Dodaj do ulubionych

Problem z zasypianiem po wypadku

05.09.16, 20:26
Witam
Jakis czas temu mieliśmy wypadek samochodowy, auto zajechało nam drogę, uderzenie było dość mocne, ale córci nic się nie stało. Niestety zaczęły się olbrzymie problemy ze snem. Przed wypadkiem mała była nauczona zasypiania albo przy piersi, albo po odłożeniu do łóżeczka z minutę się popatrzyła, zaczynała ssać kciuk i tak zasypiała bez kołysania, śpiewania wogóle sama w pokoju od jakiegoś miesiąca. Po wypadku prawie wcale nie kładłam jej spać ja, tylko jedna z babć, ponieważ mąż miał rękę na wyciągu, a miłe panie w szpitalu nawet kaczki nie wylały, więc nie wiele byłam w domu. Z tego co mówiły i sama widziałam była przestraszona, piszczała przez sen, rzadko kiedy zasnęła w łóżeczku, nawet na ręcach ciężko było ją uspokoić jak zaczęła piszczeć, budziła się po nocach. Sytuacja z piskiem ustabilizowała się od kiedy oboje jesteśmy w domu, ale jest wielki problem z zasypianiem. Gdy odłoże ją spać, zaczyna się płacz, marudzenie i tak potrafi 1,5h. Uspokaja się tylko jak ją wezmę, ale przecież szybko nauczy się na stałe zasypiania na ręcach. Rzadko kiedy zaśnie w łóżeczku a jak już to po kilkudziesięciu minutowym płaczu. Nie pomaga kołysanie głaskanie, śpiewanie nic. A wieczory są najgorsze, wogóle nie daje się odłożyć ani do łózeczka ani do wózka, tylko ręce wchodzą w grę. Proszę o pomoc, bo już nie mam siły. Tym bardziej że mąż ma rękę w gipsie więc w pewnym sensie mam dwójkę dzieci w domu. Dodam że mała ma 8msc, i śpi od 6 msc po ok 30-40 min 3-4 razy dziennie. Bardzo rzadko po 1,5 h ale jeśli tyle to potrafi spać tylko 2x. Odrazu powiem że wiem że to mało, ale nie jest zmęczona czy nie wyspana, a lekarz uznał że widocznie tyle snu jej wystarczy i żeby nie zmieniać tego na siłe. Bardzo proszę o rady jak zmienić sytuację z zasypianiem i zgóry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • gryzelda.de.la.mole Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 20:46
      ależ słaby trolling. Nie znudziło się Wam jeszcze?
    • rerekum1 Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 20:48
      Dorośli ludzie też miewają problemy ze spaniem po wypadku. Nie oczekiwałabym od niemowlaka racjonalizacji szoku jaki wywołał wypadek i późniejsza nieobecność rodziców (szpital), dajcie jej poczucie bezpieczeństwa i czas.
    • koralik37 Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 20:55
      O metodach nie bede sie wypowiadac juz, bo watek obok byla gruba awantura, poza tym nie jestem specjalnie kompetentnawink natomiast dwie kwestie 8 miesieczne dziecko ma 3-4 drzemki po 30min? Na tym etapie na ogol dzieci maja dwie dluzsze drzemki, albo jedna dluzsza a jedna krótsza. Nie wolisz tak jakos tego sobie poukładać? A co do zasypiania, jesli to nie jest przemeczenie, to myślę, ze jest to uraz. Po prostu sie bardzo wystraszyla i sie boi. Jesli tak, to jednak bliskosc rodzicow jest nieodzowna.
      • madzia3006 Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 21:05
        Wiem ze to wszystko wina wypadku. Jednak glowny problem lezy w tym ze nie chce zeby sie nauczyla w przenosni: ,,zaplacze to mnie wezmie, nie wezmie to zaplacze glosniej" a wiem ze takie maluszki ucza sie szybko. Nie moge sluchac jak placze i zarazem nie chce jej nosic, tym bardziej ze swoja wage juz ma . Od wypadku minely 2 msc, od miesiaca jestesmy w domu wiec juz jestem zmeczona ta sytuacja
        • ela.dzi Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 21:11
          Śpijcie razem póki sytuacja się nie unormuje. Dojdzie do siebie, ponowicie próby.
        • dwellajna Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 21:24
          Jezu, nie moge tego czytac. Wypisuje sie z tego forum sad((
          • indjanek Re: Problem z zasypianiem po wypadku 05.09.16, 22:42
            Troll
            • mama_mil Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 09:38
              Dlaczego sądzicie że to troll, to jest dziwne, że wygodniej jest matkom jak dzieci zasypiają same? Noszenie dziecka np. 8,9 kg to jest bardzo wyczerpująca sprawa... Problem polega na tym, że matki nie potrafią dzieci uczyć samodzielnego spania tak aby dziecko czuło się bezpieczne przez cały czas. Przez miesiąc mama dawała bliskość dziecku, co w tym złego, że teraz chciałaby wrócić do poprzednich przyzwyczajeń? Żeby nie było potępiam zostawianie dziecka samego w łóżeczku gdy płacze zwłaszcza na 1,5h.
              • rerekum1 Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 10:29
                Matki nie potrafią? Dlaczego zakładacie że to całe spanie to jest zasługa bądź wina matki?
                Owszem, niektóre dzieci można nauczyć, a innych nie, a jeszcze inne nie potrzebują nauki, bo wystarczy dać mu spokój i samo uśnie.

Ta matka z wątku już raz nauczyła dziecko zasypiania w pustym pokoju. Nagle przestała umieć? Czy może jednak jest też inny element tej układanki czyli dziecko i jego charakterystyka?
                • mama_mil Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 14:01
                  Nie wiem czy wszystkie dzieci da się nauczyć, nie będę się spierała. Ale skoro dwa przypadki o których ostatnio były wątki to dzieci, które już potrafiły zasypiać same to znaczy, że prawdopodobnie gdyby stosować odpowiednie metody to by do tego wróciły. Oczywiście w odpowiednim momencie. Ale na pewno nie powinno wyglądać tak, że kładę dziecko spać i mam w d. czy płacze czy też nie.
    • 0kinieczka Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 11:46
      Musicie przy niej być jak najczęściej. Wbrew pozorom takie małe dziecko przeżywa wszystko bardzo mocno. A zwłaszcza, że nie było was przez dłuższy czas w domu. Myśle, że jej przejdzie wtedysmile
    • san_vito Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 13:50
      Czy stosujesz rytual przed uspieniem?
      zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/01/22/rytual-przed-snem/
      W tym wieku powinny byc 2 drzemki.
      m.facebook.com/Zdrowy-Sen-Dziecka-322730491157717/
      zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/02/17/czasy-czuwania-czesc-3-calkowity-czas-czuwania/
      • san_vito Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 13:58
        Nie wazne jak bedziesz usypiac na rekach czy nie, czasy czuwania plus rytual ulatwio zasypianie.
        Wprowadz najpierw rytual,czasy czuwania i dostosuj dziecko do dwoch drzemek.
        Nie jestem specjalista, ale moim zdaniem dziecko nie pamieta tego wypadku. Moze pamietac natomiast, ze zniknelas i bac sie samotnosci.
        Moze tez odczuwac wasz niepokoj, np jesli ktos z was ma traume powypadkowo i rozpamietuje wypadek z gorszymi scenariuszami.
        • san_vito Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 14:01
          Aha i moje dziecko ma 8 miesiecy i tez piszczy, a nie mialo wypadku. Piszczy nawet jak raczkuje i sie smieje. Wydaje mi sie, ze to jest jakis etap rozwoju.
          • mart-a1984 Re: Problem z zasypianiem po wypadku 06.09.16, 22:34
            Mój synek skończył 8 miesięcy, dotąd wieczorami zasypiał samodzielnie, od kilku dni odłożony do łóżeczka protestuje. To chyba taki wiek i lęk separacyjny, ponieważ w ciągu dnia również nie chce tracić mnie z oczu i płaczę za mną nawet w ramionach taty/rodzeństwa. W nocy ląduje w naszym łóżku, nie przesypia nocy w swoim łóżeczku mimo że łóżeczko jest dostawne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka