Dodaj do ulubionych

Rasy psów

27.10.25, 23:53
Pozostając w klimacie psiarstwa chciałam zapytać ktore psie rasy podobają sie Wam najbardziej?
Żeby nie bylo: sama mialam, mam i będę miala kundle pospolite ale strasznie podobają mi sie:

Rhodesian ridgeback
Wilczak czechosłowacki
Hiszpańskie galgo, podenco i mastín czyli mastíf pirenejski
Wyżeł weimarski
Samojed
Owczarek niemiecki
Seter irlandzki

Z mniejszych jedynie corgi i niektóre jamniki
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Rasy psów 27.10.25, 23:56
      Rough Collie jakiego posiadam bo maja przyjemna osobowosc i niczego nie niszcza.
      • homohominilupus Re: Rasy psów 27.10.25, 23:59
        Bardziej mialam na mysli psią powierzchowność. Zostawmy osobowość
        • princesswhitewolf Re: Rasy psów 28.10.25, 00:09
          No to samo. Widzialas film Lassie?
          • homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 08:24
            No jasne

Sheltie tez mi sie podobają
    • daniela34 Re: Rasy psów 27.10.25, 23:59
      Mastif pirenejski bardzo.
      Berneński pies pasterski
      Leonberger

Generalnie im większe "bydlę" tym bardziej mi się podoba.
      • homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 00:01
        Tez wolę duze bydlaki od małych szczurów.

Mam znajomą mastinkę. Jest cudowna. Każe sie smyrać po brzuszku.
        • daniela34 Re: Rasy psów 28.10.25, 00:05
          Ja wprawdzie nigdy nie miałam takiego wielkiego, ale w bliskiej rodzinie zawsze były duże rasy - owczarki niemieckie, dog niemiecki, kaukazy, bernardyny. Ten jeden labrador, który się trafił to zaliczał się do maluchów 😀
          To są psy z mojego dzieciństwa.
          • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:27
            Też zawsze byłam otoczona dużymi bydlątkami ( moja ukochana suka z dzieciństwa, która wszędzie ze mną chodziła była kaukazicą), ale doceniam też urok małych szczurków, niektóre są bardzo słodkie wink
            Raz widziałam psa, jakiś mix szpica na pewno, który wygladał, jak husky wyprany na 90° :p strasznie śmieszny :p
        • pade Re: Rasy psów 30.10.25, 11:16
          homohominilupus napisała:

> Tez wolę duze bydlaki od małych szczurów.
          >
          Czemu tak brzydko mówisz o małych pieskach?
          • homohominilupus Re: Rasy psów 31.10.25, 11:12
            Bo ich nie lubię, sa brzydkie i jazgoczą.
            • ardzuna Re: Rasy psów 01.11.25, 17:39
              aszdziennik.pl/128887,dramat-lokatorow-w-bloku-zalegly-im-sie-dziwne-szczury
    • clio_yaga1 Re: Rasy psów 28.10.25, 00:22
      Jakbym miała wybierać jedną rasę to Australian Cattle Dog. Podobają mi się bardzo polskie owczarki nizinne, owczarki katalońskie, westy. Mam z przypadku Jack Russella i na pewno nie zamieniłabym jej na innego psa.
      • stara-a-naiwna Re: Rasy psów 30.10.25, 15:42
        ooo my też o następnym psie myślimy jako o australian cattle dog

ale... mam cichą nadzieję, ze skończy się na kundlu

ps. z bryły bardzo podoba mi się border colie

• majenkirr Re: Rasy psów 28.10.25, 00:54
      Wszystkie charty.
    • mysiulek08 Re: Rasy psów 28.10.25, 01:34
      nie ukrywam, ze za psami nie przepadam ale jesli juz bym byla pod sciana i bym musiala jakiegos psa wybrac, np dopilnowania obejscia tongue_out

to zawsze mi sie podobaly
      owczarek podhalanski - byl nawet plan sprowadzenia takowego ale znalazla sie Kicia.Yoda (*) i poszlo....
      rottweiler

i tez wole te mocno zbudowane, koty rowniez tongue_out
    • brenda_bee Re: Rasy psów 28.10.25, 06:32
      Wilczarz irlandzki, potem owczarek środkowoazjatycki i cane corso, potem długo nic a potem kangal, rhodesian, wyżeł weimarski i wilczak
      Kocham wielkie psy
    • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 07:56
      Owczarek tybetański 😍
      podobaja mi się też corgi, pekińczyki , jamniki, owczarki szwajcarskie, rottki..
      Z wyglądu podobają mi się też weimary, ale niestety wszystkie, które poznałam były pie... niente.
      • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 08:27
        A ja w ub. miesiącu pierwszy raz w życiu spotkałam weimara, ale, uwaga: długowłosego. Nie wiedziałam, że są w takiej odmianie też hodowane.
        • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:28
          O? Też nie wiedziałam! Idę googlac, bo jakoś wyobraźni mi brakuje :p
          • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:30
            Oh wow, jakie one śliczne!
        • heca007 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:33
          Wyguglowałam i dziwny... taki szaroniebieski seter irlandzki wink
          • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:34
            No właśnie śliczny jest taki niebieski 😍 mnie się bardzo podoba 😁
            • simply_z Re: Rasy psów 28.10.25, 09:25
              Mnie tez
    • infinitypool Re: Rasy psów 28.10.25, 08:15
      Nowofundland, PON, a z mniejszych - corgi
    • 1matka-polka Re: Rasy psów 28.10.25, 08:21
      W typie owczarka kaukaskiego, im większe bydle tym lepiej!
    • 1papryczkachili Re: Rasy psów 28.10.25, 08:21
      Podoba mi się dużo, jak dog niemiecki, chart perski saluki, nowofundland, wyżeł weimarski, seter irlandzki. Ale dużego psa nigdy nie będę miała. Mam od kilkunastu lat małe psy shih tzu. One tez mi się podobają, są grzeczne, zdrowe, pocieszne, urocze, nie linieją, nie niszczą. Obecny mój pies ma już skończone 13 lat i nie planuję kolejnego psa. Mam jeszcze młodą kotkę i to koty na razie będą w moim domu. Pies potrzebuje znacznie więcej uwagi i z tą świadomością nie zdecyduję się na razie na kolejnego psa.
    • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 08:26
      Wilczaka spotkałam w Świnoujściu, młodego, świetnie bawił się z moją gończą, ale, co właściciel powiedział, on skacze ludziom do rąk. Mnie też skoczył. Miałam rękawiczkę, rękawiczka skórzana do wyrzucenia, ząb rozciął skórę.
      Piękne są też vicsla, ładniejsze imho od ridgebacków. Ale ostatnio się zakochałam w gończych big_grin
      • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:40
        Dawno temu, kiedy mieszkałam jeszcze w Świnoujściu gościłam na podwórku ( z namiotami byli, potrzebowali tylko dostępu do łazienki/kuchni) ludzi, którzy z wilczakami w ramach jakiejś akcji ( nie pamiętam o co to szło, dawno to było) szli piechotą po plaży od granicy do granicy.
        I przyznam szczerze, że dziwnie się czułam w towarzystwie tych psów. Nie spuszczają cię z oka nawet na sekundę....
        • szarmszejk123 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:52
          To była akcja " Krok do domu" w 2013 wink
          • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 16:50
            One są przede wszystkim wielkie i dzikie, to nie nowofundlandy, które są misiowate i promieniują spokojem.
            • szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 08:44
              Tak I ta dzikość się czuje w powietrzu, iskrzy dosłownie.
    • slonko1335 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:28
      Mam podobne upodobania, duże rasy plus psy myśliwskie. Moja absolutna miłość to owczarki staroniemieckie długowłose, na drugim miejscu chyba seter irlandzki ale i gordon.
    • heca007 Re: Rasy psów 28.10.25, 08:30
      Ja małe ale nie malutkie, krótkowłose i molosowate. Nic więcej nie napiszę bo się rozpęta g,ównoburza wink tongue_out
      • majenkirr Re: Rasy psów 28.10.25, 13:31
        Napisz😉
        • heca007 Re: Rasy psów 28.10.25, 14:53
          Widzę, że masz ochotę na jatke wink
          • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 16:50
            I jak, będzie następczyni lub następca, czy boli jeszcze bardzo?
            • heca007 Re: Rasy psów 02.11.25, 19:33
              alpepe napisała:

> I jak, będzie następczyni lub następca, czy boli jeszcze bardzo?
              >

Będzie następczyni ale jeszcze chwilę. Mieliśmy kiedyś bokserkę, którą wzięliśmy z hodowli na początku stycznia. I wtedy wypadły duże mrozy w dzień. Było po -12 i tak przez dwa tygodnie. Szczeniak był z hodowli w bloku, wcześniej nie wychodził i nauka sikania poza domem to była masakra. Było lodowato, leżał śnieg, szczeniak ubrany w uszyty na prędce kubraczek. To było ponad ćwierć wieku temu, nikt nie znał podkładów itd wink Dlatego chyba tym razem zaczekamy do wiosny wink
          • kocynder Re: Rasy psów 31.10.25, 08:38
            Bo one są cudowne!To cała miłość wszechświata zamknięta w małym ciałku. Znałam wiele psów, różnych ras. I żaden nie cieszył się tak obłędnie, żywiołowo jak buldożki. I nie że do mnie, ogólniej.
            Buldożki mięli król Anglii Edward VII, Wielka Księżna Tatiana Romanowa, Yves Saint Laurent, pisarka Colette (autorka cyklu o Klaudynie) - ale to informacja nie potwierdzona, na pewno buldożki kochała i o nich wspominała w swoich książkach. Podobno także Leo DiCaprio ma właśnie buldożki.
            • szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 08:42
              To prawda wink mój pies ma koleżankę buldożkę i ona ma taki motorek w zadku i jest taka zawsze szczęśliwa i hopsająca, że trudno jej nie kochać wink
              • ardzuna Re: Rasy psów 01.11.25, 17:41
                Szkoda, że są tak zdegenerowane przez hodowców, że się nie rozmnażają siłami natury.
          • dominika9933 Re: Rasy psów 02.11.25, 07:41
            To ja dołączę, żebyś nie była samasmile kocham ❤️
            • heca007 Re: Rasy psów 02.11.25, 19:29
              Dziękuję kiss
    • bazia_morska Re: Rasy psów 28.10.25, 09:11
      Wyżły (wszystkie), charty rosyjskie, akity i podobne. Gdyby swiat byl idealny zostawilabym tylko rasy pracujace.
    • pursuedbyabear Re: Rasy psów 28.10.25, 09:22
      Teriery rosyjskie (czernysze). Miałam trzy, najwspanialsze psy, megainteligentne i piękne. Minus tylko taki, że nie żyją długo, jak to rasy olbrzymie.
      Akita. Wilczarze. Mastiffy. Cane corso. Lagotto rromagnolo. Z niskich to corgi. I bassety darzę wielką miłością.
      Owczarki malinois i holenderskie, zwłaszcza te drugie mnie zachwycają.

A w ogóle to wszystkie, te mieszane też 🙂
    • borsuczyca.klusek Re: Rasy psów 28.10.25, 09:35
      Parę lat temu zakochałam się w bostonkach. Szukałam już nawet hodowli i gromadziłam wiedzę w zakresie posiadania i wychowywania psa. Ale jednak doszłam do wniosku, że nie będę mogła poświęcić mu tyle czasu ile bym chciała i ile by potrzebował, więc rozsądek zwyciężył.

Drugie to bulteriery i ogólnie wszystkie brzydaki.
      • borsuczyca.klusek Re: Rasy psów 28.10.25, 09:47
        A i jeszcze dobermany.
      • homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 09:55
        Lubię bulki. Kraina Chichów była kiedyś moją ulubioną ksiazką
    • eugeniafelek Re: Rasy psów 28.10.25, 09:43
      Pudle. Inteligentne, wesołe, piękne.
      Kocham moją pudliczkę miłością nieskończoną
      • czarne-jagody Re: Rasy psów 02.11.25, 19:20
        To tak jak ja moją pudelkę, a ona mnie. To mądre, piękne i kochające zwierzaki.
    • madame_edith Re: Rasy psów 28.10.25, 09:54
      Kocham wszystkie rude z oklapniętymi uszami i gładką sierścią. Czyli rodesian, wyżeł węgierski, pointer, posokowiec i mój gończy 😀
      Podobają mi się też mały munsterlander, spaniel, seter irlandzki. Ale ze względu na dłuższą sierść na drugim miejscu!
      • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 16:52
        Masz gończego?
        • madame_edith Re: Rasy psów 28.10.25, 22:37
          Mam, ale nierasowego. Podobno ma domieszkę posokowca, ale na moje oko niewielką. Uwielbiam dziada.
          • alpepe Re: Rasy psów 30.10.25, 10:54
            Moja ze schronu, ale pewnie z pseudo, bo była bez chipa, na pewno wcześniej była trzymana w kojcu.
            • madame_edith Re: Rasy psów 31.10.25, 10:39
              Będzie Wam dobrze razem, to cudne psy i mobilizujące do raczej dłuższych spacerów.
              • alpepe Re: Rasy psów 31.10.25, 10:56
                Z powodu tych spacerów właśnie ją wzięłam.Rano półtorej godziny szybkim tempem do lasu, w lesie szaleństwo, wręcz za bardzo, powrót, jedzenie i psa nie ma.
                • madame_edith Re: Rasy psów 31.10.25, 11:01
                  Taaaak właśnie tak to działa, z moim też. Tylko w lesie nie puszczam, bo ma taki instynkt łowiecki, że by gonił sarny i nie umiem mu skutecznie przemówić do rozumu.
                  • alpepe Re: Rasy psów 31.10.25, 11:08
                    Akurat to mały las, saren tam nie ma, ale wiewiórki goni, a w ub. tygodniu pomyślałam, że mi zaginęła, bo poszła! w las. I nic, stałam, jak głupia w miejscu, próbowałam się dodzwonić do śpiącej córki, by do mnie przyszła, bo trzeba będzie szukać psa. Stoję, stoję, nagle wraca. Dumna i blada, upolowała. Żeby to nie był jeż, żeby to nie był jeż. Nie był. Na jakimś kompostniku, podejrzewam, bo obok są ogródki działkowe, był bochenek chleba. Wzięłam na smycz, pochwaliłam, odebrałam, wywaliłam. Ale strachu się najadłam.
                    • homohominilupus Re: Rasy psów 31.10.25, 11:14
                      😆
                    • madame_edith Re: Rasy psów 31.10.25, 12:02
                      Hahaha jaka kochana, że przyniosła. Ten mój to by zeżarł na 100%, on nie ma dna w żołądku.
    • astomi25 Re: Rasy psów 28.10.25, 09:54
      Wyżeł niemiecki, koniecznie szorstkowłosy.
      I w ogole wszystkie szorstki.

Ja w przeciwienstwie do was nie mam tak, ze im wiekszy pies tym lepszy.
      Wystarczy ze ma 4 nogi, ogon i zimny nochal smile
      A jak jest szorstkie cos, to przepadam od razu.
    • klaramara33 Re: Rasy psów 28.10.25, 09:59
      Rasa kundel moja ulubiona i takiego mam, kocham kiundelki
    • geez_louise Re: Rasy psów 28.10.25, 09:59
      Najpiękniejsze są samojedy i mają najlepszy charakter. O czym tu w ogóle dyskutować? Co może wygrać z przyjazną, uśmiechniętą białą kulą?
      • astomi25 Re: Rasy psów 28.10.25, 10:14
        Mam znajomego samoyeda.
        Az taki przyjazny nie jest, moich psow nie lubi, chociaz nic im nie zrobily.
        Do tego na minus -tony siersci wszedzie, mimo wyczesywania. No i ten nasz bardzo ale to bardzo zle znosi wysokie temperatury. Te lato bylo akurat dla niego laskawe, ale normalnie to jest masakra.
        • geez_louise Re: Rasy psów 28.10.25, 11:33
          Masz ma jednego stałego psiego wroga a reszt tak jak inne psy - kilka przyjaźni, reszta dość neutralna, co jakiś czas inny pies go wkurza. Do sierści się przyzwyczaiłam, z temperaturą radzimy sobie.
      • homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 10:29
        A mądre toto? Bo słyszałam że tak sobie
        • geez_louise Re: Rasy psów 28.10.25, 11:31
          Sa bardzo inteligentne, ale ta rasa tworzyła się w specyficznych warunkach i trzeba ją znać, żeby rozumieć jak te psy myślą. Niektórzy nie rozumieją, że np. ten pies musi szczekać przed wyjściem z domu i kocha ciągnąć na spacerze. Ale za to np. rozróżnia dni szkolne/pracujące od wolnych i wie kiedy przychodzić nas budzić, a kiedy spać samemu i dać się wyspać innym (czuje nasze napięcie nad ranem jak musimy niedługo wstać?). Zawsze wie kto jest mile widziany i można iść po głaski, nawet jeśli to nowy elektryk albo zupełnie obca osoba, a kto jest niemile widziany i trzeba obserwowac go w dokładnie. Nasz ma 10 lat i nie wyobrażam sobie lepszego psa. Lubi stróżować, jest bezgranicznie cierpliwy dla dzieci. Ma wszystkie potrzebne cechy do dogoterapii.
    • mizetam Re: Rasy psów 28.10.25, 10:59
      Ogar polski, uwielbiam ( i mam ), poza tym wyżeł weimarski bardzo mi się podoba.
    • nenia1 Re: Rasy psów 28.10.25, 11:13
      Dla mnie jest jedna rasa bezapelacyjnie najpiękniejsza - owczarek belgijski groenendael. Pies idealny, na żywo cudownie elegancki, zwinność i gracja w ruchach - dla mnie cudo. Kolejny to przeciwieństwo, ale mnie się bardzo podoba. Tak brzydki, że aż piękny. No i lubię psy masywne, z mięśniami pod skórą. Bulterier. Cała moja rodzina mówi: jak ci się ten pies może podobać? big_grin No może, za dobrze do o mnie nie świadczy, zwłaszcza, że BMW też mi się bardzo podoba wink No i dresy noszę.
      • szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 08:47
        Bulki może nie są bardzo piękne ale nadrabiają charakterem :p to bardzo oddane, rodzinne psy.
    • celandine Re: Rasy psów 28.10.25, 11:27
      Kocham wyżły i psy gończe, porcelaine, gończy włoski, wyżeł węgierski to moje ulubione. Odkąd mam pointera to wiem, że już zawsze muszę go mieć, mój perfekcyjny pies, po nim, jeśli nie znajdę drugiego do adopcji to na pewno go kupię łamiąc swoje zasady.
      • alpepe Re: Rasy psów 28.10.25, 16:56
        O tak, porcelanki piękne. A jeszcze jest taki gończy szwajcarski Bruno Jura Schweizer Laufhund. Niby jak polski gończy, kiedyś spotkałam u siebie w Berlinie, ale uszy jak u porcelanek i smuklejszy jak włoski gończy.
        • celandine Re: Rasy psów 30.10.25, 14:15
          fajny rzczywiście. Każdego z nich bym chciała, dosłownie każdego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka