25.03.11, 23:30
dzis bylam na szczepieniu z malym ( 6mcy i 3 tyg) i kiedy powiedzialam pani Dr ze dodaje maselko do zupek to zrobila oczy ze absolutnie za wczesnie zeby nie podawac? podajecie? co jest zlego w masle? bo zapomnialam zapytac jak tam prawie na mnie naskoczylawinksmile
Obserwuj wątek
    • lenka0901 Re: maslo.. 25.03.11, 23:32
      Tez nie wiem...ja zapytaj jak taka jest madra smile ja dodaje!
    • hhogata Re: maslo.. 25.03.11, 23:34
      Każdy pediatra ma inne zdanie niestety.... ja oliwke z oliwek dodaje... ale tu ciekawy link jest:

www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/166-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-6-miesiac-zycia.html
    • hester83 Re: maslo.. 26.03.11, 07:39
      Podaję masło zamiennie z olejami roślinnymi.
    • aretahebanowska Re: maslo.. 26.03.11, 08:32
      Bez przesady. Dziecko nie wciąga chyba połowy kostki. Nie przejmuj się.
    • q_fla Re: maslo.. 26.03.11, 08:51
      Zapewne pani doktor z tych, co wierzą w zdrowotne właściwości margaryny, lub wszelkiej maści syfiastych masmiksów...uncertain

Od zawsze wszystko robię na maśle, moja córka też na maśle wychowana i ma się dobrze.
    • budzik11 Re: maslo.. 26.03.11, 10:29
      Oczywiście, że robiłam zupy z masłem. Dzieci potrzebują tłuszczy zwierzęcych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego (budulec mieliny).
    • memphis90 Re: maslo.. 26.03.11, 11:55
      Chodzi o alergię na białka mleka krowiego. W maśle jest białko krowie i dlatego nie zaleca się wprowadzania mleka krowiego do diety już w 6mż.
    • lidek0 Re: maslo.. 26.03.11, 12:33
      Oliwa z oliwek zdecydowanie zdrowsza
      • budzik11 Re: maslo.. 26.03.11, 13:29
        lidek0 napisała:

> Oliwa z oliwek zdecydowanie zdrowsza

Czyżby?
        • lidek0 Re: maslo.. 26.03.11, 14:51
          Masło to tłuszcz zwierzęcy czyli cholesterol. Oliwa to tłuszcz roślinny więc zdecydowanie zdrowszy. Oczywiście w tym wieku dziecka nie martwimy się o cholesterol, ale to tylko informacja dlaczego oliwa lepsza od masła.
          • truscaveczka Re: maslo.. 26.03.11, 16:28
            Pomijam już kwestię, że cholesterol jest niezbędny w organizmie. Ale wyjaśnij mi, jak bez tłuszczów zwierzęcych ma się rozwijać mózg?
            A do zasadniczego tematu - masło sklarowane nadal jest pyszne i zdrowe, a pozbawione białek mleka, które mogą stanowić problem u skazowców.
            • black.joanna Re: maslo.. 26.03.11, 18:48
              masło zdrowe???
              • aretahebanowska Re: maslo.. 26.03.11, 18:58
                A nie? Trucizna?
              • malgosiek2 Re: maslo.. 26.03.11, 19:52
                black.joanna napisała:

> masło zdrowe???

Ano zdrowe, ponieważ zawiera naturalną prowitaminę A oraz cholesterol, który potrzebny jest do rozwoju mózgu czyli niezbędne dla komórek nerwowych.
          • budzik11 Re: maslo.. 26.03.11, 22:49
            lidek0 napisała:

> Masło to tłuszcz zwierzęcy czyli cholesterol. Oliwa to tłuszcz roślinny więc zd
            > ecydowanie zdrowszy. Oczywiście w tym wieku dziecka nie martwimy się o cholest
            > erol, ale to tylko informacja dlaczego oliwa lepsza od masła.

Ale ponieważ rozmawiamy w tym konkretnym wątku o tłuszczu do zupy niemowlaka, więc w tym kontekście zdanie "oliwa z oliwek zdrowsza" nie jest prawdziwe. Dla niemowlęcia zdrowsze jest masło. Najlepszy byłby tłuszcz rybi zawierający kwas DHA, ale nikt raczej nie będzie lał do niemowlęcej zupki tranu. Więc - masło. W ogóle tłuszcze zwierzęce.
            • aretahebanowska Re: maslo.. 27.03.11, 00:38
              Żeby było śmieszniej, to dzieci potrzebują i tego cholesterolu, i takich zwykłych tłuszczów zwierzęcych. Cholesterol jest potrzebny do budowy błon komórkowych, a przecież w rosnącym organizmie ciągle powstają nowe komórki. W tłuszczach zwierzęcych zawarty jest kwas palmitynowy, niezbędny do syntezy ceramidu, będącego podstawą do budowy dużej grupy związków lipidowych, będących składnikami osłon mielinowych neuronów i pełniących dodatkowo funkcje regulacyjne (sam ceramid zresztą). Nikt nie mówi, że to dziecko ma jeść kostkę masła dziennie, ale niewielkie ilości dodawane do zupki na pewno nie są szkodliwe. W dodatku, w tłuszczach są przecież rozpuszczone witaminy jak np. witamina D, A, K czy E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka