Dodaj do ulubionych

antykoncepcja w trakcie karmienia piersią

25.05.07, 22:26
byłam wczoraj u ginekologa i zaproponowała mi 3 opcje:
1) spirala - odrzuciłam
2) tabletki Cerazette (coś takiego)
3) zastrzyk - provera

Tabletki bierze się non stop przez cały okres karmienia, nie ma się typowej
miesiączki tylko mogą wystąpić plamienia, krwawienia, trzeba bardzo pilnować
godziny ich brania.

Zastrzyk bierze się raz na 3 miesiące, jest to tańsza opcja. Ale ten zastrzyk
może działać nawet do 1 roku.

Co mówią Wasi ginekolodzy o antykoncepacji w trakcie karmienia piersią?
Czy macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • kasienka_84 Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 25.05.07, 22:45
      Wiesz co?
      ja jestem młodą położną i karmie trzymiesięczne maleństwo i stoję przed tym
      samym problemem co i ty!!!

też brałam pod uwage spirale, ale jeśli chodzi o spirale, to minusy według mnie
      są takie, że jest ona droga, bo myślałam o mirenie, bo tych tanich wkładek bym
      się bała sobie załozyć...no właśnie taki wysoki koszt, a masz ryzyko, że
      wkładka poprostu zostanie odrzucona przez organizm!!!
      wkładkę nie powinno się zakładać nie wcześniej niż po pół roku po porodzie!!!
      a tak poza tym wkładka jest to jednak ciało obce w twoim organizmie to jakieś
      taki dziwne...
      a więc wkładka odpadła...

co do tabletek, to musisz mieć na uwadze, że zawierają one hormony...niby w
      ulotce jest napisane, że jest ich bardzo mała ilość i nie szkodzą dziecku...ale
      ja jestem naprawde przezorna i nie chcę narażać dziecko na jakieś problemy
      hormonalne w przyszłości(a o tym czytałam na forum, że mogą być takie skutki
      brania cerazette)))i nie wiem tak naprawde jak to jest do końca, bo cały czas
      szukam dokładnej odpowiedzi na to pytanie, ale dopóki do końca nie będę miała
      pewności to nie zaryzykuje...

a co do zastrzyku, to odradzam, bo nie polecałabym go kobietom niekarmiącym
      nawet!!!to jest ogromna bomba hormonalna...na pewno gorsza od tabletek...

no i zabezpieczamy sie z mężem tak, że ja karmię, i tylko karmię i nic dziecku
      poza tym nie daję + stosunek przerywany!!!
      i czuję się bezpiecznie...

jak dostane okresu, kiedy maluch podrośnie to chyba zdecyduje się wkońcu a
      tabletki...

...a decyzja należy do ciebie oczywiście...
      • joan2705 Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 25.05.07, 23:11
        Ja bralam pigulki, najpierw przez 3 miesiace te cerazette, ale zmienilam potem
        na inne (niestety pelnej nazwy nie pamietam, a teraz nie chce mi sie szukac, w
        kazdym razie cos na "n")ze wzgledu wlasnie na te plamienia i dodatkowe
        krwawienia. Po tych drugich bylo tak samo, wiec rowniez z nich zrezygnowalam i
        uzywalismy po prostu prezerwatywy. A od miesiaca biore normalne pigulki bo juz
        nie karmie piersia i wszystko jest ok.

A o co chodzi z tymi problemami hormonalnymi u dziecka po cerazette? Troche
        mnie to zaniepokoilo.
        • denea Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 14:46
          A jak wróciłaś do normalnych pigułek ? Lekarz mi powiedział że jak skończę
          karmić to mam skończyć opakowanie Cerazette a potem od razu bez czekania na
          okres brać te zwykłe (ja akurat Microgynon). Parę razy czytałam że dziewczyny
          czekają na pierwszy okres żeby zacząć brać pigułki, ale obawiam się że
          potrwałoby to kilka miesięcy :(
          Czekałaś czy brałaś od razu ?
          Co do tematu - biorę Cerazette i ja akurat sobie chwalę.
    • malgosiek2 Re: Forum "Antykoncepcja" 26.05.07, 14:24
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15080
    • karina9918 Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 13:20
      Jak karmiłam zaczęłam brać Cerazette, ale NIE POLECAM. Przez cały czas ich
      zażywania miałam krwawienie. Poczytaj na forum pod hasłem "CERAZETTE" - mnóstwo
      fatalnych opinii. Tych zastrzyków mój ginekolog w ogóle nie poleca. Jak się o
      nie zapytałam, od razu mnie zbył mówiąc, że tego na pewno mi nie przepisze. Może
      zatem spiralka - oczywiście jak nie chcesz używać prezerwatyw, bo pomimo, że
      sama za nimi nie przepadam, to chyba najlepszy pomysł.
      • 1979gl Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 13:39
        Ja bralam CERAZETTE podczas karmienia mojej corki przez 5 miesiecy-nie mialam
        krwawien-ja polecam.
        • pandeczja Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 13:45
          ja tez juz od 3 miesiecy biore cerazette i zadnych skutkow ubocznych nie
          zauwazylam. Było jedno plamienie po tygodniu brania i to wszystko. Bedę je brała
          jeszcze jakies 3 miesiace poki nie skoncze karmic
    • agnieszka13_1975 Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 14:06
      Również karmiłam piersią i przez pół roku stosowałam prezerwatywy, miesiączkę
      dostałam w 5 m-cu po porodzie. Ginekolog doradził mi wkładkę Mirena już na
      pierwszej wizycie, ale miałam strasznie mieszane uczucia. Ale w końcu
      zdecydowałam się i w 6 m-cu po porodzie założyłam. Powiem szczerze jestem
      strasznie zadowolona, mam ją już pół roku, jedynym skutkiem ubocznym była
      pierwsza miesiączka która trwała 2 tygodnie, ale było to jeden jedyny raz. A tak
      to ani jej nie czuje, ani mnie nic nie boli no i 5 lat mam spokój. Ja osobiście
      polecam, pominąwszy dość wysoki koszt (wkładkę udało mi się kupić za 600 zł) to
      naprawdę warto.
    • magdalas Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 15:09
      ja biorę cerazette, jakoś nie widzę skutków ubocznych, ale mój ginekolog niecierpliwie czeka aż
      przestanę karmić bo mówi że to straszne g....o i trucizna, ale praktycznie jest to jedyna opcja. Jeśli chodzi
      o wkładkę to moja wiedza jest taka że jest to środek nie tyle antykoncepcyjny ile wczesnoporonny, a to mi
      nie do końca odowiada. Jak skończę karmić to zmienię poprostu tabletki, no może zdecyduje sie na
      zastrzyk
    • antosiczek Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 15:52
      Jestem pół roku po porodzie, mam za sobą trzy cykle z owulacją, stosujemy
      wyłącznie metody naturalne według Roetzera. Jest narazie mało dni na współżycie
      ale to nie jest aż taką straszną wadą dla nas.
      • sidek3 Re: antykoncepcja w trakcie karmienia piersią 28.05.07, 21:44
        bralam cerezette dokladnie dwa opakowania nie mialam krwawien musialam przerwac
        karmienie :(:( wiec p[rzestalam brac te pigulki moja giekolog przepisala inne
        tabletki ale kazala czekac na miesiaczke i wtedy zaczac brac no wiec czekam juz
        tydzien i nic ciekawe kiedy dostane brzuch mnie boli jak przy miesiaczce a tu
        nic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka