Dodaj do ulubionych

NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!!

IP: *.* 19.03.02, 21:07
Nie wiem co mam robic?? Moj 3,5 miesieczny synek nie chce ssac piersi. Gdy mu daję piers zaczyna wrzeszczec( to nawet mało powiedziane) i robi sie siny od krzyku. Butelke i smoka ssie za to chętnie. Tak sie zaczelo dziac dopiero dziś. Czy moze ktoras z Was tez to przeszła i jak mozna zachecic malego do ssania piersi??? Tak bym chciala go jeszcze karmić. Próbowalam go przegłodzić (nie jadł 4 godz), oszukać (podtykalam smok i wkladalam wtedy pierś) ale to nie pomogło. Pociąga 2 razy i zaczyna krzyczeć. Czy jest jeszcze szansa??? :(((((((((((((
Obserwuj wątek
    • Gość: Anika Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 19.03.02, 22:16
      Gabrysiu nie wiem czy będzie to pomocne, ale podziele sie swoim doswiadczeniem. Byc moze synek wcale nie przejawia niecheci do piersi a czuje jakis dyskomfort np uciskajace ubranko lub cos podobnego, moze mu niewygodnie. Mojemu synkowi(3 miesieczny) tez ostatnio cały dzien nie podobalo sie przy piersi, troche pociagnał i krzyk, nie wiedzialam co mu jest, zaczelam go rozbierac po kolei i okazalo sie , ze uciskal go pajacyk, ktory widocznie zrobil sie troche przymaly na moiego faceta. Nieraz pomaga rowniez przystawienie do drugiej piersi, bo ta akurat mu nie pasuje, byc moze mniej z niej leci. Mam nadzieje, ze twoiemu synkowi sie odmieni i jutro z checia bedzie pil mleczko.napisz jesli poznasz przyczyne Pozdrawiam
    • Gość: AgnieszkaP. Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 19.03.02, 23:11
      Ja miałam bardzo podobne doświadczenie, też w wieku 3.5 miesiąca. Mój dotychczas karmiony wyłącznie piersią syn zaczął odmawiać ssania, odpychał się, płakał i wrzeszczał. Zaczęło się to na drugi dzień po rozpoczęciu przyjmowania przeze mnie antybiotyku ( miałam małe zapalenie piersi ). Wg mojej teorii antybiotyk zmienił smak mleka (?). Ponieważ karmienie go w tym momencie graniczyło z cudem ( trochę possał, wrzask, possał znów i tak na okrągło ), pod koniec dnia musiałam go dokarmić ( butla ), no i to był gwóźdź do trumny. Raz poznał smak butelki, pierś poszła totalnie w odstawkę ( nie wiem jak to się fachowo nazywa po polsku, mieszkam w Kanadzie, tutaj nazywają to nipple confusion ). Ale moja córka była karmiona na zmianę butlą i piersią i nie robiło jej to żadnej różnicy, ssała dobrze z obu.Czytałam na stronach La Leche League że dzieci mogą zacząć taki strajk laktacyjny z różnych powodów ( m.in. jak napisała Anika ). Mogą to również być leki ( jak najprawdopodobniej było w moim przypadku ) które matka zażywa, nowy dezodorant, perfumy, atmosfera w domu (np. głośno, grający TV, dużo ludzi itp.), czasami zdarza się tak że matka zareaguje na coś gwałtownie w czasie karmienia, i to może "odstraszyć" dziecko. Także mogą być jakieś powody medyczne, np. pleśniawki, zapalenie ucha, ząbkowanie. Rady jakie ja dostałam od lidera LLL były takie1. Odstawić wszystkie "sztuczne" smoczki, czyli zero butli2. Karmić dziecko w nocy, kiedy śpi, drzemie, właśnie zasypia lub się budzi3. Kiedy nie śpi karmić strzykawką, łyżeczką, plastikowym kieliszkiem, zakraplaczem4. Karmić w spokojnej atmosferze, najlepiej w zaciemnionym pokoju, bez hałasów, itd.5. Dużo kontaktu z dzieckiem tzw. skóra do skóry, czyli wspólna kąpiel, lub wspólnie na golaska pod kołdrąW moim przypadku się nie udało. Kuba stwierdził że butla zdecydowanie mu bardziej odpowiada, i nie dał się przekonać. Próbowałam z zakraplaczem i kieliszkiem ale była to mordęga, wrzask był jeszcze większy, do tego krztuszenie, itp. Wiadomo, łatwo dawać rady ...Ale spróbować trzeba, bo może to być tylko przejściowe, LLL podaje że z reguły takie strajki trwają około 48 godz., ale aby z tego wyjść potrzeba dużo samozaparcia i konsekwencji.Psychicznie było mi bardzo ciężko, karmienie było takie łatwe i przyjemne, pokarmu dużo, a tu dziecię się zapiera rękami i nogami i nie chce mojej piersi. :(Trzymam za Ciebie kciuki, powodzeniaAgnieszka :hello:
    • Gość: Moniś Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 20.03.02, 09:16
      NIE PODDAWAJ SIĘ! Moja Mała też odrzuciła pierś w podobnym czasie, a to dlatego, że raz chciałam wyjść z domu i zostawiłam ją z butelką. Jak posmakowała butlę, to nie chciała się już wysilać, aby ssać pierś. Więc szybko SCHOWAŁAM BUTELKĘ na dno szuflady (smoka nie używałam , bo na początku miałam problemy z karmieniem, a smok zniechęca do ssania piersi) i prawie trzy dni walczyłam z córcią, aż całkowicie zgłodniała i znów rzuciła się na pierś. Dziś ma 14 m. i nadal karmię, a ona nie zamierza się odstawić (-:Butelki nie podałam do tej pory.
    • Gość: Agata Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 20.03.02, 13:39
      Zgadzam się z dziewczynami. Wydaje się najbardziej pradwopodobne, że synek posmakował ssania butli, co jest dużo łatwiejsze niż ssanie piersi. Nie na darmo wiele mówi się o tym, aby nie podawać dziecku karmioinemu piersią butelki ani skoczka, bo dość duża część takich dzieci będzie miała przez to zaburzony mechanizm ssania piersi. Nie wszystkie w ten sposób reagują, ale jednak dość często się to zdarza. Jeśli musisz podawać coś dzieku poza piersią, to lepiej robić to łyżeczką lub strzykawką. Polecam też sposób, którego nauczono mnie w poradni laktacyjnej - podczas ssania piersi w kącik ust podać dziecku cieniutki dren do karmeinai niemowląt z dołączoną strzykawką na końcu. Ze strzykawki można wtedy podawać dziecku mieszankę lub ściągnięty pokarm. Oczywiście to tylko wtedy, jeśli robi to mama, jeśli natomiast jakaś osoba podczas Twojej nieobecności, to jednak musi posłużyć się łyżeczką lub samą strzykawką.
    • Gość: AgnieszkaP. Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 21.03.02, 18:11
      Gabi,napisz jak leci, czy synek wrócił do piersi ?Agnieszka
      • Gość: Gabrysia Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 21.03.02, 20:09
        Dzięki za wszystkie rady. Synuś już ssie pierś z checią (co prawda mniejsza niz przedtem) tylko problem taki, że ja nie mam pokarmu. Wiem ze to moze byc tylko przejsciowe i jeszcze walcze. Piersi mieciutke i synek nie łyka przy ssaniu. Po okolo 10 min ssania zaczyna napływać pokarm ale to i tak kilka łykow. Ale sie jeszcze nie poddaje!!! Wiem, że to moze potrwać kilka dni.Dziekuje i pozdrawiam - Gabi
        • Gość: Ania_D Re: NIE CHCE PIERSI!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 21.03.02, 21:25
          Gabrysia u mnie było tak samo (3 miesiace brzdąc miał a teraz kończy 4)Moja Gabi się darła w niebogłosy, zapierała rączkami i nózkami i nie było mowy o ssaniu piersi :( Tez miałam mało pokarmu.. A zawzięłam się,ze butli jej nie dam - próbowałam łyzeczką, kieliszkiem.. Koszmar - jak tu wiercącemu się dziecku dac łyżeczką 120 ml??? Wszystko lądowało na ubranku a ja miałam dośc bo z mlekiem nic się nie polepszało... Az wreszcie któregoś dnia cos drgnęło i piersi na nowo się zgrały z dzieckiem... Nie poddawaj się - pewnie masz ten typowy okropny kryzys laktacyjny który występuje w 3 miesiącu karmienia... Przez parę dni wręcz siłowałam się z dzieckiem by sie wreszcie przyssało (a serce przy tym mało mi nie pękło)ale się opłacało... Inna sprawa,ze u mnie piersi już nie sa takie jak wczesniej - wyglądaja na puste i sa miękkie ale okazuje się,ze pokarmu wcale nie jest w nich tak mało.. I tez mam tak,ze czuję że pokarm napływa w trakcie - napewno wszystko bedzie w porządku.. Tylko się nie poddawaj - trzymam kciuki! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka