Dodaj do ulubionych

Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią

05.08.07, 10:30
Szkoda, że się wcześniej nie zorientowałam.
Właśnie trwa Światowy Tydzień Karmienia Piersią (1-7 sierpnia). Tegorocznym
hasłem jest promocja umożliwienia kar mienia w ciągu godziny po narodzinach
dziecka.
Nie udało nam się zorganizować żadnej akcji :-) ale w ramach Tygodnia
proponuje, żeby każda dzielna przodowniczka laktacji zrobiła coś więcej niż
zwykle dla promocji karmienia (zachęciła jakąś mamę, uświadomiła jakąś osobę,
pokarmiła w miejscu publicznym, dała odpór na forum Niemowlę ;-> itp.)

A 8 sierpnia o 10 czasu lokalnego ma być karmienie synchroniczne w wielu
krajach w celu zdobycia rekordu Guinessa (dla dalszej promocji karmienia).
(Pamiętacie 22 tys. matek karmiących jednocześnie na Filipinach?) Niestety,
już za późno żeby się zarejestrować i zorganizować co najmniej 25 mam.
(A może jakieś warszawianki chcą się umówić na wspólne karmienie w parku? :-)

PS. W Polsce Tydzień był w maju, ale jakoś przemknął niezauważalnie:
www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=11&id=47&Itemid=117
Obserwuj wątek
    • fergie1975 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 10:47
      mogę dać odbór na forum niemowlę :)

a wspolne karmienie w parku? chętnie, ale po 23.00 :)), niestety (i stety)
      karmie juz tylko w nocy i rano, ale spacer , czemu nie.
    • mama_piotrka07 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 17:14
      Eeee, w parku to łatwizna. Jak cel ma być szczytny to ja wezmę w tym tygodniu
      Piotrka do swojej pracy i tam go tam nakarmię! Jeszcze nie wiem jak ani gdzie bo
      wszystkie pokoje łącznie z gabinetem prezesa mają szklane ściany od strony
      korytarza ale nic to ;-)
      • kasiapro1 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 20:34
        ZAblokujcie skrzyzowania,doline rospudy laczac sie w morze mleka,ale to
        szczytny cel!!!
        nakarm prezesowi na biurku,to popracujesz dlugo
        • kaeira Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 21:49
          kasiapro1 napisała:
          > ZAblokujcie skrzyzowania,doline rospudy laczac sie w morze mleka,ale to
          > szczytny cel!!!
          > nakarm prezesowi na biurku,to popracujesz dlugo

Wiesz, styl i gramatyka twoej wypowiedzi powoduje, że trudno zrozumiec o co
          chodzi. Czy mamy rozumieć, że jesteś przeciwna promocji karmienia piersią?

A Rospuda dla mnie za daleko - wolę karmić na skwerku pod Pałacem Kultury.
          • aaaga79a Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 22:19
            Szkoda że nie mogę się dołączyć bo jestem z wrocławia ale ja się nie krępuję.
            Karmię w miejscach publicznych w parku na ławce, ostatnio nawet na przystanku
            autobusowym. Jak odwiedzam koleżanki w pracy to na zapleczu tez mi sie zdarzyło.
        • mama_piotrka07 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 09:09
          Wiesz, rozmawiałam przed chwilą z szefową naszych kadr. Okazuje się że jednak
          jest u nas jeden pokój bez szklanych ścian. Jest to, cytuję, (uwaga werble -
          tararara) "pokój dla matek karmiących"! Haha! Mam zamiar go jutro przetestować.
          Słowem - jak się chce to się da.

A co do naszego prezesa to jest on eleganckim brytyjskim dżentelmenem, który
          gdyby mnie nakrył z cycem u siebie w gabinecie to pewnie przeprosiłby że
          przeszkadza i spytał ile jeszcze czasu potrzebuję ;-) Ale uspokoję Cie, nie, nie
          zamierzam tego testować w praktyce, bo go za bardzo szanuję i nie wpadłabym na
          to żeby mu się pakować do gabinetu w jakimkolwiek celu.
    • a-n-i-k-a Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 05.08.07, 22:48
      W kwestii karmienia publicznego to ja podobnie jak Fergie albo skoro świt bym
      musiała sie umówić albo ok. 22 - także może być ciężko :).
      Choć publicznych karmień limit już chyba wyczerpałam - do 4 miesiąca spacer bez
      zaliczenia ławeczki w parku zdarzał sie baaardzooo rzadko, także upowszechniałam
      karmienie piersia swego czasu dość powszechnie :).
      Ale spotkanie w parku nawet i bez karmienia brzmi zachęcająco!!!

Co do odporu na forum Niemowlę - no nie wiem, jak tam zaglądam to mnie czasem
      krew zalewa, zupełnie jakbysmy w jakimś ciemnogrodzie żyli, a poziom zacofania
      niektorych jest czasem wręcz niewyobrażalny. Dlatego chyba dla własnego spokoju
      sobie daruje.

Za to bardzo mi sie spodobało to karmienie synchroniczne :). Kurcze, szkoda że
      już za późno.
      A za rok to ja już - mam nadzieje - nie będę w gronie karmiących :).
      • fergie1975 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 10:01
        a-n-i-k-a napisała:

> A za rok to ja już - mam nadzieje - nie będę w gronie karmiących :).

nigdy nie mów HOP, może będziesz w całkiem 'nowym' karmieniu :DD
        • a-n-i-k-a Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 10:05
          Hmm, o tym nie pomyslałam... :D
          A faktycznie kto wie, co by nie mówić to plany mamy, ale tak myślę by jeszcze z
          rok poczekać. Ale wiadomo - plany planami a życie życiem :))
    • druuna Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 10:46
      no to ja zrobiłam status na GG ;))
      ucałowania!
      • kaeira Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 11:44
        druuna napisała:
        > no to ja zrobiłam status na GG ;))
        OK, pewnie jestem zacofana, ale co to znaczy?
        • druuna Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 11:50
          no cio ty! Kaeira! Gadu-Gadu nie używasz? hmmm ;)) trochę mnie wcięło bo ja
          używam tych komunikatorów na co dzień i od tak dawna, że nie ywobrażam sobie
          żeby ktoś mógł nie wiedzieć co to - zwałszcza jeśli ten ktoś w necie siedzi ;))
          hihihi GG to taki komunikator sieciowy ;) taki jak np. Tlen, skype albo msn-
          albo yahoo-messenger albo jeszcze no nie wiem co .. ooo kiedyś było ICQ ;)
          jeśli chcesz wiedzieć jak to działa poczytaj jeśli będziesz miała czas ;))
          www.gadu-gadu.pl ;)
          • mama_piotrka07 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 11:52
            Ale co to znaczy "zrobić status"?
            • kaeira GG ITD :-) 06.08.07, 11:57
              mama_piotrka07 napisała:
              > Ale co to znaczy "zrobić status"?

No właśnie!
              Bo o to GG to oczywiście wiem, choć faktycznie nie używam żadnych komunikatorów
              - hmm, właściwie nie wiem dlaczego.
              • druuna Re: GG ITD :-) 06.08.07, 12:01
                dobra - wygłupiacie się chyba? albo nabijacie się ze mnie? zrobić status na GG
                to wpisac tekst (w tym przypadku "Światowy Tydzień Karmienia Piersią (1-7
                sierpnia)") w odpowiednie okienko i ten tekst będzie widoczny dla wszystkich
                moich znajomych, którzy akurat są on-line ;) to będzie mój wkład w propagowanie
                karmienia piersią ;)
                a na codzień staram się doradzać tutaj na tyle na ile umiem i pomagaćc mamom z
                mojego otoczenia też na ile umiem + polecam zawsze to forum ;))
                • mama_piotrka07 Re: GG ITD :-) 06.08.07, 12:26
                  Wiesz, ja na internet nawróciłam się odkąd siedzę z Piotrkiem w domu czyli
                  niedawno. Przedtem co najwyżej poczta i czasem jakiś onet. GG może rozpracuję
                  przy córeczce ;-)
      • a-n-i-k-a Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 15:12
        To ja pójde Twoim śladem i ustawie takowy na skypie :)).
        Hihi, się niektorzy znajomi zdziwią :D.
        • mama_piotrka07 Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 07.08.07, 08:26
          Czyli w sumie to taka okolicznościowa sygnaturka? Pomysł mi pasuje. No i teraz
          huzia postować na zaprzyjaźnionych forach. Szkoda że dziś ostatni dzień ;-)
    • monika_staszewska Re: Trwa Światowy Tydzien Karmienia Piersią 06.08.07, 15:25
      Tak sobie myślę, czy może nie zorganizowałybyśmy "własnego dnia promocji
      karmienia piersią", to znaczy czy by pod takowym pretekstem nie spotkać się w
      szerokim forumowym gronie (wrzesień ?). Chyba w Warszawie będzie najprościej,
      bo Warszawianek jest tu sporo, więc może mogłybyśmy wspólnymi siłami
      przenocować mamy z innych miast - wszak nikt nie będzie się tłukł do i ze
      stolicy jednego dnia. Ale jeśli jakieś inne miasto też ma silną reprezentację
      jestem jak najbardziej za rozważeniem innych mozliwosci. Taka luźna
      przedurlopowa propozycja.
      pozdrawiam serdecznie :)
      monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka