Dodaj do ulubionych

pleśniawka?

13.07.06, 11:15
Czy ktoś miał pleśniawkę? Jakie były objawy? Moja Mała ma biały nalot na
ustach, ale jak jej zaglądam do środka, to tam nic nie widzę.Podobno na
wewnętrznej stronie policzków powinny być białe pęcherzyki. Ja mam
zaczerwienione brodawki i czasem swędzą, ale nie cały czas. I czym mam iść z
tym do pediatry?
Pozdrowionka dla wszystkich mam!
Mama Martuli
Obserwuj wątek
    • ilonaf1 Re: pleśniawka? 13.07.06, 11:32
      moj maly mial plesniawki.wystarczy kupic w aptece apthin i przynajmniej po
      kazdym posilku przemywac dziecku jame ustna tzn.policzki w srodku i jezyk.trzy
      ,cztery krople wez na gazik nie wate!!!.po kilku dniach zniknie.a jak wroci to
      znowu zrob to samo.wszystko minie jak maly skonczy 4 miesiace.
      pozdrawiam pa
      przepraszam za literowki i ze wszystko jest z malej litery ale mam na rekach malego.
    • dawida25 Re: pleśniawka? 13.07.06, 11:35
      mój Kuba miał na ustach i na keżyku, to taki biały nalot, pęcherzyków sie nie
      dopatrzyłam. Przemywałam aftinem, tylko zaznaczam, że mocno ścierałam pieluchą
      aż do krwisad tak poleciła mi lekarka. I po czterech dniach przeszło.
    • drops27 Re: pleśniawka? 13.07.06, 11:38
      Jezeli to zdejmiesz na przykad pielucha moze zostac ranka, wtedy jest to
      plesniawka, u mojego szkraba jak pojawily sie wewnatrz to nie bylo ranek tylko
      taki bialy osad, ale jak pojawily sie na usteczkach to zostawaly ranki. a
      recepta na to jak wyzej
    • mooh Aphtin 13.07.06, 11:41
      Przeczytajcie, proszę wypowiedź farmokologa na temat leków zawierających kwas
      borowy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=41597396&a=42202510
      Aphtin to czysty tetraboran w stężeniu, które pozwala na stosowanie dopiero od
      11 roku życia. Na pleśniawki u niemowląt i młodszych dzieci powinno się
      stosować Nystatynę. Podobno skuteczne, choć kontrowersyjne z estetycznego
      punktu widzenia są domowe metody, polegające na przecieraniu pleśniawek
      pieluszką zwilżoną moczem dziecka. W każdym razie, Aphtin nie jest dla maluchów
      i nie powinno się go używać. Jeśli lekarz zaleci - lepiej zmienić lekarza.
      • agulkins Re: Aphtin 13.07.06, 22:28
        zgadzam się z tą wypowiedzią, też Pani doktor przepisała nam ten lek (tak na
        wszelki wypadek gdyby biały nalot na jezyczku okazał się pleśniawkami) jednak
        nie użyłam go, i tez słyszałam na tema domowych metod z moczem dzidzi smile)
    • sloneczko_02 Re: pleśniawka? 13.07.06, 11:50
      mojej lekarz wczoraj przepisał Nystatyna. Powiedział, że przemywać wlewajac na
      gazik. W aptece pani powiedziała że daje się to dozownikiem- był dąłączony do
      leku...
      • gusia210 Re: pleśniawka? 13.07.06, 21:42
        my też dostaliśmy nyststynę
        ale dozownika nie było
        zalecenie-przemywać 3xdziennie i 1 ml wlać do buzi(bez popjania)
        • easy23 Re: pleśniawka? 13.07.06, 21:58
          dla pewnosci udaj sie do lekarza a z ta plesniawka to roznie bywa. moj bratjak
          mial roczek to wazyl sporo okolo 20kg. jadl ile widzial az musielismy przed
          nim chowac bo nie wydalal tyle ile zjadal. i wtedy zabawil sie plesniawki.
          zdzieranie do okropnego bolu jak na dziecko spowodowalo ze nie chcial-zrazil
          sie do jedzenia bo jezyk go bolal i odrazu wage zrzucil...
    • agulkins Re: pleśniawka? 13.07.06, 22:21
      nasz mały też miał biały nalot na języczku i myślałam że to pleśniawki jednak
      pani doktor powiedziała nam że to prawdopodobnie od mleka (karmię piersią),
      gdyby były pleśniawki pojawiły by się wew. buzi i na podniebieniu oraz na
      usteczkach i z każdym dniem byłoby ich więcej, natomiast jeśli po podaniu np
      herbatki trochę znika tego nalotu to nie są to pleśniawki smile)
    • p_renula76 Re: pleśniawka? 13.07.06, 23:42
      Mysle ze to jednak plesniawki, nie zawsze musza byc od razu w całej buzi Aftin
      u nas okazal się nieskuteczny, połozna kaza poleciła kupić WODNY ROZTWÓR
      FIOLETU GENCJANOWEGO - tak to sie dokładnie nazywa i faktycznie jest fioletowe.
      Brudzi strasznie buzię, dzidzia pluje siebie i wszystko wokół na fioletowo (
      dośc szybko sie zmywa!!!)ale dzieki temu w 3 dni pozbylismy sie plesniawki i
      jak do tej pory nie wróciła. Najpierw trzeba zetrzec nalot, nawet do pokazania
      sie krewki i poźniej np. nałozoną na palec gazą powcierac w te miejsca i okolice
      ( ja pędzlowałam cała buźke),to poprostu bardzo skutecznie odkaża a jak Mała
      ssie piers to pomoże i Tobie bo wspomniałas o swędzących brodawkach, beda tylko
      chwilowo fioletowawesmile to chyba lepsze i bardziej higienniczne od
      moczu.....pozdr.
      • malinna75 Re: pleśniawka? 15.07.06, 20:20
        Byłam wczoraj u pediatry. Faktycznie pleśniawka, choć tylko jest biały nalot na
        ustach. Też nakazała smarowanie fioletem, zarówno jej usteczek, języka, jak i
        moich brodawek. Faktycznie wszystko brudne, mała po karmieniu wysmarowana na
        fioletowo od nosa aż po brodę smile I jeszcze radziła podawać jej witaminę C w
        kropelkach, podobno dobre na śluzówkę. Mam nadzieję, że też przejdzie tak szybko
        jak u was. Tylko skąd mam wiedzieć czy przeszło, skoro buzia cała fioletowa? smile
        Pozdrawiam i dziękuję za posty!
    • kgoede Re: pleśniawka? 14.07.06, 11:23
      witam!
      objawy u mojego synka: biale kropeczki na wargach, w buzi, klopoty z ssaniem
      piersi, jadl na raty, najwidoczniej bardzo go bolalo.
      leczenie : nystatyna nie bardzo pomogla, dostawal przez 10 dni syropek
      fluconazole, podawalam mu strzykawka 3 ml dziennie, plesniawek nie scieralam, za
      2 dni nie bylo po nich sladu, powaznie, ale mimo wszystko kuracje trzeba
      kontynuowac bo w buzi sa jeszcze zarodniki, zmienic smoczek. a swoje piersi
      smarowalam clotrimazolum - jest to bardzo skuteczna kuracja bo zarowno maluszek
      jak i ty bedziecie wyleczeni, masc stosowalam po kazdym karmieniu. Syrop
      niestety kosztuje ok 35zl pozdrawiam
      • mmala6 Re: pleśniawka? 14.07.06, 11:31
        a nie lepiej zamiast drogiego i dlugofalowego leczenia przemyc raz czy dwa
        moczem dzieck? moj syn raz mial plesniawki, dwa razy przetralam jego moczem i
        jak reka odjal.Do dzis nie ma sladu a mial chyba z 7-8 m-cy jak mial
        plesniawki.Kiedys pan dr na Karmienie Butelka wypowiadal sie na ten temat i
        pisal,ze nie ma zadnych medycznych przeciwskazan do smarowania moczem (dziecko
        tego nie pije!! a mojemu synowi wrecz smakowalowink) jedynie estetyczne.
        • kgoede Re: pleśniawka? 14.07.06, 11:46
          moja mama tez poleca metode z moczemwink moj synek strasznie ulewa a to najlepsza
          pozywka dla bakteri, mial bardzo gleboko w buzi te plesniawy i lekarz stwierdzil
          ( po nieudanej kuracji nystatyna) ze ma zagrzybialy rowniez przewod pokarmowy.
          Jest to naprawde skuteczna metoda. Pozdrawiam
    • malinka255 Re: pleśniawka? 15.07.06, 20:36
      Czasami na ustach albo w środku w buzi widac coś bialego; nie wiadomo czy to
      potówki; mozliwe że to od mleka; najlatwiej sprawdzic tak: gazik namocz w
      wodzie zwyklej, przetrzyj te miejsca w buzi tym gazikiem, jak zejdzie odrazu to
      znaczy ze od mleka to bylo;jak nie zejdzie od gazika, to plesniawki;
      Wtedy kup Aftin i rób gazikiem, szybko znikną;
      malinka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka