20.05.13, 17:54
Mozecie polecić coś na potówke. Kiedyś kilka lat temu mówiono o mące ziemniaczanej ale dziś to juz nie wiem,to wszystko tak sie zmienia...Małemu ciągle wychodzi na szyji,pod brodą. Czy wogule to czymś smarowac czy zostawić? Rozebrany,nie przegrzewany a poci sie strasznie.
Obserwuj wątek
    • arya82 Re: potówka 20.05.13, 17:59
      Moj za mlodu tez mial ale w faldkach szyi, lacznie z odparzeniami. Lato bylo upalne a on byl przy kosci bobasek wink Kladlam duuuzo na brzuszku, wyciagal szyje i wietrzyl. Nie slyszalam o mace, ale moze ktos stosowal... byle nie talki...
      • siven1987 Re: potówka 20.05.13, 20:02
        Mój był przegrzany przez dziadkow dostał potowek na pleckach. Wykapalam go dwa dni albo trzy pod rząd w wodzie z dodatkiem domowego krochmalu i przeszło. Ładnie po tym poznikaly.
    • ichi51e2 Re: potówka 23.05.13, 07:45
      Kapiel w krochmalu jak najbardziej. Do tego ubranka ze 100% bawelny - i uwaga jak na ubranku pisze 100%bawelka keep away from fire to znaczy ze cos tu jest nie w porzadku. Do tego poeluszka muslinowa.
    • d.d.00 Re: potówka 01.08.13, 12:47
      Dziewczyny, podbijam temat.
      Mały upocił mi się od fotelika samochodowego. Całe plecy!
      I jak to z tymi kąpielami w krochmalu, po kąpieli go wypłukać z tego krochmalu i pobalsamować czy już nic nie robić?
      • aaaniula Re: potówka 01.08.13, 13:24
        O kąpielach w krochmalu ktoś już pisał wyżej.
        Ja mogę polecić alantan w zasypce. Działa łagodząco, miejsca z potówkami stają się suche, a do tego działa hamująco na pocenie. U nas potówki na szyi zeszły w jeden dzień praktycznie, a teraz posypuję zapobiegawczo. No i lżej ubieraj na dzień i na noc.
        • karynka273 Re: potówka 01.08.13, 13:42
          popieram też Alantan w zasypce. jak malutką wykapie to do sucha wycieram i posypuje lekko Alantanem. na drugi dzień nie ma śladu, profilaktycznie zasypuje też jej pod paszkami.. oczywiście cieniutko tego puderku.. tylko opruszyć i rozsmarować.. po kąpieli też czasami nasypie sobie puderku na rączki i rozetre na główce.. ona strasznie się poci bo jest pulpecik troszkę..swoją drogą czy często dzieci mają potówki na główce? ona ma malutko włosków- może dlatego to widać..
      • murwa.kac Re: potówka 01.08.13, 14:09
        ja normalnie wlewam krochmal do wanny, dziec siedzi w tym kisielu. pozniej myje ta woda i mydlem jak zawsze. i splukuje prysznicem jak zawsze.
        • calvi-nai Re: potówka 03.08.13, 21:37
          u nas też krochmal, ale nie spłukiwałam, mydła też nie używałam
    • agncwy Re: potówka 01.08.13, 14:15
      Mąka ziemniaczanasmile mój stary i sprawdzony sposóbsmile ale alantan tez dobry.
      • agncwy Re: potówka 01.08.13, 14:17
        A jak kąpałam w krochmalu to niespłukiwałam. Robiłam zadki i w tym kąpałam.
        • d.d.00 Re: potówka 01.08.13, 19:13
          agncwy napisała:

> A jak kąpałam w krochmalu to niespłukiwałam. Robiłam zadki i w tym kąpałam.
          co to zadki? tongue_out
          • agncwy Re: potówka 01.08.13, 19:33
            no właśnie...nie wiemwink coś zjadło rwink
    • marsylvik Re: potówka 01.08.13, 19:03
      Mąka ziemniaczana. Biorę wacik i natrzepuję.
      Może być jeszcze rzadki krochmal, bez spłukiwania.
      No i przecieranie czystą wodą, czy choćby wilgotną pieluszką, kilka razy dziennie miejsc, gdzie tworzą się potówki.
    • mamawojtka86 Re: potówka 01.08.13, 19:56
      my stosujemy tylko mąkę ziemniaczaną- gdy upał lekko sypię szyjkę i okolice
      do pupy też tylko mąka ziemniaczana
      czasem zdarzą się potówki np. w chuście lub odparzenia gdy gorąco i pampera musiał mieć (w domu i ogrodzie nagi leży i wietrzy tyłek), stosowałam też alantan- jest ok, ale mąka ziemniaczana tak samo dobra lub lepsza, tańsza i to nie chemiawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka