Gość: Fuga IP: *.* 09.12.02, 18:28 Mast, w Wysokich obcasach było kosmetykach dla maluszków. http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24105,855050. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joaand Re: Czy wyprowadzać na pscer w takimróż? IP: *.* 09.12.02, 16:35 Ja wyprowadzam na spacer trzymiesięcznego Maciusia. Gdzieś wyczytałam,że można chodzic na spacery jeśli temperatura nie jest niższa niz -10 stopni no i oczywiście jeśli nie ma zamieci śnieżnej . Mam nadzieję, że mały się zahartuje, a nie przeziębi, zresztą cieplutko go ubieram. Pozdrawiam. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyś Re: Czy wyprowadzać na pscer w takimróż? IP: *.* 09.12.02, 17:53 Ja wychodzę z moją 7 miesięczną Karolinką na spacer bez względu na pogodę i zamierzam to kontynuować. Nie zauważyłam, aby moja mała wykazywała oznaki jakiś chorób wywołanych spacerowaniem czy zimnem. Ubieram ją cieplutko, a ona najczęśiej na spacerze śpi. Potrafi przespać trzy godziny, a w domu śpi zaledwie 45 minut. Karolinka jest zdrowa przez 7 miesięcy życia nie miała nawet kataru! Chowa się świetnie, nie choruje i jest pogodnym dzieckiem. Wierzę, że to zaleta hartowania. Karolinka wyszła pierwszy raz na spacer jak miała 8 dni i od tamtej pory spacerujemy codziennie. Ja poprostu lubię spacery i moja Karolinka chyba też.Ps. Na mały choociaż 40 minutowy spacer wyjdę nawet jak będzie -20. Gdybym wyrzuciła z kalandarza spacerów wszystkie dni kiedy: jest zimno, wieje, pada, jest upał lub przyszli goście to w roku na spacery zostałoby ok. 60 dni. Czyli 2 miesiące z 12. pozdrawiam mama Karolinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maka__ Re: Czy wyprowadzać na pscer w takimróż? IP: *.* 09.12.02, 17:41 Ja rowniez wychodze z coreczka. Ubieram ja grubo, buzie smaruje kremem. A na podworzu jestem od 20 do 60 minut. Kiedy wracamy mala ma cieplutkie lapki, tylko pyszczus zarumieniony od mrozu.Sama mam dylemat - wychodzic, czy nie... Ale nie moge jej cala zime trzymac w domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dta Re: Czy wyprowadzać na pscer w takimróż? IP: *.* 10.12.02, 19:43 Ja też do wczoraj chodziłam z moim synkiem, ale muszę przyznać, że przestraszyłam się jak zobaczyłam że długo po spacerze zaróżowienie nie schodzi z jego buźki (na spacery smarowałam go linomagiem, a potem Nivea baby na każdą pogodę). Przestraszyłam się, że to odmrożenie i wczoraj już nie poszłam. Zastanawiam się czy pójść jutro - ma być -6. Problem w tym, że Łukaszek w domu nie śpi. tzn. drzemie sobie ok. 10 - 20 min, ale budzi się na każdy głośniejszy dźwięk, a oczka ma podkrążone jakby nie spał parę dni. Dodam tylko, że nie skończył jeszcze 3 m-cy, więc sen w dzień jest mu baaaaardzo potrzebny. Może jednak jutro wyjdziemy na spacer...???Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astra krem na mróz IP: *.* 14.12.02, 18:18 Ostatnio czytałam, że kremy na każdą pogodę nie nadają się na mróz, ponieważ natłuszczaja i jednocześnie nawilzaja skórę. Zostaw go sobie na wiosnę, a teraz tylko natłuszczaj buzię. Ja np. używam oliwki, ale może byc też np. wazelina.Pozdrawiam,Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_D Re: Czy wyprowadzać na spacer w taki mróz? IP: *.* 10.12.02, 20:55 Szczerze powiem, iż dziwię się mamom, iż wychodzą z maluchami w mróz poniżej-10. Tu nie chodzi tylko o to czy dziecku jest ciepło czy nie (zawsze można grubo ubrać, potem kocyk, śpiworek) ale przede wszystkim o to, iż małe dzieci wdychając zimne powietrze, nie potrafią go ogrzać i łatwo o zapalenie płuc. Poza tym w taki mróz dorosłego zatyka a co dopiero malucha. Moja Ola ma 14 miesięcy i jeśli jest poniżej -10 lub trochę cieplej ale wieje silny wiatr (co potęguje mróz) to z nią nie wychodzę, a w zeszłą zimę, gdy miała 3 miesiące to nie wychodziłam jak było poniżej -5, zgodnie z zaleceniami mojego pediatry, który ma olbrzymie doświadczenie i mam do niego zaufanie.A hartować można dzieci inaczej. Dodam, iż normalnie jestem zwolenniczką długich spacerów.pozdrawiam i życzę zdrówka maluszkomMonika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granna Re: Czy wyprowadzać na spacer w taki mróz? IP: *.* 11.12.02, 08:44 Cześć MonikoZgadzam się w zupełności z Tobą. Też jestem zwolenniczką hartowania i spacerów, ale z rozsądkiem. Mój Kacper też zasypiał tylko na spacerze, więc jeśli pogoda była nieodpowiednia, to wychodziłam tylko, żeby zasnął (czasami wystarczało wyjechać przed blok) i zaraz wracałam, uchylałam balkon, stawiałam tyłem wózek i mały też spał ze trzy godziny. Teraz ma roczek (właśnie skończył), ale przy temperaturze niższej niż - 10 nie wychodzimy. Za to nie przegrzewam mieszkania, daję mu kilka kropel witaminy C i póki co spokój.pozdrawiam granna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***Magnolia*** Re: Czy wyprowadzać na spacer w taki mróz? IP: *.* 13.12.02, 13:44 Dopóki nie było mrozu, Mała (9,5 miesiąca) spała w dzień na dworze - dwa spacery dziennie po ok. 2 godziny.Teraz Martynia jest na dworze również dwa razy, ale zmieniłyśmy nieco taktykę: wychodzimy przed południową drzemką, a potem po tej drzemce, czyli ok. godz.10.30 i 14.30.Spacery odpowiednio skróciłam, do 30 - 40 minut, zależnie od tego, czy jest wiatr i jak wielki jest mróz. Myślę jednak, że z nich nie zrezygnuję, niezależnie od pogody.Martynka jest zdrowa, nigdy jeszcze nie chorowala i pewnie trochę zawdzięcza to też temu, że dużo przebywa na świeżym powietrzu.Pozdrowienia - ***Magnolia*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***Magnolia*** Re: Czy wyprowadzać na spacer w taki mróz? IP: *.* 18.12.02, 11:58 Spadł śnieg!Martynia wyjeżdża więc teraz na spacery sankami. Wydawało mi się to nierealne ze względów praktycznych, ale mąż specjalnie je do tego przystosował. Siedlisko ze spacerówki (bez budy) przymocował do sanek. Mała wygodnie siedzi i jest super zadowolona.Dalej spacerujemy codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś