Dodaj do ulubionych

Wakacje z niemowlakiem

27.02.12, 10:24
Powoli zaczynam planowac wakacje z maluchem - bedzie mial w wakacje roczek. Nie chce siedziec w miescie czy na dzialce u dziadkow. Nie chce tez jechac nad polskie morze, bo z pogoda roznie bywa. Chce prawdziwego morza z ciepla woda i slonca. Najodpoweidniejsza wydaje mi sie Chorwacja - ciepla woda, zawsze ladna pogoda i dobre warunki. Mamy doswiadczenie w podrozowaniu samochodem po tym kraju, no ale nie z niemowlekiem.
Czy ktoras z was jechala tak daleko z maluszkiem? Maz boi sie troche trasy z malym. No i na miejscu - na co zwrocic uwage, co ze soba zabrac, co z jedzeniem (teraz karmie piersia ale dostaje juz obiadek i kaszke na wieczor), co z noclegami - kwatery z klimatyzacja, bez czy moze nawet namiot jest w tych warunkach ok?
Szukalam w necie, ale to glownie stare watki i niektore mamy jechaly juz z 3 miesieczniakiem, a inne krzyczaly ze dopiero jak dziecie skonczy 3 lata to mozna sie z domu ruszyc wink

Jak bylo u was?
Obserwuj wątek
    • gekontoke Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 10:30
      Ale teraz biura podróży oferują loty do Chorwacji - nawet jeśli nie chcecie mieszkać w hotelu, można wykupić sam lot a nocleg zorganizować na własna rękę.
      • lumierin Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 11:40
        My bylismy z 7 miesięczniakiem na Krecie. Polecieliśmy samolotem i spaliśmy w hotelu. To były super wakacje. Wzięliśmy ze sobą sloiki i kaszki, zapas pieluch żeby na miejscu nic nie kupować ale jakby zabrakło to bez problemu bysmy przeciez dokupili.
        Wydaje mi się że klimatyzacja nie jest konieczna, tak samo uważam ze spokojnie można spać a takim dzieckiem w namiocie o ile to dla Was wygodne. Ja preferowałabym pokój hotelowy lub kwaterę ale to z własnego lenistwa a nie dla dobra dziecka smile
        Jeśłi zdecydujecie się na samolot i wypożyczenie auta na miejscu zastanówcie się nad zabraniem fotelika ze sobą, te z wypozyczalni sa często beznadziejne.
        ZAstanówcie się nad tym co będziecie robić wieczorami, jak chcecie je spędzać, to jest kluczowe przy wyborze kwatery. Ja nie zostawiłabym małego samego w namiocie czy pokoju hotelowym, ale jak np. pokój ma taras można posiedzieć na tarasie. Jak mały hotel to może da się zejść na dół na jakiegoś drinka i wziąć ze sobą baby phone'a. Albo jak jest jakas fajna promenada to można dziecko zapakowac wieczorem po kolacji do wózka i moze uśnie w wózku (my tak robiliśmy).
        Ogólnie polecam wyjazd z dzieckiem, na pewno będzie fajnie, trzeba tylko przemysleć co i jak będziecie robić, uwzględnić w planach charakter i zwyczaje dziecka i nastawić się na to że to rytm dnia dziecka będzie Wam wyznaczał codzienny plan dnia.
        • maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 19:19
          Dziekuje smile
          My do tej pory w sumie zawsze jezdzilismy z namiotem, chyba ze ladowalismy w bardziej egzotacznym kraju gdze pod namiotem juz bym sie bala spac wink
          Z doswiadczenia wiem, ze warunki na kempingach w Chorwacji sa super, tym bardziej jak sie szuka tych mniejszych kempigow, prowadzonych przez rodziny. Kwatera to raczej nie dla mnie, wole aktywny wapoczynek, 2-3 dni w miejscu i jazda do kolejnego ladnego miejsca. W Chorwacji o to nietrudno, bo w sumie zawsze zatrzymywalismy sie tam, gdzie nam sie widoki za oknem lub plaza podobala. Ale teraz to wiadomo, maly jest wazniejszy od naszych upodoban wink Pewnie wiec jesli pojedziemy to rozbijemy wyjazd na dwa etapy - zeby go nie meczyc i siebie nie znudzic.

Najbardziej boje sie tego jedzenia no i ze maly bedzie taki wyjazd zle znosil- wsrod znajomych jak juz dziecko sie pojawilo, to malo komu chcialo sie 4 litery z domu ruszyc, wiec to czy sie zdecydujemy, zalezy w glownej mierze od waszych doswiadczen.

• kedro-dasos Re: Wakacje z niemowlakiem 29.02.12, 21:23
          lumierin mam pytanie czy braliście swoją wodę mineralną, podgrzewacz do butelek, czajnik bezprzewodowy? Co Ci się przydało dla dziecka, co było niezbędne, a co wzięłąś niepotrzebnie. Jak z kąpielami w słonej wodzie z takim maluszkiem? Brałaś jakiś mały dmuchany basenik?
    • mw144 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 11:53
      Jak chcesz naprawdę ciepłe morze, to polecam Egipt samolotem. Zresztą gdziekolwiek się wybieramy na wakacje, to zawsze samolotem, bo wygodniej. Samochodem jechałam raz z dwulatkiem, w nocy pół biedy, bo spał, ale w dzień myślałam, że się zawyje z nudów, mimo rozrywek, mój egzemplarz nie usiedzi w miejscu z własnej woli, tym bardziej przypięty pasami do fotelika.
      • bozek74 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 19:13
        |Ja bym jednak do Egiptu się nie pchała z niemowlakiem-dorosłemu ciężko się uchronić przed biegunką a co dopiero niemowlak/roczne dziecko które wszystko bierze do buzi...
    • karolla808 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 12:11
      Wybieramy się do Grecji w czerwcu, Mała będzie miała wtedy troche ponad rok. Jak miała 4 miesiące bylismy nad polskim morzem i nie było problemów. Zarwno podroz jak i pobyt zniosła bardzo dobrze. Swietnie sie aklimatyzuje w nowych miejsach wiec się nie martwie. Troche lotu się obawiam, bo ciężko ja przytrzymac w jednym miejscu, ale jakoś przeżyjemy.
    • sinusoidaa Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 12:21
      Byłam właśnie w Chorwacji z 1,5 roczniakiem. Ruchliwym, nieznoszącym bezruchu. Wyjazd stał pod wielkim znakiem zapytania, bo mały nie trawił jazdy samochodem, nawet na krótkich odcinkach. Zrobiliśmy testowy wyjazd, 2 miesiące przed planowaną podrożą. Pojechaliśmy ok. 600 km do rodziny. I może to była terapia szokowa, bo synek "znormalniał". Nie ma cudów, nie siedział spokojnie i nie podziwiał widoków, ale zabawiany zachowywał się spokojnie. Zdecydowaliśmy się więc na wyjazd samochodem do Chorwacji. Jechaliśmy z północy Polski. I muszę powiedzieć, ze to był strzał w 10! Nie zdecydowałam sie na podróż samolotem głownie z dwóch powodów: bardzo bałam sie, ze młody będzie w samolocie wył, nie wiem dlaczego, ale przerażała mnie wizja kilku godzin z potencjalnie rozhisteryzowanym dzieckiem, przeszkadzającym innym pasażerom. A po drugie- do samochodu można zabrać o wiele więcej, niż do samolotu. Mój synek w tym czasie był jeszcze na piersi, ale przede wszystkim jadł już normalne jedzenie. Tzn zupy, które mu gotowałam. Przed wyjazdem wiec przygotowałam w słoikach jedzenie dla niego - różne gęste, mięsne zupy, które zapasteryzowałam.
      Podróż zajęła nam ok. 20 godzin - jechaliśmy w ciemnobig_grin Mieliśmy sprecyzowany tylko region-wybraliśmy wyspę Krk. Ostatecznie wylądowaliśmy w Malinskiej. To były super wakacje! rano pakowałam ekwipunek: zabawki, parasol itp. cały dzień spędzaliśmy na plaży (my z tych uwielbiających wylegiwanie się na plaży). Mały siedział na brzegu, rzucał kamykami, przelewał wodę. O określonej porze opłukiwałam go pod prysznicem, wsadzałam do wózka i usypiałam, potem przekładałam go na śpiocha na legowisko pod parasolem, gdzie spał po 3 godziny w samym tylko pampersie. Ok. 16 powrót do apartamentu, obiad i znów wyjście - plac zabaw, karmienie kaczek, spacer. Wybraliśmy się też na kilka wycieczek w obrębie wyspy.
      Aha, jechaliśmy na przełomie sierpnia i września. Klimatyzacji w apartamencie nie mieliśmy i akurat w Chorwacji nie była ona potrzebna. W minionych latach byliśmy kilkakrotnie w Chorwacji i tylko raz apartament był wyposażony w klimę. Tam jest taki klimat, ze, moim zdaniem, klima jest zbędna, w szczycie sezonu również.
      Jednym słowem-polecam, jedźcie śmiało!
    • mamatosia1 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 14:33
      Byliśmy na wakacjach z rocznym synkiem we Włoszech - samochodem, w domu nad morzem u znajomych. Podróż ok, z przerwą na spanie w nocy w hotelu po drodze (łóżeczko turystyczne było z nami). Na miejscu bez kłopotu - synek jadł makarony, pulpety, rybkę a na śniadania jajko, kanapkę z wędliną itp. Dużo bułysmile
      Jedyny kłopot to podróż podczas której trzeba małpować i zajmować dziecko ale wakacje niezapomnianesmile
      Pod namiot bym roczniaka nie wzięła (chyba, że macie wprawę w takiej formie spędzania czasu, ja się boję robalismile, do Egiptu za żadne skarby (mąż prawie zszedł w szpitalu z odwodnienia i zatrucia po pobycie w super ekskluzywnym hotelu w Sharmie).
      Powodzenia i super wakacji!
      • stasiowa_magdusza Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 17:26
        Czytam wasze wpisy i aż mnie żal ściska, że przez namowy otoczenia zaplanowaliśmy z mężem wakacje w Polsce. Wszyscy odradzali nam wyjazd z dzieckiem do ciepłych krajów. Nasz synek jest wrześniowy, więc będzie miał w wakacje koło roku. Z jednej strony cieszę się również na wakacje w Polsce, wszędzie może być fajnie. Z drugiej strony ta polska pogoda... Zasiałyście we mnie ziarno wątpliwości... Może jednak skusić się na Chorwację...
        • pacia.2 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 21:23
          Ja mam córkę z 17 września. Pierwsze wakacje spędziła w Chorwacji. Polecam całą piersią!!!
    • maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 20:11
      Dzieki za infa smile
      Zwrocilyscie mi uwage na kilka istotnych rzeczy.

Jakie lekarstwa na "wszelki wypadek" trzeba miec z soba?
      • pacia.2 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 21:26
        To zależy jak do tego podchodzisz, ale ja jestem z tych co minimalistycznie podchodzą do brania leków.

Oczywiście jakieś podstawowe można mieć (plaster, woda utleniona najlepiej w żelu, fenistil na ugryzienia), ale tam też są apteki i bardzo przyjaźni i znający angielski farmaceuci. A po za tym chyba oczywistym jest wykupienie ubezpieczenia i wtedy idziesz do tamtejszego lekarza (również przerabiałam - szybka i sprawna obsługa)
      • jananka Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 11:42
        jeśli chodzi o medikidla dziecka to : paracetamol, orsalit, fenistil, kaszka na biegunki, czopki glicerynowe, cos na poparzenia w sprayu, cos odkarzającego , palstry, opatrunki etc. NIETKNIĘTE WSZYSTKO ZOSTALO.
    • klubgogo Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 21:14
      Nie jechalabym z roczniakiem tak daleko samochodem. Wykup wczasy z lotem, w Turcji, Hiszpanii.
      • kalina886 Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 21:44
        Lecimy do Grecji w czerwcu z 9miesięczną i 7letnią córką i mimo że to nasz pierwszy taki wyjazd to moim zdaniem to najlepsza dla nas opcja.
        Jako nastolatka byłam z rodzicami wielokrotnie w Chorwacji, Czarnogórze i we Włoszech samochodem - dla mnie osobiście podróże dość męcząca, a nie siedzialam w foteliku...
        Z dziećmi sobie tego nie wyobrarzam. Młodsza pewnie by część trasy przespała, ale co robić z nią przez resztę? Ze starszą to jeszcze większa "jazda"... Co chwila by było pewnie "daleko jeszcze, już, nudzi mi się".
        Polska - wiadomo niepewna pogoda. A poza tym dobe warunki w Polsce też kosztują to już wolę trochę dołożyć i mieć dobrą pogodę i all inclusive.
    • camel_3d Re: Wakacje z niemowlakiem 27.02.12, 22:55
      w zasadzie 3 miesieczniek to ci prawie cala droge przespi.....

ja jechalem z 12 miesieczniakem ..tam obchodzil swoje pierwsze urodziny...

chorwacja jest super..tylko nie wiem czy w licu i sierpniu nie bedzie po prostu tam za goraco...

• maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 28.02.12, 13:18
        Jak przewozic malucha? Moj idzie spac o 18 i do 6 rano spi z przerwa na piers- -pije na spiocha. Czytalam, ze w foteliku mozna 2h przewozic niemowlaka,a pozniej powinien byc odpoczynek.
        To co robilyscie przerwy co 2-3h zeby malucha z fotelika wyjac? Czy tylko na karmienie albo jak sie obudzil i dalej w droge?
        • josephine76 Re: Wakacje z niemowlakiem 28.02.12, 16:39
          Roczne dziecko to znowu nie taki niemowlak. Z 3 mies bylismy na Sardynii i bylo to fajny milo spedzony urlop. Roczne to inna bajka. Tak sie sklada ze z 14m bylismy w Chorwacji pod namiotem. Urlop zupelnie bez problem, jechalismy ile sie da jak spal, nocleg w hotelu po drodze (jechalismy ze Slaska). Najwazniejsze to sie nie speszyc i dostosowac jazde do malego, czasem jedziesz non stop 6h czasem robisz przerwe bo maly dostaje szalu. Na kempingu zupleny luz, malego bralam ze soba pod prysznic, chodzil/raczkowal po polu namiotowym. Bylismy w sierpniu, bylo cieplo ale maly tez siedzial caly czas w wodzie. NAJWAZNIEJSZE – pilnuj zeby duzo pil. Moj z tych niepijacych wiec codziennie zabieralam na plaze arbuza i winogrona ktore wcinal namietnie. Jadl z name w lokalnych knajpach, ryby, makarony itd. Pisz jak masz jakies dodatkowe pytania.
          • maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 28.02.12, 22:41
            Dziekuje smile

Mozesz napisac co wg Ciebie jest potrzebne pod namiotem, gdy sie jedzie z maluchem?
            Napewno wezmiemy lodowke turystyczna, bo nie wszytkie kempingi oferuja lodowki, do tego taki polnamiocik do ochrony przed sloncem, kremy z duzym filtrem, wlasne sloiczki z obiadkami, kaszki, czapeczki, buciki do wody.
            Poza tym ciuszek-koszulke z materialu z filtrem UV ? Miske do kapania? - myslalam o takiej turystacznej rozkladanej. Lezaczek na plaze, nosidlo.
            To chyba wszystko co w tej chwili przychodzi mi do glowy. Wiecej pytan bede napewno mialam jak zaczne wyjazd juz na serio planowac smile

Mozesz dac namiar na wasz kempig lub inne spradzone/godne polecenia ?
            • jananka Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 11:58
              i tutaj do kąpania świetnie się sprawdzi taki maly dmuchany basen zarówno w dzień jak i wieczorem. acha taki namiocik na plaze, masa teraz takich większych rozkładanych w 3 sekundy.
        • jananka Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 11:47
          tak z każdym postojem tankowaniem,etc. żeby wyprostowało kręgosłup i kp . przerwy były raczej dla mojego męża smile Ala nie miała większych problemów z jeżdżeniem w foteliku wcześniej ale na krotszych dystansach. max 1 h. a tutaj zniosła dzielnie. dzień po podróży nie marudziła, biegała oczywiście za rączkę, wszystko badała. obserwowałam ją pod tym kątem czy czasem ją plecy nie bolą.
    • deconari Re: Wakacje z niemowlakiem 28.02.12, 22:28
      Byłam z 5-miesięcznym synkiem na krecie w zeszłym roku, a w tym podobnie jak ty zaplanowałam własnie Chorwację! Jedziemy samochodem, trasa jak trasa jak będzie źle najwyżej zatrzymamy się na nocleg po drodze. Wynajęłam już mieszkanie na miejscu, w małym miasteczku, które znam. Do plaży mam 20 m, na starówkę 100m, jest apteka, lekarz itd. Polecam! Chociaż z roczniakiem jeszcze nie jechałam.
      • memphis90 Re: Wakacje z niemowlakiem 01.03.12, 20:10
        A jak wychodzi cenowo takie mieszkanie, koszty wyżywienia w Chorwacji?
        • deconari Re: Wakacje z niemowlakiem 02.03.12, 22:10
          z cenami jest bardzo róznie możesz zapłacic 2000 za 2 tyg za mieszkanie a możesz o wile wiecej ja jadę drugi raz z adrialinem i płacę 4000 za 2 tygodnie za 53 m2 w centru fajnego zabytkowego miasteczka.
          sprawdz sama np na:

www.adrialin.pl
          www.zakwaterowanie-chorwacja.com/
        • jananka Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 11:56
          taki wielkości naszego mieszkania dla ok 4-5 oso wychodził 60 euro za dobę. dwa pokoje kuchnia 2 tarasy, nowiutkie czyste ładnie urządzone. plaża blisko 5 min piechota ale codziennie wybieraliśmy inne miejsce do 15 min autem a i tak nie zdążyliśmy wszystkiego zwiedzić.
    • lidek0 Re: Wakacje z niemowlakiem 29.02.12, 19:08
      Polskie morze jest dużo zdrowsze bo ma więcej jodu, nawet w brzydką pogodę dziecko korzysta więcej niż w ciepłych krajach. Ale to Twoja decyzja.
      • kalina886 Re: Wakacje z niemowlakiem 29.02.12, 19:56
        To jak jesteś taka dobra matka to jedź na jesieni wtedy jodu jest najwięcej.

A tak poważnie to ja wcale nie zauważyłam tej zależności.
        Moja starsza córka już 3ci rok jeździ z nami a potem z dziadkami nad morze i co? I może owszem pierwszy rok nie chorowała tak bardzo, drugi już prawie wogóle, ale już w tym roku jak zmieniliśmy środowisko z przedszkolnego na szkolne choruje co chwila.
        Nie ma regóły.
        • kalina886 Re: Wakacje z niemowlakiem 29.02.12, 19:57
          aha dodam, że były to wyjazdy 10 dni z nami + 10 lub 14 dni z dziadkami bez przewry lub z przerwą zaledwie kilkudniową.
        • lidek0 Re: Wakacje z niemowlakiem 02.03.12, 07:45
          Nie wiem po co tem złośliwy ton, gdyby moje dziecko nie chodziło do szkoły to pewnie, że bym jeździła na jesieni, jodu dużo, ceny niższe. A Twoje dziecko zmieniło środowisko i stąd pewnie te choroby bo sama piszesz, że po wakacjach nad morzem nie chorowała.
      • deconari Re: Wakacje z niemowlakiem 02.03.12, 22:15
        lidek0 napisała:

> Polskie morze jest dużo zdrowsze bo ma więcej jodu, nawet w brzydką pogodę dzie
        > cko korzysta więcej niż w ciepłych krajach. Ale to Twoja decyzja.

naprawdę tak nie uważam! jeżdżę nad polskie i np do chorwacji. W Polsce albo ma zapalenie pęcherza przez lodowatą wodę, albo chore uszy od wiatru, albo pada deszcz i wszyscy kichamy a cena wyjazdu ....masakra W chorwacji ciepełko morze wspaniałe, zdrowo sobie dzieci popływają, wygrzeją nereczki i przeczyszcza noski bo zasolenie jest tak duże jakbyśmy co kilka minut sterimarem pryskali do noskasmile Pija zimne napoje jedza lody, siedzą w wodzie po kilka godzin i biegają do nocy w krótkich rekawkach bo jest cieplutko i miło nigdy nie wrócilismy z infekcją a i potem długo jakbyśmy byli naładowani zdrówkiem. Także mnie osobiście jod nie przekonujesmile
        • kedro-dasos Re: Wakacje z niemowlakiem 03.03.12, 09:41
          deconari zgadzam się z Tobą. Nad polskim morzem( choć je uwielbiam) albo zimno, a jak gorąco to np. woda 13 st- tak było chyba 3 lata temu w Mielnie, żar z nieba, a nóg nie szło zamoczyć. Mój endokrynolog stwierdził, że latem nad polskim morzem tyle jodu co kot napłakał, jeśli chcę jechać to najlepiej listopad, deszczowa pogoda. Nie ma co polemizować nad wyższością Bałtyku nad M.Śródziemnym i odwrotnie. Każde ma swoje plusy i minusy. Ale wolę wydać mniej, jechać nad M. Śródziemne mieć ciepłą wodę, słoneczko, a po jod - odpowiednie odżywianie.
    • mynia_pynia Re: Wakacje z niemowlakiem 01.03.12, 08:52
      To ja idę po najmniejszej linii oporu i zabieram rodzinę do mojej babci wink w góry.
      Syn będzie miał około 8 miesięcy jeszcze nie będzie jadł wszystkiego więc potrzebuje komfortu domowego zacisza, dostępu do różnych gadżetów kuchennych a przede wszystkim wokoło ciocie więc będę mogła liczyć na chwilę dla siebie.
    • maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 01.03.12, 13:49
      Zdecydowalismy sie i jedziemy w drugiej polowie sierpnia.
      Dziewczyny dziekuje za wasze komentarze bo mi bardzo pomogly podjac decyzje.

Jesli macie jakies sugestie jak najlepiej przebyc droge do Chorwacji autem (postoje, przejazd, najlepsze zabawiacze itp) lub co trzeba wziasc ze soba na miejsce dla takiego maluszka, to bede bardzo wdziaczna.
      • magnefar Re: Wakacje z niemowlakiem 01.03.12, 21:09
        W czerwcu zeszłego roku byliśmy z 10cio miesięcznym synkiem na Zakynthos, lot 3h, wybraliśmy pokój z aneksem kuchennym. Ani chwili nie żałowaliśmy wakacji. Synek bardzo dużo spał, jeszcze nie chodził więc dużo czasu spędzał w wózku. Miałam ze sobą pieluszki, chusteczki, słoiczki, soczki ale dużo rzeczy można było kupić na miejscu. Kąpaliśmy go w małym dmuchanym baseniku.
        Dla porównania w sierpniu tego samego roku pojechaliśmy nad Polskie morze a tam przez 3 dni lało a tem pokazywała 15/17st. Ciągle siedzenie z dzieckiem na kwaterach albo spacerowanie w mżawce wcale nie wyszło nam na dobre. Szybko nad polskie może nie wrócimy - może jak dzieci będą większe...
        • lamciad Re: Wakacje z niemowlakiem 06.03.12, 15:00
          Jeżeli macie doświadczenie w wakacjach pod namiotem to śmialo jedźcie. To,że macie dziecko nie znaczy,że musicie zmieniac swoje przyzwyczajenia. Dzieciaki mają to do siebie,że zaaklimatyzują się w każdych warunkach (zwłaszcza,kiedy mają wyluzowanych rodzicówwink) Podróż możecie zrobić z noclegiem po drodze. Twóch maluch będzie miał roczek,więc będzie podrózował zapewne już w foteliku 9-18kg,przodem do świata,więc i będzie miał co robić. Przewożenie 2h tyczy się maleńst i to też nie jest tak,że jedna dluższa podróz może zaszkodzić.Spędzanie na co dzień po kilka godzin w foteliku to przesada,ale jednorazowa dłuzsza jazda na pewno nie.
          Z lekarstw na pewno warto wziąć coś na komary,syrop przeciwbólowy i czopki (bo czasami tylko taki zestaw pomaga),coś na alergię,bo nigdy nie wiadomo,co tam w powietrzu fruwa.
          My zaczęlismy nasze podróze od 3,5 mca - Austria na narty, samochodem;potem przerzucilismy się na samolot i jak maly mial 8 miesięcy byliśmy w Egipcie (lizał wszystko,obsługa ciągle go nosiła na rekach,raz podpiął się pod kran - nic mu nie było,Egipt odwiedzaliśmy jeszcze 2 razy w listopadzie,kiedy u nas ziąb,nigdy dziecko nie chorowało,dzieciaki znajomych również,a zazwyczaj jechaliśmy w pokaźną ilość osób,więc jakąś to statystyką jest).W tym roku zamierzamy najpierw zaliczyć wakacje samolotem,a potem samochodem własnie Chorwację i namiot,a będę wtedy w 6/7 miesiącu ciążywink
          Jednym słowem - to wy rodzice macie więcej roboty na wakacjach z dzieckiem,ale ono samo wchodzi w nowy klimat rewelacyjnie.
          • maxiowa Re: Wakacje z niemowlakiem 07.03.12, 14:16
            Wlasnie bylam dzis u lekarza i zapytalam go od razu o wyjazd z malym. Nie tylko nie widzi nic przeciwko, ale jeszcze zachecal do podrozy z dzieckiem. Sam jedzie w wakacje do Turcji przez Chorwacje z maluchem smile W sumie to potwierdzil to co piszecie - zeby zabrac ew. lekarstwa na goraczke, przeciwbolowe, krem z filtrem itp, dbac zeby maly pil duzo, a w razie czegos chorwacka sluzba zdrowie jest na dobrym poziomie.

Lamciad
            niezle sobie poczynacie smile jak ja Ci nart zazdroszcze .. ja w tym roku odpuscilam. Jak pogodziliscie z mezem wyjazdy na stok i opieke nad malym? Ja sie balam, ze zostane przeglosowana - karmie piersia - i bede siedziec wiekszosc czasu w Hotelu z malym.
            • ona1983.10 Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 16:11
              Bylismy z roczniakiem na wakacjach w turcji - 2 tyg. Poleciclismy samolotem, mlody kapał sie zarowno w morzu jak i basenach. Zabralismy wszystko dla niego tj jedzenie itp Na miejscu jadl owoce i to co mu sie podobalo. Potrzebne kremy z wysokimi filtrami, my zapomnielismu czegos na uczulenie - wyszlo mu uczulenie na slonce, ale biala koszulka przez 2 dni zalatwila sprawe. Warto wziasc cos przeciwbolowegi, cos na biegunke, cos do czyszczenia nosa bo przy klimatyzaji katar moze sie pojawic. Jesli chodzi o lot to do turcji jakies 3,5 h moj nie ryczal ani chwili, ale inni rodzice przechodzili ciezkie chwile big_grin Ja zakupilam mu nowe zabawaki, ktore otrzymal juz na pokladzie, a drodze powrotnej w momencie oderwania kól opdadł w blogi sen i obudzil sie na okeciu. Spal nam 2 razy dzienne w wozku wiec opalanie szlo na całego smile generlanie super wakacje smile Rodzina pukala sie w czolo ze jak to z takim malcem i to za granice - chciec to moc, ale moja rodzina to z tych co dzieci spia po 3 lata w czapach itp smile
      • jananka Re: Wakacje z niemowlakiem 08.03.12, 12:01
        jeśli rozważacie miejsce to polecam premanture, medulin , liznjan, na istrii, sprawdzone apartamenty villa boka w liznjan fajna baza wypadowa a i plaza blisko. super warunki.
    • jananka roczniak w Chorwacji/ Istria 08.03.12, 11:37
      w zeszłym roku wyjechaliśmy 5 dni po roczku małej Ali.czyli 22 sierpnia dokładnie. 14 dni idealnej pogody bardzo ciepło ale nie męcząco. jechaliśmy na Istrię w okolice Medulina/ premantury . BAAARDZO POLECAM TĘ OKOLICĘ>wyjechaliśmy ok 20 tej po pół godziny mała już spała. 3 postoje po ok 1 h . po drodze 3 razy podczas postojów wyciągałam ja z fotelika na prostowanie kręgosłupa, i kp. i zmianę pieluchy. po drodze żadnych atrakcji z małą. raz sama sie przebudziła i spodobały jej się światła w tunelach ale na ok 20 min tylko smile a do dzisiaj w domu budzi się 2-3 razy. na miejsce dojechaliśmy o godzinie bodajże 7.30 . trochę kimaliśmy jeszcze w autku z widokiem na morze . jak mała wstała to przewijanie przebranie i śniadanko w knajpce smile na miejscu zero problemów z kupnem jedzenia pieluch etc. apartament z klimatyzacja . ale własciewie rzadko korzystalismy bo po całych dniach ans nie było smilea jak byliśmy to mała siedziała w basenie na tarasiesmile wieczorem kolacja w apart lub na mieście - tez mała jadła kaszki na kolacje brałam ciepla wode i kaszke i dawaj na miasto/port smile zjadła i zasypiała w wózku. obiady podgrzewałam w apart / potem do term opakowania i jedliśmy juz w lesie/ na plaży / czy gdzie wypadło. do czasu aż mała nie zakosztowała w spaghetti i owocach morza. to już słoiczka wtedy nie jadła. wink Nie wiem ajk wygląda kwiestia z namiotem bo nie próbowałam ale na miejscu na kempingach było ok 15 rodzin z dziećmi od 3 do 14 mies. POD namiotami. w tym nikt z polski .sad w ogóle nie spotkaliśmy tam nikogo z naszych. szok. myślałam ze będzie nas tam sporo smilekempingi w pełni cywilizowane z pomieszczeniami do kąpieli dzieci, wanienkami etc, sprzątane non stop właściwie. Byliśmy tam killka razy gościnnie u rodzin właśnie z dzieciaczkami.Ala właściwie mogła nie wychodzić z morza wszelkie kółka , zwierzątka pływające , z daszkami świetnie się sprawdziły. na czas drzemki do wózka i w lesie kimała wdychając sosnowe aromaty. było cudnie. smarowałam Ale kremem 50 i nic się nie przykulało smile woda jak zupka smile a właściwie jak rosołek ciepła i przejrzysta. mnóstwo atrakcji i dla Ali i dla nas. ja polecam zabrać taki mały basen ok 1 m średnicy za 15 zł smile . chciałam dodać że całą prawie trasę jechał mój mąż właściwie dopiero na bramkach na Istrii się zmieniliśmy. jeśli chciałabyś jakieś info lub zdjęcia to prześle na priva. jeśli macie doświadczenie z Chorwacją to śmiało ruszajcie. gdyby Ala miała pól roku też bym jechała. a nasłuchałam się wcześniej ... jakim to koszmarem nie będą te wakacje. a my na pewno tam wrócimy. pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka