Dodaj do ulubionych

prosze o rade

29.12.14, 15:05
Hej dziewczyny. Jestem położoną ale i mamą odciągającą. Odciągam już ponad pół roku. Problem jest taki że nie umiem zwiększyć laktacji. Miałam ręczny avent natural a od niedawna mam easy start.
Myślałam że w końcu laktator elektryczny podkręci moją laktację i zrobię sobie zapasy ale niestety nic z tego.
Może dodam jeszcze że zauważyłam że tabletki antykoncepcyjne Ovulan mają na to wpływ. Bo odstawiałam je trzy razy i za każdym razem miałam więcej mleka. Ale znowu je biorę i jest jak jest... Odstawic ich nie mogę no bo przecież trzeba coś brać wink
Obserwuj wątek
    • angieabc Re: prosze o rade 29.12.14, 19:35
      Hej. A ile razy na dobę teraz odciągasz i ile ml? Mi zapasy udawało się zrobić przez pierwsze 3mce odciągania. Teraz mój synek ma prawie roczek i niewiele chce jeść z innych rzeczy niż mleko więc zjada wszystko co odciągam na bieżąco. Tyle, że ja ściągam trzy razy. Żeby zwiększyć laktację warto pić więcej i odciągać regularnie. Do tego przynajmniej raz w nocy. Wile dziewczyn poleca też femaltiker jednak ja go nie uźywałam i nie jestem w stanie potwierdzić jego skuteczności. Ja mam laktator dwufazowy, więc nie odciągam metodą 775533 tylko po 15 min z każdej piersi. Jeśli ktoś może Ci pomóc przy odciąganiu lub sama dasz radę odciągaj obie piersi jednocześnie skoro masz dwa laktatory, mi dzięki temu udało się odciągać o 60 ml więcej na jedno odciągnięcie. I najważniejsze to nie liczenie ml. Zaciągnij na butelki czy pojemniki skarpety i obejrzyj coś w tv. Trzymam kciuki za Wasze mleczko.
      • nowedding Re: prosze o rade 29.12.14, 22:41
        Mi się udało z easy start - po 3 miesiącach w końcu miałam zapasy. Teraz córeczce odstawiono żelazo i nagle chce jeść o 200 ml więcej. I tak w cięgu 3 dni apetyt jej się poprawił.

Więc znów walczę o więcej mleka:

- odciągam w trybie stymulacyjnym po 10 minut każda pierś.
        - więcej piję (w tym melisę, stres jest zabójczy dla mnie)
        - noszę ciaśniejszy stanik
        - odciągam co 2-3 godziny ( a robiłam to już tylko 4 razy dziennie
        - odciągam też w nocy

Po 3 dniac jest lepiej.Ale pewnie jeszcze tydzień zanim bez problemu pokryję jej zapotrzebowanie na mleko.
        • mama.stasia Re: prosze o rade 30.12.14, 22:47
          Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.
          Nie chcę zapeszać, ale dziś chyba jest lepiej. Ściągnęłam nawet 160 ml smile

W razie czego odstawie te tabletki, bo jestem pewna, że to one tak działają. Tak jakby blokowały wydzielanie oksytocyny (odpowiedzialnej za wyrzut mleka ). Często mam wrażenie jakby piersi nie opróżniały się do końca. I ani ręcznie, ani w trybie stymulacji nic nie leci.

A możecie mi napisać jak wygląda wasze odciąganie laktatorem elektrycznym.
          Ile trwa faza stymulacji, aż poczujecie ten wyrzut oksytocynowy ( hmmm...coś jak orgazm wink ),
          wtedy zmieniacie na "natural", a kiedy na "strong"?
          • mama.stasia Re: prosze o rade 30.12.14, 23:18
            Ile wody pijecie na dobę?

A ogólnie to wam powiem, że decyzja moja, żeby ściągać była świadoma. Po prostu karmienie nie dawało mi przyjemności. Mała tak mocno ssała, że sprawiało mi to ból. Przestała zupełnie jeść około 3 miesiąca. Teraz wiem, że każde dziecko jest inne wink
            Bo syna karmiłam ponad dwa lata i to była sama przyjemność.
            Ale widać nic nie dzieję się bez przyczyny smile
            Na prawdę bardzo dużo się dowiedziałam o laktacji, o sobie, o sprzęcie itp.
            Bardzo przyda mi się to w mojej pracy, bo pracuję z chorymi noworodkami, a większość mam ściąga tam mleko wink
            To tylko dowód na to, że wiedza bez doświadczenia jest niczym wink
            • angieabc Re: prosze o rade 03.01.15, 15:55
              Co do wody zaś to ja jej nie piję bo po prostu nie lubię. Wypijam ok 2l czasami więcej słabej herbaty lub herbaty owocowej.
          • angieabc Re: prosze o rade 03.01.15, 15:51
            u mnie odciąganie tak: faza stymulacji (przy laktatorze dwufazowym) max 2 min ale zazwyczaj ok45s, po tym czasie piersi robą się mega twarde i zaczyna wypływać mleko. Później odciągam jeszcze ok.10 min i orzynajmniej raz dziennie ok.15min. Nie zmieniam ustawień na mocniejsze, bo pierwszy stopień w avencie jest dla mnie najbardziej komfortowy, a zwiększanie mocy nie powoduje w moim przypadku zwiększenia ilości odciąganego mleka, więc się nie katuję.
    • dariafuria Re: prosze o rade 30.12.14, 23:46
      Trochę cierpliwości, nie każdej tak szybko udaje się zwiększać laktację smile Staraj się częściej odciągać, może bardziej regularnie, więcej pić, mniej się stresować. Ja sama po sobie widzę, że czas działa cuda, mi z ręcznym aventem po kilku miesiącach udało się odciągać tyle pokarmu, że czasami aż musiałam go mrozić, także próbuj wytrwale smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka