mamka007 17.02.09, 18:53 witam. kupiłam lek na wzdecia bobotic i nie wiem jak sie go dawkuje mały ma juz mies ale jest wczcesnieakiem i prosze o pomoc w dawkowaniu i jak lek działa na niemowlatka czy jest bardzo szkodliwy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
symbolica26 Re: wzdecia 17.02.09, 22:11 28 dzień życia-3 r.ż. - 8 kropli (20 mg) na dawkę; Preparat stosuje się zazwyczaj 4 razy dziennie (po 3 głównych posiłkach oraz przed snem). Działanie: Simetikon zmniejsza napięcie powierzchniowe, dzięki czemu ułatwia wydalanie gazów. Po podaniu doustnym nie wchłania się z przewodu pokarmowego i jest wydalany z kałem w postaci nie zmienionej. Nie upośledza wchłaniania pokarmów, nie zmienia odczynu i objętości soku żołądkowego. stosuj bez obaw, lek jest w pełni wydalany tylko rozbija te cząsteczki gazu by dziecku się pierdziało aż miło :) .. to jest ten sam lek co Infacol czy Sab simplex tylko w mniejszym stężeniu. U mnie się świetnie sprawdziła własnie infacol i podawałm dawkę (pełny dawkomierz 0,5ml w infacolu) 3-4 razy dziennie przed posiłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica26 Re: wzdecia 17.02.09, 22:14 Espumisan dla dzieci to tez to samo co bobotic.... napisze ci jeszcze że to że dzieciaczek jest wczesniakiem niczemu nie szkodzi .... tylko w Polsce na ulotkach pisza żeby podawać infacol po 28 dniu zycia, a za granicą np. w Angli pisze że można podawac od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś