Dodaj do ulubionych

mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna

21.01.25, 08:38
nigdy nie kupowałam, a na dywanie mi za twardo. Jaką grubość wybrać? jakaś konkretna mata? fajnie jaby była z decathlonu, bo mam kupon do wykorzystaniasmile

Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 08:41
      Mam.do jogi. Ważne, żeby się nie przesuwala i nie rozciągała w trakcie ćwiczeń.
    • primula.alpicola Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 08:47
      Z grubością- to zależy co chcesz ćwiczyć. Ja mam i gruge i cienkie. Grube do ćwiczeń na kolanach (sks...) i w leżeniu na plecach, natomiast nie sprawdza się w pozycjach stojących (mam na myśli jogę), bo nie mam stabilizacji na tym miękkim i grubym podłożu.
      Czyraj opisy, coś wybierzesz.
      • panna_lila Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 11:40
        ćwiczenia na zdowry kręgosłup mają byćsmile
        • slonko1335 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 10:03
          Do zdrowego kręgosłupa używam dwóch mat. Jedną długą cienką, drugą krótką grubą którą podkładam pod kolana na przykład lub do leżenia na plecach a w stabilizacji używam tylko tej cienkiej
    • marta.graca Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 08:48
      A jakie ćwiczenia? Ja mam taką: www.decathlon.pl/p/mata-do-jogi-kimjaly-5-mm/_/R-p-349112
    • kotejka Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 09:01
      No zależy do czego. Ja wolę cieńsze, choć gruba też mam i jak primula mówi, w tych grubych zapadasz się trochę podczas pozycji stojących i równoważnych, trudniej utrzymać balans. Z drugiej strony c8ensza zawsze możesz podwinąć nieco albo podłożyć ręcznik pod kolana czy kostki. Najlepsze swoje kupiłam w tkmaxx typowo fitnessowe, a moja najukochańsza do jogi to.liforme, cieniutka na 4 mm z kauczukiem od.spodu, trzyma się podłoża jak cement nic się nie przesuwa, a górą taktylnie przyjemna wink
      Wyrysowane linie nadzór.pomagaja we właściwym ułożeniu ciała
      liforme.com/products/liforme-classic-yoga-mat?variant=43121823219887
      • primula.alpicola Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 09:05
        No właśnie. Poza domem- cienka. W domu rozkładam dwie obok siebie i używa w zależności od potrzeby.
        • raczek47 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 09:12
          Ja mam 4fizjo,grubszą i cieńszą już któryś rok.Fajne są i wytrzymałe
    • figaaga Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 09:35
      Zadaj sobie pytanie do jakich ćwiczeń i wtedy sprawdź parametry:
      Grubość
      Plilates, joga i wszelkie leżenia, turlania - lepiej sprawdzi się grubsza (pod kolana, biodra, łokcie).
      Jeśli to mata do ćwiczeń stojących (podskoki, wykroki, balans) to wielu woli cieńszą.

Antypoślizgowość
      Musi leżeć stabilnie, bez przesuwania i ty nie możesz po niej jeździć nawet jak się spocisz.

Wielkość
      Zależy ile masz miejsca, jakie ćwiczenia robisz, czy jesteś wysoka (żeby się nie okazało, że do deski albo dłonie albo stopy są poza matą smile )

Trwałość
      Czy to mata, bo masz noworoczny zryw i po miesiącu będzie w szafie (wiadomo - tego nikt nie planuje, ale oceń realnie), czy ćwiczysz regularnie i długoalowo. Czy ćwiczsz w butach czy na boso, czy będziesz jej używać na zewnątrz czy tylko w domu (czyszczenie). W ślad za tym idzie koszt.
      • panna_lila Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 11:48
        dziękuję wszystkim za podpowiedzi, idę oglądać polecajkismile
        Będę ćwiczyć kręgosłup, więc będzie trochę "leżenia" na plecach

• ardzuna Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 23.01.25, 23:15
          Kręgosłupa się nie ćwiczy, leżąc. Na zdrowy kręgosłup ćwiczymy wszechstronne pozycje, ważne jest rozciągnięcie nóg i wzmocnienie mięśni pleców, w tym okolic ramion, np. w pozycjach stojących i pozycjach odwróconych.
    • autumna Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 09:51
      Mam z Decathlonu dwie maty.
      1. www.decathlon.pl/p/mata-do-pilatesu-domyos-comfort-100-10-mm/_/R-p-351104?mc=8851723&c=niebieski
      Świetna do wszystkich ćwiczeń na leżąco i jakichś niezbyt intensywnych na stojąco, dobrze się zwija w rulon, a jednocześnie ładnie rozwija na płasko. Do użytku wyłącznie bez butów. Do jakichś wymyślnych pozycji wymagających utrzymania równowagi np. na jednej nodze może być za miękka.

2. www.decathlon.pl/p/mata-do-pilatesu-170-cm-x-58-cm-x-8-mm/_/R-p-346554?mc=8800500&c=szara-rzeka
      Z twardszą powierzchnią, można ćwiczyć w butach, nadaje się do kardio, po parkiecie niestety jeździ, więc kładę na końcach kilogramowe hantle. Minus taki, że nie można jej trzymać ciasno zwiniętej, bo jest sztywna, skręt się jej utrwala i nie daje się potem rozłożyć na płasko.
    • agcerz Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 10:30
      Dla mnie najlepsza korkowa, od spodu gumowana.
    • mikams75 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 10:49
      mam jedna cienka do jogi - jest super ale wlasnie do jogi i tego rodzaju cwiczen. Jakis czas temu kupilam w aldi gruba i jest genialna. Fakt, ze nie jest idealna do wszystkich cwiczen wlasnie przez grubosc ale ja jednak wole te grubsza, jakos sie zrobilam wrazliwsza i wole miekko niz twardo. Zaskakujace, ze ta tania mata z dyskontu ma wszystkie cechy o ktorych tu inne pisza. Kupilam ja bez glebszych analiz, spontanicznie, tania byla.
      Ale jesli tobie na dywanie (nie wiem jaki masz) za twardo, to nie kupuj cienkiej do jogi, bo bedzie jeszcze twardziej.
      • mava12 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 13:13
        >Zaskakujace, ze ta tania mata z dyskontu ma wszystkie cechy o ktorych tu inne pisza

ja mam ze 2 maty z dyskontu, i nie widze ich zalet. No tylko taka, że nie lezy sie na glebie.
        Nie trzymaja sie podłoża, zresztą stóp w skarpetkach, też nie.
        Jak wspomniałam, tylko tyle, że nie ćwiczysz na, zakurzonej mniej lub bardziej, podłodze.
        natomiast kiedy zaczęłam na poważnie ćwiczyć jogę, pilates, to matę kupiłam w profesjonalnym sklepie. Nawet nie pamiętam jakim, cos z jogą w nazwie. Tę matę mam już przeszło 10 lat, ćwiczę raz w tygodniu na zajeciach i niemal codziennie w domu. Macie nic nie jest. No może parę dziurek po pazurach kotów bo nader lubią po niej łazić, kłaść się, przeciągać, kiedy ja ćwiczę. Ale to nie są dziury
        Mata z tych grubszych, dwustronna (klejona), dokładnie wyglada jak niżej
        https://sklepjogina.pl/environment/cache/images/1200_1200_productGfx_9160/Kauczukowa-mata-do-jogi-Bodhi-EcoPro-4mm---fioletowy.webp
        Lubie ją za wszystko. za kolory (moje), trzyma się podłoża i moje stopy nie przesuwają się. Ma jakieś tam certyfikaty (o braku szkodliwości materiałów).
        Z tego co widzę, po wyszukaniu w goglach, jest kauczkowa i ma 4 mm grubosci.
        Tania nie była ale u mnie jest już przeszło 10 lat więc chyba opłaca sie.
        Wybierałam ją, wtedy, starannie i nie żałuję.
        • panna_lila Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 14:36
          czy to jest ta mata?
          www.decathlon.pl/p/mp/bodhi/mata-do-jogi-bodhi-leela/_/R-p-7644f813-793d-4bef-b899-706f5231157b
          • mava12 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 15:36
            na 100% nie odpowiem bo rachunku juz nie mam, mata ma przeszło 10 lat.
            Jednak moja jest dwustronna (klejona z 2 części) a ta, którą linkujesz, jest jednostronna wiec raczej to nie ta. Ale niewykluczone, że ten sam producent.
        • mikams75 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 22.01.25, 21:31
          Moze nie mialas szczescia. Moja do jogi jest tez z tych drozszych, kupiona w sklepie ze sprzetem do jogi, ma 20 lat i jest jak nowa, uzywana z przerwami przez te lata, ale bywaly w tym tez bardzo intensywne lata.
          Jednak teraz robie inne cwiczenia i gnaty staly sie wrazliwsze, potrzebowalam czegos grubszego. Ta z dyskontu jest dla mnie bardzo wygodna, nic sie nie slizga i jedyne co, to nie wiem jak bedzie z jej trwaloscia, mam ja od roku, zobaczymy ile wytrzyma.
          • eliszka25 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 22.01.25, 22:19
            Też mam matę kupiona spontanicznie w Aldi i jestem z niej bardzo zadowolona. Mam ją już ponad 2 lata i nadal wygląda jak nowa. W studio fitness, do którego chodziłam na pilates, mieli dokładnie takie same maty, tylko w innych kolorach. Mam tej firmy, ale wrzosową. Kolor przypadkowy, po prostu takie były w Aldi.
            • mikams75 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 22.01.25, 22:35
              ja mam ciemnoturkusowa, na pierwszy rzut oka to ta sama, nie wiem czy bywaly rozne modele i tez zakupiona spontanicznie. Spora jest w porownaniu z matami z innych sklepow. Wad do tej pory nie zauwazylam.
              • eliszka25 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 08:20
                No właśnie moja też jest duża w porównaniu z poprzednią, którą kupiłam w sklepie sportowym. Do tego bardziej miękka, co przy moim połamanym kręgosłupie robi różnicę i antypoślizgowa z obu stron. Podobały mi się korkowe. Wypróbowałam w sklepie i o ile sama mata była podgumowana i się nie przesuwała, tak mnie się nogi w skarpetkach rozjeżdżały na tym korku.

Nie wiem, czy były jakieś różne modele w Aldi, ale dla mnie ta mata jest bardzo dobra i też póki co nie zauważyłam żadnych wad.
          • mava12 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 09:53
            >Moze nie mialas szczescia.

no nie podejrzewam "braku szczęścia"
            Maty, chyba ze 3 kupiłam w lidlu, bo synowie ćwiczyli w domu + dla siebie.
            Są bardzo cienkie i bardzo sztuczne, sztywne, jakbym papier położyła. Są podatne na uszkodzenia.
            Słabo trzymają sie podłoża a stopy jeżdżą po niej bez problemu, a już w skarpetkach na pewno.
            • mava12 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 09:55
              https://www.lidl.pl/assets/gcp5ba09bbf3a764cd69b1851ceeb32be87.jpeg
              • eliszka25 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 11:43
                Wkleiłam matę kupioną w Aldi. Wygląda zupełnie inaczej, jest gruba, miękka i zdecydowanie nie jest śliska. Ani mata po podłodze się nie przesuwa ani ja na macie się nie ślizgam.
            • mikams75 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 24.01.25, 15:09
              to, ze cienkie, sztuczne, sztywne i palce dloni sie slizgaja to widac juz w sklepie a jednak kupilas az trzy w tym samym sklepie.
            • ardzuna Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 13:17
              mava12 napisała:

> Słabo trzymają sie podłoża a stopy jeżdżą po niej bez problemu, a już w skarpet
              > kach na pewno.

Nie wiem, skąd pomysł ćwiczenia w skarpetkach i oczekiwanie, że nogi się nie rozjadą.
    • blahblah2 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 16:25
      Ja polecam z action, ale tam są dwie do jogi jest cieńsza, do fitnessu są grubsze. Nie musi być droga aby była dobra. Ważna jest długość, jak jesteś wysoka musi być długa.
    • pepsi.only Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 21.01.25, 23:19
      Nie może być zbyt gruba, i zbyt miękka, to ze względów bezpieczeństwa.
      Ja rozumiem, że nie będziesz robić jogi, że bedziesz też leżeć na podłodze, może to być mata do fitnessu, ale uwierz gruba mata ugina się, pod ręką, stopą, kolanem, i też lekko rozciąga
      (Mnie się tak rozciągnęła, wręcz rozjechała i było to niebezpieczne, bo asana wymagająca, w wygięciu, i ledwo z tego wyszłam cało. Nie była ani tania, ani droga, za to badziew okrutny. Natychmiast pozbyłam się jej, i zmiana na korkową. Korkowa- cienka i twarda, ale trzyma się ładnie podłoża, bo jest podgumowana. A w planach mam zakup maty z mikrofibrą- twarda, cienka ale przyjemna. Moim zdaniem te są najlepsze, chociaż cenowo, auć.. .)
      • figaaga Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 22.01.25, 08:16
        pepsi.only napisała:

> Nie może być zbyt gruba, i zbyt miękka, to ze względów bezpieczeństwa.
        > Ja rozumiem, że nie będziesz robić jogi, że bedziesz też leżeć na podłodze, mo
        > że to być mata do fitnessu, ale uwierz gruba mata ugina się, pod ręką, stopą, k
        > olanem, i też lekko rozciąga

Właśnie. Poza grubością ważna jest jakby gęstość. Dawno temu miałam matę 10mm, ale po nacisku gniotła się jak gąbka do samej podłogi. Teraz mam 5mm i nieporównywalnie lepiej amortyzuje.
    • slatynka85 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 12:53
      Ktoś może ma jakieś linki polecanych mat?
      Od jutra w Biedronce mają być maty do jogi i do ćwiczeń 😉
      • kotejka Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 13:06
        slatynka85 napisała:

> Ktoś może ma jakieś linki polecanych mat?
        > Od jutra w Biedronce mają być maty do jogi i do ćwiczeń 😉

Zaczyna się akcja noworocznych postanowien. Ciezarki na gazetce lidla, mata w biedoence, ma silce tlumy, na basenie tlumy, psa nid puscisz, bo niegacze w lesie. Trzeba przetrwac ze 3 tygodnie i wroci do normy big_grin
        • slatynka85 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 13:23
          kotejka napisała:

> slatynka85 napisała:
          >
          > > Ktoś może ma jakieś linki polecanych mat?
          > > Od jutra w Biedronce mają być maty do jogi i do ćwiczeń 😉
          >
          > Zaczyna się akcja noworocznych postanowien.

E nie,nie u mnie,ja po prostu schudłam przez ostatnie miesiące,przez sam deficyt i teraz pasowałoby zacząć ćwiczyć też, stąd pytanie o matę.Nie ma to nic wspólnego z nadchodzącym nowym rokiem 😝
          • kotejka Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 20:53
            No jasne, nie mowię, ze Ty. Mowie o zjawisku wink druga tura postanowien przychodzi po wielkanocy, bo plaza tuz tuz smile
            Trzecia we wrzesniu
      • nieboraczek-raczek Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 14:04
        całkiem niedawno pytałam,
        kupiłam w action, najtaniej, nie narzekam

teraz wyświetlają mi się promocje na maty w empiku

• princy-mincy Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 14:02
      Długość - powinna być 10 cm dłuższa niż wzrost osoby ćwiczącej.
      Grubość - tu różnie.
      Ja mam grubą matę do jogi, mogę na niej ćwiczyć na kolanach i stojące asany też (nie przesuwa się). Kosztowała naprawdę sporo, ale warto było, bo jest naprawdę porządnej jakości.
      • slatynka85 Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 14:22
        Można link do niej?
        • princy-mincy Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 21:10
          Mata kauczukowa bodhi 6 mm. Normalnie kosztuje ok 300 zł ale ja mam dłuższa niż standardowa, więc kosztowała jeszcze więcej.
          • ardzuna Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 21:15
            One są aż za bardzo przyczepne, nie da się minimalne przesunąć nogi, żeby ułatwić otrzymanie równowagi.
            • princy-mincy Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 28.12.25, 22:09
              Dla mnie jest idealna a wypróbowałam kilka.
              • ardzuna Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 29.12.25, 14:12
                Może, ja na takiej teraz ćwiczę, ale nie jest to wygodne. Najlepsza jest moja najstarsza mata, sprzed ery popularności jogi w Polsce, ale takiej już się nie da kupić - są na rynku maty wizualnie podobne, ale za cienkie i za mało mięsiste w porównaniu z ideałem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 29.12.25, 00:28
      Kup sobie 2 maty. Mam jedną grubą z kauczuku i na niej ćwiczę gdy robię treningi w klęku czy leżąc i mam cienką do jogi - oczywiscie gdy przechodzi się do "leżenia" nie zmieniam bo przy jodze inny rodzaj ćwiczeń.
      Na tej grubej źle się utrzymuje równowagę i się przy jodze czlowiek chwieje na boki, na tej cienkiej łokcie i kolana bolą nie wspominając o dupie.
      • dwa_kubki_herbaty Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 29.12.25, 00:30
        Gruba ma 1,5cm i jest mięciutka, cienka 4 mm i jest twarda.
    • znowuniedziela Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 02.01.26, 00:40
      Jeśli zależy Ci na czymś trwałym i poważnie dobrym,polecam Mandukę 6mm
      Natomiast na już, taką w sam raz
      allegro.pl/oferta/drfit-mata-fitness-do-cwiczen-jogi-pilatesu-antyposlizgowa-gimnastyczna-14661761489
      Moi uczniowie na nich ćwiczą i jest w porządku.
    • jula_na_sportowo Re: mata do ćwiczeń- polecajka potrzebna 11.01.26, 11:36
      Ja się muszę podzielić moim ostatnim odkryciem
      Dostałam taką matę w prezencie:

mways.pl/mata-do-jogi-profesjonalna-kauczukowa-root-4mm-plum

i… początkowo tak byłam zaskoczona bo nie znam tej marki w ogóle, chyba jakaś nowa.. Ale jestem naprawdę mile zaskoczona, mata jest świetna i przepiękna! Bardzo polecam sprawdzić Wam bo cenowo też fajnie myślę a jakość top. Mają też super pokrowce na matę, ja sobie właśnie dokupiłam. Jeśli ktoś gustuje w lepszej jakości niż decathlon to polecam z całego serducha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka