sabdora 27.02.06, 00:11 byłam dzisiaj u koleżanki. i szok. jej synek od dwóch tygodni spacetuje po domu w chodziku. tak się zastanawiam czy trochę nie za wcześnie go tam usadowiła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ami34 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 00:56 Jesli chce aby jej dziecko mialo problemy z kregoslupem, to jest na dobrej drodze. Tak w ogole, to przeciez chodziki sa niezalecane przez pediatrow. Kto to w ogole wymyslil? Dziecko samo wie najlepiej kiedy ma zaczac chodzic. No ale coz, sa mamusie, ktore chca miec spokoj i go maja jak wsadza swoje malenstwo w taki chodzic, tylko ze nie mysla, ze mu robia wielka krzywde. Moja najukochansza Sandrusia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446 Sandrusia ma tiny.pl/mh6v Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 01:11 A ja myślę, że przesada w żadną stronę nie jest dobra. Pół godziny w chodziku raz na jakiś czas, gdy matka "chce mieć spokój" - czyt. musi się zająć starszym dzieckiem, ugotować obiad, posprzątać, niepotrzebne skreślić, nie skrzywdzi dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 02:29 To ze matka chce chwiele spokoju, to chyba nic zlego? Nikt nie jest maszyna i kady potrzebuje odpoczynku, chwili wytchnienie. Osobiscie chodzika nie kupie, bo nie jestem ich zwolenniczka, a dla chwili spokoju bede wsadzala mala do kojca i nie widze w tym nic zlego. Poza tym nie sadze, ze jak dzieck jest w chodziku to mama ma taki swiety spokoj i nic ja nie obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
owca32 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 12:24 moja mała ma 6,5 m. Od jakiś dwóch tygodni wstaje sama w łóżeczku i potrafi utrzymać się gdy sie ją przytrzymuje za ręce właściwie to ona sama się trzyma na dodatek od kilku dni zaczęła przebioerać nóżkami i chodzić. Niemniej jednak nie zamierzamy wkładać jej do chodzika. Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 07:21 nie uzywalam chodzika i nie bede - bo maly juz chodz ale nie potepiam chodzikow jako takich jedynie co to uwazam ze niektore mamy bardzo chca przyspieszyc niektore procesy a to akurat wg mnie nie jest zbyt dobre bo w koncu jesli dziecko juz staje i probuje maszerowac przy meblach to raczej nie powinna mu sie stac krzywda w chodziku, szczegolnie jesli bedzie tam tylko na chwile ale jesli dziecko ledwo co nauczylo sie siedziec, lubi czasem postac na sztywnych nozka podtrzymywane przez mame, ktora zachecona tym od razu pakuje go do chodzika i maly spedza tam po kilka godzin to jednak jest to wg mnie tylko i wylacznie wygodnictwo rodzica jak wszedzie zdrowy rozsadek i umiar sa wskazane Odpowiedz Link Zgłoś
quami Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 07:56 znam skutek uboczny takiego przypadku - dzisiaj MAteusz ma krzywe nogi jak cholera... dziecko mojej znajomej Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 08:06 a ja zastanawiam sie nad kupnem i traktowalabym o jako zabawke. Nie chce przyspieszac niczego, ale moj sy nie wytrzymuje dlugo w jednym miejscu, moze akurat chodzik bylby dodatkowa rozrywka na chwile, a ja mialabym wolne rece. Odpowiedz Link Zgłoś
dagu75 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 11:05 Moja starsza córeczka miała chodzik. Dziś ma płaskostopie i lekko koslawą nóżkę. Nie dowiem się już, czy to od chodzika, choć mam obawy, że trochę sie przyczynił. jestem już mądrzejsza, bo rahabilituję synka ( asymetria) i wiem, że chodzik to jeden z najgorszych prezentów dla dziecka.Rehabilitantka mówi, że przychodzą do niej potem dziecki, które chodza na paluszkach ( po chodziku), mają koślawość, płaskostopie, poważne skoliozy. Dlatego walczę z synkiem i pozostaję częściowo głucha na jego protesty, gdy ciągle chce stawać ( 7 miesięcy).Mądry Polak po szkodzie. Generalnie chodzik to wygoda dla mam. A jak to dumnie brzmi - moje półroczne dziecko chodzi!Przeszłam przez to. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 11:14 1. nie chodzi, tylko przemieszca sie w chodziku- chodzenie i przemieszczeanie sie w chodziku to zupełnie praca innych mięsni, inna pozycja - nie maja ze soba nic wspólnego 2. dziwny argument- bo matka chce miec spokój. było o tym myślec wcześniej. a może dziecku dać trawy zajarać- alebedzie spokój! a wg naukowców chyba zdrowsze dla dziecka, na pewno raz na czas nie zaszkodzi. mozna na godzine opiekunkę wynająć np w kanadzie- chodzikui zakazane Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 12:14 bomba001 napisała: > np w kanadzie- chodzikui zakazane Ale tam zakazane zostały z powodu wypadków, które przytrafiały się dzieciom poruszających się w chodzikach, typu lot na głowę ze schodów... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 11:30 Moje dzieci używały chodzika około miesiąca. Dla mnie to była wygoda, jak mogłam któreś z nich wsadzić do chodzika, a sama w tym czasie obrać ziemniaki, załadować pranie, przygotować śniadanie, ubrać starszego na spacer itp. .Przebywały w nim łącznie kilkadziesiąt minut dziennie. Gdybym widziała u moich dzieci skutki uboczne używania chodzika, to z pewnością bym ich do niego nie wsadzała.Nie mają koślawych stóp, krzywych nóg, skrzywionego kręgosłupa itp. . O lenistwie matek wsadzających swoje dzieci na kilkadziesiąt minut dziennie do chodzika, najwięcej zwykle mają do powiedzenia Matki Polki Cierpiętnice. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 12:09 Dlaczego myslisz, ze jak ktos nie korzysta z chodzika, to jest Matka Polka Cierpiaca? Chodziki nie sa polecane przez pediatrow. A co do obierania ziemniakow i robienia prania, to dla mojej corki jest najfajniejsza zabawa na swiecie. Kazdy jeden ziemniak trzeba wyjac z garnka i sprawdzic, czy mama dobrze go obrała. Kazdą czesc garderoby mozna wyjac z wanienki i "podac" mamie,zeby mogla powiesic. A co do chodzenia, juz kiedys pisalam, ze w czeskich wiadomosciach pokazywali kiedys dziewczynke polroczna, ktora "chodzila", tzn była ciągnięta przez mame za rece. Wpisali ja do ksiegi rekordu Guinnesa, wiec to raczej nie jest zbyt czeste i zbyt normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Pampeliszka 27.02.06, 19:21 Nie napisałam, że matka która odrzuca chodzik jest MPC. Napisałam, że matki krytykujące rzekome lenistwo osób które go używają, to w większości Matki Polki Cierpiętnice. Z moimi chłopakami nie dało się obierać ziemniaków - wszystkie lądowały rzucane na całej kuchni. Nie wszystkie dzieci będą grzecznie siedzieć przy mamie i "obierać" plastykowym nożykiem ziemniaki [czy robić cokolwiek innego]. Nie wychwalam chodzika, jako cudownego urządzenia do przyspieszenia rozwoju dziecka. Traktowałam go jako pomoc, wtedy kiedy musiałam coś zrobić. Nie uważam za rzecz mądrą wsadzanie tam dziecka, które nie potrafi jeszcze samo nawet stać, ale dla dzieci, które wędrują już same przy meblach, kilkadziesiąt minut dziennie w chodziku [z przerwami] to nie tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi15.10.05 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 12:34 W niektórych krajach chodziki sa zabronione. Jeżeli maluch sam niechodzi to będzie miał problemy z kręgosłupem. Najczęściej dzieciaki chodzą wtedy na palcach a nie na całych stopach tak jak powinny. poradź koleżance tak delikatnie niech nie wkłada dzieciaka do chodzika. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 13:00 myślę że to za wcześnie. oczywiście rozumiem dobrze, że mama potrzebuje chwili spokoju / ja sie posiłkuję teletubisiami/, ale o chodzikach nie mam dobrego zdania. można zająć dziecku czas inaczej - na pewno zdrowiej i równie bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja_a Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 17:37 Witam. Powodem dla ktorego niewskazane jest wsadzanie dzieciaczkow w chodzik jest również to zeby maluszki same wstały a przed tym raczkowały, a zwolennicy chodzików wsadzają właśnie w tym czasie kiedy dziecko powinno raczkowac i wykonywac ruchy naprzemienne, czyli wiadomo: lewa rączka, prawa nóżka i odwrotnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia.woj Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 17:48 Według mnie to stanowczo za wcześnie przecież tak na dobrą sprawę takie dziecko niezbyt dobrze jeszcze siedzi a tu na siłę wymuszanie na dziecku czynności nie w tej kolejności co potrzeba. Ja mam synka w tym wieku i sadzam go tylko na chwilkę i do tego z podparciem, ale nigdy nie włożyłabym go do chodzika. W ogóle jestem przeciwna chodzikom bo tylko niepotrzebnie obciążają kręgosłup. Jak chce mieć częste wizyty u ortopedy to niech tak dalej robi. Ale oczywiście wychowanie dziecka to sprawa indywidualna każdej matka, nawet takiej co to funduje dziecku niepotrzebnie skrzywienie kręgosłupa już w takim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kass1 Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 19:44 Porozmawiaj z koleżanką, czy dziecko długo przebywa w chodziku podczas dnia? Zresztą to i tak za wcześnie. Pogadaj z nią, moze nie zdaję sobbie sprawy, ze chodzik wcale nie pomaga dziecku i jest dumna, że "już chodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
sabdora Re: 6-cio miesięczniak już chodzi 27.02.06, 20:35 tak naprawdę to jest jej 2 dziecko. kamila też miała tyle jak ją wsadziła do chodzika. no nie wiem ja bym jednak jeszcze trochę poczekała . a wogóle to nie wsadzę dziecka do chodzika bo to wytwarza patologizny sposób chodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: To zależy... 27.02.06, 23:05 Ja mialam 6,5 miesiąca jak chodziłam przy meblach/nie uwierzyłabym ale mam wpis w książeczce zdrowia dziecka...tylko wtedy nie było chodzików więc nikt mi w tym nie pomagał.Uważam,że jak dziecko samo chce to Ok.Ja swojego do chodzika bym nie wsadziła,ale to indywidualna sprawa.Mój synek 5m-cy już się zbiera do raczkowania/i tez go nikt nie zmusza ) - sam chce.Ma bardzo mocne nózki i miednicę/tak powiedział lekarz/ i chudziutka pupke to mu łatwo...?nie wiem gdzie ma te 9 kg! chyba w obwarzankowych nóżkach bo dupcia chudziutka,no brzuszek normalny i reszta też/. Pozdr. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: To zależy... 27.02.06, 23:16 efka30 napisała: > Ja mialam 6,5 miesiąca jak chodziłam przy meblach/nie uwierzyłabym ale mam wpis > > w książeczce zdrowia dziecka...tylko wtedy nie było chodzików Nie wiem który jesteś rocznik, ale w moim roczniku 1971 już były. Takie koła - u góry mniejsze [pod pachy], na dole większe [przy stopach] - bez jeżdżących kóleczek. Odpowiedz Link Zgłoś