gramy czasem w pracy 🤣
    • hanusinamama Re: Planszówki 03.01.24, 09:37
      To ja polecam niezmiennie Tokaido.
    • anatewka11 Re: Planszówki 03.01.24, 12:13
      Może nie odkrycie ale w Nowy Rok graliśmy chyba z 9 godzin z synem i jego dziewczyną . Stone Age z dodatkiem (urocze), Na skrzydłach z dodatkiem i jubileuszowa wersja Wsiąść do pociągu . Lubie jak jest ładnie i klimat 😁
    • leosia-wspaniala Re: Planszówki 03.01.24, 13:55
      Kroniki zbrodni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka