Dodaj do ulubionych

Pani Moniko - przyrost wagi

09.01.07, 15:49
Pani Moniko chciałam poznać Pani zdanie co do przyrostu masy ciała mojej córeczki karmionej piersią. Pediatra powiedziała że skoro podwoiła wagę urodzeniową to nie muszę się niczym martwić ale mam wątpliwości. Ola urodziła się 31. 08. i ważyła 3500 (przy wypisie ze szpitala 3200). Przyrost wagi Oli
750 - do 14. 09
1300- do 18.10.
1000 - do 17. 11.
650 - do 8.12.
400 - do 09.01.2007
Ola waży w sumie 7300. Jest pogodnym i radosnym dzieckiem.
Teraz jak zaczęła 5 miesiąc to w dzień nie jest specjalnie głodna zdarzają się nam przerwy nawet 4- godzinne ale za to w nocy budzi się co 2-3 godziny
czy mogę już rozszerzyć dietę? Pediatra zasugerowała podanie obok piersi kleiku bezmlecznego.
Obserwuj wątek
    • mamazo Re: Pani Moniko - przyrost wagi 10.01.07, 15:34
      Radziłabym poczekać z dokarmianiem kaszką. Dziecko dobrze przybiera na wadze,
      jest radosne i zadowolone.
      Autorytety naukowe, z Amerykańską Akademią Pediatryczną na czele zalecają
      wyłączne karmienie piersią do ukończenia 6 miesiąca. Wtedy dziecko jest gotowe
      do przyjmowania innych pokarmów.
    • monika_staszewska Re: Pani Moniko - przyrost wagi 10.01.07, 19:16
      Tylko przyrost w ciągu ostatniego miesiąca może zastanawiać, ale jeśli Ola w
      tym czasie zaczęła intensywniej rozglądać się po świecie, ruszać, znacznie
      urosła to mamy pierwsze wytłumaczenie zmiany. Drugie- rzadsze karmienia
      dzienne. Jeśli nie musi Pani na razie znikać z domu na długie godziny nie
      wydaje mi się żeby wprowadzenie nowości było potrzebne. Jeśli chce Pani
      spróbować troszkę zwiększyć przyrost masy ciała Młodej damy można zaproponować
      jej nieco jednak częstsze karmienie w ciągu dnia. Lub, jeśli Ola zna się ze
      smoczkiem rozważyłabym zakończenie tej znajomości, bo to może być trzecia
      przyczyna zmniejszenia przyrostów.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • kropka1101 Re: Pani Moniko - przyrost wagi 11.01.07, 13:03
        Pani Moniko dziekuję za odpowiedź. Rzeczywiście jest tak że moja córeczka już bardzo się interesuje światem rusza się nawet jak śpi bo często znajduję ją leżącą w poprzek łóżeczka, jest duża nosi ubranka 74 cm. jestem z Olą cały czas w domu więc mogę ją karmić na żądanie ale ona nie chce jeść często za dnia. Nie chcę koniecznie na siłę zwiększać jej masy ciała chcę tylko by była zdrowa. Niestety Ola zna się ze smoczkiem uspokajaczem ale używamy go tylko przed snem nocnym i wydawało mi się że ta znajomość nie powinna na nią jakoś znacząco wpływać.
        • monika_staszewska Re: Pani Moniko - przyrost wagi 12.01.07, 15:32
          Otóż, ze znajomością ze smoczkiem różnie bywa - jedne dzieci nie mają problemu
          nawet jeśli ssą go non stop, a u innych problem potrafi pojawić się po kilku
          sporadycznych spotkaniach. Jeśli mogę to zachęcam do rozstania ze smoczkiem. A
          jeśli chodzi o częstsze karmienie dzienne - może wystarczy jeśli spróbuje Pani
          proponować pierś jakieś pół godziny przed przewidywana porą dzięki czemu uda
          się upchnąć w ciągu dnia jedno dodatkowe.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka