Dodaj do ulubionych

nerwowe niemowlę

25.10.13, 22:48
Mam problem z 5 tyg dzieckiem. Mały jest bardzo nerwowy, często ssie rączki, łatwo wpada w histerię, rzuca sie na pierś. Myślę że ma to związek z faktem, że wyszliśmy ze szpitala prawie 4 tyg. po porodzie i teraz jest czas na odregowanie złych emocji. Przez jakiś czas mały leżał sam,a ja dochodziłam na karmienia, potem już byliśmy razem. Przez cały czas pobytu w szpitalu i ten tydz. w domu sądziłam że mam żarloczne dziecko i za mało mleka w piersiach i często przystawialam je do piersi. Dopiero dziś mnie olśniło, że to ssanie rączek to objaw stresu. Obecnie maluch ciągle wisiałby przy piersi, tylko to go uspokaja. Ewentualnie smoczek, choć dałam go z czystej desperacji.

Powiedzcie proszę doświadczeni rodzice jak z takim niemowlaczkiem postepować, bo wprowadzenie rytmu dnia(który ma zapewnić poczucie bezpieczeństwa) w tej sytuacji jest niemozliwe. Staram się być spokojna i czuła, ale ta jego gwałtowność mnie trochę przeraza. Czy trzymać dzieciatko przy cycu mimo, że nie głodne (mam wątpliowści czy to rozwiązuje problem)? Jak pomóc zwalczyć tę nerwowość?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 25.10.13, 23:37
      dziecko potrzebuje piersi a jest zestresowane i nerwowe, bo mu jej odmawiasz i zatykasz zamiast tego gumowa zatyczka.
      Ma prawo wisiec na piersi non stop, przez wiekszosc doby, karmienia maja prawo ciagnac sie w nieskonczonosc, to jego swiete prawo i elementarna potrzeba w tym wieku.
      Jak zwalczyc nerwowosc? Dac dziecku piers, pozwalac ja ssac bez ograniczen i bez patrzenia na zegarek. Kupic chuste i nosic dziecko w chuscie, chocby caymi dniami, w domu i poza domem, Pozwalac dziecku spac chuscie lub narekach , przy piersi.
      Tak, jak to natura zaplanowala.
      • nadia1902 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 13:54
        mruwa9 napisała:

> dziecko potrzebuje piersi a jest zestresowane i nerwowe, bo mu jej odmawiasz i
        > zatykasz zamiast tego gumowa zatyczka.
        > Ma prawo wisiec na piersi non stop, przez wiekszosc doby,

a ta rada to dla autorki wątku czy ogólnie dla wszystkich matek byś ją polecił,a które mają nerwowe niemowlę?
        • mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 15:37
          dla kazdej matki noworodka/malego niemowlaka.
          Spokojnego i niespokojnego.
          • nadia1902 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 23:25
            mruwa9 napisała:

> dla kazdej matki noworodka/malego niemowlaka.
            > Spokojnego i niespokojnego.

Super rada. To jeszcze podpowiedz co mam zrobić ze starszą dwójką dzieci? Gdzieś ich wywieźć na czas niemowlęctwa najmłodszego? Muszę ich prowadzać/odprowadzać ze szkoły, odrabiać z nimi lekcje, robić dla nich obiad, sprzątać mieszkanie, prać, prasować o zakupach już i innych rzeczach nie wspomnę.
            Jak to zrobić z niemowlęciem przy cycu? Do pomocy nie mam nikogo. Mąż pracuje a po pracy pomaga ile może jednak większość obowiązków typowo domowych spoczywa na mnie. No i jak to pogodzić? O ile mając przy cycu jedynaka mogłabym poprzeć twoją teorię o tyle mając dwoje starszych dzieci i masę obowiązków które są z nimi związane twoja teoria jest nierealna, przynajmniej w dzień (bo w nocy mogę wziąć niemowlę do swego łóżka)...
            • mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 28.10.13, 07:03
              tez mam trojke dzieci. Noszonych, bezsmoczkowych, bezbutelkowych.
              a jak to robisz obecnie?
              I po grzyba prasujesz?
              A im brdziej wojujesz z niemowlakiem i jego potrzebmi, tym wiekszy opor materii, tym wieksza nerwowosc w rodzinie. Nierwowe niemowle, nerwowa, niemajaca na nic czasu mama. Walka z dzieckiem nic nie wygrasz ani nie zaoszczedzisz ani minuty. Bedziecie sie tylko wszyscy chaotycznie i nerwowo miotac. Klasyczne bledne kolo.
              Odrabiac lekcje/bawic sie ze starszakami mozna z dzieckiem przy piersi. Do szkoly mozna niemowle zabierac w chuscie. Mozna ustalic liste priorytetow w domu i zajac se wylacznie tym, co absolutnie musi byc zrobione. Na przyklad przestac prasowac, sprzatac i gotowac obiad na kolejny dzien moze maz po powrocie z pracy, albo wybierac proste dania niewymagajace sterczenia przy kuchence (kasza, ryz,zupy, mrozonki).
              Chciec to moc. Ale najlatwiej powiedziec, ze sie nie da.
    • aleksandra1357 Re: nerwowe niemowlę 25.10.13, 23:40
      citykatee86 napisała:

> Powiedzcie proszę doświadczeni rodzice jak z takim niemowlaczkiem postepować, b
      > o wprowadzenie rytmu dnia(który ma zapewnić poczucie bezpieczeństwa)

Z tym rytmem dnia, to mit. Jeśli daje poczucie bezpieczeństwa, to może roczniakom, na pewno nie takiemu maleństwu.
      Moje rady od serca:
      - trzymać przy piersi nawet cały dzień. To minie, a pierś to naturalny odstresowywacz.
      - nosić. Na rękach lub w chuście
      - być w miarę możności blisko

Czy trzymać dzieciatko przy cycu mimo, że nie głodne (mam
      > wątpliowści czy to rozwiązuje problem)?

Cyc to lek na całe zło świata dla takiego malucha. Nie przejmuj się tekstami, że się przyzwyczai. Wiszenie na cycku szybko mija. Poczytaj coś sobie, pooglądaj, a dziecko przy piersi.
    • neffi79 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 08:40
      daj se spokój z rytmem dnia, u nas rytm się sam ustawił dopiero koło 10-12 mca
      daj dziecku cycka zamiast substytuty w postaci smoka. niech wisi na cycu nawet non stop. takie maleństwa tego potrzebują jak powietrza
    • mayaalex Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 10:02
      Dziecko rzeczywiscie moze byc zestresowane takim dlugim pobytem w szpitalu choc ja jednak stawialabym na to, ze skoro ssie raczki to jest glodny. W tym wieku dzieci bywaja glodne non stop smile jak dostawisz do piersi to rozwiazesz oba problemy - jedzenie i poczucie bezpieczenstwa. Jesli naje sie wystarczajaco to najpierw bedzie przez jakis czas jeszcze pociagal mleczko kontrolnie co pare chwil a w koncu sam odpadnie od piersi smile ale i tak moze mu to wystarczyc np na pol godziny i potem powtorka z rozrywki wink
      Olej prace domowe, wyluzuj, zorganizuj sobie wygodne miejsce do karmienia, z ksiazkami, laptopem czy tabletem, tv, zapasami jedzenia i picia i tak tam sobie oboje siedzcie i odpoczywajcie. Miesiac w szpitalu? Naprawde oboje zaslugujecie na troche spokoju i relaksu.
    • citykatee86 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 11:10
      Dziękuję za odpowiedzi. Chyba rzeczywiście muszę się przeorganizować i non stop być blisko, byleby tylko dziecię mi się uspokoiło. Nawet jeżeli będę zredukowana do cyca.
      Naczytałam sie T. Hogg a tu widzę, że tylko czas zmarnowałam.
      Wolałabym żeby to ssanie rączek było objawem głodu, ale patrząc na dziecko, jego reakcje i ogólną lękliwość to raczej stres, który muszę wyeliminować.
      • siven1987 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 15:57
        Wyrzuc książkę T. Hogg trzymaj malucha na piersi ile chce a życie stanie sie o wiele łatwiejsze i spokojniejsze.
      • aleksandra1357 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 07:52
        O matko, co ta Tracy Hogg wyrabia z człowiekiem? Spal tę bzdurną książkę! Mi też zepsuła pół roku macierzyństwa - czułam się przegrana, bo dziecko jadło co dwie godziny i zasypiało przy piersi, a to sama natura.
        Przeczytaj dla równowagi "W głębi kontinuum", żeby szybciej zapomnieć kłamstwa Tracy.
    • giba116 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 19:13
      Dziewczyny dobrze mówią. A na smoczek trochę za wcześnie. Jeśli zależy Ci na karmieniu piersią a chcesz używać to lepiej odłożyć na półkę jeszcze na parę tygodni.
      W tej chwili masz fizjologiczną nadprodukcję pokarmu ale niebawem się skończy i jeżeli dziecko poprzez odpowiednio częste i długie ssanie nie zamówi odpowiedniej ilości na zaś to laktacja unormuje się na zbyt niskim poziomie i dzieć zacznie słabiej przybierać i szaleć przy piersi. Po ustabilizowaniu laktacji mleka będzie tyle ile dziecko będzie ssało, nie więcej, nie mniej.
      Za wczesne podanie smoka może spowodować, że dziecko nie zamówi tyle mleka ile mu potrzeba.
    • frijka Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 20:00
      Jak dla mnie dobrze jest kiedy dziecko ma stały rytm. Moje ma od początku regularne godziny karmienia, wiadomo z czasem one się zmieniają, także ilość itp. ale zawsze jest regularnie i karmienie i drzemki i mycie. To raczej pomaga. Moja koleżanka ma często tak, że karmi w cały świat, co 2h, 3h, 5h (mm). Ja od początku dawałam regularnie i nigdy nie płakało wcześniej, że chce jeść. Jeśli już to o pół godziny czasem.
      • mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 20:30
        JAK DLA CIEBIE jest dobrze.
        Dla dziecka -moze niekoniecznie.
        Karmilas piersia?
    • qpwoeiru Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 20:32
      Myślę, że w tym wieku ssanie rączek to objaw głodu, a nerwowość może wynikać z głodu właśnie. Może przez pobyt w szpitalu i rzadkie przystawianie nie najadał się i teraz dlatego tak nerwowo podchodzi do jedzenia. W moim przypadku nerwowość syna wynikała też z alergii pokarmowej - niestety spowodowała ona, że mały nie uspokajał się przy piersi, choć rzucał się na nią jak wygłodniały wampir. Moją historię masz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,572,145615751,145615751,krzyczace_niemowle.html?utm_source=powiadomienia&utm_medium=AutopromoPow&utm_content=Forum_Forum--nowy-post-w-watku-dla-userow&utm_campaign=Forum_pow
      Ja też myślałam, że mam nerwowe dziecko. W drugim miesiącu już było lepiej, gdy odkryliśmy, że to alergia, ale tak naprawdę pomógł po prostu czas. Fajnie zaczęło być gdy miał 2,5 miesiąca i tak jest do dziś. Teraz ma 4,5 miesiąca i choć jest temperamentny to na pewno nie nerwowy. Zrobił się radosny i żywiołowy.
      Niestety musiałam przejść na mleko sztuczne- ma to jednak swój jeden duży plus: mamy stały rytm dnia, który wyznacza jedzenie i sen. Moim zdaniem dziecku ten rytm jest potrzebny- mój bardzo się przez to uspokoił, bo wie czego oczekiwać, choć prawda jest taka, że przy karmieniu piersią trudniej o ten rytm. To dziecko musi Ci pokazać, jaki ma być to rytm, nic na siłę.
      Na razie więc karm jak najwięcej, dawaj poczucie bezpieczeństwa, a zobaczysz, że dziecko się wkrótce uspokoi. Ja w to nie wierzyłam. Każdy dzień ciągnął mi się w nieskończoność, a jednak stało się. Jako młoda zagubiona matka też byłam bliska wprowadzenia metod Tracy Hogg. Dziś wiem, że skutek byłby tragiczny. Mój mały często nie uspokajał się na rękach, przy piersi itp. każdy dzień był inny i każdy dzień budził we mnie lęk. A mimo to za każdym razem gdy płakał, próbowałam wszytskiego by go ukoić. I w końcu tak się stało, że teraz jest już dobrze.
    • niuniek3 Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 21:41
      Rytm jest taki - spanie, jedzenie, aktywność, jedzenie, spanie. I każde dziecko go ma. Tylko że może być tak że to spanie to jest 15 minut przy piersi albo na rękach a aktywność to zmiana pieluchy. A reszta to jedzenie. I trzeba to zaakceptować. Jego prawo. Minie szybko. Nawet się nie obejrzysz kiedy zmęczona zabawianiem 4 miesieczniaka będziesz marzyła żeby polezal przy piersi. U mnie oderwaniem od piersi była chusta. Tylko w niej nie musiałam karmić co pół godziny.
    • kashmir.valley Re: nerwowe niemowlę 26.10.13, 22:44
      Hej, nie wygląda na to byś miała powody do obaw. Kiedy moja córka miała pięć tygodni też była nerwowa i NON STOP głodna. I żeby nie było, też się tym martwiłam. Ta nerwowość z pewnością jest połączona z głodem, ale nie dojdziesz do tego, co jest przyczyną w każdej sytuacji. Pamiętaj zresztą, że takie maleństwa czasem po prostu nie ogarniają tego wszystkiego co się wokół nich (i w nich samych, choćby w brzuszku!) dzieje i często same nie wiedzą, czego chcą wink
      U nas też było tak, że w zasadzie te pierwsze miesiące spędziłam na karmieniu. Przyznaję, nie lubiłam tego, bo mieliśmy zresztą z tym karmieniem trochę kłopotów (teraz już wiem, że jedną z przyczyn mogły być kapturki) i doskonale rozumiem twój niepokój. Tym niemniej nie martw się, wszystko powinno ułożyć się z czasem. Maleństwo z każdym tygodniem będzie silniejsze i bardziej sprawne w ssaniu, i nerwowość będzie mniejsza. I piersi też będzie potrzebowało coraz mniej, chociaż u nas nastąpiło to dopiero po trzecim miesiącu.
      Wiem, że te pierwsze tygodnie mogą być trudne i wymagać sporych pokładów cierpliwości, ale nie martw się, będzie dobrze smile
    • citykatee86 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 11:42
      Ten nawał pokarmu to nie u mnie. Stresy jednak mają swój skutek:/. Wkladki laktacyjne będą musiały znaleźć inne zastosowanie. Mały mało ssie aktywnie, częściej po prostu wisi przy cycu, a jak ssie to jakby się wkurzał że mało leci. Potem jest poirytowany, oczy mu się kleją a zasnąć nie może, znowu cyc i takie błędne koło. No ale chcę tym cycem karmić, jak się nic nie zmieni to pójdę do doradcy lakt, może jakoś źle przystawiam.
      • aleksandra1357 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 12:08
        citykatee86 napisała:

> Ten nawał pokarmu to nie u mnie. Stresy jednak mają swój skutek:/. Wkladki lakt
        > acyjne będą musiały znaleźć inne zastosowanie.

Co mają do tego wkładki laktacyjne? Nigdy nie użyłam ani jednej, nigdy nie mogłaby wycisnąć nic z piersi, a karmię już ponad 3 lata.
      • aleksandra1357 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 12:39
        citykatee86 napisała:

> Stresy jednak mają swój skutekuncertain

Tracy Hogg potrafi zestresować człowieka. Szybko zapomnij te bzdety i wyluzuj.
      • mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 15:45
        patrz wylacznie na przyrosty wagi. Nic innego.
        Oczywiscie wazenie zawsze na wadze niemowlecej, najlepiej zawsze tej samej, bobas ma byc nago. Zadnych pieluch ani bodziakow.
        To, ze ssie non stop, to ABSOLUTNA NORMA DLA WIEKU. Tak ma byc i zdecydowana wiekszosc niemowlat w tym wieku tak ma. Po prostu traktujesz to, co normalne, za objaw nieprawidlowosci.
        karmienia zwykle wygladaja tak, ze najpierw jest kilka minut intensywnego ssania, a potem dziecko tylko ciumka piers, od czasu do czau przelykajac a zwykle tez przysypiajac przy piersi, po cym odlozone budzi sie po chwili z placzem i szuka piersi. Bo mu ja zabrano. Dopoki dziecko trzyma piers w buzi, dopoty je i odlozenie dziecka oznacza przerwanie posilku. Dlatego nie nalezy odkladac, chyba, ze dziecko samo wypusci piers. Gdy dziecko zaczyna sie szarpac przy piersi- podnies utul, uspokj, zmien pieluche, jesli trzeba, ponownie zaproponuj piers. te sama albo druga. I tak w kolko. Namiast walczyc z tym, co naturalne i potrzebne dziecku, zorganizuj sobie dni tak, aby te wielogodzinne maratony z dzieckiem przy piersi sobie umilic. Drzemka (karmiac na lezaco w lozku), ogladaniem tv, surfowaniem po necie, spotkaniami z kolezankami, przy kawie i ciastku, czytaniem co tyko przyjdzie ci do glowy. To minie szybciej, niz sadzisz.
        • szonik1 Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 18:16
          Polecam "Warto karmić piersią...i co dalej" - M.Nehring.
          Rytm dnia u noworodka czy małego niemowlęcia to jakiś mit. Cyc, cyc i tyle. A Ty się ciesz, że masz dobrą wymówkę, żeby nie sprzątać i nie gotować obiadówwink
      • calimeczka Re: nerwowe niemowlę 28.10.13, 01:29
        Kochana, masz mało pokarmu, stąd ta nerwowość u dziecka i karmienie non stop. Dziecko się nie najada. Wiem co mówię. Rozważ dokarmianie butelką. Nie przejście na butelkę, ale dokarmianie właśnie!
        Obecnie mam 2-gie dziecko - w wieku twojego. wink
        Starszą córkę karmiłam piersią - i tylko piersią - i najprawdopodobniej mała była głodna. Miałam wrażenie że chce być przy cycu non stop - jadała, zasinała przy cycu, bez cyca zaraz się wybudzała. W nocy podobnie. Wiem że to jest święte prawo dziecka - ale nie każda matka ma wystarczającą ilość pokarmu. Do takich wniosków doszłam dużo później, gdy obserwowałam córkę jak wyrosła i przeszła na inne pokarmy.
        Tylko że jak była niemowlakiem, nikt mi nie powiedział, że dokarmianie to nie koniec świata - że gorsze jest niedojadanie. Ciągle słyszałam że im więcej ssie tym więcej będzie pokarmu, że to się z czasem unormuje, że wiszenie non stop przy cycu to standard. A ja bardzo chciałam karmić. I karmiłam. Ilość pokarmu rosła, ale chyba niewystarczająco. Ilość pokarmu nie dostosowała się do dziecka - to dziecko musiało dostosować się do małej ilości pokarmu. Niestety.
        Teraz jestem mądrzejsza. Karmię synka ile daję radę. Poświęcam karmieniu bardzo dużo czasu. Przystawiam do piersi i dbam o laktację. A jak mleka brakuje a on nadal jest głodny - dostaje butelkę.
        Na pierś i przy piersi rzuca się jak jest bardzo głodny, a pokarmu leci mało lub bardzo mało. Rączki tez ssie gdy jest głodny.
        Nadal się tym przejmuję i nieraz jest mi ciężko gdy wiem że mojego mleka nie wystarcza.
        Ale wiem że tak jest lepiej. Dziecko dostaje ode mnie wszystko co mogę mu dać, a nie chcę żeby było głodne.
        Zastanów się nad tym.

• mruwa9 Re: nerwowe niemowlę 28.10.13, 07:05
          Owszem, mozna dokarmiac.
          Ale najprosciej jest dokarmiac wlasnym pokarmem, bezposrednio z oryginalnego opakowania. Czyli po prostu-piers bez ogranczen.
          I wlasnie to probujemy przekazac.
          Dbanie o laktacje to sluchanie potrzeb niemowlaka i karmienie na zadanie. Czyli-piers bez ograniczen.
    • aniaurszula Re: nerwowe niemowlę 27.10.13, 19:45
      normalny rozwoj dziecka a nie nerwowe dziecko, nos, bujaj, tul, dawaj piers tyle ile chce. zaspakajaj jego potrzeby. czas szybko mija i jeszcze zatesknisz za mluchem przyklejonym do ciebie. tylko w reklamach sa spokojne usmiechniete dzieci w rzeczywistosci juz nie
    • julka_sz Re: nerwowe niemowlę 28.10.13, 09:54
      Dziecko potrzebuje czułości i bezpieczeństwa to daje im pierś. Ja jak przysypial młody to wyciagalam. skutek z buzi i przytulalam policzek do piesi. Młody ma teraz 3 miesiące i w locie łapie pierś i góra 5-10 minut i mam opróżnione 2 piersi. Daj sobie i dziecku czas. To minie. Trzymam kciukismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka