Dodaj do ulubionych

Wątek na niedzielę

18.02.24, 07:47
Jak tam, piękne? Wstałyście już? Autfit na mszę przygotowany? Co na obiad? I jaka u Was temperatura.
🥰😍🤩😘
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 08:35
      A dzien dobry 🙂🙃 u nas 10 -11 stopni i mgła.
      wstałam, wstałam, już od 5.00 na nogach,
      idziemy na śniadanko, i powrót do domu-
      dzieci, zwierzęta tęsknią, mamusia od wczoraj wydzwania, trzeba nam ruszać do pracy ( no ja to pewnie jeszcze L4 zaliczę, ale pomyślę o tym w domu).

Dobrej niedzieli wszystkim 🥰
      • pepsi.only Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 08:44
        Na obiad trzeba będzie coś zamówić,
        bo po urlopie lodówka pusta, a po podróży i chora nie stanę przy garach, o nieeeee
        • raczek47 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:09
          U mnie 24 stopnie,fale na oceanie,na razie myślę,jakie wino do śniadania wybrać a na obiad będzie to co zaoferuje restauracja,którą będę mijać,gdy poczuję się głodna
          • pepsi.only Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:24
            Och
            jak pieknie 😍
          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:26
            Fakt, bardzo zacny krajobraz.
          • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:53
            2, 3 i 4 zdjęcie zapiera dech w piersiachsmile.
            Wooooda. Łaaaadna. Też chcę.
          • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:55
            Najs!
          • mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:41
            Jak pieknie! Gdzie jestes Raczku? Jesli gdzies na Kanarach, to do sniadania koniecznie kawa barraquito smile
    • tokyocat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:28
      Wstac wstalam. Zadnej mszy nie planuje 😂😂😂
      Co do obiadu, jeszcze nie wiem.
      8 stopni i chmury.
    • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 09:50
      O 7.15 obudził mnie senny koszmar z córeczką. Był mega przykry więc potem zasnąć już się nie dało

Ale nie wstałam. Pozałatwiałam parę rzeczy przez telefon, pogadałam z partnerem. Kawę wypiłam właśnie.

Autfit będzie ten sam co wczoraj ( I nie na mszęwink), tyle, że w wersji elegantszej bo do teatru się wybieramy.

Na obiad na razie są tylko placki, brr paskudztwo.
      Ale z drugiego końca miasta przyjadą świeżutkie pulpeciki i zupa pomidorowa i inne pyszności babcine.

Temperatura nie wiem jaka. Ale zdecydowanie widzę SŁOŃCEsmile)) Ptaki też intensywnie od tej 7 rano świergotały.
      Frajdowy spacer do lasu więc mnie czeka.

Potem przed teatrem muszę odebrać odłożone książki to i kawy się przy okazji napiję jeszcze kawiarnianej.

Rude na zdjęciu trzeba porządnie wybiegać bo ją zawsze energia rozpiera. Ostrzegał nas dom tymczasowy, że dziewczyna to żywe srebro, najbardziej ruchliwa z dużego miotu. Ale nie chciałam czarnego znowu pieska. Mam nadreaktywną sunię i nie narzekam bo, choć lękliwa, jest najczulsza na świecie i przytulak z niej jakich mało.
      • milin95 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:54
        A dlaczego ta psina ma założony kaganiec w domu??
        • homohominilupus Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:57
          Jejku, biedactwo.
          Dlaczego???
        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:50
          Bo do weterynarza? Nie każdy pies da się dotknąć.
          • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:23
            Ona akurat obcej osobie absolutnie nie pozwoli się dotknąć. Wetowi też.
        • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:21
          Jest w kawiarni. Nie w domu. W sieciówce. Dużo się dzieje. Tłumy. Mogłaby dziabnąć kogoś. Ludzie chcą dotykać itd. Kaganiec ma dobierany tak by był raczej wygodny.
          Chcę by umiała nosić kaganiec. Ona akurat ma tyle wrażeń w takim miejscu jak centrum handlowe, że zupełnie zapomina o kagańcu.
    • shellyanna Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:16
      Śniło mi się, ze byłam w Wietnamie i było dużo węży.
      • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:50
        Fujki!
        • shellyanna Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:00
          Ale było ciepło. Tylko padało.
          Przypomniał mi się zbiór baśni wietnamskich, który miałam jako dziecko.
          • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:19
            Mnie się śniło, że Mieciu miał długie włosy i pasemka spinał sobie spineczkami.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:42
        Był to sen kieszonkowy?
        • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:52
          Co to jest sen kieszonkowy?
          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:52
            Wąż jej się przyśnił. Wąż bywa w kieszeni. smile
            • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:37
              Ona akurat raczej nie ma węża w kieszeni. :p
              • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:05
                Ok.
                Ale Tobie, mimo ruskiej inwazji, poleciłbym zimą faktycznie Mui Ne. Mekka kajtowców. A i poza tym w Wietnamie jest co zobaczyć.
                • shellyanna Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:06
                  A węże?
                  • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:10
                    Węże widziałem strażackie, na ścianach.
                    Poza tym widziałem dwa, jednego na Borneo, drugiego na Koh Samui. Ale to nie Wietnam.
                • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 18:28
                  > Ale Tobie, mimo ruskiej inwazji, poleciłbym zimą faktycznie Mui Ne. Mekka kajto
                  > wców.

Najs! Dobrze wiedzieć, dzięki! smile
    • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:48
      A to Karyna zrobiła Ci konkurencję!?
      Podbijam więc! big_grin
      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:49
        😘
    • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 10:50
      Nie chce mi się pisać tego samego co u Karyny, ale podbijam znowu!
      • homohominilupus Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:50
        Zaraz Cie tu karyny zhejtują, więc miarkuj się.
        Strach się bać na tym forum 😱
        • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:52
          Czekam na to.
          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:55
            Kto jak kto, ale Ziucia nie daje się forumowwmu terrorowi. Dziewczyna z żelaza.
        • borsuczyca.klusek Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:09
          Akurat ziuta sobie poradzi 🙄
    • mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 11:47
      Wyspalam sie, zeszlam z bombelkami na bardzo dobre sniadanie w hotelu, potem dopakowalam walizki i juz czekamy we Wroclawiu na lot do Monachium. Popoludniu bedziemy w domu smile
      Dzieci przezyly wakacje narciarskie, syn juz smiga, corka nauczyla sie podstaw, spedzily troche czasu z babcia a mnie udalo sie przezyc caly wyjazd bez klotni z mama.
      Zawsze jak jestem w PL to mam rozdwojenie jazni - z jednej strony widze tyle fajnych rzeczy, z drugiej tyle nieciekawych. Ale do Wroclawia na pewno wrocimy, jest przepiekny!
      • gajmal Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:06
        Szczęśliwego lotu
        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:19
          Dołączam. Aczkolwiek w przelocie z Wrocławia do Monachium to chyba człowiek nie zdąży pasów dobrze zapiąć.
          • mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:57
            Tak, mam nadzieje ze bedzie szybko i sprawnie smile
        • mayaalex Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:56
          Dziekuje!
      • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:28
        mayaalex napisała:

> Zawsze jak jestem w PL to mam rozdwojenie jazni - z jednej strony widze tyle fa
        > jnych rzeczy, z drugiej tyle nieciekawych.

Opisalas moje wrazenia z pobytow w Polsce- zachwyt polaczony z wtf-akami.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:06
      Nad ranem obudził mnie koszmar, mój mózg znów szaleje na punkcie własnego zdrowia i szuka choroby uncertain zaraz się zbieram żarcia szukać. A potem może Pippi poczytam.
    • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:35
      Lolo, grzejesz się w Indonezji? Gratuluję!
      Pytania mam 2:
      1. Jesteś na urlopie czy to jakieś przedemerytalne świadczenie?
      2. Czy tam jest dostępny alkohol?

U mnie słonecznie, wiosennie, dochodzi do 13 stopni.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:43
        Do emerytury mam jeszcze pięć lat. Alkohol jest dostępny. W hotelach i niektórych sklepikach. Trzeba popytać, wyczaić w internetach. Ja zawsze znajdę. Dwadzieścia minut piechotą jest tutaj np.
        warung z piwem za 20.000, kiedy w hotelu 60.000.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:49
          Soju w hotelu - 150.000
          • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:50
            A to jak jesteś w stanie tyle wyjeżdżać? Bierzesz sobie urlop bezpłatny?
            • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:55
              Mam 30 dni ustawowo a drugie tyle z nadgodzin. Poza tym w Polsce pracuję zdalnie. Tak że w sumie ze trzy miesiące jestem "w drodze".
              • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:56
                To ile ty robisz tych nadgodzin że masz 30 dni dodatkowego urlopu? Pracujesz 12h na dzień dzień w dzień.

Sorka że tak pytam ale sam planuję dłuższą podróż i te marne 26 dni urlopu w Polsce to jakaś masakra
                • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 13:47
                  Mam ustawowo 38 h w tygodniu. To daje 7,6 h dziennie. A "podbijam" (teraz głównie zdalnie) np. 8,67 h. A jak raz w miesiącu pojawię się w biurze, to i więcej.
                  • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:17
                    Aha, czyli 3 dni na miesiąc podbijasz i zyskujesz dodatkowe 30 dni urlopu.
                    Ciekawa technika.
                    • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 14:28
                      Mam tzw. "Gleitzeit", "płynny czas pracy" chyba po polsku. Ponieważ nie biorę dodatkowego wynagrodzenia za nadgodziny, a praca na tym nie cierpi, toleruje się ten drugi urlop. Jedynym ograniczeniem jest, żeby w ciągu 18 miesięcy zejść poniżej 15 nadgodzin. Inaczej przepadają.
                      • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 21:19
                        czyli dość łagodnie Cię ci Niemcy traktują...
                        fajne.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 12:52
          Łatwiej o alkohol jest w Malezji. Trzeba znaleźć chiński sklepik. A w supermarketach są oddziały "non halal".
    • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:15
      Czesc kochana! Ja dzisiaj z rana przeprowadzalam kolege, fajnie bylo, kocham przeprowadzki (tylko nie moje wlasne).
      Poza tym na sniadanko zjadlam tzw. « baki zakonnicy », bo niedziela🙂.
      Co tam jeszcze, na przeprowadzce bylo piwo, no to pilam. Teraz musze uzupelnic watek alkoholowy😏
      Ladnie jest, cos z 15 stopni, w podkoszulku z krotkim rekawem nosilam te kartony. Gdybym miala 30° to bym plakala😀
      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:19
        No, i od razu słonko zaświeciło. O 21:19!
        • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:24
          Napisz cos o miejscu, w ktorym jestes. Potrzebuje popodrozowac😘
          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:37
            Nic spektakularnego. Bintan i Batam, wyspy pod Singapurem. Indonezja, jęki muezina, kobiety (także małe dziewczynki) w hidżabach, panowie (i panie) pozdrawiający mnie i żonę "hallo sir" ...
            Ale ciepło! smile
            • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:42
              Takie tam ...
              • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:48
                Bardzo mi sie podoba. To drzewo na plazy jest swietne. Milego wypoczynku, wasza miejscowka wyglada na spokojniutkie miejsce bez hord.
              • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:37
                Ładnie. Pełen relaks.
                Zazdroszczęsmile.

My dzisiaj najpierw espresso plus torba książek. Potem Traviata kolejny raz ( i nigdy mi się nie znudzi ) i odkryłam biegnąc do auta Dom pod Królamiwink.
                • igge Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 23:43
                  Cd
            • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:46
              Biore ten skondensowany opis i sobie bede fantazjowac na jego podstawie.

Zanetka moze nas czyta, na pewno poszerzy jej horyzonty😀
              • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 18.02.24, 15:50
                Napiszę więcej jutro, na laptopie. Pukanie w telefonie mnie męczy. Co raz muszę poprawiać literówki. To się nie nadaje do dłuższych wpisów.
                • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 05:12
                  To były dwie miejscówki, dwie wyspy, Bintan i Batam. Na Bintan mieszkaliśmy w takiej drewnianej budce. I były dni, że "na ośrodku" byliśmy jedynymi gośćmi. Z ciekawostek jest kieszonkowa pustynia z wielbłądem i koniem z dykty, oraz błękitną sadzawką.
                  Na Batam mieszkamy w hotelu, w pokoju z balkonem, a do dyspozycji mamy plażę i basen. Na morzu obserwuję sobie statki. Przy dobrej pogodzie widać Singapur. Pogoda fantastyczna.
                  • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 05:14
                    Na zdjęciach widać cień, jaki rzucam około 13, tudzież znalezione podczas odpływu muszle. Muszle oczywiście jedynie sfotografowałem.
                    • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 05:20
                      Jeszcze jedna
                      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 10:56
                        I jeszcze ciekawostka. Piasek na plaży nie nagrzewa się nawet w pełnym słońcu tak, żeby nie można było po nim boso chodzić. A jakby nie było, równik.
                        • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:01
                          Dej trochę słońca!
                          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:18
                            Proszę bardzo
                            • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:22
                              Ładnie.
                              Zaczynasz mnie denerwować tym długim urlopem. Kiedy koniec? :p
                              • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:55
                                W niedzielę.😭
                                • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:03
                                  No to jeszcze cały tydzień masz!
                                  Ja to bym i trzema dniami nie pogardziła.
                                  • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:08
                                    Jaki tydzień? Tu już zaraz kolacja. smile
                                    • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:11
                                      Jutro i pojutrze laba na plaży i pod basenem. W czwartek prom do Singapuru, tak że pół dnia do tyłu. W Singapurze rozłożenie się w hotelu. Czyli dopiero wieczorem na miasto. Zostaje cały piątek i część soboty.
                                      • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:12
                                        Jakby nie było, plaża na Sentosie obowiązkowa.
                                      • piataziuta Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 12:13
                                        Ale marudzisz!
                                        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 13:21
                                          Ale zupę polecę. Sotomedan, niebo w gębie.
                                          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 13:21
                                            Oddzielnie Soto Medan
                      • igge Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 11:46
                        Kocham muszle.
                  • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:30
                    Dzieki♥️ A co tak pusto? Czy to normalne w tym okresie?
                    • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:42
                      Te wyspy nie są żadną Mekką turystyczną. Tu przyjeżdżają głównie Singapurczycy na weekend. Europejczycy są w mniejszości. Jak wspomniałem, na pierwszej wyspie (Bintan) spotkaliśmy parę Niemców, którzy wyżej srali, niż dupemali, opuścili ośrodek na trzeci dzień, chociaż bukowali chyba tydzień, dwie Skandynawki, które na kolację w stodole wystroliły się, jak na dyskotekę w remizie, i dwóch chyba Holendrów. Tutaj (Batam) białych na lekarstwo. Ot, była rodzinka z trzema rudymi synkami, całkiem ładnymi zresztą.
                      • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:50
                        No tak, Holendrzy, Skandynawowie i Niemcy na dzień dzisiejszy wcale nie muszą być biali wink
                      • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 14:56
                        To bardzo by mi sie tam podobalo🙂
                        • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 15:06
                          Niemniej jest pewna prawidłowość, zarówno na wyspie Indonezja, jak na wyspie Malezja. Weekendy w hotelach, na plażach należą do tubylców. Nie tyle, że zajmują pokoje, co po prostu przychodzą całymi bandami, rodzinami z dzieciami ... i okupują. Aczkolwiek w tym hotelu akurat nie. Prawdopodobnie dlatego, że jest na uboczu.
                          • bywalec.hoteli Re: Wątek na niedzielę 19.02.24, 15:32
                            Zajmują też restauracje?
                          • krwawy.lolo Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 03:47
                            Z hotelowych ciekawostek, w restauracji dają tylko łyżki i widelce. Noże są jedynie przy śniadaniowym bufecie do smarowania słodkimi świństwami tostów.
                            • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 10:16
                              🙂 wpisalam sobie w gugle kuchnie indonezyjska i co widze? Polskie Ogorki (ktorych zreszta nie mam tu u mnie, za miedza)
                              • boogiecat Re: Wątek na niedzielę 20.02.24, 10:19
                                Tak mnie te ogorki zafrapowaly, ze nie zauwazylam ze widac rowniez zestaw widelec+lyzki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka