Dodaj do ulubionych

Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację?

16.01.07, 07:50
Witam!
b. proszę o informację, jak długo można utrzymac laktację, jeśli 100% pokarmu
odciągam laktatorem elektrycznym (Medela). Moje bliźniaczki urodziły się w 32
Hbd z b. niską wagą, leżały 5 tygodni na SIN-ie, więc to nie ja zdecydowałam,
że nie będą karmione piersią:(( Od samego początku, czyli od 2 dnia po cc
odciągam dla nich pokarm - początkowo przez 3 tygodnie był podawany sondą,
potem pomalutku nauczyły się pic z butelki. Z piersi nie umieją, jedynie przy
pomocy kapturków udawało im się troszkę wypic, ale teraz już nie chcą (z
butelki prościej).Musieliśmy i nadal musimy kontrolowac ilosc wypijanego
mleka, dodatkowo mają wzmacniacz do mleka Bebilon BMF. Oczywiście przystawiam
je (1 x na dobę każdą) do piersi, by pobudzic laktację. Mają obecnie prawie 9
tygodni, jedzą 8 x na dobę, z czego min. 6, ale najczęściej 7 x mój pokarm, 1
lub 2 x mleko modyfikowane.
Jeśli może Pani, Pani Moniko, albo dziewczyny, które są/ były w sytuacji
podobnej do mojej napisac, czy jest szansa by utrzymac laktację np. przez pół
roku lub dłużej? Na razie odciągam około 1200 ml na dobę.
Obserwuj wątek
    • dorkor33 Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 16.01.07, 13:11
      Po pierwsze gratulacje - dzielna jesteś Dziewczyna!
      Po drugie - ja odciągam już 6 m-c. Mam co prawda jedną pociechę, ale za to
      kapryśną - nieraz przez kilka tygodni nie chciała ssać, za to z butli i owszem,
      potem znowu jej ie zmieniało. Nie martw się, laktacja nie zaniknie, musisz
      tylko regularnie odciągać pokarm. Poczytaj na forum - są dziewczyny, ktore
      tylko odciąganym mlekiem karmią znacznie dłużej niż ja.
      Zawsze też w razie potrzeby można sie też wspomóc herbatkami mlekopędnymi itp.
      Mimo wszystko staraj się przystawiać maleństwa do piersi, to na pewno wspomoże
      laktację. I trzymam kciuki.
    • zaisa Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 16.01.07, 18:38
      Szpitalna sąsiadka mówiła, że odciąganym pokarmem karmiła pierwsze dziecko
      przez 9 miesięcy.
      P. Magda - doradca laktacyjny z Karowej wspominała, że wcześniaki - po
      tygodniach karmienia sondą i z butelki, potrafią nieoczekiwanie - po właściwym
      terminie porodu - "załapać" i zacząć normalnie ssać pierś. A Twoje córeczki
      wciąż są w tym przedziale, że jakby się teraz urodziły to byłby to poród w terminie.
      Powodzenia - jesteś wspaniała z tym, co robisz. Życzę, by dziewczyny choć
      częściowo zastąpiły lakt ator - zawsze będziecie mieć więcej czasu;)
      Moj synek zdazyl dostacpo urodzeniu (36tc) butle - z mieszanka, potem tez
      pokarmem, w czasie nawalu zagubil prawidlowy odruch ssania - wychodzac ze
      szpitala ssal jedna piers - teraz - 3 mies. ssie obie i z urodzeniowych 2,5 kg
      dorósł do 5,5 kg.
      Pozdrawiam serdecznie
    • kumakk Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 16.01.07, 21:09
      Ja karmie tak juz osmy miesiac :)
      Trzymaj sie, nie poddawaj. Nie zawsze jest latwo, ale da sie. CZasem
      natluszczaj brodawki lanolina albo bepantenem, zrelaksuj sie przed odciaganiem,
      nawet ogrzej piers. Popijaj sobie cos smacznego, czytaj babska prase (niektorzy
      wola gazetki dzieciece :) - po prostu zadbaj o komfort psychiczny w trakcie
      odciagania.
      Jezeli masz mozliwosc - zamroz troche pokarmu, bedziesz spokojniejsza w razie
      wahania laktacji.
    • monika_staszewska Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 17.01.07, 18:22
      Mogę tylko potwierdzić słowa przedmówczyń. Karmienie odciąganym mlekiem udaje
      się długo. Osobiście znam i takie mamy, które karmiły grubo ponad rok. Zawsze
      jestem pełna podziwu dla osób, które karmią "piersią inaczej" czyli odciąganym
      mlekiem, bo wiem, że taki sposób karmienia wymaga jednak sporo dodatkowej
      pracy.
      pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)
      monika staszewska
    • lalka74 Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 20.01.07, 01:30
      Gratuluje :))))
      Mam dobre wiadomosci,
      1. dzieci mozesz nauczyc ssac piers - wymaga to tylko samozaparcia, konsekwencji
      no i porady konsultanta
      2. laktacje mozesz utrzymac dlugo tylko musisz miec dobry laktator
      moj synek urodzil sie jako 29 tygodniowy wczesniak - dzis - a wlasnie mial sie
      teraz rodzic, je prawie wylacznie z piersi - karmie go odciaganym mlekiem z
      butelki 1 lub 2 razy dziennie tylko dlatego, ze musze mu podawac witaminy, ktore
      musze rozpuszczac w mleku. Nauczylam go ssac piers jakies dwa tygodnie temu -
      poczatkowo podawalam mu piers raz dziennie z nakladka silikonowa medeli, bylo
      przy tym duzo krzyku z jego strony i bolu z mojej - po awanturze dostawal
      butelke, pozniej podawalam piers i jednoczesnie dawalam butelke - tzn - piers -
      krzyk, butelka - 5 ml i znowu piers, pozniej dostawal 2 razy dziennie - pozniej
      co 3 raz i tak doszlam do piersi prawie wylacznie. teraz karmie bez nakladki a
      synek zdecydowanie woli piers niz butelke. Mleko dalej odciagam bo on je tyle
      ile noworodek a ja produkuje tyle ile by zjadal 3 miesieczny dzieciaczek - wiec
      musze odciagac bo juz 2 razy mialam zapalenie. Aha - zaczelam mu podawac piers
      jak osiagnal 34 tygodnie - czyli w ostatnim tygodniu przed wyjsciem ze szpitala.
      I jeszcze wazna sprawa - trzymaj dzieci jak najdluzej ci sie uda w pozycji tzw.
      kangurowania - czyli nagie dzieci na twoim nagim brzuchu i piersiach - to
      wspomaga laktacje i dzieci zaczynaja rozumiec skad plynie pokarm (czuja chyba
      zapach i slysza bicie serca) Ja kangurowalam synka kazdego dnia w szpitalu i
      lekarze twierdzili, ze z tego powodu tak swietnie sie rozwija i wyszedl ze
      szpitala tak wczesnie.
      Pozdrawiam
      m.
      list troche chaotyczny ale mam malo czasu na pisanie, w razie pytan sprobuje
      odpowiedziec.
      • anjazzielonego A system 7-7-5-5-3-3 Medeli? 20.01.07, 08:26
        Dziękuję Wam dziewczyny BARDZO za rady i tak miłe słowa!! Szczerze mówiąc, to
        dla mnie oczywiste, że moje córeczki powinny jesc tylko mój pokarm, psychicznie
        jestem dobrze nastawiona:)) Gorąco liczę, że jeszcze parę dobrych m-cy się uda,
        najfajniej byłoby do czasu, gdy zaczną 9-ty m-c (wtedy wracam do pracy). Piję
        2-3 razy na dobę herbatkę Mlekopęd, piję dużo wody niegazowanej itp. Czy system
        polecany przez Medelę: 7-7-5-5-3-3 się sprawdza/ pomaga? Do tej pory odciągałam
        " póki leciało". Zależy mi, by wrócic do pełnej laktacji, czyli na 8 karmień na
        dobę, a nie jak obecnie 7 czy 6. Wiem, że zwłaszcza przy bliźniakach to i tak
        super wynik, ale może warto spróbowac?? No i proszę Was jeszcze o opinię na
        temat tego schematu odciągania - czy wpływa na poprawę laktacji?

• zaisa Re: A system 7-7-5-5-3-3 Medeli? 20.01.07, 23:49
          Ze słyszenia a raczej z czytania ;) - są osoby, które b. polecają ten system,
          bo im pomógł.
          Właśnie spotkaliśmy bliźniaczki - znane nam wcześniej z patologii noworodka,
          ur. w 34tc. Jak je widziałam na noworodkach były karmione sondą. Teraz mama
          karmiła córeczki piersią:)
        • kasik2222 Re: A system 7-7-5-5-3-3 Medeli? 21.01.07, 08:21
          nie znam tego systemu, ale czym więcej będziesz odciągać, tym więcej mleka
          będziesz wytwarzać. Mi zrobiło się tak dużo mleka przy odciąganiu, że zaczęłam
          zciągać mniej, żeby mi się trochę uspokoiło. Zciągam co ctery godziny z obu
          piersi po 120 ml. W tej chwili mam w lodówce spory zapas, mogłabym wyjść z domu
          na cały dzień. Nie jest to łatwe i zajmuje dużo czasu, ale nasze mleczko
          najlepsze. Ja wracam za miesiąc do pracy, gdy moja córeczka zacznie piąty
          miesiąc i zaczynam mleczko zamrażać, bo nie wiem jak długo wytrzymam pracując.
          Powodzenia i cierpliwości w przystawianiu, bo jednak dużo wygodniej jest karmić
          od razu piersią.
    • Gość: Magda odciąganie mleka IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.16, 17:20
      A ja mam problem z odciąganiem, obecnie odciągam prawie 2 miesiące i już mam zanik mleka, na początku potrafiłam odessać około 400 ml na dzień,. co i tak jest bardzo mało, a teraz mam około 80-100 ml i pije 2 litry wody, dobrze się odżywiam, masuje piersi, i odciągam pokarm co 3-4 godz i nie mam pokarmu :( i dlaczego? ktoś może mi powiedzieć? :( bo ja już nie wiem. z tej desperacji znaczełam spowrotem dziecko przykładać do piersi ale nie chce ciągnąć. Zrobiłam to by pobudzić laktacje ale na razie nic z tego :(
      • panizalewska Re: odciąganie mleka 11.01.16, 08:57
        Magda, laktator ssie inaczej niż dziecko, przeważnie słabiej. I na początku, kiedy masz nadprodukcję - i dziecko i laktator nie mają problemu z wyssaniem zazwyczaj. Ale potem bajka się kończy. Jeżeli nie chcesz przejść na mm za grubą kasę przez następny rok, to pędem do doradcy laktacynego, załóż tutaj na forum nowy wątek i będziemy rzeźbić pomoc.

Najważniejsze są przyrosty dziecka. Min 120 gram / tydzień w pierwszych 3 miesiącach, 3-6 miesięcy 90 gram / tydzień. Górnej granicy nie ma. Policz jak Wam wypada i pisz. Było troch dziewczyn, które przeszły tylko na pierś po długim czasie, więc dało by radę :)
        • Gość: magda Re: odciąganie mleka IP: *.dynamic.mm.pl 11.01.16, 19:15
          Pani zalewska,

ja od początku musiałam małą dokarmiać mlekiem modyfikowanym bo mojego mleka było zawsze za mało, ale pomimo tego zawsze odciągałam regularnie. i tak to nic nie dało. a Poradnia laktacyjna również doradzi mi w odciąganiu pokarmu? nie wiem może ja to źle robie, ale jak położna srodowiskowa do mnie przychodziła to mówiła że dobrze to robie.ale i tak nigdy nie miałam nadwyżek pokarmu:(
          • panizalewska Re: odciąganie mleka 11.01.16, 19:44
            No dobra, to może z innej strony. Co stoi na przeszkodzie, żeby dziecię Twe jadło bezpośrednio z piersi? Ból? Było sprawdzane wędzidełko? Czy chodzisz do pracy? Jak dziecko przybierało NA SAMEJ piersi - bez dokarmiania. Czy w ogóle był kiedyś taki okres? Czy w użyciu są smoczki i butelki, czy dokarmiasz bezsmoczkowo? Kto Ci powiedział, że masz za mało mleka? Po czym to konkretnie poznał / poznałaś? Bo nic nie mówią zachowania dziecka przy piersi, tylko SAME przyrosty wagi. Więc zapodaj wagę i jakie masz problemy. Bo "za mało pokarmu" to co trzecia kobieta słyszy, my tu nie wierzymy w takie bzdury ;)
            REALNIE za mało pokarmu można mieć przy problemach hormonalnych (badałaś tarczycę, prolaktynę?), przy "tubular breasts" (zagooglaj sobie, to są piersi bez tkanki gruczołowej w ogóle), przy olbrzymim stresie (nie wydziela się oksytocyna, trudno się wyluzować i mleko słabo leci, CO NIE ZNACZY, że jest go za mało). To tak na wstępie. Dawaj konkrety
            • Gość: magda Re: odciąganie mleka IP: *.dynamic.mm.pl 11.01.16, 19:53
              Pokarm dostałam dopiero 5-6 dni po urodzeniu małej. Mała była dokarmiana na szpitalu już mlekiem modyfikwanym i z butelki. Po powrocie do domu mała była przystawiana kilkanaście razy dziennie nie ssała piersi, próbowałam z nakładką i dalej nic, był stres płacz, krzyk.(dodatkowo na szpitalu położna laktacyjna powiedziała że faktycznie mała źle się sama przykłąda do piersi i mówiła ze ma za krótkie wędzidełko troszkę, dodatkowo moje brodawki były za płaskie i nie miała jak chwycić dlatego karmiłam na początku z nakładkami ale i tak to nic nie dawało bo mała nie ciągła i zawsze się kończyło daniem butelki) dobiło mnie to tak że zadecydowałam z mężem że będzie karmiona tylko z butelki ale ja mleko będę odciągać. i tak było. mała jadła około 90 ml w wieku 3-4 tyg. (jak się urodziła miała wage 3900) i karmiona była 7-8 razy dziennie, na początku była 4x na moim mleku, 4x na mleku modyfikowanym. do tej pory mała ładnie przybiera na wadze bo co tydzień waga jej wzrastała, aktualnie ma 2 miesiące i waży około 6 kg. ja odciągając mleko nigdy nie miałam nawałow... zawsze mi brakowało czasem się udawało odciągnąć 400 ml na dobe z obydwu piersi, aktualnie odciągam około 100 ml na dobe. mała je teraz 5x dziennie po 120 ml. i nie mam mleka więc jade na modyfikowanym. i zaczęłam ja spowrotem przystawiać do piersi żeby pobudziła laktacje ale nie chce ssać i generalnie tyle :(
              • ona1983.10 Re: odciąganie mleka 11.01.16, 20:00
                I nikt Ci nie pomogl? Czemu nie podcieli wedzidelka?
              • panizalewska Re: odciąganie mleka 11.01.16, 22:20
                Boże, dziewczyno, pod okrucieństwo i znęcanie się to podchodzi.

Po pierwsze - wciąż możesz iść podciąć wędzidełko u młodej. Prywatnie, ale zawsze. Potrzebny jest do tego chirurg dziecięcy, laryngolog, stomatolog. Ktokolwiek, kto ma prawo mieć i używać sterylnych nożyczek szpitalnych. Więc serio - masz dużą szansę na powrót do samej piersi. Trzeba byłoby trochę powalczyć - jeszcze - więc pytanie, czy chcesz w to wchodzić?

Jeżeli tak - to lecicie podciąć wędzidełko. Lekarz może zalecić potem jakieś ćwiczenia / masaże, ale w tak młodym wieku może się obyć bez. Po drugie - butelki i smoczki do kosza i trzeba NAUCZYĆ OD POCZĄTKU poprawnie ssać. Pierś. A dokarmiać bezsmoczkowo, po kropelce, powoli - tak jak leci z piersi. Dzieci na butelce się rozleniwiają, bo leci łatwo, szybko i przyjemnie. I błyskawicznie rozpychają sobie żołądki. I po prostu NIE WIEDZĄ, że z piersi MA lecieć powoli i po kropelce, bo z butelki zalewa je mleko błyskawicznie. Dlatego się wkurzają. Więc przez parę tygodni może być walka o ssanie.

Co do płaskich brodawek. Dziecko nie ma złapać brodawki, tylko otoczkę wokół brodawki. A do tego trzeba, żeby zrobić szerokiego dzioba, a nie ledwo ledwo, jak do butelki. Można naciskać dziecku na bródkę i jednocześnie pokazywać otwierając szeroko swoją buzię, mówić "AAAAAA" i jeszcze parę innych metod dziewczyny zapodadzą.

Nakładki. Byłoby super, gdyby od początku ich nie było. Ale parę dziewczyn tutaj używało ich przez kilka miesięcy, aż się brodawki wyciągnęły, i opisują metody na ich odstawianie. Przeszukaj forum w wyszukiwarce.

To nie jest tak, że "nie masz mleka". Mleko nie zanika magicznie. Tylko piersi muszą być DOBRZE stymulowane przez DOBRZE SSĄCE dziecko. Więc jeżeli chcesz, to za technikę ssania trzeba się wziąć. Bo dałaś się nieźle wkręcić przez pożal się Boże "personel" "medyczny".

Jeżeli chcesz to da się to naprowadzić na karmienie li tylko piersią, tylko trzeba wyrzucić mity i kity, które dałaś sobie wcisnąć
          • yumemi Re: odciąganie mleka 11.01.16, 19:55
            Co masz na mysli 'brakowalo'? Mleka w piersi nie brakuje.
            Tyle ze dziecko musi ssac na zadanie, bez butelek, smoczkow i innych. Licza sie tylko przyrosty wagowe - nie zachowania dziecka czy to jak czesto ssie.
            Jesli dziecko nadal chce i umie ssac piers - mozna wrocic do karmienia wylacznie piersia .
      • sacari Re: odciąganie mleka 03.01.17, 20:44
        Nie stresuj się. Stres zabija mleko:( Wyloozuj się przy głupim serialu. Bedzie dobrze
      • dmakowiecka Re: odciąganie mleka 03.01.17, 22:10
        Musisz oprócz ściągania laktatorem co najmniej 20 minut w czasie każdej sesji ściągać ręcznie mi to uratowało laktację bo miałam podobny jak ty problem a dodam że mam jeden z najlepszych laktatorem bo Ardo Calypso na dwie piersi ale bez ściągania dodatkowo ręcznie by się nie udało.karmie dziecko tak już od 24 miesięcy
        • angi-ksawek Re: odciąganie mleka 31.01.17, 02:04
          Co masz na myśli pisząc ściąganie ręczne? Obecnie jadę na samym laktatorze (medela) i pokarmu nie przybywa (ciagle miedzy 20-30ml na sesję :( ). Boje się, że zaraz całkiem zaniknie.Mały ma 7tygodni i nie chce ssać piersi, ale dopiero wczoraj pierwszy raz spróbowałam go przystawić po około miesiącu przerwy. Został odstawiony przez ulewanie i konieczność podawania leku. Dalej ulewa, alestwierdziłam, że skoro mleka nie przybywa, a wręcz jest go coraz mniej, muszę go znów przystawiać. Obecnie dostaje raz na dobę moje mleko, reszta to mm. Chciałabym całkiem zrezygnować z mm. Nie wiem też czy dobrze ściągam mleko. Czy lepiej kiedy ssanie jest szybkie i płytkie czy wolne i głebokie czy (tak jak robię to teraz) z początku około 1min jest szybko dość płytko, choć podkręcam trochę moc, a potem przechodzę na wolno i dość mocno. Moźe też za krótko to robię? Mleko leci mi max 10min, w zasadzie skapuje powoli. Ja odciągam 15-20min 1 pierś.. czy to nie za krótko? No i czasem czuję takie jakby pieczenie w górnej części piersi.
          • ela.dzi Re: odciąganie mleka 31.01.17, 08:14
            Ściąganie ręczne to ściąganie ręką. Czy odstawienie od piersi z powodu ulewania to była sugestia lekarza ? Zdradzisz co to za lek ? Gaviscon ? Gastrotuss ? Ulewanie to defekt kosmetyczny, przy refluksie też zaleca się karmienie (naprawdę coś o tym wiem i wiem, że lekarze potrafią gadać głupoty). Jeśli dziecko chce jeszcze ssać pierś, to w te pędy go przystawiaj i jak najczęściej. Laktator nie ssie tyle ile dziecko, a po okresie nadprodukcji trzeba bardzo pilnować pór ściągania, żeby utrzymać laktację. Odezwij się, pomożemy.
    • tatrofanka Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 10.01.16, 20:55
      Moja chrzesnica jest z ciąży bliźniaczej.
      Dziewczynki były karmione od urodzenia ściągniętym mlekiem. Na początku tylko mlekiem matki, potem (po 8 mcach mama wróciła do pracy) i doszło mm.

Laktacji utrzymała do 14 miesiaca.
      • olgaaa1 Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 12.01.16, 08:53
        Ja chyba niestety również będę zmuszona przejść na takie karmienie, niestety przez ta alergię Jaaga placze mi przy piersi i nie jest to kwestia tego, ze jej nie leci, bo słyszę jak przełyka, jak otwiera buzie gdy płacze, to ma w nim mleko, mala sie ode mnie odpycha, jęczy, przy tym robi bardzo brzydka kupę, naprawde mam dość, juz plączę przy tym karmieniu.
      • Gość: tina89 Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.16, 10:21
        Te woreczki i butelki to świetne rzeczy, nawet mleka nie trzeba przelewać, woreczek trzeba dokręcić do laktatora a potem do butelki. Same butelki są bardzo wygodne, jest kilka rodzai, tak samo i smoczki.
    • Gość: ajanana Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.16, 20:52
      Ja też odciągałam 6 miesięcy, i do tego bardzo mi się przydały woreczki i butelki Kiinde, bardzo mi wszystko ułatwiły. Koleżanka z kolei odciągała ponad 9 miesięcy. Tak jak tu wcześniej wspomniał cały czas próbuj podawać pierś.
      • Gość: lidka88 Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.16, 09:24
        Kupiłam sobie cały zestaw, jest to bardzo fajny system bo nawet mleka nie muszę przelewać :)
    • sacari Re: Odciągam pokarm - ile mogę utrzymac laktację? 03.01.17, 20:42
      Po pierwsze Aniu i najważniejsze nie martw się. Tak karmić można baaaardzo długo. Pierwsze dziecko karmiłam ponad rok, drugie karmie już ponad 7 mcy. Pierwsze urodziłam sn a drugie cc. Niestety Maluchy przy piersi usypiały natychmiast tylko pocmokały i spały. Drugi Maluch w szpitalu spadł 9% masy. Ryczałam jak bóbr bo nie chciał pić z piersi. Z butelki po tygodniu był w 75 centylu:) Osobiscie wybrałam Avent Natural czy jakoś tak - biały z liliowa górą. Mechaniczny. Rano odciągałam ok 400ml łącznie - bo w nocy wole spać:) Później co 2h ok 125-150ml. Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka