Dodaj do ulubionych

mały przyrost may. POMOCY !!!

26.08.08, 13:33
Jestem przerażona. Mój 5-cio miesięczny synek waży jedynie 6450 g przy masie urodzeniowej 4300 g (spadł po urodzeniu do 3800 g ...). Karmię piersią. Je co trzy godziny, od miesiąca dostaje również deserki i zupki (raz dziennie zamiast piersi lub oprócz piersi jeszcze deser). Wczoraj byłam na szczepieniu i okazało się że wagowo jest na 3 centylu, a wzrostowo powyżej 90...(od urodzenia urósł 20 cm) Boję się że może coś mu dolega. Moja pani pediatra uważa że taki już jego urok. Dziecko jest radosne, spokojne i neurologicznie doskonale rozwinięte. Próbowałam dokarmiać go butelką, ale wymiotuje wtedy, pręży się i ogólnie nienawidzi smoczka butelkowego (żadnej firmy).
Tak więc nie wiem, czy czepiam się natury czy rzeczywiście może być problem.
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 26.08.08, 13:40
      Dla mnie to trochę za mało co trzy godziny jedzenie. W Twojej sytuacji przystawiałabym o wiele częściej, co pół godz, co godz, jak się da. A potem sprawdź ile przybrał przet ten czas (gdzieś tydzień). W jego wieku chyba 100g/tydz to min, ale niech mądrzejsze coś napiszą... trzymaj się!!
      • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 26.08.08, 13:55
        Przystawianie częściej kończy się płaczem, wrzaskiem no i odwracaniem głowy od piersi... W ogóle jak czytam o przystawianiu dzieci do piersi, to mi się płakać chce. Moje dziecko nie jest tzw. cycozwisem :) i dla niego pierś jest tylko do jedzenia, nie do zasypiania, nie do utulania... Czasami się zastanawiam czy to tylko moje dziecko tak nie chce piersi, czy nie jestem sama z tym problemem.
        • matysiaczek.0 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 26.08.08, 14:06
          Kurczę, to zagwozdka, nie wiem, co napisać, czekaj na mądrzejszych. Ja nie mam takiego problemu, bo mój Młody to raczej wisicyc i teraz np połyka piąstkę, bo mama zabrała cyca i pisze na kompie, a jadł 15 min temu..:( i zapłakał, lecę!
      • kbor Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 16:02
        Myslisz sie co do przybierania na wadze...
        Albo chcialas napisac 100g na dzien.
        Nasz maly ma 6 tygodni, i powinien przybierac min 30g DZIENNIE, co
        tygodniowo da 210g...
        • matysiaczek.0 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 16:12
          mnie zawsze uczyli, że w pierwszym półroczy 120 g tygodniowo to niezbędne
          minimum, w drugim półroczu 90 g tygodniowo to minimum, mama pisze, że dzieć ma 5
          miesięcy, więc średnio policzyłam 100 g tygodniowo. pzdr :))
    • bunkowa Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 26.08.08, 16:54
      Pocieszę cię (mam nadzieję). U nas jest niewiele lepiej. Córa prawie 6 miesięcy. Waga urodzeniowa 3850, spadkowa 3680, teraz 7150. Też jest niejadkiem choć je z reguły co 2 godziny. Jak nie ma ochoty ssać to żadna siła jej do tego nie skłoni choćby była głodna. Wzrostem jest na 97 centylu i wyżej. Też super się rozwija i jest takim małym żywiołkiem :-). Pocieszam się, ze i ja i mąż jesteśmy wysocy i szczupli (no ja teraz trochę mniej :-)).
      Też bym chciała żeby moje dziecię miało lepszy apetyt i troszkę więcej przybierało ale może poprostu to taki typ. Nie mniej jednak sama czekam na rady w wątku - może też skorzystam?
    • iwonka50 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 26.08.08, 19:24
      U mnie to samo. Córa 6,5 miesiąca, 90 centyl - wzrostowo, poniżej 3 z wagą. Waży
      6200, urodzeniowa - 3400. U nas się waga załamała jak Martusia miała 2 miesiące,
      przedtem był 25 centyl. Nie wiem dlaczego. A poza tym jest pogodna, nie marudzi,
      rozwojowo w porządku. Także nie jesteś sama.
    • basiak36 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 27.08.08, 00:33
      Jedzonka maja mniej kalorii i tluszczu niz mleko, wiec najlepiej byloby nowosci
      po prostu odstawic i jak najczesciej karmic piersia.
      • mrowka000 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 27.08.08, 09:08
        W naszym przypadku jest podobnie. Córeczka dziś kończy 4,5 miesiąca
        i waży niewiele powyżej 5 kg (waga urodzeniowa 2,9 kg, przy wyjściu
        ze szpitala 2,6 kg. Rośnie raczej na długość (ma 65 cm, w momencie
        urodzenia 49 cm). Co 2 godziny karmię piersią (mam dużo pokarmu, ale
        częściej mała nie chce i się złości kiedy próbuję ją przystawić). W
        ostatnim czasie podałam jej jedynie jabłko ze słoika i nic więcej.
        Rozwija sie prawidłowo, jest bardzo żywym dzieckiem (przewraca się
        na boczek i, próbuje na brzuszek, próbuje siadać). Pediatra mówi, że
        wszystko jest w porządku, jest bardzo silna, a że waga rośnie tak a
        nie inaczej, to po prostu jej urok.
    • justipa Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 27.08.08, 21:06
      I my mały ten sam problem... Mala urodzila się z wagą 2970 a teraz w
      4 miesiącu waży 5730... 10 centyl.. i spada... nie wiem czy to brak
      mleka u mnie, czy jej niecierpliwość... bo je krótko.. najcześciej
      po 3 minutki... ech... co zrobić, by zwiększyć jej ochotę na
      jedzenie... :( a tu do pracy trzeba wrócić...
      • dita74 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 27.08.08, 21:33
        Ha ha ha jak to milo ze to nie tylko ja mam takiego niejadka ,teraz to troche
        mi lzej ......niewiem co zrobic i jak zachecic synucha do cyca
        • monika_staszewska Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 27.08.08, 23:09
          Po pierwsze, Młodzieniec dużo urósł wzwyż, więc mógł przybrać mniej na wadze. Po
          drugie, jeśli przyrosty masy ciała cały czas są takie same, to choć są w dolnych
          granicach normy, ciągle się w niej jeszcze mieszczą. Po trzecie, jeśli przyrosty
          były początkowo były znacznie większe, a później zmalały (szczególnie podczas
          ostatniego miesiąca), to zastanowiłabym się nad wyeliminowaniem wszystkich
          nowości i kontynuowaniem wyłącznego karmienia piersią przez miesiąc. Ewentualnie
          można też spróbować karmić niekoniecznie 2 razy częściej niż obecni, ale
          przynajmniej wyprzedzać obecne pory karmienia o przynajmniej pół godziny, dzięki
          czemu w ciągu doby dojdzie jeszcze jeden posiłek piersiowy.
          Pozdrawiam :)
          monika staszewska
          • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 10:46
            dziękuję Pani Moniko! Od razu jakoś mi lżej. Miesięczne przyrosty wagi są w miarę równe, tyle że niewielkie... Dopiero jak wprowadziłam inne posiłki niż pierś, przyrost masy był ponad pół kilo w ciągu miesiąca. Zobaczymy jak w tym miesiącu będzie. Serdecznie pozdrawiam
            • iwonka50 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 14:47
              U mnie jak wprowadziłam w 6 miesiącu zupki, kaszkę i owoce od razu przyrosty się
              zwiększyły także pierś czasem to za mało. Żałuje, że wcześniej nie wprowadziłam
              innych pokarmów tylko jak ten baran uparcie tkwiłam przy piersi.
              • mik-lo Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 17:07
                U mnie dokładnie tak samo i to do tego stopnia, że nowości wprowadziłam dopiero
                pod koniec 6 miesiąca, bo lepiej piersią... Niestety u mnie się to nie
                sprawdziło i córka mając 7 miesięcy ważyła z ledwością 6700, a apetyt miała
                bardzo dobry, przystawiałam ją do piersi prawie tak często jak noworodka byle by
                tylko rosła i ona bardzo chętnie jadła, a tu po miesiącu znowu tylko 200g...
                Jak wprowadziłam kleik kukurydziany, Sinlac, zupki, obiadki, deserki to dopiero
                poczułam co to jest mieć "pulchne" dziecko, przez miesiąc przybrała 800g!
                Oczywiście do tego pierś tak często jak tylko chce, szczególnie nadrabia w nocy.
                • asia-5 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 18:11
                  Ja ze względu na małe przyrosty zaczęłam wprowadzać nowości od piątego msc.
                  Tyle, że synek wcale jakoś dużo nie zjada.Dzisiaj pierwszy raz zjadł cały (taki
                  malutki) słoiczek śliwki suszonej Gerbera. Sinlaca bardzo mało, pierwsza zupka
                  będzie za tydzień ...
                  A jak dajecie Sinlac? sam czy z dodatkiem np. jabłuszka? A kleik kukurydziany?
                  mi cały zwymiotował - w sumie się nie dziwiłam bo jest mało smaczny. Czy może
                  zagęszczacie kleikiem tylko zupki, które same gotujecie? Ile on powinien teraz
                  zjadać np. zupki? Ma 5,5 msc.
                  • mik-lo Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 18:54
                    kleik kukurydziany robię na soku dla niemowląt np. winogrona i soczyste jabłka z
                    Bobovity, wtedy ma taki lekko kwaskowaty smak, córce to smakuje bardziej niż
                    Sinlac.
                    Sinlac robię bez dodatków, ale nie wg przepisu, bo takiej ilości mała by na raz
                    nie zjadła, dodaję go więcej do małej ilości wody by był gęstszy i wtedy jakoś
                    go zjada. Ja działam wg zasady mniej a częściej, powolutku zwiększam porcje.
                    • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 28.08.08, 21:01
                      dziewczyny, dzieki!! od razu mi lepiej. A jak dajecie i czy w ogóle dajecie kaszkę? Ja dziś zrobiłam pyszną Nestle z bananami i po drugiej łyżeczce (pierwsza została wypluta) zwymiotował... a potem jak gdyby nigdy nic zjadł słoiczek brzoskwiń... Wiktor normalnie zjada cały słoiczek zupki czy deserku i nie ma problemu, natomiast kaszka...bez komentarza :) Już mi ręce opadają. Nie dość ze chudzina (choć moja siostra twierdzi inaczej :)), to jeszcze przez tą głupią kaszkę wymiotuje zupke, którą tak pieknie zjadł 3 godziny wcześniej..
    • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 29.08.08, 13:35
      Rany, od dwóch dni moje dziecko budzi się w nocy (począwszy o 20.00 kiedy idzie spać) na jedzenie i jest to regularne ssanie a nie przysypianie przy ciepłej mamuni. A dzisiaj zjdł na drugie śniadanie kaszkę malinową nestle (zrobiłam rzadką) i po godzinie na śpiocha jeszcze cyc :). Oby trend się utrzymał :)). Zobaczymy jak jego waga za 2 tygodnie, bo ważenie co tydzień wpędza mnie w obsesję
    • ella_2 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 29.08.08, 14:12
      Chciałabym Ci poradzić w sprawie kaszek.
      Mój synek też wymiotował tymi ryżowymi Nestle, a przyrządzałam je w rożny sposób
      - na wodzie, na moim mleku, na modyfikowanym. Efekt był zawsze taki sam -
      wymioty. Aż udało mi się kupić kaszkę kukurydziano-ryżową Bifidus Nestle i ją
      wcina aż miło! I na wodzie i na moim mleku z rożnymi owocami. Ma ona zupełnie
      inną konsystencję i smak niż te smakowe. Fakt jest też trochę droższa, ale
      myślę, że warto spróbować.
    • raas27 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 29.08.08, 21:11
      WItajcie,
      u mnie też problem z rozbieżnością między wagą i wzrostem u córeczki. Ma w tej chwili 6,5 m-ca. Od urodzenia wzrost powyżej 97 centyla (jak miała 5 miesięcy i 1 tydz - 75 cm!!!). Za to waga... :-( Początkowo 25 centyl, aktualnie 3. :-( Początkowo przybierała całkiem ładnie - pierwsze 6 tyg.1420 g. (waga 4300g.), kolejne 6 t. - 800 g (waga 5100 g.), kolejne 6 t. 700 g. (waga 5800 g. to było 1 lipca). Kontrolnie poszłam 14 lipca, ważyła 6 kg. 23 lipca poszłam ponownie i na wadze zobaczyłam znowu 6 kg, a tydzień później 6050 g :-((( Dostałam zalecenie włączenie zupek i kaszek oraz karmienia co 2 godz. (wcześniej karmiłam co 2,5 - 3, mimo,że córka się nie domagała). Na początku szło ciężko, ale jest coraz lepiej - zjada już na raz 60-70 ml zupki i 30-40 ml kaszki ryżowej zwykłej Nestle. A częstsze karmienie piersią nie zawsze się udaje Jak nie chce, to naprawdę potrafi się wściekać ;-)No i zawsze ssie 2,5 - 3 min. Pod koniec lipca pediatra zleciła też morfologię i żelazo. Hemoglobina ciut za niska, Fe w normie, ale dostaliśmy żelazo w syropie i wit. C. Miało to zwiększyć apetyt. Bierzemy już 3 tygodnie - nie widzę różnicy. Oczywiście latam jak wariatka co tydzień na ważenie i ostatnie wyniki są takie: 14.08 6250 (przybrała 200 przez 2 tyg.), 21.08 6325 g. (+75g), 28.08 6400 (+75 g). Do pediatry idę w czwartek. Zobaczymy co powie. A jeśli chodzi o rozbieżność w centylach mówi, że taki jej urok. W sumie tatuś ma 193 cm. :-)
      Sorry, że tak się rozpisałam, ale super, że nie jestem sama ;-)
      Pozdrawiam mamy wszystkich chudych długasków :-)
      • iwonka50 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 30.08.08, 11:49
        Tak, one chyba tak po tatusiach idą :) Moja 7 miesięcy - 72 cm a 6,5 kg wagi.
        Ale tatuś - 182 cm i 61 kg wagi.
        • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 31.08.08, 09:45
          hmmm, u mnie to chyba raczej po przodkach tatusia :). Bo mój mąż do wielkoludów nie należy, zaś mój wzrost pominę milczeniem ;). dziś rano znowu się szarpałam z Małym przy piersi, jak on jest zmęczony, koniem go do cycunia nie zaciągnę. Aż się boję ze od takiego szarpania, znienawidzi i mnie i pierś...
          • iwonka50 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 31.08.08, 16:50
            Moja też się szarpała przy piersi przez pierwsze 2 miesiące. Później jej
            przeszło. Z kolei po pewnym czasie zaczęła bardzo krótko jeść - 2-3 min. Co się
            skończyło spadkiem poniżej 3 centyla z wagą i odstawieniem od piersi. Dalej pije
            moje mleko - pół na pół z mieszanką - tyle, że jej ściągam. Teraz przynajmniej
            wiem ile zjada. No i zaczęły się przyrosty na wadze, zwłaszcza po włączeniu
            nowych jedzonek.
    • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 02.09.08, 20:42
      Sukces! Od trzech dni mój Synek je kaszki, ale pod warunkiem że dodam owoce ze słoiczka. A proszę bardzo, mogę dodawać. Dzisiaj i wczoraj zjadł ponad 200 ml!!! I w ciągu tygodnia przybrał 190 g, moze wreszcie wszystko się unormuje? :))
      • dita74 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 15:07
        PELANJA
        WITAM MAM PYTANIE OD CZEGO ZACZELAS MALEMU ROZSZERZAC DIETE ,BO MOJ TEZ TERAZ
        MALO PRZYBIERA I MUSZE COS Z TYM ZROBIC .Z PIERSI NIE MA CZASU JESC ,ALE GDYGY
        DOBRZE PRZYBIERAL TO BYM SIE NIE MARTWILA.URODA URODA ALE COS MUSI JESC ,PROSZE
        NAPISZ OD CZEGO ZACZELAS CZY KUPY OBSERWOWAC ,ILE DNI DAC I W OGOLE .DZIEKI ,BO
        JESTEM ZIELONA.
        • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 16:17
          witam,
          zaczęłam od jabłka, potem dałam marchewkę z jabłkiem, potem brzoskwinie i morele, a potem co już mi do ręki wpadło :). Nie czekałam tygodnia na reakcję. My nie jesteśmy alergikami pokarmowymi i nikt z naszej bliższej i dalszej rodziny. Z tego co widzę i Wiktorowi nic nie szkodzi, wiec się i jego nie ograniczam smakowo :). Niedawno zaczęłam dawac kaszki (tyle że dodaję jak już pisałam owoce ze słoiczka). na początku Wiktor miał problemy z kupą, ale raz dostał pić, drugi raz i jakoś się uregulowało :). Dzis kupiłam warzywa i sama zacznę gotować, bo pewnie smaczniejsze :). No i jakoś po tych jedzonkach łatwiej mi "wcisnąć" Małemu mleczko z obiu piersi. MOże apetyt wzrósł?? Tyle ze teraz w trakcie cyca, musi bawić się moimi włosami...a niech mu.
          • dita74 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 20:07
            Dzieki za odpowiedz
      • raas27 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 03.09.08, 20:52
        ale Ci zazdroszczę. Moja córa kaszki zjada od 20 do 40 ml, a zupki od 30 do 60.
        Zależy od dnia. A dzisiaj byłam ją zważyć i od zeszłego tygodnia nie tylko nie
        przybrała, ale straciła na wadze :-(( Jutro idę do lekarza.
        Załamka :-((
    • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 13.10.08, 12:21
      Pani MOniko, nadal te przyrosty marne. Młody skończy 18-go siedem miesięcy, jest głównie na piersi (zjada co drugi dzień pół żółtka i ok 60 ml zupki którą mu gotuję, bo słoiczkowymi się brzydzi :)) i nadal jego przyrosty wołają o pomstę do nieba - przyrasta po ok 60 g tygodniowo... Lekarze, których odwiedzam niemalże histerycznie, nie widzą niczego nieprawidłowego poza masą... czy ten typ tak ma? Patrząc na Rodziców (czyli mnie i męża) to cudów nie oczekuję. Co robić? Dalej go badać, jeździć po lekarzach, czy tak to zostawić i cieszyć się tym jak się rozwija? Młodzieniec jest coraz bardziej zachwycony życiem, jest bardzo silny, samodzielnie siedzi, zaczyna raczkować i kręcić sie w kółko :)
      pozdrawiam
      • monika_staszewska Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 13.10.08, 17:00
        " Młodzieniec jest coraz bardziej zachwycony życiem, jest bardzo
        silny...." no takie sformułowanie aż się prosi o jedną jedyną
        odpowiedź: zostawić w spokoju, widać tak ma :)) zresztą w drugim
        półroczu tygodniowe przyrosty sześćdziesięciogramowe są jak
        najbardziej na miejscu.
        pozdrawiam serdecznie :)
        monika staszewska
        • raas27 Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 15.10.08, 20:35
          Pani Moniko, a gdybym chciała oprócz mleka z piersi dokarmiać małą
          sztucznym pokarmem, to jakie powinnam kupić? Córka ma 8 miesięcy i
          do tej pory jadła tylko mleko z piersi plus kaszki i zupki. Chcę się
          upewnić, że mojego mleka jest wystarczajco dużo.

Pozdrawiam.
          • monika_staszewska do raas27 17.10.08, 15:05
            Jeśli córcia jada mleko z piersi nie mniej niż 4 razy na dobę,
            podawanie dodatkowego mleka nie jest potrzebne. Gdyby córcia
            zrezygnowała za ssania piersi przyda się mleko modyfikowane "2" (do
            picia samo lub jako baza dla kaszek/kleików), zwykłe lub
            hypoalergiczne jeśli rodzina jest obciążona alergią.
            pozdrawiam :)
            monika staszewska
            • raas27 Re: do raas27 17.10.08, 21:47
              Ona jada ok. 8 razy na dobę. Tylko, że na ogół ssie tylko jedną
              pierś i to bardzo krótko - 2, 3 minuty. Nigdy nie ssała bardzo
              długo, ale przez pierwsze miesiące było to chociaż 6 - 8 minut.
              Bardzo się boję, że ona nie przybiera na wadze przeze mnie. Że coś
              jest nie tak z moją laktacją lub mlekiem :-( Dlatego chce sprawdzić
              czy nie jest głodna, bo myślę, że jeśli jest, to zje dodatkowe
              mleko... Czy dobrze kombinuję?
              • monika_staszewska Re: do raas27 20.10.08, 15:19
                2-3 minuty ssania to dla ośmiomiesięcznego Człowieka jest całkiem
                długie ssanie :) bo z czasem dzieci coraz mnie potrzebują ssania dla
                samego ssania w sobie i coraz bardziej służy im tylko do zjedzenia
                odpowiedniej porcyjki, a tą można i w pól minuty zjeść. Jak chce jej
                Pani podać coś do jedzenie po piersi, można spokojnie zaproponować
                zupkę, kaszkę czy inne jadane już nowości.
                pozdrawiam :)
                monika staszewska
        • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 20.10.08, 20:44
          Pani MOniko, serdecznie Pani dziękuję za wsparcie i słowa otuchy. Dałam sobie spokój z wagą mojego dziecka, bo to nie najlepiej na mnie działało. Karmię piersią na żądanie, smoka wywaliłam, Wiktor po zakończonym katarze duużo chętniej pochłania nowości. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, może dosć naiwne i głupie, ale czy powinnam pozwalać synkowi aż na taką aktywnosć fizyczną, ze ten po swojej "głupawce" aż płynie od potu? On rusza się cały i bez przerwy, na nogach mięśnie jak u lekkoatlety :) . Może Go trochę hamować??
          Jeszcze raz Pani dziękuję i serdecznie pozdrawiam
          • monika_staszewska Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 22.10.08, 21:45
            Ojej, cieszę się, że niepokoje wagowe wyrzuciła Pani precz :)
            Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam hamowanie aktywnego Człowieka, co
            najwyżej można go nie zachęcać nadmiernie do działań wszelkich., ale
            sądzę, że on szaleje bez zachęty, więc nie ma się co martwić, niech
            szaleje dalej.
            pozdrawiam serdecznie :)
            monika staszewska
            • pelaniamoja Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 14.11.08, 12:47
              hurrra, Pani MOniko, mój ośmiomiesięczniak przytył 380 g przez miesiąc (przechodząc w tym miesiacu przeziębienie i rotawirusa)!!!! Myśli Pani ze jednak to dzięki mojemu mleku?? Często było tak ze dostawał cały dzień tylko pierś bo inaczej sie nie dało :). Ależ się cieszę, nawet te 3 nieprzespane noce z powodu "idących" ząbkow są nieczym :)). Serdecznie dziękuję Pani Moniko, bo to dzięki Pani nie poddałam się!
              • monika_staszewska Re: mały przyrost may. POMOCY !!! 17.11.08, 20:00
                GRATULACJE!! WIEEEELKIE!!!
                Podziękowania trudno mi przyjąć szczerze mówiąc. Nie dlatego, że nie
                lubię czy nie umiem przyjmować. Raczej dlatego, że one mi się nie
                należą, bo przetrwała Pani dzięki sobie, spróbowała Pani zaufać i
                się udało. Jeszcze raz gratuluję!
                i pozdrawiam serdecznie :)
                monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka