Dodaj do ulubionych

nie chce ssać

14.06.07, 17:13
mam problem, moje 2 tygodniowe dziecko nie chce ssać dłużej niż 5 minut. nie
przybiera na wadze. pediatra każe przystawiać często i twierdzi, że 5 minut
starcza. ale martwię się że coś jest jednak nie tak. czy ma ktoś sposób na
niejadka, żeby chciał ssać?
Obserwuj wątek
    • ismen76 Re: nie chce ssać 14.06.07, 18:01
      Takie maleństwo faktycznie może się najadać pięciominutowym ssaniem. Moja na
      początku też tak krótko ssała ale ładnie przybierała na wadze. Dostawiaj jak
      najczęściej by pobudzić do ssania pomasuj może kącik ust palcem jeśli przysypia
      nadal by rozruszać śpioszka ja unosiłam małą w górę jak bym chciała ją podrzucić
      od razu otwierała oczka i lepiej skonsultuj z pediatrą tą stojącą wagę.
    • meggg Re: nie chce ssać 14.06.07, 21:30
      Moze wybierz sie do poradni laktacyjnej, ja bylam z pierwszym dzieckiem i nie
      byla to wizyta zmarnowana...
      powodzenia
      • karina263 Re: nie chce ssać 14.06.07, 21:37
        a moze ma problemy ze ssaniem bo masz za male brodawki moj tez z poczatku ssal
        a pozniej mial problemy ale jak maz kupil kapturki to juz nie bylo problemy i
        ssal dluzej
    • melory_nox Re: nie chce ssać 14.06.07, 21:37
      Dobrym sposobem, żeby zobaczyć ile dziecko faktycznie je, jest ważenie go przed
      i po jedzeniu. Są wypożyczalnie wag (3 zł dzień w Warszawie).
    • qivy Re: nie chce ssać 14.06.07, 22:17
      Mialam ten sam problem co ty, jednak nie z dzidziusiem, ale ze soba... Wokolo
      wszystkie dzieciaki wisialy na cycu po 15 minut, a moj maly 3 minuty w porywie
      do 5 minut i spanie... Martwilam sie na poczatku, ze za malo je, ale dzisiaj ma
      prawie 4 miesiace i wazy ponad 7 kg. Nie przejmowalabym sie tym zbytnio. maluch
      gdyby byl glodny, upomnialby sie glosnym krzykiem... ale jesli chcesz byc
      spokojna wypozycz sobie wage i waz malucha raz w tygoniu. U mnie mozna pozyczyc
      wage od pediatry albo z poradni... zapytaj, moze tez u ciebie pozyczaja...
    • ulfa Re: nie chce ssać 14.06.07, 22:48
      Idź do poradni laktacyjnej. Tam ci powidzą czy maluch jest dobrze dostawiany,
      czy dobrze ssie i co ewentualnie trzeba zmienić. Jeśli jesteś z Warszawy to
      mogę ci polecić rewelacyjną polożną/konsultantkę laktacyjną.
    • kisia82 Re: nie chce ssać 14.06.07, 22:49
      Sprobuj moze polac sobie brodawke odrobina glukozy na pewno dziecku zasmakuje i
      bedzie ssalo - ja tak robilam i zadzialalo :)
      • aqua.27 Re: nie chce ssać 15.06.07, 09:20
        dziękuję za rady
        właśnie szkopuł w tym, że mała nie przybiera na wadze.
        tez początkowo wszyscy mówili, że gdyby była głodna, to płakałaby. ale nie, ona
        śpi.
        nie jestem z warszawy
        pediatra każe czekać tydzień, ale ja boję się, że mała powinna już więcej ważyć.
        nie może stać w miejscu przecież
        • lilka11333 Re: nie chce ssać 15.06.07, 10:33
          Noworodki tak juz mają, poprostu zasypiają przy piersi i koniec, ale pobudzaj
          ją jak możesz, ja łaskotałam po policzku, po stópkach, mówiłam do niej. Moża
          mała nie dociera do bardziej kalorycznego mleczka? Ja bym przystawiala jak
          najczesciej, jak juz zasnie tak gleboko ze nic jej nie obudzi, daj jej spokoj,
          ale gdy tylko sie obudzi, przystawiaj, nie masz innego wyjścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka