kasia2316 12.01.07, 17:06 Od kiedy mozna wkładac dziecko do chodzika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 17:12 Jest coś takiego jak "NAJCZĘŚCIEJ ZADAWNE PYTANIA"wytłuszczone czerwonym drukiem. Bo temat przerabiany tryliony razy. Tutaj masz długaśny link do tego omawianego tematu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28848508&a=28850792 Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka06 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 23:33 Ostatnio mój mąż w ramach niespodzianki dla mnie nabyła dla Majki chodzik.... Został w trybie natychmiastowym odesłany do sklepu z nakazem zwrotu lub wymiany na kojec- wrócił z kojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 18:35 Ja synka wsadzałam jak skończył 6 miesięcy. Już wtedy siedział bez podparcia. Na początku tylko w nim siedział i bawił się zabawkami ale szybko załapał o co w tym wszystkim chodzi. A na koniec 8 miesiąca już nie chciał chodzić w chodziku tylko musiałam go prowadzać za ręce. Początek 9 miesiąca zasuwał sam jak rakieta :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
babie_lato1 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 18:41 Podobno najlepiej wcale chodzika nie używać. Odpowiedz Link Zgłoś
agussam Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 21:12 Nie przesadzajmy, jak dziecko pojeździ w chodaczku ze 2 godz dziennie to nie będzie miał zaraz krzywych nóg czy problemów z prawidłowym chodzeniem. Dla mnie chodaczek to wybawienie, wsadzam go od 7 miesiąca i jest to jedyne miejsce w którym synek może posiedzieć podczas gdy ja robię obiad czy idę do wc... Odpowiedz Link Zgłoś
ichna Re: Od kiedy chodzik? 13.01.07, 22:53 w telewizji pediatra się wypowiadał że chodzika nie stosować ,jest to wygodne dla mam a nie dla dzieci. ale to jest sprawa indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
p_renula76 Przesadzacie dziewczyny 14.01.07, 22:19 Przesadzacie kochane z tym kategorycznym zakazem chodzikowym. Jesli dziecko ma ok z bioderkami to absolutnie nie zaszkodzi mu jak troszkę sobie "pochodzikuje", (oczywiście pod okiem opiekuna), nie znaczy żeby go na cały dzien w nim umiescić ale jak ok godzinki dziennie w nim poprzebywa to wcale nie przyspieszymy mu tym na siłe rozwoju. Dziecko będzie miało radoche ze swojej mobilności, a Wam mamusie odpoczną rączki Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 21:42 Jak sam zacznie wstawać. Ale pamiętaj, żeby wkładać tylko na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19751 Re: Od kiedy chodzik? 13.01.07, 23:02 to co się stanie teraz z tymi dziećmi które naście lat temu chodziły w chodzikach,mój bratanek(16 lat)wygląda na zdrowego młodzieńca, dlaczego teraz chodziki beeeee jest na to jakieś medyczne wytłumaczenie.Sorry że nie na temat,moja mała ma pół roczku i jeszcze nie myślałam o chodziku ale czytając wypowiedzi innych teraz się boję, ale raczej byłam przekonana że chciałabym jej kupić chodziki i dlatego nie wiem co jest złego w chodzikach. Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka06 Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 15:10 poczytaj tu: groups.google.pl/group/pl.soc.dzieci/browse_thread/thread/59f1a4b0f65e427e/43e83c1a1f7ba1da%2343e83c1a1f7ba1da Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 15:26 Najlepiej wcale! Moje dzieci nie miały ani chodzików ani smoczków. Odpowiedz Link Zgłoś
dorpyp trochę przesadzacie... 14.01.07, 16:36 ja tak uważam. przecież zarówno chodzik jak i smoczki (bo któraś napisała, że też nie używała smoczków) są wkońcu dla dzieci. jeszcze nie wycofali z produkcji tych rzeczy tzn. że nie są one złe dla maleństw. jednak zgadzam się z tym, że poprostu wszystko z umiarem i rozsądkiem. mój synek ma 8 m-cy. lubi zasypic ze smoczkiem (później wypluwa i do rana śpi już bez), a w chodziku wręcz uwielbia szalec. nie wkładam go na długo, ale jednak czasem muszę (np. jak potrzebne mi są obie ręce do zrobienia czegoś). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 no w końcu coś mądrego!!! 14.01.07, 16:49 czuję się jak wyrodna matka bo mój synuś tez zasuwał w chodziku. Nie dość że szybko zaczął chodzić to ma nóżki proste jak zapałeczki. Moja córcia ma 4 miesiączki więc za wcześnie ale ona też będzie szusować w chodziku. Jaka to radocha jak dziecko może samodzielnie wszędzie dojść. teraz są takie które się reguluje wysokością i dziecko w większości czasu siedzi a nie stoi. Oczywiście wszystko z umiarem. Ja sama tez byłam wychowywana w chodziku pomimo że miałam podejrzenie zwichnięcia stawu biodrowego. Nic mi nie jest i mam zgrabne proste nogi. Z kręgosłupem też nie mam problemów. Więc jak ktoś ma na to warunki to niech nosi swoje dzieci, ja swoje odpępawiam tak szybko jak to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra68 oto co mówi fachowiec ortopedii dziecięcej 14.01.07, 17:10 autor porady : Marek Napiontek - ortopeda Dr hab. nauk med., II stop. spec., z-ca kierownika Katedry Ortopedii Dziecięcej AM, Poznań Przede wszystkim należy zdefiniować chodzik. Obecnie jest to rodzaj siedziska na kółkach, w którym dziecko siedząc może przemieszczać się po gładkiej podłodze odpychając się nogami. Większość tak skonstruowanych "chodzików" ma również wygodne podparcie pod pachami. Tego typu chodziki mogą być stosowane już u dzieci, które samodzielnie siedzą, najczęściej od 7 miesiąca życia. Z dawnych czasów pamiętamy jeszcze chodziki składające się z 2 obręczy, jednej większej, stanowiącej oparcie na podłodze i drugiej mniejszej służącej do podparcia pod pachami dziecka. Taki chodzik był stosowany u dzieci, które samodzielnie stały lub chodziły podtrzymywane. Miały więc zastosowanie u dzieci starszych pomiędzy 9 a 12 miesiącem życia. Dzisiaj bardziej popularne są te pierwsze, jednak w pamięci lekarzy i starszego pokolenia przetrwały te drugie, stąd częste przestrogi przed stosowaniem chodzika u dzieci młodszych, a więc 7-8 miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
tea_time1 do oyate 14.01.07, 19:45 Według Ciebie smoczki to też demoniczny wynalazek? A teraz okazuje się że zmniejszają ryzyko śmierci łóżeczkowej!!! I z tego powodu bardzo się cieszę że mój synek używa smoka...Nie wiem natomiast dlaczego stawiasz go na równi z chodzikiem (co do którego swoją drogą też nie jestem zupełnie uprzedzona)...To jakiś powód do dumy że dziecko nie używa smoka??? Odpowiedz Link Zgłoś
agussam Re: do oyate 14.01.07, 21:15 no ja też zauważyłam, że mamy używające smoczków i chodzików są jakieś gorsze. Ze niby nie potrafią inaczej uspokoić czy zając się swoimi dziećmi? Mój uwielbia smoka przy zasypianiu i nie widzę w tym nic złego. Ja podobno smoka ciągnęłam do 3 lat a zęby mam bardzo proste i równe. Więc nie wiem o co tyle krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.z.wysp Re: tea_time1 14.01.07, 22:05 Niezapychanie dziecka smokiem to rzeczywiscie powod do dumy; podobnie, jak calkowita rezygnacja z chodzika!Jesli nie wierzysz, to sprobuj tak wlasnie wychowywac malenstwo! Dziecko ma prawo plakac, ma tez prawo rozwijac sie we wlasnym tempie. Matki bardzo czesto nie moga sie doczekac chwili, w ktorej beda mogly pochwalic sie sasiadkom:'A moja juz lata!', nie zwazajac na potrzeby i mozliwosci swojego szkraba.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kgbx2 Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 23:31 Najlepiej wcale chodzika nie używać chyba że "chodzik-pchacz" ale to już dla zaczynających chodzić dzieci Odpowiedz Link Zgłoś