krwawy.lolo 18.02.24, 07:47 Jak tam, piękne? Wstałyście już? Autfit na mszę przygotowany? Co na obiad? I jaka u Was temperatura. 🥰😍🤩😘 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi.only Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 08:35 A dzien dobry 🙂🙃 u nas 10 -11 stopni i mgła. wstałam, wstałam, już od 5.00 na nogach, idziemy na śniadanko, i powrót do domu- dzieci, zwierzęta tęsknią, mamusia od wczoraj wydzwania, trzeba nam ruszać do pracy ( no ja to pewnie jeszcze L4 zaliczę, ale pomyślę o tym w domu). Dobrej niedzieli wszystkim 🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 08:44 Na obiad trzeba będzie coś zamówić, bo po urlopie lodówka pusta, a po podróży i chora nie stanę przy garach, o nieeeee Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:09 U mnie 24 stopnie,fale na oceanie,na razie myślę,jakie wino do śniadania wybrać a na obiad będzie to co zaoferuje restauracja,którą będę mijać,gdy poczuję się głodna Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:26 Fakt, bardzo zacny krajobraz. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:53 2, 3 i 4 zdjęcie zapiera dech w piersiach. Wooooda. Łaaaadna. Też chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:41 Jak pieknie! Gdzie jestes Raczku? Jesli gdzies na Kanarach, to do sniadania koniecznie kawa barraquito Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:28 Wstac wstalam. Zadnej mszy nie planuje 😂😂😂 Co do obiadu, jeszcze nie wiem. 8 stopni i chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:50 O 7.15 obudził mnie senny koszmar z córeczką. Był mega przykry więc potem zasnąć już się nie dało Ale nie wstałam. Pozałatwiałam parę rzeczy przez telefon, pogadałam z partnerem. Kawę wypiłam właśnie. Autfit będzie ten sam co wczoraj ( I nie na mszę), tyle, że w wersji elegantszej bo do teatru się wybieramy. Na obiad na razie są tylko placki, brr paskudztwo. Ale z drugiego końca miasta przyjadą świeżutkie pulpeciki i zupa pomidorowa i inne pyszności babcine. Temperatura nie wiem jaka. Ale zdecydowanie widzę SŁOŃCE)) Ptaki też intensywnie od tej 7 rano świergotały. Frajdowy spacer do lasu więc mnie czeka. Potem przed teatrem muszę odebrać odłożone książki to i kawy się przy okazji napiję jeszcze kawiarnianej. Rude na zdjęciu trzeba porządnie wybiegać bo ją zawsze energia rozpiera. Ostrzegał nas dom tymczasowy, że dziewczyna to żywe srebro, najbardziej ruchliwa z dużego miotu. Ale nie chciałam czarnego znowu pieska. Mam nadreaktywną sunię i nie narzekam bo, choć lękliwa, jest najczulsza na świecie i przytulak z niej jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
milin95 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:54 A dlaczego ta psina ma założony kaganiec w domu?? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:57 Jejku, biedactwo. Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:50 Bo do weterynarza? Nie każdy pies da się dotknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:23 Ona akurat obcej osobie absolutnie nie pozwoli się dotknąć. Wetowi też. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:21 Jest w kawiarni. Nie w domu. W sieciówce. Dużo się dzieje. Tłumy. Mogłaby dziabnąć kogoś. Ludzie chcą dotykać itd. Kaganiec ma dobierany tak by był raczej wygodny. Chcę by umiała nosić kaganiec. Ona akurat ma tyle wrażeń w takim miejscu jak centrum handlowe, że zupełnie zapomina o kagańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:16 Śniło mi się, ze byłam w Wietnamie i było dużo węży. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:00 Ale było ciepło. Tylko padało. Przypomniał mi się zbiór baśni wietnamskich, który miałam jako dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:19 Mnie się śniło, że Mieciu miał długie włosy i pasemka spinał sobie spineczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:52 Wąż jej się przyśnił. Wąż bywa w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:37 Ona akurat raczej nie ma węża w kieszeni. :p Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:05 Ok. Ale Tobie, mimo ruskiej inwazji, poleciłbym zimą faktycznie Mui Ne. Mekka kajtowców. A i poza tym w Wietnamie jest co zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:10 Węże widziałem strażackie, na ścianach. Poza tym widziałem dwa, jednego na Borneo, drugiego na Koh Samui. Ale to nie Wietnam. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 18:28 > Ale Tobie, mimo ruskiej inwazji, poleciłbym zimą faktycznie Mui Ne. Mekka kajto > wców. Najs! Dobrze wiedzieć, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:48 A to Karyna zrobiła Ci konkurencję!? Podbijam więc! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:50 Nie chce mi się pisać tego samego co u Karyny, ale podbijam znowu! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:50 Zaraz Cie tu karyny zhejtują, więc miarkuj się. Strach się bać na tym forum 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:55 Kto jak kto, ale Ziucia nie daje się forumowwmu terrorowi. Dziewczyna z żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:09 Akurat ziuta sobie poradzi 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:47 Wyspalam sie, zeszlam z bombelkami na bardzo dobre sniadanie w hotelu, potem dopakowalam walizki i juz czekamy we Wroclawiu na lot do Monachium. Popoludniu bedziemy w domu Dzieci przezyly wakacje narciarskie, syn juz smiga, corka nauczyla sie podstaw, spedzily troche czasu z babcia a mnie udalo sie przezyc caly wyjazd bez klotni z mama. Zawsze jak jestem w PL to mam rozdwojenie jazni - z jednej strony widze tyle fajnych rzeczy, z drugiej tyle nieciekawych. Ale do Wroclawia na pewno wrocimy, jest przepiekny! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:19 Dołączam. Aczkolwiek w przelocie z Wrocławia do Monachium to chyba człowiek nie zdąży pasów dobrze zapiąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:57 Tak, mam nadzieje ze bedzie szybko i sprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:28 mayaalex napisała: > Zawsze jak jestem w PL to mam rozdwojenie jazni - z jednej strony widze tyle fa > jnych rzeczy, z drugiej tyle nieciekawych. Opisalas moje wrazenia z pobytow w Polsce- zachwyt polaczony z wtf-akami. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:06 Nad ranem obudził mnie koszmar, mój mózg znów szaleje na punkcie własnego zdrowia i szuka choroby zaraz się zbieram żarcia szukać. A potem może Pippi poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:35 Lolo, grzejesz się w Indonezji? Gratuluję! Pytania mam 2: 1. Jesteś na urlopie czy to jakieś przedemerytalne świadczenie? 2. Czy tam jest dostępny alkohol? U mnie słonecznie, wiosennie, dochodzi do 13 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:43 Do emerytury mam jeszcze pięć lat. Alkohol jest dostępny. W hotelach i niektórych sklepikach. Trzeba popytać, wyczaić w internetach. Ja zawsze znajdę. Dwadzieścia minut piechotą jest tutaj np. warung z piwem za 20.000, kiedy w hotelu 60.000. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:50 A to jak jesteś w stanie tyle wyjeżdżać? Bierzesz sobie urlop bezpłatny? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:55 Mam 30 dni ustawowo a drugie tyle z nadgodzin. Poza tym w Polsce pracuję zdalnie. Tak że w sumie ze trzy miesiące jestem "w drodze". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:56 To ile ty robisz tych nadgodzin że masz 30 dni dodatkowego urlopu? Pracujesz 12h na dzień dzień w dzień. Sorka że tak pytam ale sam planuję dłuższą podróż i te marne 26 dni urlopu w Polsce to jakaś masakra Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:47 Mam ustawowo 38 h w tygodniu. To daje 7,6 h dziennie. A "podbijam" (teraz głównie zdalnie) np. 8,67 h. A jak raz w miesiącu pojawię się w biurze, to i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:17 Aha, czyli 3 dni na miesiąc podbijasz i zyskujesz dodatkowe 30 dni urlopu. Ciekawa technika. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:28 Mam tzw. "Gleitzeit", "płynny czas pracy" chyba po polsku. Ponieważ nie biorę dodatkowego wynagrodzenia za nadgodziny, a praca na tym nie cierpi, toleruje się ten drugi urlop. Jedynym ograniczeniem jest, żeby w ciągu 18 miesięcy zejść poniżej 15 nadgodzin. Inaczej przepadają. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 21:19 czyli dość łagodnie Cię ci Niemcy traktują... fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:52 Łatwiej o alkohol jest w Malezji. Trzeba znaleźć chiński sklepik. A w supermarketach są oddziały "non halal". Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:15 Czesc kochana! Ja dzisiaj z rana przeprowadzalam kolege, fajnie bylo, kocham przeprowadzki (tylko nie moje wlasne). Poza tym na sniadanko zjadlam tzw. « baki zakonnicy », bo niedziela🙂. Co tam jeszcze, na przeprowadzce bylo piwo, no to pilam. Teraz musze uzupelnic watek alkoholowy😏 Ladnie jest, cos z 15 stopni, w podkoszulku z krotkim rekawem nosilam te kartony. Gdybym miala 30° to bym plakala😀 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:19 No, i od razu słonko zaświeciło. O 21:19! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:24 Napisz cos o miejscu, w ktorym jestes. Potrzebuje popodrozowac😘 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:37 Nic spektakularnego. Bintan i Batam, wyspy pod Singapurem. Indonezja, jęki muezina, kobiety (także małe dziewczynki) w hidżabach, panowie (i panie) pozdrawiający mnie i żonę "hallo sir" ... Ale ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:48 Bardzo mi sie podoba. To drzewo na plazy jest swietne. Milego wypoczynku, wasza miejscowka wyglada na spokojniutkie miejsce bez hord. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:37 Ładnie. Pełen relaks. Zazdroszczę. My dzisiaj najpierw espresso plus torba książek. Potem Traviata kolejny raz ( i nigdy mi się nie znudzi ) i odkryłam biegnąc do auta Dom pod Królami. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:46 Biore ten skondensowany opis i sobie bede fantazjowac na jego podstawie. Zanetka moze nas czyta, na pewno poszerzy jej horyzonty😀 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:50 Napiszę więcej jutro, na laptopie. Pukanie w telefonie mnie męczy. Co raz muszę poprawiać literówki. To się nie nadaje do dłuższych wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 05:12 To były dwie miejscówki, dwie wyspy, Bintan i Batam. Na Bintan mieszkaliśmy w takiej drewnianej budce. I były dni, że "na ośrodku" byliśmy jedynymi gośćmi. Z ciekawostek jest kieszonkowa pustynia z wielbłądem i koniem z dykty, oraz błękitną sadzawką. Na Batam mieszkamy w hotelu, w pokoju z balkonem, a do dyspozycji mamy plażę i basen. Na morzu obserwuję sobie statki. Przy dobrej pogodzie widać Singapur. Pogoda fantastyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 05:14 Na zdjęciach widać cień, jaki rzucam około 13, tudzież znalezione podczas odpływu muszle. Muszle oczywiście jedynie sfotografowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 10:56 I jeszcze ciekawostka. Piasek na plaży nie nagrzewa się nawet w pełnym słońcu tak, żeby nie można było po nim boso chodzić. A jakby nie było, równik. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:22 Ładnie. Zaczynasz mnie denerwować tym długim urlopem. Kiedy koniec? :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:03 No to jeszcze cały tydzień masz! Ja to bym i trzema dniami nie pogardziła. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:08 Jaki tydzień? Tu już zaraz kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:11 Jutro i pojutrze laba na plaży i pod basenem. W czwartek prom do Singapuru, tak że pół dnia do tyłu. W Singapurze rozłożenie się w hotelu. Czyli dopiero wieczorem na miasto. Zostaje cały piątek i część soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:12 Jakby nie było, plaża na Sentosie obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 13:21 Ale zupę polecę. Sotomedan, niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:30 Dzieki♥️ A co tak pusto? Czy to normalne w tym okresie? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:42 Te wyspy nie są żadną Mekką turystyczną. Tu przyjeżdżają głównie Singapurczycy na weekend. Europejczycy są w mniejszości. Jak wspomniałem, na pierwszej wyspie (Bintan) spotkaliśmy parę Niemców, którzy wyżej srali, niż dupemali, opuścili ośrodek na trzeci dzień, chociaż bukowali chyba tydzień, dwie Skandynawki, które na kolację w stodole wystroliły się, jak na dyskotekę w remizie, i dwóch chyba Holendrów. Tutaj (Batam) białych na lekarstwo. Ot, była rodzinka z trzema rudymi synkami, całkiem ładnymi zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:50 No tak, Holendrzy, Skandynawowie i Niemcy na dzień dzisiejszy wcale nie muszą być biali Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:56 To bardzo by mi sie tam podobalo🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 15:06 Niemniej jest pewna prawidłowość, zarówno na wyspie Indonezja, jak na wyspie Malezja. Weekendy w hotelach, na plażach należą do tubylców. Nie tyle, że zajmują pokoje, co po prostu przychodzą całymi bandami, rodzinami z dzieciami ... i okupują. Aczkolwiek w tym hotelu akurat nie. Prawdopodobnie dlatego, że jest na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 03:47 Z hotelowych ciekawostek, w restauracji dają tylko łyżki i widelce. Noże są jedynie przy śniadaniowym bufecie do smarowania słodkimi świństwami tostów. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 10:16 🙂 wpisalam sobie w gugle kuchnie indonezyjska i co widze? Polskie Ogorki (ktorych zreszta nie mam tu u mnie, za miedza) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 10:19 Tak mnie te ogorki zafrapowaly, ze nie zauwazylam ze widac rowniez zestaw widelec+lyzki Odpowiedz Link Zgłoś