hanusinamama Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:31 Ale to ci rodzice mają cały czas dzieci w klasach 1-3? Czy macie taką rotację pracowników i ciągle zatrudniają nowych z dziećmi na początku szkoły? Bo taki 5 czy 6 klasista spokojnie moze zostać w domu sam Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:45 Jeśli masz dwoje lub troje dzieci z kilkuletnia różnica wieku, to niestety cały czas potrzebujesz pełnić opiekę przy którymś dziecku. Poza tym są przedszkola - głównie na wsiach- które zamykają się na wszystkie przerwy świąteczne i ferie tak jak szkoły. Moja koleżanka z pracy miała taka sytuację, jako JEDYNA matka w grupie przedszkolnej pracowała i w dodatku była samotna matką. W każde wolne robiła awanturę w przedszkolu, ale nic jej to nie dawało, ponieważ reszta matek nie pracowała. Przedszkole małe, wiejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:57 Przedszkole jest placówką z definicji nieferyjną i nie zamyka się na ferie ani wakacje, więc nie moglo się zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:27 MOgło. Jeżeli to oddział przedszkolny a nie przedszkole. tym chyba decyduje gmina. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:58 W żadnym wypadku. W prscy nei ma znaczenia ktoś ma dzieci a kto nie. I o ile wakacji szczerze rodzicom współczuję (jak w końcu nie musiałam mieć wolnego W lipcu i sierpniu skakałam z radosci) to na świętach by mu zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:05 U mnie w pierwszej pracy był młody zespół, nikt nie miał dzieci, ale za to było sporo cudzoziemcow i oni mieli pierwszeństwo urlopowe w Wielkanoc i Boże Narodzenie, żeby polecieć do domu. Za to w okolicach długich weekendow cudzoziemcy pracowali, a lokalsi brali wolne Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:08 Z urlopami to różnie, ale gdybym była na miejscu twojej szefowej to bym wprowadziła taki system jaki był u mnie w robocie dotyczący dyżurów w dni ustawowo wolne (tego typu firma ze nie trzeba było za bardzo w te dni pracować, ale ktoś zawsze musiał być gdyby się pojawiły jakieś breaking news) - no więc w Sylwestra było losowanie tych dni i tego kto obstawia który. Potem już między sobą się można było wymienić jeśli komuś specjalnie zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:11 To działa w sytuacji gdy w pracy może być jedna osoba. U nas jest system, że z całego zespołu może nie być jednocześnie maksymalnie 3 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:43 A co dzieje się, jak nagle zachoruje więcej, firma zamyka się i całkiem kaputt? Dla kumpeli pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:14 droch napisał: > A co dzieje się, jak nagle zachoruje więcej, firma zamyka się i całkiem kaputt? > Dla kumpeli pytam. Jest ogromny wkurw reszty załogi, bo pracę trzeba wykonać. Na koordynatorze są wieszane psy, że puścił za dużo osób na urlop, że powinien przewidzieć, że ktoś pójdzie na l4, że powinien odwołać kogoś z urlopu - tylko że taka sytuacja nigdy u nas nie zaistniała. Ogólnie atmosfera wówczas mocno siada, bo nikt nie lubi pracować za kogoś nie dostajac nic w zamian, wychodzimy z pracy wykończeni, bo jeśli 5 osób ma wykonać pracę 10, to nie jest lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:22 Jest ogromny wkurw reszty załogi, bo pracę trzeba wykonać To bardzo wiele mówi o tzw. ogólnym klimacie miejsca pracy. Nie oceniam tego, ale nie byłoby to miejsce dla mnie. Pewną cezurą był C19 i przymusowe kwarantanny dla domowników. Wtedy nie było wyjścia i każdy pracodawca, chcąc-nie-chcąc, musiał zaakceptować, że nie wszystko można przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:44 U nas covid spowodował duża poprawę w kwestii pracy przeliczonej na osobę. Było tsk jak powinno zawsze być. Praca była bardzo przyjemna i wszyscy byli zadowoleni - oprócz dyrektora. Niestety covid się skończył i wróciliśmy do patologicznych warunków pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:50 Ten konkretny układ tak. Ale nie widzę powodu dla którego nie dałoby się tego rozwiązania, czyli losowania, przystosować do planów urlopowych, jeśli jest oblężenie jednego terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:27 Nie, nie ma czegoś takiego jak "priorytet dla rodziców" i nigdy nie było ale single często sami wola brać urlopy poza sezonem bo wtedy wczasy są tańsze. Jest natomiast zasada że jeśli dwie osoby w teamie już zaklepaly sobie urlop to trzecia osoba nie może ( chyba że znajdzie kogoś na zastępstwo, dogada się). Kto pierwszy ten lepszy. Osoby z dziećmi często występują o urlop rok wcześniej i ustalają kiedy chcą wolne na wiele miesięcy wprzód. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:47 Współczuję wszystkim. U mnie mamy wolne od 23 grudnia do Nowego Roku. Niektóre dni odoracowujemy w soboty a w praktyce każdy bierze urlop. 2 mają też zawsze wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:51 Jakby ktoś mnie próbował zmusić do brania urlopu obowiązkowo, bo on uważa, że powinnam mieć wolne w majówkę czy między świętami, to przegryzłabym tętnicę. Wara od rozporządzania moim urlopem. Dzięki temu mam teraz jeszcze 14 dni urlopu na ten rok, z czego część sprzedam i przytulę kasę. A w styczniu polecę na miesiąc w ciepełko. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:01 Można przyjść do pracy w sobotę. Nikt nikomu nie broni. Za to ostatni dzień roboczy to 20 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:55 Ale wy te dni wolne macie jako bonus, czy zdejmowane z puli urlopu? Bonusowe sama kiedyś miałam, pracowałam w biurze szkoły językowej, w okresie świątecznym szkoła była nieczynna i siedziało się w domu, należało tylko przyjść w sylwestra na 2-3 godziny zaksięgować wpłaty z grudnia. Ale nikt nam tego nie ściągał z urlopu. Wsciekłabym, gdyby mi ktoś nakazał zużyć urlop w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:07 Ale nikt nam tego nie ściągał z urlopu. Wsciekłabym, gdyby mi ktoś nakazał zużyć urlop w grudniu. Zawsze mozna nie przyjmowac takiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:41 Jasne. Tylko teraz to bardziej problem pracodawcy, jak się okaże, że kompletnie nie ma chętnych do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:16 Tylko teraz to bardziej problem pracodawcy, jak się okaże, że kompletnie nie ma chętnych do roboty. Chetni sie zawsze znajdą własnie dlatego ze mają zagwaratowne wolne święta albo 3 tygodnie w sierpniu, bo firma sie zamyka. Nie ma problemu z dziecmi czy wlasnie klotniami kto wolne kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:35 Przymusowy urlop nie jest fajny .Moj facet tak ma 3 tyg w sierpniu firma zamknieta i od 23 grudnia do 6 stycznia tez no sorry ale ja juz wole rotacje.Wolej jezdzic na urlop poza sezonem ale np w lato w najupalniejsze dni tez chce troche odpoczac ,moze w domu, byle nie siedziec w biurze Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:24 Firma mojego chłopa tez zawsze zamknięta miedzy BN a Nowym Rokiem. Zawsze tak było, a pracuje tam od 12 lat. Każdy nowy pracownik jest o tym informowany. Urlopu maja 30 dni. 25 normalnych i 5 przymusowych w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:45 Stratę 1 dnia można jeszcze przeboleć, tym bardziej w terminie świątecznym. Stratę 20% byłoby przeboleć znacznie trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:16 Nie, zawsze szło się dogadać. Natomiast w starej firmie męża była kiedyś taka zasada, że dzietni z mlodszymi latoroslami mogli wziąć w wakacje o tydzień urlopu więcej niż bezdzietni ale nie pamiętam czy był to 1vs2 tygodnie czy 2vs3. U nich to był akurat szczyt sezonu. Nie było z tego tytułu problemów generalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nna1 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:21 Nie, też masz prawo do urlopu w tym czasie. Zwłaszcza, że do tej pory nie korzystałaś z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:22 Nie, u mnie kazdy moze wziac wolne na swieta. A gdyby byla jakakolwiek kolejka to na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy" a nie "kto ma dzieci ten pierwszy". Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:25 Kto pierwszy ten lepszy. Swoja drogą, nie jestem bezdzietna więc według lipcowej mam pierwszeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:26 A tym co obstawiają co rok najatrakcyjniejsze terminy to nie jest głupio? Mi by było, dlatego długie weekendy obstawiane są rotacyjnie - albo przynajmniej tak aby było w miarę sprawiedliwie, a nie że jedna osoba zawsze ma wolną Wigilię.... U mnie są i dzieciaci i nie, i nie jest wcale tak, że niedzieciaci chcą tylko wolne poza długimi weekendami i zatłoczonymi wakacjami. Jak jest ciepło nie wyobrażam sobie nom stop pracowania od czerwca do września kiedy to jest najprzyjemniej na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:02 W poprzedniej firmie tak bylo ,kto miał dzieci miał wolne wytedy kiedy szkoly dzieci byly zamknięte. Reszta wolała wyjezdzać "poza sesonem" bo mniej dzieci mniej oblegane i duzo tańsze wyjazdy. Wiec lepiej na tym wychodzili. W okresie świet pracwnikow pracowalo minimum i zawsze znalazł sie ktoś kto chciał pracować , bo i tak nie obchodzil/nie miał planow itp. Owszem pojedyncze osoby brały urlopy w wakacje ale to bardzo sporadycznie. Teraz nie mam problemu pracuje w szkole , wiec wszyscy mam wolne w wakacje a ja w tym samym czasie co syn. Pewnej firmie spotakłam sie z tym z pracownicy mieli wolne zgodnie z wiarą, katolicy dostawili wolne w swieta. Np. Ukraincy mieli wolne 5--7 stycznie wigilie, katolicy 24-26, święta w hinduizmie 31-10-1.11 wiec maja wtedy oni wolne. Itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:31 U nas w ogóle ciężko z wolnym w tym okresie, bo rozliczenia itp. Mam gwiazdę, która cały rok trzyma sobie dwa dni wolnego na opiekę nad dziećmi właśnie na ten czas, bo tego nie mogę odmówić. Ale już ani dnia urlopu nie dostanie, chyba, że znów zwolnienie.... Z resztą pracowników nie mam problemu, dogadujemy się. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:47 Ale już ani dnia urlopu nie dostanie, chyba, że znów zwolnienie.... Mam złą wiadomość - ma jeszcze dwa dni urlopu na "siłę wyższą"... Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:17 w PL nie ma takiego prawa, chociaż powinno być w niektórych krajach jest takie prawo dające pierwszeństwo urlopowe dzieciatym - w Belgii, Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:48 Prawo dyskryminujące z jakiekolwiek powodu jest zwyczajnie niesprawiedliwe. Posiadanie (lub nie) dzieci powinno być czyjąś prywatną sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:51 to jest tzw. dyskryminacja pozytywna i jest dopuszczalna przez Konstytucje wielu krajów, w PL wynika z tego: Zgodnie z art. 18 Konstytucji RP ... macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:57 Art,. 32 Konstytucji RP 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Nie widzę wyjątków w postaci "pozytywnej dyskryminacji", to jakaś orwellowska nowomowa? Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:05 nikt nie moze byc dyskryminowany? to skad szczegolna ochrona np. kobiet w ciazy i matek, w pracy? "sytuacja zatrudnionych jest zróżnicowana ze względu na konieczność ochrony rodzicielstwa lub niepełnosprawność (np. pierwszeństwo zatrudniania osób z niepełnosprawnościami w urzędach państwowych, zakaz wypowiadania i rozwiązywania umowy o pracę w okresie ciąży)," skad zasada, ze: "Pracownik zatrudniony na podstawie umowy o pracę nie może odmówić wykonania polecenia służbowego, jakim jest delegacja." a jednocześnie: "delegację rodzica/opiekuna dziecka do. 8 roku życia. Odbycie delegacji może się odbyć tylko za zgodą pracownika, a ewentualna odmowa nie może nieść ze sobą żadnych negatywnych konsekwencji ze strony pracodawcy" Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:17 Mylisz "przywilej" z "dyskryminacja", w żaden sposób przywołane zapisy nie są związane z uszczerbkiem praw innych pracowników. Inna sprawa, na ile są sensowne i czy nie wyrządzają w pewnym stopniu szkody samym zainteresowanym. Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:22 oczywiście ze sa "związane z uszczerbkiem praw innych pracowników" - wystarczy, ze ty pojedziesz w niechciana delegacje, bo reszta zespołu ma dzieci i sie nie zgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:25 Nieprawda. Zatrudniając się mam pełną świadomość, że pracodawca może mnie wysłać w delegację i nie mogę mu odmówić. Czy ktoś inny pojedzie, czy nie pojedzie, nie zmienia mojej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:27 dlatego potrzebujemy zapisu, jak w innych krajach, ze pierwszenstwo urlopow maja dzieciaci - wtedy tez bedziesz miec pelna swiadomosc, ze mozesz nie pojechac na urlop w czasie ferii i będzie wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:37 Proponuję od razu zapis, że rodzicom przysługuje po 200 dni urlopu w roku. I kwartalna premia Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:41 nie, wystarczy zapis ze maja pierwszenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 19:03 Ok. Ale tylko , jeśli dzieciaci się zgodzą na równoległy zapis, że pierwszeństwo przy podziale premii, zadań premiowanych i awansów mają bezdzietni., Deal? Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:52 Prawo dyskryminujące z jakiekolwiek powodu jest zwyczajnie niesprawiedliwe zapisz sie o redpilowcow i zacznij razem z nimi plakac, ze parytety płci są niesprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:59 Bo są. Parytet to dyskryminacja tylko ubrana w legalne ramy - można zgodnie z prawem komuś powiedzieć, że ma spadać bo jest mężczyzną/kobietą. Przepraszam - na ogół obecnie tylko jak jest mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:00 zapisz sie o redpilowcow i zacznij razem z nimi plakac, ze parytety płci są niesprawiedliwe Nie wiem, co parytety płci mają wspólnego z zasadami udzielania urlopu, ale owszem: uzyskanie jakiejś posady z powodu odpowiedniej płci jest niesprawiedliwe. Dyskryminacja wydaje się fajna, dopóki kogoś personalnie nie spotka. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:06 co parytety płci mają wspólnego z zasadami udzielania urlopu wszystko trzeba bylo sobie urodzic dziecko, korzytsac ze swoich praw, a teraz nie jojczec Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:13 trzeba bylo sobie urodzic dziecko, korzytsac ze swoich praw, a teraz nie jojczec Urodzenie dziecka to twoja (i niczyja inna) prywatna sprawa, a na pewno nie kolegów czy koleżanek z pracy. Coś nie pasuje, stosuj antykoncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:20 gdyby to byla moja prywatna sprawa, to bym: 1) nie byla chroniona szczegolnie przez Konstytucję, 2) nie byla chroniona szczegolnie przez Prawo Pracy Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:35 No i jest chroniona, w zakresie określony przez KP i inne ustawy. Nie ma jednak żadnego obowiązującego zapisu, w którym ustawodawca uznałby, że pierwszeństwo rodziców w wyborze terminu urlopu wypoczynkowego jest zasadne (z wyjątkiem powrotu po urlopie macierzyńskim). Powiem tak, znam pewne próby różnicowania dostępności pracy zdalnej dla rodziców i nie rodziców, ale zakończyły się na etapie wymiany korespondencji z kancelarią prawną. "Szczególna ochrona" również nie oznacza, że np. sklep ma obowiązek sprzedawać tobie taniej, bo ty masz dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 19:10 Hm, a może trzeba było nie rodzic sobie dzieci i nie jojczec, że urlop potrzebny akurat w terminie ferii szkolnych? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:52 Nie, to nie jest niekoleżeńskie. Powinno być rotacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_lena_muc Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:16 U mnie w firmie jest tak, ze rodzice szkolnych szieci maja pierwszenstwo w ferie, pozniej ropdzine dzieci przedszkolnych a na koncu bezdzietni. Bozego Narodzenia to raczej nie dotyczy, bo to jedyny okres w roku, kiedy praktycznie nic sie u nas nie dzieje... no i musze dodac, ze nigdy nie bylo jakis klotni z tego powodu i jakos wszyscy sie w tej sprawie potrafia dogadac Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:38 Ja pilnuję, żeby w moim zespole atrakcyjne terminy urlopów były wykorzystywane na zmianę. Ale nie mamy problemu z sezonem świątecznym, bo wszyscy mamy wolne Za to w ciągu roku ustaliłam, że atrakcyjne dni koło przedłużonych weekendów itd. są przydzielane tak, żeby każdy miał co najmniej jeden taki przedłużony weekend - albo koło 6.01, albo Wielkanoc, albo majówka, Boże Ciało itd. Kwestię posiadania dzieci uwzględniam tylko w terminie ferii zimowych, bo wtedy rodzice rzeczywiście nie mają pola manewru, a sezon narciarski jest dłuższy więc dostępny dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 18:58 Istnieje coś takiego, ale co roku walczę i się nie daję, jestem przez to nielubianą bedzietną lambadziarą, ale sorrry, nie będę rok w rok stratna, bo ktoś ma dzieci, przecież to absurd, idąc tym tokiem postępowania, nigdy nie wezmę urlopu wtedy kiedy mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 22:23 Niekoleżeńskie jest wymaganie od kogokolwiek by brał na siebie obowiązek przejmowania się organizacją życia rodzinnego innych osób. Ktoś decyduje się na dzieci, ktoś inny na święty spokój, to wybór każdego z nas i każdy z nas swój własny pierdolnik musi ogarniać, czy biega w nim 3 dzieciaczków, wymagający opieki stałej rodzic, buchający nieustanną rządzą chędożenia mąż seksoholik czy pięć kotów. Urlopy w 'atrakcyjne terminy' winny być ustalane na zmianę, "raz Ty raz ja". Jak się nie da dogadać - losowane czy cuś. I to piszę ja - matka dzieciom, kociara i osoba mająca obowiązek i przyjemność opieki nad osobą starszą. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Pierwszeństwo urlopowe 27.11.24, 08:06 Współczuję. W moim obecnym miejscu pracy wszyscy są zachęcani do brania wolnego w święta bo i tak nie ma normalnej pracy wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Pierwszeństwo urlopowe 27.11.24, 08:37 Jako bezdzietna nigdy bym się nie ladowała w wyjazdy w dni wolne od nauki szkolnej Co do wolnego i nie mam ci zrobić - zazwyczaj niestety zwykły urlop 26 nie załatwi opieki na cały rok dziecka szkolnego/przedszkolnego Porzezbic trzeba Jako dzietna w firmie lubiłam pracę w przerwie świątecznej I zgodnie się zawsze umawialiśmy w zespole kto kiedy potrzebuje i nie pamiętam zgrzytów Jeśli nie planowałam wyjazdu i byłam na miejscu, a koledzy planowali to brałam z uśmiechem, bo raz że robiłam dobre boże dzieło na ludzi A dwazze Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Pierwszeństwo urlopowe 27.11.24, 08:41 Jako bezdzietna nigdy bym się nie ladowała w wyjazdy w dni wolne od nauki szkolnej Co do wolnego i nie mam co zrobić - zazwyczaj niestety zwykły urlop 26 nie załatwi opieki na cały rok dziecka szkolnego/przedszkolnego Porzezbic trzeba Jako dzietna w firmie lubiłam pracę w przerwie świątecznej I zgodnie się zawsze umawialiśmy w zespole kto kiedy potrzebuje i nie pamiętam zgrzytów Jeśli nie planowałam wyjazdu i byłam na miejscu, a koledzy planowali to brałam z uśmiechem wigilię, święta i sylwestry, bo raz że robiłam dobre boże dzieło na ludzi A dwa że święty spokój w firmie Gdybym jednak jak ty miała plany na ten czas, to broniłabym jak niepodległości Natomiast faktycznie uważam, że pogodzenie pracy zawodowej z opieką nad nieletnimi to ekwilibrystyka organizacyjna i pracodawca/ustawodawca może i powinien wyjść naprzeciw i dopomóc jakąś większą elastycznością Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 18:32 Chcesz wziąć wolne? Pisałaś, że masz wycieczkę na Teneryfe. To nie mialas zatwierdzonego urlopu, mimo, ze dawno temu już ją kupiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 19:54 arabelax napisał: > Chcesz wziąć wolne? > Pisałaś, że masz wycieczkę na Teneryfe. To nie mialas zatwierdzonego urlopu, mi > mo, ze dawno temu już ją kupiłaś? Czasami inaczej się nie da. W zeszłym roku plan urlopów został u nas podpisany wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego czyli w czerwcu. Gdybym czekała do tego czasu to nigdzie bym nie pojechała, bo nie byłoby mnie stać na kupno wyjazdu w wysokim sezonie. Zwykle kupuje wycieczki zimą, najpóźniej wiosna. Są normalne firmy, które plan urlopów układają i zatwierdzają w listopadzie, grudniu lub styczniu, ale moja do nich nie zależy. Więc sorry, jedli szefowa podpisuje plan urlopów w połowie czerwca to n8ech bierze na klatę, że 90% personelu ma plany i nikt się już nihak nie przesunie. Dwa lata temu prosiliśmy się w kwietniu o plan urlopów i była ta sama sytuacja, nic nie eiadomo, plan niepodpisany, nie wiadomo czy przejdzie w takiej formie, nie kupujcie wycieczek, bo nie wiadomo czy dostaniecie urlopy tak jak podaliście. No dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-la-swag Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 20:27 Posiadanie dzieci to swiadomy wybor. U mnie w pracy to nie jest motyw pierwszenstwa do urlopu. Ludzie ktorzy nie maja dzieci maja takie same prawa. My pracujemy w ekipach po 6 osob i mamy zapewnic minimalne oblozenie nie n’a 50% ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś