22.03.11, 17:30
Synek ma 5 miesięcy i jeden tydzień, zalecenia są by w tym wieku podawać gluten. Kupiłam już nawet kaszke 8 zbóż Nestle i zastanawiam się czy wprowadzać czy nie :) jeżeli tak to jak? zamiast mleka modyfikowanego mam odciągać swoje mleko i rozrabiać w nim kaszkę, czy można też z wodą? jak Wy poradziłyście sobie z tym glutenem i kiedy go wprowadziłyście do diety dziecka?
z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • gosia_i_lenka Re: gluten 22.03.11, 17:41
      Na mój gust to nie jest dobry pomysł zaczynać rozszerzanie diety od kaszki 8 składnikowej, przy jakiś "atrakcjach " po niej nie będziesz wiedziała co tak naprawdę dziecku szkodzi.
      A jeżeli chodzi o ekspozycje na gluten to ja dawałam czerstwą bułkę do lizania.
    • luzix Re: gluten 22.03.11, 18:48
      Mam podobny problem. Dodatkowo nie znalazłam kaszki glutenowej pozbawionej mleka modyfikowanego, wszystko jest albo bezglutenowe albo zawiera mleko modyfikowane, którego chyba nie powinnam podawać karmiąc piersią...
      • luliluli Re: gluten 22.03.11, 19:13
        Jest zwykła manna:) można dać zrobioną na wodzie na łyżeczce a potem pierś do zapicia. Ja dawałam piętki czerstwego chleba do ciumkania, ale taka wersja z zasady pozbawia możliwości aptekarskiego odliczenia odpowiedniej ilości, a to nie wszystkim pasuje.
        Bezmleczne glutenowe są też np. jakieś spośród kaszek Holle.
    • qu_esse Re: gluten 22.03.11, 19:42
      gotuję swoje zupy, wiec do porcji dodaję łyżeczkę zwykłej kaszy manny
      jest też mleczna kaszka manna Bobovity, bez dodatków
    • blaue777 Re: gluten 22.03.11, 19:42
      Głównie podaje się kaszę mannę. 1/2 łyżeczki suchej kaszy (zawiera 2-3g glutenu) gotujesz w wodzie i podajesz ze swoim mlekiem. Na forum "rozszerzanie diety" teraz aż się roi od wątków glutenowych:)
      Zaraz też na pewno ktoś Ci doradzi, żeby mimo ostatnich zaleceń wstrzymać się z glutenem i karmić tylko piersią do końca 6 m-ca, ale to już zależy od Ciebie.
      Ja jestem w podobnej sytuacji (córka ma 5,5 m-ca) i chyba najpierw wprowadzę jej warzywa i dodam do nich tę kaszę.
    • mrowka75 Re: gluten 22.03.11, 22:32
      MOze szostaw sobie tę 8 zbóż na poóźnieja wprowadź najpeirw odrobinę manny?
    • malwina.okrzesik Re: gluten 23.03.11, 12:34
      moja opinia na temat glutenu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,117951479,117951479,Ekspozycja_na_gluten_konieczna_czy_nie_.html
      • lastyna Re: gluten 24.03.11, 14:32
        dziękuje bardzo za pomoc. postanowiłam na razie wstrzymać się z glutenem. Będę karmiła samą piersią do 6 miesiąca - w sumie mało już mi zostało, a później zacznę od warzyw i owoców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka