mama_nikodemka
12.03.11, 16:35
witam,
jestem mama tygodniowego maluszka urodzonego poprzez cesarskie ciecie, dziecko przystawione do piersi zaraz po zabiegu i od razu zalapalo o co chodzi, ssal bardzo ladnie, w trzeciej dobie piersi zaczely produkcje na dobre, maly na jedo karmienie zjadal jedna piers, ssal 10-15min i spal po 3godz - i tutaj moja pierwsza watpliwosc, na szkole rodzenia mowiono nam zeby maluszek ssal jedna piers min 20 do 30min i ja teraz przy kazdym karmieniu nerwowo patrze na zegarek i odliczam ile czasu maluszek spedza przy piersi, te 10min to dosc intensywne ssanie, reszta to takie ciumkanie + jedzenie, czy synek nie za krotko ssie ta jedna piers? problem w tym, ze jak juz wypluje piers to zadnym sposobem nie wezmie jej z powrotem;
teraz druga sprawa, dzisiaj maly budzi sie co godzine i ssie bardzo krotko, 5min, wczesniej jak sie budzil w czasie tej przerwy 3-godzinnej to wystarczylo zmienic mu pozycje, polulac, wziasc na rece, teraz maly sie budzi i od razu kweka i szuka piersi, jak mam go teraz karmic? jak dostanie prawa piers, possie ja 5-10min a za 40min-1godz obudzi sie z powrotem to ktora piers mam mu podac? ta sama, czy druga? boje sie ze nie bedzie oproznial piersi do konca, przy pierwszym dziecku mialam okropne problemy z karmieniem ale dalam rade i karmilam synka przez rok, teraz chcialabym obejsc sie bez tych problemow bo jak sobie pomysle o zapaleniach, zastojach, zatkanych kanalikach itd to az mam dreszcze...wydaje mi sie ze laktacja powoli sie normuje, nadal piersi sa nabrzmiale ale juz tak nie bola, nie sa takie twarde, jesli chodzi o sen to maluszek dzis bardzo slabo spi, czesto sie budzi i chce piersi, moge go karmic tak czesto jak chce tylko jak wlasnie podawac te piersi, czy jest jakas regula ze np do 2 godz podajemy ta sama piers a potem juz nastepna? po czaym poznac ze piers jest oprozniona?;
no i jeszcze jedno pytanie, dzis czuje bol pod pacha w prawej piersi tak jakbym miala nadwyrezone,wczoraj karmilam troszke na lezaca wiec moze to od tego? a moze to oznaka jakiegos zapalenia czy cos w tym stylu...? boli jak sie dotykam, rusze reka
bardzo prosze o rady
dziekuje i pozdrawiam