Dodaj do ulubionych

Paproch w oczku

05.12.14, 11:54
Witam
Córka ma 4 tygodnie. Wczoraj zauważyłam, że w prawym oczku ma jakiś włosek, wygląda mi na taki np. z kocyka. Przylepił się do źrenicy i ani zamierza się ruszyć. Przemywamy oczko solą fizjologiczną, ale włosek jak był tak jest. Jak się go pozbyć?
Wizja wizyty u okulisty nieco mnie przeraża. Koleżanka położna powiedziała, że zakłada się na oczko jakąś rozpórkę i wyciąga ciało obce.
Obserwuj wątek
    • ahteet Re: Paproch w oczku 05.12.14, 12:27
      Jestes pewna ze to wlosek?? Dzieci rodza sie z taka przezroczysta blonka na oku, niemal niewidoczna, ktora sama schodzi po jakims czasie i moze wlasnie przypominac taki wlosek. Nie wolno jej usuwac. Pogoogluj "blonka na oku noworodka"
    • tola2014 Re: Paproch w oczku 05.12.14, 14:56
      Jak u naszej córeczki było coś takiego - tylko solą fizjologiczna przemywaliśmy. Nic więcej. Po jakimś czasie (dwa dni chyba) samo spłynęło.
    • fomica Re: Paproch w oczku 05.12.14, 16:26
      A widac żeby dziecko było rozdrażnione, przeszkadza jej to?
      Mój (co prawda starszy, bo 5-miesięczny) przez jakies 2-3 dni chodził z włosem w oku; miałam różne pomysły na przemywanie, wyciąganie chusteczką, ale poniewaz był spokojny i chyba mu to nie przeszkadzało, odpuściłam. Włos sam wyszedl, nawet nie wiem kiedy.
    • any-time Re: Paproch w oczku 05.12.14, 16:35
      Skoro córcia ma 4 tyg, to podejrzewam że to raczej jest błonka o której już tu ktoś pisał. Mój synek też tak miał, wyglądało właśnie jak włosek z ubrania, też przemywałam solą i dalej był, po pewnym czasie zniknęło.
      • nauta_ Re: Paproch w oczku 05.12.14, 18:45
        Chyba macie rację, to błonkasmile będę obserwować.
        Już miałam wizje wizyty u okulisty...
        Wczoraj miała pobieraną krew i to był horror.
        • wilkowaona Re: Paproch w oczku 06.12.14, 00:10
          U nas tez była ta blonka. Wyglądała jak wlosek z ubrania, cos takiego. Zeszło samo.
        • any-time Re: Paproch w oczku 07.12.14, 00:55
          Na pobieranie krwi polecam plaster emla. Pielęgniarki różnie na niego patrzą, czasem niechętnie bo może zwężać naczynia i trudniej jest pobrać krew. Ale po tym co przeżyłam na jednej wizycie, gdzie wbili się dziecku w rączkę i nie mogli znaleźć żyły, więc następnie wbijali igłę w przedramię, teraz pobieram krew tylko po emli. Na ostatniej wizycie obyło się zupełnie bez płaczu.
          • nauta_ Re: Paproch w oczku 11.12.14, 16:52
            Spieszę donieść, że paproch okazał się błonką i już jej nie masmile
            Co do plastrów emla, to doczytałam, że one są od 3 miesiąca życia. My byliśmy na pobraniu krwi w 4 tygodniu. Pielęgniarka wbiła się w prawą rączkę i w ogóle krew nie leciała, pózniej w lewą i też nie leciała. Skończyło się na pobraniu z pięty. Córka i ja przeżyłyśmy horror. Na szczęście wynik okazał sę dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka