20.10.13, 21:56
Chciałabym zapytać o gluten. Obecnie podaje córce (9 msc) 3 łyżeczki manny, kiedy mówi się, żę dziecko dostaje pełną porcję glutenu, do ilu łyżeczek musimy dojść?
Pytanie drugie, jak długo mam podawać mannę w asyście mleka kobiecego?

Obecnie daje córce mannę i do popicia pierś.
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Gluten 20.10.13, 22:01
      Moja juz całe miski kaszy je , po prostu. Nie licze.
      Tak samo inne rzeczy z glutenem ,podaje bez liczenia.
    • tulimatka Re: Gluten 21.10.13, 00:17
      Z glutenem "dojeżdżasz" do miseczki kaszki zrobionej na ok.180ml mleka i produkcie glutenowym i wtedy uznajesz temat za przerobiony wink
      Mannę w asyście mleka kob. podawaj tyle ile Ty i Twoje dziecko chcecie/możecie. Dla Ciebie to kłopot, bo musisz ściągnąć mleko i masz z tym zabawę. Może dodawaj mannę do dań obiadowych? Poza tym gluten to nie tylko manna to również np kasza jęczmienna porządnie rozgotowana o ile mała nie chce jeść większych grudek.
      • matyldamoja Re: Gluten 21.10.13, 10:06
        ja właśnie zaczęłam wprowadzanie i mam zamiar przez tydzień po łyżeczce do kaszy - podaję sinlac dodawać mannej potem po 2 łyżeczki i jak nic się nie będzie działo to ruszam z innym rzeczami z glutenem czyt. nie patrzę już czy ma czy nie gluten.
      • kopiko-lol Re: Gluten 21.10.13, 15:27
        tylko, ze ja gotuje corce manne na wodzie i daje ja lyzeczka a pozniej dostawiam do piersi, w odciaganie nie chce mi sie bawic. Chyba musmy bardziej przyspieszyc z tym glutenem, inaczej moze do 18 -tki dojdziemy do calej porcji smile
        Obawiam sie tylko, ze ona miseczki manny zwyczajnie nie zje.
        • tulimatka Re: Gluten 21.10.13, 19:00
          Miseczki "suchej" ugotowanej manny to i ja bym nie zjadła smile Zrób jej z rozgniecionymi owocami dodaj łyżeczkę jogurtu (mała ma 9mcy?) - będzie miała deser. Albo zrób gulasz warzywny ze zmiksowanym mięskiem i kaszą jęczmienną +koperek+ łyżeczka oliwy. Możesz zrobić zupkę każdą +manna. Ostatecznie możesz zakupić mm i robić 1x dziennie mleczną kaszkę na mannie + owoc. Jest też forum Rozszerzanie diety, może tam lekarz albo emamy coś jeszcze podpowiedzą. Jasne, że gluten można przyspieszyć, jak widzisz że na początku nie ma alergii, to raczej już nie będzie.
          • kopiko-lol Re: Gluten 21.10.13, 21:54
            tulimatka napisała:

> Miseczki "suchej" ugotowanej manny to i ja bym nie zjadła smile
            Mialam na mysli miseczke ugotowanej smile

>Zrób jej z rozgni
            > ecionymi owocami dodaj łyżeczkę jogurtu (mała ma 9mcy?) - będzie miała deser.
            Z owocami probowalam, problem w tym, ze Mala akceptuje tylko samą manne. Probowalam tez w polaczeniu z innymi kaszkami i tez nic z tego. Z jogurtem sie boje, bo jest uczulona na bialko, ale pewnie sprawdze czy jogurt moze.
            > Albo zrób gulasz warzywny ze zmiksowanym mięskiem i kaszą jęczmienną +koperek+ ł
            > yżeczka oliwy.
            spróbuje smile

Możesz zrobić zupkę każdą +manna
            juz probowalam, nic z tego

. Ostatecznie możesz zakupić mm
            > i robić 1x dziennie mleczną kaszkę na mannie + owoc.
            Robilam kaszke na mm i pojawila sie reakcja alergiczna

Jest też forum Rozszerzani
            > e diety, może tam lekarz albo emamy coś jeszcze podpowiedzą.

tam tez zapytalam
            Jasne, że gluten m
            > ożna przyspieszyć, jak widzisz że na początku nie ma alergii, to raczej już nie
            > będzie.
            Zdecydowanie przyspieszymy

Dzieki i pozdrawiam smile
            • murwa.kac Re: Gluten 22.10.13, 05:33
              ja to Cie podziwiam, ze chce Ci sie z ta manna bawic wink
              dawalam piete chleba i tyle.
              • kopiko-lol Re: Gluten 22.10.13, 08:09

ba, ja nawet siebie z tym zaskakuje ze tak skrupulatnie gotuje ta mikro ilosc.
                skórkę dalam i zadlawila się, ponoc za malo wysuszoną dalam. No i nie mam gdzie kupić dobrego chleba
    • syswia Re: Gluten 22.10.13, 23:12
      ja piernicze....
      co spojrze na Niemowle to pojawia sie problem z glutenem.... lol
      to chyba tylko w Polsce takie ceregiele wink
      normalnie, przyszedl czas, to podalam kleik ze zboza zawierajacego gluten, obserwowalam przez 5 kolejnych dni i po krzyku - przechodzilam do kolejnego produktu

a komu by sie chcialo liczyc lyzki - zje tyle, ile zje i juz
      moj drugi syn ma 10 mies i zboza juz dostal wszystkie, ktore my jemy: ryz, pszenice, zyto, owies, amarant, quinoa, gryke, millet (to chyba jaglana?), jeczmien
      gotuje dla wszystkich na raz, dla straszych po odlozeniu dla niemowla dosalam, przyprawy te same
      • kopiko-lol Re: Gluten 22.10.13, 23:23

ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Robisz jak chcesz, a post jest na zupełnie inny temat. Skoro nie masz ochoty odpowiadać na post, to po co zasmiecasz watek"
        • syswia Re: Gluten 23.10.13, 16:18
          lol
          wyluzuj
          o tym byl moj post, ale widze, ze inaczej go odczytalas (calkiem niepotrzebnie, zreszta)
          i jeszcze o tym, zeby pozwolic dziecku zdecydowac, ile chce zjesc zamiast liczyc ziarenka kaszy
          swiat jest taki piekny smile
          • kopiko-lol Re: Gluten 23.10.13, 21:32

spoko, wyluzowana jestem, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego komus sie nie podoba ze "licze" ziarenka. Dla mnie to nie jest problem wlać wodę do garnuszka, wsypać kaszke i zagotować od czasu do czasu mieszając.
            ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka