Dodaj do ulubionych

zatkane kanaliki w oku

10.08.05, 22:45
Witam!
Moj synuś strasznie łzawił od urodzenia.Teraz ma 3 miesiące.Pediatra
stwierdził za ma zatkane kanaliki.Poszliśmy do okulisty.Babka go obejrzała,
ale nie robiła żadnych badań i stwierdziła że ona tu nic złego nie widzi.Bo
dziecko z zatkanymi kanalikami ma ropiejące oczko.Synkowi nie robieję , tylko
strasznie łzawi.I skierowała go na zabieg.
Ale czy nie powinna zrobić mu wcześniej jakiegoś badania?
Skoronie jest pewna?
Jak bylo u was? Czy oczko zawsze ropieje gdy są zatkane kanaliki?
Nie chciałbym robić synkowi niepotrzebnego zabiegu.
Pozdrawiam Perełka
Obserwuj wątek
    • marwro3 Re: zatkane kanaliki w oku 11.08.05, 08:51
      mój synuś też mial zatkany kanalik w lewym oczku poszlismy do okulisty
      prywatnie bo inaczej trzeba by czekac w kolejce nie wiem czy tak jest u
      wszystkich dzieci ale nam pani doktor pokazala jak mamy masować oko a własciwie
      uciskać i przepisała kropelki jedne a gdyby nie pomogły w ciągu tygodnia to
      mieliśmy zastosowac te drugie po kilku dniach masażu oczko się wyleczyło aha
      pani doktor powiedziala żeby byc cierpliwym i dopiero gdyby przez 2-3 miesięcy
      nie było poprawy to skierowałaby na zabieg jeśli mogę ci coś doradzić idz do
      innego okulisty niech ci pokaże jak masować bo ja nie potrafie tego opisac to
      trzeba zobaczyć powodzenia
      • mojanoga Re: zatkane kanaliki w oku 11.08.05, 10:26
        Koleżanki coreczka też miala zatkane kanaliki.Niestety leki i masaż nie pomogły
        i dzidzia musiala iść na zabieg.Zdaje sie,że polegał on na odetkaniu kanalików
        przez ucisnięcie(nie jestem pewna),w każdym razie nie byl ani krwawy,ani w
        znieczuleniu,za to okropnie bolesnysadNa szczęście pomogło za pierwszym razem.
        • mala253 Re: zatkane kanaliki w oku 06.10.05, 14:57
          moja 4-miesięczna córcia miała również zabieg odtykania kanału łzowego. Z tego
          co się orientuje zabieg ten nie jest dla dziecka bolesny ponieważ przeprowadzany
          jest w znieczuleniu miejscowym, jest on jednak na pewno bardzo
          nieprzyjemny.Dziecko płacze gdyż jest przestraszone majstrowaniem przy oczku i
          skrępowaniem ruchu. Zalecam jednak jak najwcześniej wykonanać zabieg, trwa on
          max, 10 min(nie może trwać dłużej ponieważ pojawia się opuchlizna wew,)
          maleńswo po odpoczynku jest uśmiechnięte i niczego nie pamięta. gorzej jest u
          dzieci starszych ponieważ są przerażone, poza tym bardzo często stosuje się u
          nich znieczulenie ogólne- narkozę.
    • mamamonia1 Re: zatkane kanaliki w oku 11.08.05, 13:26

mojemu synkowi od urodzenia ropialo oczko dostal tobrex i bylo ok ale potem
      znowu.Bylam z nim u dr Kanigowskiej przyjmuje w gromada medica (na pl
      powstancow)i powiedziala zeby dokladnie przemywac oko roztworem soli
      fizjologicZnej 4 5 razy dziennie i masowac po 10 ucisniec dwa razy dziennie i
      samo minelo. pania dr goraco polecam. co do zabiegow to jest bradzo ostrozna bo
      twierdzi ze wiekszosc kanalikow samasie udraznia.
      • diners Re: zatkane kanaliki w oku 11.08.05, 14:53
        U nas były masaże, różne kropelki, ciągnęło się to miesiącami, aż w końcu
        zdecydowaliśmy się na zabieg (dopiero 3 zabieg był skuteczny) i wreszcie
        spokój. Nie ma sensu odkładać zabieg w nieskończoność, bowiem dziecko starsze
        (powyżej 8 m-ca) ma ten zabieg w znieczuleniu ogólnym. ja bym się bała......
        • aga03 Re: do diners 11.08.05, 15:19
          Mogłabyś mi napisać w jakich odstępach czasowych dziecko miało przepychane
          kanaliki i jakie były objawy po pierwszym zabiegu tzn. czy oczko ropiało czy
          łzawiło, że musiał być powtórzony. Mój synek miał pierwszy zabieg w wieku 2
          miesięcy i pani doktor zaraz po zabiegu powiedziała że będzie musiał być
          powtórzony za miesiąc, mam termin na 19.08. Jestem jednak w kropce ponieważ
          oczko nie ropieje (a przed zabiegiem strasznie ropiało),jeszcze jedna prośba
          jakie kropelki stosowałaś po zabiegu. Z góry dziękuję.
          • diners Re: do aga03 11.08.05, 15:32
            Odstęp między zabiegami wynosił zawsze miesiąc.
            Po każdym zabiegu lekarz informował nas, czy w trakacie udrożnił się kanalik.
            Niestety po dwóch pierwszych (pierwszy raz - płukanie kanalika, drugi raz -
            sondowanie) nie było drożności. Po zabiegu mieliśmy znowu masować i zakrapiać
            (4 razy dziennie Betadrin, 3 razy dziennie Floxal).
            Do trzech razy sztuka - za trzecim podejściem udało się, w trakcie zabiegu już
            lekarz widział drożność.
            To, że u Twojego maluszka nie ropieje oczko, to nie zawsze oznacza, że kanalik
            jest drożny. Nie zawsze przy zatkanym kanaliku oczko ropieje. Może to, że
            akurat np. stosujecie kropelki, jest poprawa. Natomiast czy jest efekt tzw.
            szklanego oka, tzn. oczko z taką jakby powłoczką łzową?
            Pozdrawiam
            • aga03 Re: do diners 11.08.05, 15:42
              Ja stosowałam kropelki dicortineff przez 10 dni po zabiegu 4 razy dziennie,od
              ponad tygodnia już nie zakraplam. Oczko nie jest załzawione tylko zauważyłam że
              czasami wychodzi z niego taka błonka. Dodam że po sondowaniu mały miał
              strasznie napuchniętą powiekę gdyż płyn który miał niby przelecieć do noska
              poszedł w powieczke. Strasznie przeżyłam pierwszy zabieg, to znieczulenie i
              otoczenie płaczących dzieci, a było ich około 20 wraz z moim synkiem. Czy to aż
              tak częsta przypadłość u maluszków? Sama już nie wiem co robić do 19 został
              tydzień ale strasznie boję się znów tej narkozy.
              • diners Re: do aga03 11.08.05, 15:53
                Ojej przeraziłam się z tą zapuchniętą powieką sad U nas nic takiego nie było. I
                mówiąc szczerze nie słyszałam o takim przypadku.
                Hmm... troszkę dziwny u Ciebie przypadek. Bo jeżeli nie ma tej powłoczki o
                której pisałam i oczko nie ropieje, może to oczko jest drożne. Kiedy ostatni
                raz kontrolowałaś to oczko? Czy u lekarza byłaś jeszcze po zabiegu? Czy dopiero
                lekarz kazał Ci przyjść 19 sierp. na zabieg?
                Ja radziłabym Ci przed drugim zabiegiem skonsultować to z drugim specjalistą,
                bo jeżeli zabieg nie byłby potrzebny to po co stresować Maluszka
                • aga03 Re: do diners 11.08.05, 16:03
                  Po zabiegu nie byłam na wizycie kontrolnej gdyż od razu dostałam skierowanie na
                  drugi zabieg. Z tą powieką masz rację że to nieczęsto się zdaża gdyż wsród
                  dzieci które miały udrażniane wraz z moim synkiem taki efekt nie nastąpił. Sama
                  byłam przerażona ale lekarka uspokoiła mnie że opuchlizna zejdzie do wieczora i
                  tak też było tylko że po zabiegu okolo 3 dnia wyszlo z oczka sporo ropki z
                  krwią i teraz jest niby ok,pisze niby bo sama nie wiem. Chyba się skonsultuje
                  przed zabiegiem. Nie wiem jak Ty wspominasz to wydarzenie ale mnie na sama mysl
                  paralizuje. Dzięki serdeczne za pomoc.
                  • diners Re: do aga03 11.08.05, 16:11
                    Koniecznie skonsultuj. Trzymam kciuki żeby okazało się, że żadnego zabiegu już
                    nie trzeba robić smile
                    ja zabieg okropnie wspominam, staliśmy z mężem pod salą zabiegową, a mi łzy
                    leciały ciurkiem, jak słyszałam płacz naszego bąbla. No i niestety po tych
                    masażach i zakrapianiu oczek Niunio nie pozwala sobie nic robić przy buźce.
                    Codziennie jest walka, jak chcę umyć buźkę. Niby mówią, że dzidzia nie pamięta
                    takiego zabiegu....
                    Trzymajcie się ciepło.
                    Jak byś była z Wrocka lub okolic to mogę Ci dać namiar na świetnego
                    specjalistę wink
                    • aga03 Re: do diners 11.08.05, 16:15
                      Dzięki za słowa otuchy. Jestem z Bydgoszczy więc nie będę mogła skorzystać z
                      oferowanej pomocy w sprawie lekarza. Mam cichą nadzieję że wszystko się skonczy
                      pomyśnlnie. Musi!!!Jeszcze raz wielkie dzięki.
                    • anetahab Re: do aga03 11.08.05, 23:32
                      witam serdecznie

bede wdzieczna za namiar na specjaliste z Wrocławia, skad jestem, naszemu
                      Dziecku(3 mies.) tez moze zabieg grozic, ropiejace oczko itp

anetahab@gazeta.pl
    • gramalanna Re: zatkane kanaliki w oku 06.10.05, 21:04
      Proszę poczekajcie z tym przetykaniem, sondowaniem itd. Moja córcia miała
      strasznie ropiejące oczka i ciągle załzawione. Jak miała 3 miesiące okulistka
      powiedziała że za miesiąc zabieg. Ja jednak nie dałam za wygraną. Pukałam do
      różnych okulistycznych drzwi i prywatnych i na kasę. Diagnoza była taka sama-
      ZABIEG jak najszybciej. Tylko pediatra mojej córeczki kazał mi wstrzymać się i
      pokazał jak masować. Masowałam, masowałam, masowałam... Pierwsze oczko zaczęło
      normalnie funkcjonować jak Malutka miała 4 miesiące. Z drugim jeszcze troszkę
      się męczyłyśmy. Wszystko przeszło pod koniec siódmego miesiąca. dziś jest OK.
      Życzę wytrwałości wszystkim mamusiom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka