28.09.24, 15:00
Jaka maść najlepsza?

Mama jest prawie calkiem leżąca, do tej pory uchroniła się przed odleżynami, no ale niestety cos zaczyna się robić mimo codziennych masazy (do mamy na kilka godzin dziennie przychodzi prywatna opiekunka).

Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Odleżyny 28.09.24, 15:05
      Żeby zapobiec odleżynom bardzo skuteczna jest oliwka PCV czy jakoś podobnie, do kupienia w aptece. Smarujesz przynajmniej dwa razy dziennie miejsca narażone na odleżyny, szczególnie pięty, łokcie, plecy. Piszesz, że coś dzieje, ale konkretnie? Jest zaczerwienienie, czy już dziura? Bo w zależności od tego, co się dzieje, należy postępować.
      • zerlinda Re: Odleżyny 28.09.24, 15:06
        PCV 30 dokładnie
    • berdebul Re: Odleżyny 28.09.24, 15:05
      Ranisilver.
      I materac przeciwodleżynowy.
      • grey_delphinum Re: Odleżyny 28.09.24, 15:11
        Mama ma od lat ogromny problem z kością ogonową, która wręcz wystaje z ciala jak kolec (mama jest do tego chudziutka). Tam tworzy się czerwona boląca odlezyna (nie ma dziury).
        • pseudo_stokrotka Re: Odleżyny 28.09.24, 15:19
          Częste zmiany pozycji i może taki krążek miękki do siedzenia?
          • andallthat_jazz Re: Odleżyny 28.09.24, 17:19
            Absolutnie zaden krazek! Zmiana pozycji, olejki, mascie (nazw polskich nie znam). Jak pojawi sie rana to plastry. Opiekunka powinna podpowiedziec. Ale zmiana pozycji lezenia bardzo wazna. Jak da sie to co najmniej co pol godziny. (Wiem 🤦‍♀️) Jak sie da na nfz materac przeciw odlezyna, prywatnie cholernie drogi. Ale zadnych kolek itp., odlezyny beda robic sie w tych miejscach nacisku.
            • pseudo_stokrotka Re: Odleżyny 28.09.24, 19:52
              Kilka lat pracowałam ze starszymi ludźmi, bardzo wielu było z ryzykiem odleżyn lub odleżynami. Kilku miało krążki zalecone przez lekarzy lub hospicjum.
              Kluczem do uniknięcia odleżyn jest zmiana pozycji, więc oczywistym jest, że taki krążek tez nie może być na stałe.
              www.seni24.pl/krazki-i-poduszki-przeciwodlezynowe/
              Naprawdę nie ty jednąla na forum jesteś opiekunką.
            • pseudo_stokrotka Re: Odleżyny 29.09.24, 07:51
              PS Materac przeciwodleżynowy można wypożyczyć za ok 50 zł miesięcznie lub kupić za kilkaset. Na NFZ jeszcze taniej oczywiście.
        • berdebul Re: Odleżyny 29.09.24, 10:16
          Przyjrzyj się diecie, tak jak pisały ematki.
          Ranisilver ma kilka różnych produktów, ten z kwasem hialuronowym powinien się sprawdzić bo on dobrze uelastycznia.
          Jeżeli mama się kąpie w wannie to można dodawać emolienty do wody. Pod prysznic są specjalne żele. Im bardziej elastyczna i lepiej ukrwiona będzie okolica problematycznego miejsca tym lepiej.
    • kadfael Re: Odleżyny 28.09.24, 15:17
      Mama mojej przyjaciółki miała odleżyny. I raz - wizyta pielęgniarki z hospicjum, która specjslizowala się w leczeniu ran odleżynowych i radziła co i jak, a dwa specjalne plastry też za jej poradą, jakie I jak je stosować.
    • default Re: Odleżyny 28.09.24, 15:25
      Sudocrem. Moja mama po szpitalu miała odleżyny już takie z dziurami - zostały wyleczone sudocremem właśnie.
      • grey_delphinum Re: Odleżyny 28.09.24, 15:52
        Dziękuję!
        Będziemy po kolei testować.
        • geez_louise Re: Odleżyny 28.09.24, 16:24
          Zapisz mamę pod opiekę hospicjum domowego lub do pielęgniarki opieki długoterminowej. Nie testuj na kość ogonową sudocremu - to wysuszająca maść cynkowa, a Twoja mama raczej potrzebuje natłuszczania skóry.

Odciążanie, natłuszczanie, ochrona przed wydzielinami, wilgocią, pocieraniem, rozciąganiem skóry.

Zanim zajmie się odleżyną pielęgniarka, polecam produkty seni- tej firmy od pieluch, ich kremy i balsamy są specjalnie stworzone do ochrony skóry osób leżących. Obracaj mamę na boki i dbaj o to, żeby skóra zawsze była natłuszczona i elastyczna.
          • geez_louise Re: Odleżyny 28.09.24, 16:32
            A, dopóki nie będzie np. opieki Hospicjum, zgłoś tworzenie się odleżyny lekarzowi z poz. Może sprawdzić jak u mamy wygląda odżywienie, czy nie ma problemu z białkiem zwłaszcza, może wypisywać opatrunki ze zniżką (zgłoś koniecznie, że odleżyna jest widoczna od wielu tygodni), zlecić wizyty pielęgniarki środowiskowej (niestety, wiele z nich ma nieaktualną wiedzę, ale można też bardzo dobrze trafić).
          • berdebul Re: Odleżyny 28.09.24, 19:37
            Semi ma teź bdb produkty do mycia, również bez spłukiwania.
      • wapaha Re: Odleżyny 28.09.24, 18:15
        default napisała:

> Sudocrem. Moja mama po szpitalu miała odleżyny już takie z dziurami - zostały w
        > yleczone sudocremem właśnie.

jesu nie pisz takich rzeczy....
        • default Re: Odleżyny 29.09.24, 00:32
          Czemu ?
          • wapaha Re: Odleżyny 29.09.24, 08:16
            default napisała:

> Czemu ?

odlezyna z dziurami to rana 5stopnia-rana się trudno goi bo brak jest równowagi miedzy procesami gojenia i usuwania tkanki, wg procedur i wskazań stosuje się opatrunki specjalistyczne wypełniajace ranę, tworzące żel/film, leczy się je w środowisku mokrym ( sudocrem zasusza jest spoko na I,II st..)
            Pisanie że sudocrem wyleczył z odlezyny 5st -to sf nawet jak na polskie waunki..
            • default Re: Odleżyny 29.09.24, 09:20
              Nie wiem czy u mamy były odleżyny "5 stopnia", wiem że były ranki, a nie tylko zaczerwienienia i wiem, że opiekunki stosowały sudocrem, bo sama go kupowałam. I widziałam jak następuje poprawa, więc nie pisz mi że to SF.
              Może po prostu opisałam niefachowo, tyle. Nie znam się na klasyfikacji odleżyn.
              • wapaha Re: Odleżyny 29.09.24, 09:47
                default napisała:

> Nie wiem czy u mamy były odleżyny "5 stopnia", wiem że były ranki, a nie tylko
                > zaczerwienienia i wiem, że opiekunki stosowały sudocrem, bo sama go kupowałam.
                > I widziałam jak następuje poprawa, więc nie pisz mi że to SF.
                > Może po prostu opisałam niefachowo, tyle. Nie znam się na klasyfikacji odleżyn.

to może zanim coś napiszesz i wprowadzisz w błąd- sprawdź. zwłaszcza że nie piszemy o haftowaniu chusteczek...

btw-opiekunki w szpitalu smarowały głębokie odleżyny ( dziury) sudocremem doprowadzajac do wyleczenia ?

nie twierdzę że kłamiesz- ale tak jak napisałam-przez użycie pewnych sformułowań powstało ci sf..
      • przepio Re: Odleżyny 29.09.24, 23:38
        default napisała:

> Sudocrem.

Rowniez polecam. Moja mama 6 lat leżała, nie miała odleżyn, ale każde zaczerwienienie smarowałam właśnie sudokremem.
    • wapaha Re: Odleżyny 28.09.24, 18:13
      Częste zmiany pozycji, mycie , osuszanie i natłuszczanie skóry , fajny jest płyn Pinol ( jest wydajny,ładnie sosnowo pachnie i pozostawia smug na skórze i pościeli), fajny jest też Rokitosol
      Gdzie umiejscowione są rany ?Kup gąbki , wałki -podkładaj by odciążać partie ciała, pilonuj by pościel ale też bielizna /koszula/pidżama nie były podwinięte , zagniecione
    • andaba Re: Odleżyny 28.09.24, 20:51
      Przede wszystkim - dbanie o odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu, zwłaszcza białkiem - oprócz mięsa protifar, nutridrinki. Gdy już się coś robi, to polecam Argotiab, Aqua gel, ale wszystkie wyżej wymienione są skuteczne, czasem jest tak, że na jednego podziała preparat A, na innego B, trzeba próbować.
      Materac przeciwodleżynowy to podstawa, zmiana pozycji, ale uwazać z krążkami, te z gąbki są twarde i czasem robią więcej szkody niż pożytku.
    • bei Re: Odleżyny 28.09.24, 21:23
      Polecam Balsam Szostakowskiego ( z polecenia pielęgniarek), albo gotowe opatrunki apteczne, dobiorą Ci w zależności od stopnia odleźyn.
    • gorzka.gorycz Re: Odleżyny 28.09.24, 21:38
      U taty stosowałyśmy z mamą oliwkę ozonella. Bardzo dobrze nawilża i natłuszcza skórę.
      • grey_delphinum Re: Odleżyny 28.09.24, 21:50
        Bardzo Wam dziękuję. Mama ma zleconą opiekę z hospicjum domowego, ale woli prywatną opiekunkę ( polubila ją), która chyba nie ma wiedzy na ten temat, bo jedyne, co poleciła, to oliwka ziai.
        Mama czasem wstaje, by skorzystać z przenośne j toalety, która stoi obok łóżka, ale ostatnio ma coraz mniej sil, wiec używa glownie pieluch (oorocz tego ma stomię). Zresztą problem z odleżynami zrobil się chyba po niedawnym pobycie w szpitalu (tam mama nie wstawała).

Opiekunka codziennie (oprócz niedziel) myje i masuje mamę oraz naciera ją różnymi balsamami wlasnie po to, by mama uniknęła odlezyn, a tu taki klops 😔

Jeszcze raz Wam dziękuję za wszystkie porady.
        • andaba Re: Odleżyny 28.09.24, 22:04
          Wszystko wskazuje na to, że nie niedostateczne środki pielegnujące, czy nawet leżenie jest przyczyną, tylko wlaśnie niedobory żywieniowe. Jeżeli Mama ma stomię, to zapewne ma spore ograniczenia dietetyczne, a pewnie i brak apetytu. Spytaj lekarza o to co pisalam powyżej, jeszcze oprócz w/w można podawać Arginilan, ale dobrze byłoby wszystko skonsultowac z sensownym lekarzem.
        • wapaha Re: Odleżyny 29.09.24, 08:27
          Zwykłe oliwki nie nadają się do skóry seniorów-wykup produkty wspominane wyżej, przeznaczone do skóry seniora i stosowane w profilaktyce przeciwodleżynowej

Świetnie, że mama lubi opiekunkę, to jest bardzo ważne. Jeśli mama wstaje-to warto to wykorzystać. Pomyśl o fizjoterapeucie na początek co drugi dzien, bądź przy tym jesli dasz rade i zapisuj ćwiczenia-rób filmiki jezeli się zgodzi. Potem będziesz mogłą mamie/opiekunce na kartce "wydzielić" zadania do samodzielnej pracy
          Najgorsze co może być -to leżenie...to często już równia pochyła, próbuj do tego nie dopuścić. Im więcej mama będzie leżeć i mniej wstawać tym..mięśnie będą bardziej sie osłabiać. Zwłaszcza, że ruch-poza profilaktyka przeciwodlezynową jest wskazany również ze względy na procesy trawienne. Jelita nie lubią bezruchu

Dalej -codzienne smarowanie to za mało -w takiej sytuacji. Niech smaruje kilka razy dziennie

Istotna sprawa- wyżej dziewczyny też pisały - zwiększona podaż białka- znasz mamy dietę ? Może warto-na początek -skorzystac z rady dietetyka który rozpisze dietę dla tak wymagajacego pacjenta ( balans miedzy zwiększoną podazą białka a wpływem na perystaltykę jelit)

i nie martw się tym klopsem-bo na tym etapie zmiany można wyleczyć- teraz najwazniejsze jest by nie dopuścic do pogłębiania rany - konieczne zmiany pozycji by odciążyć kość ogonową
    • gosiablo Re: Odleżyny 29.09.24, 16:39
      Opatrunki z apteki granuflex i siateczka ze srebrem atrauman ag. I dieta o której wcześniej już ktoś napisał
      • grey_delphinum Re: Odleżyny 29.09.24, 22:09
        Dziewczyny, ręce mi opadly...
        Spisalam tacie wszystkie nazwy lekow/maści itp., ktire polecalyscie (do mamy jadę dopiero na przyszły weekend), a tata stwierdził, ze ktos mu powiwdzial, ze najlepsza jes skóra z barana i zamierza jutro gdzies tę skórę kupić, a środki medyczne wtedy, gdy skóra nie pomoże...
        • gosiablo Re: Odleżyny 30.09.24, 06:42
          Przykro mi, niestety starsze pokolenie reaguje w dziwny sposób, jakby wypierając fakty. Mój tato kiedy mama była w ostatnim stadium choroby nowotworowej zabronił w pewnym momencie podawania jej leków bo -jak stwierdził- uzależni się od nich i ciężko będzie odstawić sad
        • mamamisi2005 Re: Odleżyny 30.09.24, 06:48
          To metoda z Syberii z dawnych czasów. Kładzie się leżącego na futrze (może być i z barana) i koniecznie trzeba tym futrem regularnie ruszać.
          To chyba taki prototyp materaca przeciwodleżynowego 🙄
        • pseudo_stokrotka Re: Odleżyny 30.09.24, 14:45
          Ale wiesz, to nie jest takie głupie. Skóra z barana ma dobrą strukturę i przepuszcza powietrze, poza tym zawiera lanoline, ktora jest zdrowa (w Niemczech widziałam nawet jakieś kompresy z lanoliną na pupę dla dzieci).
          Może jak nie będziesz protestować przeciwko skórze, to tata zgodzi się na pozostałe rzeczy też? Taki zmasowany atak wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka