adamo_k_79 20.09.09, 18:50 Dziś zaczynamy dokarmiać małą mlekiem (NAN 1). Na instrukcji przeczytałem, że wodę na leży gotować 5 minut. Co Wy na to? A może wodę mineralną wystarczy tylko zagotować...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiczek66 Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 19:06 Ja tylko zagotowuje mineralna,nie gotuje 5 minut,chociaz czesto zapominam i mi sie polowa wygotowuje.Dzieci zdrowe i nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkamarkotka Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 19:07 gotować zwykła wodę z kranu,chyba ze jestescie przewrazliwieni to mineralną.A po 6 miesiącu mozna juz podawac zwykla mineralna bez gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 20:05 Dziękuję Ci za ten post! Uratował mój garnek przed spaleniem Z pół godziny temu nastawiłam trochę wody w garnku żeby syn miał przegotowaną do picia i zapomniałam. Jak przeczytałam Twoje zapytanie, to sobie przypomniałam. W garnku nie było już ani kropli, ale w samą porę zdjęłam go z gazu, nic się nie stało Ja zwykle gotuję wodę ze 3 min. na oko, bo podaję dziecku kranuwę. U nas w mieście jest dość dobra woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 20:10 A że tak z innej beczki zagadnę: co się dzieje, że chcesz dokarmiać? Może zwyczajnie potrzebujesz porady laktacyjnej? Dziś niedziela, więc raczej nie byłaś w rpzychodni i nie ważyłaś dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia-4 Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 22:20 Gotowałam żywca do 2.mies. później i do teraz wlewam bezpośrednio Mama i ja lub Żywiec. I jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 22:24 Rany boskie, pytanie dotyczylo wody, nie cyckowania. Jak by chciala porady laktacyjnej, to zapytalaby poewnie na innym forum. Odpowiadaj na posta, nadgorliwosc jest gorsza od wiesz czego. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 22:48 a moze dziewczyna nie wie o innym forum jesli masz problemy z laktacja (a zakladam ze masz skoro chcesz dokarmiac) to polecam to forum forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 23:31 Duzeq, po wieloletniej lekturze forum NIemowlę i Karmienie Piersią jestem w dużym stopniu pewna, że ktoś, kto w niedzielę pod wieczór dopytuje o szczegóły dokarmiania przed debiutem, ma problemy laktacyjne. To może być drobiazg - taki jak brak wiedzy o tym, że dziecko w okolicy 3. tygodnia życia miewa skok rozwojowy, objawiający się wiszeniem na piersi. I jeśli się matce powie, że to normalne i typowe, to ona się uspokaja, bo sądziła, że skoro dotąd noworodek jadł i spał, a teraz chce jeść non stop to coś z laktacją nie tak. To może być kryzys wiary w siebie - spowodowany weekendem z mamą i teściową, które "nie miały pokarmu" i które twierdzą, że skoro dziecko płacze, to trzeba mu podać butelkę, bo one były nauczone, że dziecko karmi się 15 minut raz na trzy godziny i szlus, a o karmieniu na żądanie nie słyszały. To może być wynik trendu "dziecko nic nie zmieni w moim życiu, a najwyżej niewiele" - i kiedy okazuje się, że noworodek wymaga, wymaga, i WYMAGA, a w zamian matka dostaje nic, bo do uśmiechu jeszcze trochę czasu brakuje, to matka chce iść na skróty, bo nie wie, że najtrudniejsze są pierwsze tygodnie, a potem jest łatwiej. No ale skoro się upierasz, to odpowiem w temacie wątku. Moje dziecko od 2. tygodnia życia dostawało herbatkę z kopru wloskiego i wodę gotowałam tylko tyle, ile gotował czajnik elektryczny. Jeśli w dzbanku była przegotowana woda (przelana kilka godzin wcześniej), to herbatkę robiłam na tej z dzbanka. Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 11:42 mika_p napisała: > To może być drobiazg - taki jak brak wiedzy o tym, że dziecko w okolicy 3. > tygodnia życia miewa skok rozwojowy, objawiający się wiszeniem na piersi. I > jeśli się matce powie, że to normalne i typowe, to ona się uspokaja, bo sądziła > , > że skoro dotąd noworodek jadł i spał, a teraz chce jeść non stop to coś z > laktacją nie tak. > To może być kryzys wiary w siebie - spowodowany weekendem z mamą i teściową, > które "nie miały pokarmu" i które twierdzą, że skoro dziecko płacze, to trzeba > mu podać butelkę, bo one były nauczone, że dziecko karmi się 15 minut raz na > trzy godziny i szlus, a o karmieniu na żądanie nie słyszały. Ja pierniczę, nie wierzę...nie zrozumiałaś pytania wątku czy emanujesz przerostem "formy nad treścią"? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo_k_79 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 22:30 Dzięki za podpowiedź i, wbrew komentarzom innych "mądrali", za rozwinięcie wątku P.S. jestem tatusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ek1981 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 16:06 Rany, po co sie glupio pytasz o porade laktacyjna. Autorka postu chyba o nia nie prosi a Ty juz sie narzucasz Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 23:21 uzywam kranowy i gotuje w czajniku elektrycznym wiec jak zawrze to sie wylacza a wody mineralnej sie NIE GOTUJE co wyscie poszalaly wszystkie z tym gotowaniem mineralnej? chcecie dzieciakom nerki porozwalac czy jak????? Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: Jak długo gotować wodę? 20.09.09, 23:38 popieram,nigdy nie wpadłabym na tak głupkowaty pomysł,dzieciaki dostają kranowe normalnie przegotowaną w czajniku, mineralkę prosto z butelki Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 08:22 Po tych 5 minutach najlepiej ją jeszcze zmieszać 50:50 ze spirytusem, żeby na pewno pozbyć się wszelkich zarazków. No i butelki koniecznie 24 h przed użyciom w domestosie wymoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 08:31 >Po tych 5 minutach najlepiej ją jeszcze zmieszać 50:50 ze >spirytusem, żeby na pewno pozbyć się wszelkich zarazków. No i >butelki koniecznie 24 h przed użyciom w domestosie wymoczyć. he he he A cycki wyparzyć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 11:40 ophelia78 napisała: > >Po tych 5 minutach najlepiej ją jeszcze zmieszać 50:50 ze >spirytusem, > żeby na > pewno pozbyć się wszelkich zarazków. No i >butelki koniecznie 24 h przed uż > yciom > w domestosie wymoczyć. > > he he he > > A cycki wyparzyć!!!! Ewentualnie w sytuacji podawania butelki dobrze jest mieć na rękach rękawiczki jednorazowe. Po nakarmieniu oczywiście rękawiczki wyrzucić Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 15:38 wyparzyc jak wyparzyc, w moim dziele na temat wychowania dzieci jest napisane, zeby myc je przed kazdym karmienim, i po, i dokladnie usuwac resztki mleka... juz ja sie widze o 3 w nocy, w grudniu, jak se myje... ledwo nakarmilam to hyc do lozeczka! a jakos maly karmiony juz prawie 10 mcy, i zyje, bez wyparzania. a wode mu daje kranowke ( chociaz u na s mozna pic i bez gotowania, ja sama nie pije niegotowanej, mam takie zboczenie z Polski) gotowana w czajniku elektrycznym( ale nie 5 min, bo sie sam wylacza) albo niegazowana mineralna, marki rozne, oby niskozmineralizowana. nie przeginam z tym Odpowiedz Link Zgłoś
kacha111 Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 12:07 Dziwczyny, piszecie że nie gotujecie wody mineralnej. Mam pytanko w związku z tym. Czy mleko rozrabiacie w wodzie prosto z butelki czy też wcześniej ją chociaż trochę podgrzewacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Jak długo gotować wodę? 21.09.09, 13:01 Podgrzewam w mikrofali. Potem dodaje mleko. Odpowiedz Link Zgłoś