misia121584 12.02.08, 18:17 Witam Czy przy karmieniu piersia mam podawac dziecku wit K Mam zalecenie podawac do 3 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasola_111 Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 18:25 Takie zalecenie dostaje każdy niemowlaczek, wit K 2x dziennie do końca 3 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 21:46 Tez chciałam o to zapytac, bo dla mnie to nowość. Koleżanka urodzila 2 mies. temu i dostala zalecenie przy wypisie, by podawac wit. K - wyjasniono jej, że dzieci karmione piersia musza ją miec podawana przez pierwsze 3 miesiace. Ja rodzilam niecale 2 lata temu i takich wytycznych nie dostalam - przy wypisie jak i w przychodni wiedziano, że karmie tylko piersią. Nie spotkalam sie dotad z takim zaleceniem - moje przeoczenie czy jakas nowosc?? Odpowiedz Link Zgłoś
agafu Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 22:25 podobno do niedawna noworodek jeszcze w szpitalu dostawał dużą dawkę wit. K i nie było potrzeby dawania przez rodzica, a teraz koszt ten przerzucono na rodzica, a nowonarodzonemu dają tylko minimum 0,5. Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 22:41 Każdy noworodek dostawał? Sama sobie odpowiem, ze pewnie tak, bo jak w szpitalu mieli przewidziec, ktore bedzie na piersi, a ktore nie. Teraz to zalecenie dotyczy tylko dzieciaczków karmionych piersia. A wydatek z tego co kolezanka mowila wcale nie taki mały. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 23:27 Nie, nie każdy nowo narodzony Obywatel dostawał, raczej tylko te maluchy, które miały np krwiaki, krwawe wybroczyny. Decydował stan dziecka nie sposób karmienia. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 23:39 Ale teraz wyglada na to, ze uzaleznione jest to tylko od sposobu karmienia - od czasu rozmowy z kolezanka zrobilam wywiad, ona na swoim forum mamusiowym tez zrobila, i wyszlo ze witamine K dostaja tylko dzieci karmione piersią. Gdy ktos sie decyduje na dokarmianie to w zaleznosci od ilosci podawanego mleka witaminy ma nie podawac. Nic z tego nie rozumiem :(. Wychodzi na to, że karmienie piersia nie zapewnia dziecku wszystkich niezbednych witamin - co jak slysze zaczyna juz gdzieniegdzie bywac argumentem dla czyhajacych tylko na takie wiesci przeciwnikow :))). Troche tu oczywiscie przesadzam, choc w istocie juz taki tekst uslyszlam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Witamina K ! pyt. do dr 13.02.08, 17:49 O tym mogę porozmawiać (i chętnie to zrobię) prywatnie przez telefon, bo na forum jestem w nieco innej roli i jest mi niezręcznie snuć prywatne przemyślenia w tej kwestii. pozdrawiam serdecznie :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: Witamina K ! pyt. do dr 13.02.08, 19:02 Pani Moniko, jesli jest tak jak myślę - to chętnie zadzwonie, by uslyszeć to na własne uszy! Najgorsze, że raczej domyslam się co usłysze... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Witamina K ! pyt. do dr 15.02.08, 14:32 Wysłałam na gazetowa pocztę moje prywatne namiary. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Witamina K ! pyt. do dr 12.02.08, 23:25 Takie właśnie są zalecenia mniej więcej od czerwca ubiegłego roku. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas80 Witamina K!!! 13.02.08, 22:59 Pani Moniko! Czy jak skoncze podawac wit K mojej coreczce 2 tyg wczesniej ( Bedzie miala 2,5 miesiaca)to nie zaszkodze jej? Mala nie cierpi gdy to robie konczy mi sie wlasnie opakowanie i chetnie bym juz nie dawala! Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Witamina K!!! 15.02.08, 14:32 Myślę, że jeśli dwa tygodnie wcześniej witamina K się skończy, nic złego się nie stanie. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
zunka1 Re: Witamina K ! pyt. do dr 16.02.08, 22:34 Ja od początku karmię piersią, za tydzień synek kończy 3 miesiące, ale ja nigdy nie miałam zalecenia podawania wit.K, dostaliśmy tylko zalecenie o wit.D. Dlaczego? Czy przez to coś grozi mojemu dziecku? Ktoś tu pisał o krwiakach itp. a ja zauważyłam u mojego dziecka, że na policzkach pojawiło się kilka "nitek" popękanych naczynek, czy iść z tym do lekrza? Odpowiedz Link Zgłoś
katia8 Re: Witamina K ! pyt. do dr 17.02.08, 23:04 Ja też nie podawałam wit. K, bo nie dostałam takiego polecenia. Z tego co wiem, to wit. K zapobiega wylewom wewnętrznym i to chyba nie ma nic wspólnego z popękanymi naczyńkami. Tak mi się przynajmniej wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś