wera771 21.10.04, 16:29 jak nauczyć dziecko (ma 2 miesiące)ssać smoczka.I tak wogóle czy uczyć? Czasem było by dobrze żeby troche go possała bo inaczej pcha piąstki do buźki.Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halkione Re: smoczek 21.10.04, 18:55 na ten temat czytałam już tu jakieś rozważania. i ogólnie wyczytałam, że lepsze palce niż smoczek, że smoczek może dać problemy z laktacja, bo ssie sie go łatwiej niż pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
veronia Re: smoczek 21.10.04, 19:10 A ja czytałam że lepszy smoczek niż palec. Bo łatwiej potem odzwyczaić i mniej szkodzi na zgryz. Widać że co specjalista to inne pomysły. A moje malutka też paluszek już próbuje pchać do buzi ( ma miesiąc) a smoka niecierpi i pluje nim na kilometr. Sama bym chciała ją przyzwyczaić ale nie mam koncepcji jak to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
e11823 Re: smoczek 21.10.04, 20:15 Moim zdaniem,nie warto przyzwyczajac dziecka do smoczka i do ssania palców również.Po pierwsze będziesz miała problem z odzwyczajeniem,po drugie dziecku może taki nawyk ssania sie utrwalić,co ma też swoje przełożenie na wystąpienie wady zgryzu,której leczenie później będzie Cię niestety drogo kosztowało.Ja mam 8-tygodniowe maleństwo i nie zamierzam pokazywać dziecku,co to jest smoczek,ale wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: smoczek 21.10.04, 20:57 Ja mojej Zosi nie dawałam smoczka przez jakieś 2 miesiące, żeby nie zaburzyć odruchu ssania. Efekt jest taki, że dzis ma 5 miesięcy i mimo naszych wysiłków nadal nie potrafi ssać smoczka. A piąstki pcha do buzi, ale dosyć rzadko (pamiętaj, że to normalny etap rozwoju, każde dziecko przechodzi przez ssanie piąstek, kciuka, w ten sposób poznaje własne ciało). Odpowiedz Link Zgłoś
kama30 Re: smoczek 21.10.04, 22:12 Ależ ssanie własnych piąstek, palców to normalny etap rozwoju. Poznaje własne ciało, potem będzie dotykać brzuszka, uszka, cipeczki. Nie należy tego zabraniać. A jak nauczy się chwytać to wszystko będzie pchać do buzi. Nie dawajcie smoczka jeśli radzi sobie bez i pozwalajcie poznawać własne ciałko. To jest też rodzaj zabawy dla dziecka. Rączki to pierwsze zabawki Odpowiedz Link Zgłoś
akkf Re: smoczek 21.10.04, 22:18 wsadzanie piastek do buzi jest jak najbardziej prawidłowym etapem rozwoju - dzidzia odkrywa rączki, więc nie powinno to być powodem użycia smoka natomiast zainteresowanie się kciukiem i namiętne jego ssanie nie jest dobrym odruchem - trudno odzwyczaić, wady zgryzu i deformacja palca (!) - takie są zagrożenia, choc nie muszą się spełnić ja mojemu dałam smoka (a właściwie zrobiła to babcia) chyba w 6 tygodniu, bo uspokajał się i zasypiał tylko przy moim cycu, a mi się średnio podobało siedzieć non-stop z ciumkającym Niuniem (poza tym, kiedy tylko ciumkał, a nie ssał naprawdę mleka, strasznie bolały brodawki), oczywiście mu się to nie podobało na poczatku, teraz też nie zawsze akceptuje smoczka i trzeba go zachęcić - wsadza się smoka i przy tym zachęcająco cmoka, ew. mówi się "ciuk-ciuk" (idiotyczne???) i "weź smoczka", równocześnie przytrzymuje delikatnie, gdy chce wypluć - u nas działa, nie wiem tylko czy zadziała u Ciebie aha, podobno zagrożenie osłabienia chęci ssania cyca przy podawaniu smoczka lub butli po 6 tygodniu jest mniejsze niż u noworodka, u mnie Mateuszowi absolutnie jest wszystko jedno czy je z butli czy z cyca, mimo że dosyć wcześnie miął styczność raz dziennie z butelką)... Odpowiedz Link Zgłoś