03.10.10, 15:03
Zawinęłam wczoraj córkę w kocyk i , o dziwo, przespała dwie godziny w łóżeczku w ciągu dnia- od tygodnia w dzień spała tylko na spacerze albo na rękach- czy to zawijanie nie jest szkodliwe? Jak często możan to robić i do jakiego wieku?
Córka ma 4 tygodnie.
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Zawijanie 03.10.10, 15:51
      Spokojnie jak najbardziej możesz tak zawijać dziecko, Pamiętaj aby nie prostować na siłę nóżęk maluszka. Do kiedy? Sama zobaczysz kiedy dziecku zacznie to przeszkadzać. Narazie takie zawinięcie daje mu poczucie bezpieczeństwa i czucie granic swojego ciała.
    • mnaimmnia Re: Zawijanie 03.10.10, 21:07
      jak młodszy mi się urodził to o zawijaniu film oglądałam, tam było że końca 3-go m-ca zawijali, i na tamte dzieci to naprawdę skutkowało. Ja zawijałam kilka razy w pierwszych dniach życia, później już nie bo nie widziałam takiej potrzeby.
    • boo-boo Re: Zawijanie 03.10.10, 21:41
      Ja z tych co były zawijanie ciasno w becik od urodzenia i jakoś "pokrzywiona" nie jestem.....
      • yvona73pol Re: Zawijanie 04.10.10, 06:13
        nie zawijalam, jako jedyna z mojej grupy matek (mamy taka w szpitalu, spotykamy sie co tydzien, co dwa); ostatnio nabylam taki "worek na dziecko", woombie sie zwie, ponoc mial duzo lepiej w nocy spac = dluzej. Guzik, spi dokladnie tak samo, choc moze i lepiej zasypia
        zarzuce chyba, szczegolnie, ze na tym etapie juz poznaje raczki dokladniej
    • bzibulinka Re: Zawijanie 04.10.10, 08:02
      Zawijanie jest super. Moja też zaczęła w otulaku kilka godzin przesypiać. Zawijałam ja tylko w nocy bo nie chciałam krępowac prawie cały dzien jej ruchów. W końcu powinna się rozwijać. Po kilku tygodniach chciałam żeby przyzwyczajała się spać bez otulaka i okazało sie to możliwe więc zakończyliśmy te czynności. Powinno się otulać do ok. 3 miesiąca. Dłuższe otulanie może przeszkadzać dzidzi w rozwoju.
    • maderta Re: Zawijanie 04.10.10, 10:43
      Moja ma 3 m-ce i nadal lubi być otulona kocykiem do snu smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka