Dodaj do ulubionych

wypukła główka???

IP: *.* 23.01.02, 17:36
Alex ma 7,5 miesiąca. Wydaje mi się że spi za mało jak na swój wiek, i to co piszą mądre książki. Kochane mamusie powiedzcie ile godzin na dobę przesypia 7-mio i 8-mio miesięczne dzieciątko. O której godzinie kładziecie spać na noc i o której się budzą.Schemat mojego synka jest taki:20.00 - 6.00 z pół godzinną przerwą na jedzenie ok. 24.00 /niestety próbowałam wyeliminować ten posiłek z jadłospisu ale wtedy budzi się ok 4.00 rano głodny jak wilk i już nici ze spania/Rano ok 8.30 - 9.00 pólgodzinna drzemkaok. 12.00 pośpi godzinkę do 13.00i ok. 16.00 drzemka max. 30 minutWszystkiego naliczyłam 12 godzin na dobę a jest to optymalny rozkład ponieważ czasami godzinny sen w ciągu dnia robi się półgodzinny. A także późne karmienie /to ok.24.00/ jeśli się rozbudzi np. w trakcie przewijania potrafi zasnąć po godzinie.Powiedzcie proszę czy to jest norma, czy powinnam coś robić /tylko co???/pozdrawiam Edyta mama Alexa
Obserwuj wątek
    • Gość: Mama-Kangurzyca Re: wypukła główka??? IP: *.* 23.01.02, 17:39
      Sorry, teraz pójdzie z tekstem.Otóż moje miesięczne dziecko ma bardzo wypukłą główkę z tyłu - jest mu nawet trudno leząc na pleckach trzymac ją na wprost. Główka, kiedy patrzymy z profilu jest tez szersza niż wysoka. lekarz mówi, ze mam się tym nie przejmować, bo się to wyrówna. Dodam, iz Krzyś urodził się przez cesarkę, więc to na pewno nie wpływ porodu.Czy ktos z Was był w podobnej sytuacji?Dzięki za wszelkie odpowiedziAnia
      • Gość: GosiaA Re: wypukła główka??? IP: *.* 23.01.02, 22:35
        Mama mi opowiadała że mój kuzyn urodził się ze stożkową głową. Podobno nawet czapki nie dało się założyć na całą głowę. Rodzina bardzo się tym matrtwiła że ten "czubek" na głowie mu na zawsze zostanie. I nie potrzebnie, bo dzisiaj mam bardzo przystojnego kuzyna - z normalną głową. Dodam że ta stożkowa głowa utrzymywała się dość długo, z biegiem czasu samo znikło.Nic się nie martw, będzie dobrzePozdrawiam Gosia
      • Gość: anuś Re: wypukła główka??? IP: *.* 24.01.02, 12:32
        Hej, Aniu. Moja córcia też na początku miala taką główkę z "dzióbkiem" . Na szczęście lubila leżeć na boczku i to jej nie przeszkadzało. Teraz ma 2,5 roczku a główkę bardzo kształtną. Nawet nie wiem kiedy z tego wyrosła. Nie przejmuj się. Leżenie plackiem na plecach jest o tyle nie najlepsze, że jak dziecku sie uleje to może sie udlawić .. a skutek ... wolę nie myśleć. Może dlatego taki ksztalt główki - by chronić maleństwo w pierwszych tygodniach życia gdy uklad pokarmowy nie jest jeszcze dość rozwinięty. To taka moja teoria :)))) Pozdrawiam anuś
    • Gość: cela Re: wypukła główka??? IP: *.* 24.01.02, 13:35
      Mój synek też miał taką wypukłą główkę. Chyba przez pierwszych kilka miesięcy. Lekarze nie twierdzili, że to jest coś złego, a wręcz się uśmiachali z tego faktu.Ale teraz mały ma roczek a główkę zupełnie kształtną i nawet nie ma śladu po tej dziwnej wypukłości.Ja osobiście bardziej przejmowałabym się płaską główką, bo akurat to może świadczyś o początkach krzywicy.
    • Gość: Mama-Kangurzyca Re: wypukła główka??? IP: *.* 26.01.02, 23:23
      Dzięki, dziewczyny, za posty - wiedziałam, że mozna na Was liczyć. Zatem przestaję się martwić i pozdrawiam!Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka