23.10.06, 19:37
Pomogłyście mi już parę razy, więc jeszcze proszę o radę w jednej sprawie.
Moj mały bardzo często ulewa, karmię piersią a synuś ma dwa tygodnie.
Pionizuję go po jedzeniu ,beka ale i tak mu się ulewa. Wydaje mi się, że to
dlatego że je łapczywie a ja mam bardzo dużo pokarmu. Chodzi o to, że jemu
ulewa się nawet 40 minut po jedzonku, czasami nawet parę razy. Czy to
normalne? Poza tym po czasem jest tak, że mu się uleje i on zaraz chce
jeść...a mnie się wydaje ze skoro się ulało to ma pelny brzuszek.Pomóżcie
bardzo początkującej mamiesmile
Obserwuj wątek
    • majora1 Re: ulewanie 23.10.06, 19:47
      spróbuj przed karmieniem odciągnąć troszkę mleczka z piersi, żeby małego
      nie "zalewał" pokarm, może wtedy będzie jadł spokojniej i nie będzie tyle ulewał
      • andevi Re: ulewanie 23.10.06, 21:06
        Moj synek ma 11 tygodni, a wciaz ulewa, nawet tuz przed pora nastepnego
        karmienia.Tez jestem poczatkujaca mamasmile Zaobserwowalam, ze zwykle ulewa wtedy,
        gdy napina sie na kupke i nie moze zrobic.Co pomaga: wykladanie na brzuszek, by
        sie dziecko odgazowalo.Mysle, ze twojemu synkowi odpadl juz pepuszek?
        Zaobserwuj tez, czy nie ma tego pepuszka wystajacego.Moj malec ma przepukline
        pepkowa, a zaczelo sie bardzo niewinnie...Jak jelitko wypycha pepuszek, to
        dzieci maja czesto problemy brzuszkowesad(
        Co jeszcze(patent moich bratowych): noszenie na "samolocik".
    • karolcia86 Re: ulewanie 23.10.06, 21:42
      Mój ma 5 m-cy i ulewa non stop. Po karmieniu, przed karmieniem, przy przewijniu
      itp. Żadne zabiegi nie pomagają. Przejdzie z wiekiem.
    • kasiek-74 Re: ulewanie 23.10.06, 22:07
      Witam.Mój synuś też ulewal przed jedzeniem i po jedzeniu bez względu na to czy
      mu się odbiło czy też nie.Lekarka ,jak o tym mówiłam stwierdziła że to normalne
      i przepisała debridat ( nie pomagał ) , tylko że dziecko nie przybierało
      prawidłowo na wadze i okazało się że ma refluks ( zdiagnozowany w CZD ). Mały
      został poddany leczeniu gaspridem , bioprazolem ,karmiłam często ,małymi
      porcjami.Teraz ma 10 miesięcy i jest poprawa waży już 8600.Życzę dużo zdrowia i
      pozdrawiam.
    • gieksiara Re: ulewanie 23.10.06, 23:36
      Moja córcia ulewała tak potworne ilości że byłam załamana, mój fotel cały
      mokry, podłoga mokra itd. Zapisywałam godziny kiedy jadła i ile razy i kiedy
      potem ulewała, wychodziło czasem 5 razy po jednym karmieniu, jak tylko
      próbowaliśmy ją podnosić do odbicia to od razu ulewała, więc lekarz kazał kłaść
      ją po jedzeniu żeby główka była wyżej, nic nie pomogło, ale że przybierała
      bardzo ładnie to przestaliśmy się przejmować. Po prostu była to wina łapczywego
      jedzenia. Wszystko przeszło jak ręką odjął jak mała miała ok pół roczku.
      • leopoldina Re: ulewanie 24.10.06, 10:21
        podobno zwieracz przełyku rozwija się do 6 miesiąca, moja siostrzenica ulewała
        kilkanaście razy dziennie przy debidacie mniej, przeszło samo jak mała skończyła
        6 miesięcy i tydzień. Nic tylko wykluczyć inne dolegliwości i czekać na magiczny
        moment dojrzałości zwieracza w przełyku.
    • szeszka Re: ulewanie 24.10.06, 10:27
      moja ma 4,5 mca i ulewa duzo mniej, ale na poczatku ulewala bardzo, pomimo
      pionizowania i roznych innych zabiegow - pomogl debridat a potem rowniez nutriton

ale zgodnie z zaleceniem pediatry robilismy dwa razy usg, zeby wykluczyc inne
      schorzenia (refluks, zwezenie odzwiernika itp), jedno w 3 tyg zycia a potem w 3 mcu

poradz sie lekarza przy najblizszej okazji, czy mozesz/musisz cos zrobic poza
      pionizowaniem

powodzenia
    • lemiwawa Re: ulewanie 24.10.06, 10:30
      u nas było podobnie. Synek na początku miał debridat (dostawał go przez 6 m-
      cy), po tym czasie ulewanie przeszło w wymioty i stwierdzono refluks
      żołądkowo - przełykowy w CZD. Brał bioprazol przez miesiąc, w dwa tygodnie po
      tym leku zaczął więcej jeść, ale teraz (ma ponad 8,5 miesiąca)od czasu do czasu
      znowu wymiotuje i będzie brać gasprid po uprzednim wykonaniu EKG, bo ten lek
      wpływa na serce.
      • gretka1 Re: ulewanie 24.10.06, 10:36
        Hej,
        a ja karmię małego z butelki mleczkiem typu AR, czyli z zagęstnikiem i pomogło
        trochę. Dostaje też na zmianę zwykły Nan1 zagęszczony uprzednio Nutritionem.
        Moje mleczko odciągam i też zagęszczam Nutritionem. Mały ma 4 miesiące,
        zdiagnozowany refluks i pomogło to zagęszczanie.Nie całkowicie oczywiście ale
        ulewa mniej.
        Pozdrawiam,
        Gretka
        • dotil1 Re: ulewanie 24.10.06, 11:00
          hej! ja właśnie dziś byłam u lekarza z synkiem bo strasznie ulewa. Wczoraj
          byłam załamana bo wersalka juz cała zażygana, moje koszulki i jego kaftaniki
          wszytskie w praniu! Ulewał po każdym jedzeniu. A dziś rano lekarz zbadał go i
          stwierdzil ze to nic takiego. Dzieci karmione piersią bardzo często ulewaja z
          rożną ilością. Może byc nawet po każdym jedzeniu nawet po ok 40 min. Więc jeśli
          dobrze przybira na wadze i nie ma innych dolegliwości ( może miec do tego
          kolki) to nic sie nie martw. podobno przejdzie po 6 mies. pozdrawiam ide robic
          wielkie pranie!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka