atena12345 15.02.09, 16:09 Witam, proszę o radę: czy karmiąc piersią (dzidziuś ma 4 tygodnie)mogę jeść pomidory i przetwory, tj. przecier dodany do sosu lub zupy? Jakie owoce oprócz jabłek? Jakie warzywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: co jeść ? 15.02.09, 17:40 jesli dziecko nie ma alergii,mozesz jesc wszystko, co chcesz. Jesli jest ryzyko rozwoju alergii (bo np. Wy, rodzice, jestescie alergikami) , wprowadzaj nowosci do swojej diety pomalu i obserwuj reakcje dziecka. Ale sam fakt karmienia piersia nie jest wskazaniem do restrykcyjnej diety eliminacyjnej matki karmianec. Ja, na przyklad, kilka godzin po ostatnim porodzie, dostalam w szpitalu kawe (prawdziwa) z mlekiem , a na obiad pizze wegetarianska. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: co jeść ? 15.02.09, 21:07 to ja tylko dodam ze możesz jeśc wszystko co jadłaś w trakcie ciązy. Dziecko zna juz te smaki. Gdy pływa w praoceanie łyka płyn w którym pływa, a do niego przenikają wszystkie smaki. Jedynym ograniczeniem to jest to ze należy jeśc zgodnie z naszą szerokością geograficzną. To pozwoli ci od razu rozpoznać produkty które lepiej unikać: cytrusy, kiwi itp. nie mniej jednak nie oznacza to ze są one szkodliwe - one mogą wywoływać nieporzadane alergie, ale nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyloka0 Re: co jeść ? 15.02.09, 21:28 Można jeść prawie wszystko, najlepiej dieta lekkostrawna, nie wolno żadnych cytrusów, potraw wzdymających, czekolady i orzechów. A i na początku zwróć uwagę na produkty mleczne bo mogą uczulać, ale jeśli po ich spożyciu dziecko nie ma żadnej biegunki, nie boli go brzuszek i nie ma żadnej wysypki to można spokojnie je jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: co jeść ? 16.02.09, 00:50 > Można jeść prawie wszystko, najlepiej dieta lekkostrawna, nie wolno żadnych > cytrusów, potraw wzdymających, czekolady i orzechów. Zależy od dziecka, jadłam cytrusy, piłam soki z cytrusów, pożerałam tony czekolady, jadłam orzechy i potrawy wzdymające i mojemu dziecku nic nie było i nie jest. Można jeść wszystko ale trzeba obserwować dziecko. My z mężem akurat nie jesteśmy alergikami. Odpowiedz Link Zgłoś
asia889 Re: co jeść ? 16.02.09, 09:14 Co do biegunki i bólu brzuszka. Kupki po każdym karmieniu są normą. Wiele dzieci po skończeniu 2-3 tygodni ma kolki nie związane z dietą matki. Zwykle jest to efekt połykania zbyt dużej ilości powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś