Dodaj do ulubionych

Od kiedy chodzik?

12.01.07, 17:06
Od kiedy mozna wkładac dziecko do chodzika?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 17:12
      Jest coś takiego jak "NAJCZĘŚCIEJ ZADAWNE PYTANIA"wytłuszczone czerwonym
      drukiem.
      Bo temat przerabiany tryliony razy.
      Tutaj masz długaśny link do tego omawianego tematu.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28848508&a=28850792
      • matkapolka06 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 23:33
        Ostatnio mój mąż w ramach niespodzianki dla mnie nabyła dla Majki chodzik....
        Został w trybie natychmiastowym odesłany do sklepu z nakazem zwrotu lub wymiany na kojec- wrócił z kojcem.
    • kalipka Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 18:04
      najlepiej wogóle
    • mamainki Nigdy 12.01.07, 18:09

• kobra68 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 18:35
      Ja synka wsadzałam jak skończył 6 miesięcy. Już wtedy siedział bez podparcia. Na
      początku tylko w nim siedział i bawił się zabawkami ale szybko załapał o co w
      tym wszystkim chodzi. A na koniec 8 miesiąca już nie chciał chodzić w chodziku
      tylko musiałam go prowadzać za ręce. Początek 9 miesiąca zasuwał sam jak rakieta
      :o)))
    • babie_lato1 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 18:41
      Podobno najlepiej wcale chodzika nie używać.
    • dan155 Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 21:07
      NIGDY!
      • agussam Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 21:12
        Nie przesadzajmy, jak dziecko pojeździ w chodaczku ze 2 godz dziennie to nie
        będzie miał zaraz krzywych nóg czy problemów z prawidłowym chodzeniem. Dla mnie
        chodaczek to wybawienie, wsadzam go od 7 miesiąca i jest to jedyne miejsce w
        którym synek może posiedzieć podczas gdy ja robię obiad czy idę do wc...
        • ichna Re: Od kiedy chodzik? 13.01.07, 22:53
          w telewizji pediatra się wypowiadał że chodzika nie stosować ,jest to wygodne
          dla mam a nie dla dzieci. ale to jest sprawa indywidualna.
      • aishka2307 NIGDY! 14.01.07, 16:23
        Nie wkładaj dziecka do chodzika
        • p_renula76 Przesadzacie dziewczyny 14.01.07, 22:19
          Przesadzacie kochane z tym kategorycznym zakazem chodzikowym. Jesli dziecko ma
          ok z bioderkami to absolutnie nie zaszkodzi mu jak troszkę sobie "pochodzikuje",
          (oczywiście pod okiem opiekuna), nie znaczy żeby go na cały dzien w nim
          umiescić ale jak ok godzinki dziennie w nim poprzebywa to wcale nie
          przyspieszymy mu tym na siłe rozwoju. Dziecko będzie miało radoche ze swojej
          mobilności, a Wam mamusie odpoczną rączki
    • koza_w_rajtuzach Re: Od kiedy chodzik? 12.01.07, 21:42
      Jak sam zacznie wstawać. Ale pamiętaj, żeby wkładać tylko na chwilę.
    • agusia19751 Re: Od kiedy chodzik? 13.01.07, 23:02
      to co się stanie teraz z tymi dziećmi które naście lat temu chodziły w chodzikach,mój bratanek(16 lat)wygląda na zdrowego młodzieńca, dlaczego teraz chodziki beeeee jest na to jakieś medyczne wytłumaczenie.Sorry że nie na temat,moja mała ma pół roczku i jeszcze nie myślałam o chodziku ale czytając wypowiedzi innych teraz się boję, ale raczej byłam przekonana że chciałabym jej kupić chodziki i dlatego nie wiem co jest złego w chodzikach.
      • matkapolka06 Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 15:10
        poczytaj tu:

groups.google.pl/group/pl.soc.dzieci/browse_thread/thread/59f1a4b0f65e427e/43e83c1a1f7ba1da%2343e83c1a1f7ba1da
    • oyate Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 15:26
      Najlepiej wcale! Moje dzieci nie miały ani chodzików ani smoczków.
      • dorpyp trochę przesadzacie... 14.01.07, 16:36
        ja tak uważam. przecież zarówno chodzik jak i smoczki (bo któraś napisała, że
        też nie używała smoczków) są wkońcu dla dzieci. jeszcze nie wycofali z
        produkcji tych rzeczy tzn. że nie są one złe dla maleństw. jednak zgadzam się z
        tym, że poprostu wszystko z umiarem i rozsądkiem. mój synek ma 8 m-cy. lubi
        zasypic ze smoczkiem (później wypluwa i do rana śpi już bez), a w chodziku
        wręcz uwielbia szalec. nie wkładam go na długo, ale jednak czasem muszę (np.
        jak potrzebne mi są obie ręce do zrobienia czegoś). pozdrawiam
        • kobra68 no w końcu coś mądrego!!! 14.01.07, 16:49
          czuję się jak wyrodna matka bo mój synuś tez zasuwał w chodziku. Nie dość że
          szybko zaczął chodzić to ma nóżki proste jak zapałeczki. Moja córcia ma 4
          miesiączki więc za wcześnie ale ona też będzie szusować w chodziku. Jaka to
          radocha jak dziecko może samodzielnie wszędzie dojść. teraz są takie które się
          reguluje wysokością i dziecko w większości czasu siedzi a nie stoi. Oczywiście
          wszystko z umiarem. Ja sama tez byłam wychowywana w chodziku pomimo że miałam
          podejrzenie zwichnięcia stawu biodrowego. Nic mi nie jest i mam zgrabne proste
          nogi. Z kręgosłupem też nie mam problemów. Więc jak ktoś ma na to warunki to
          niech nosi swoje dzieci, ja swoje odpępawiam tak szybko jak to możliwe.
          • kasiamakasia Re:Nigdy n/t 14.01.07, 16:58

• kobra68 oto co mówi fachowiec ortopedii dziecięcej 14.01.07, 17:10
              autor porady : Marek Napiontek - ortopeda
              Dr hab. nauk med., II stop. spec., z-ca kierownika Katedry Ortopedii Dziecięcej
              AM, Poznań

Przede wszystkim należy zdefiniować chodzik. Obecnie jest to rodzaj siedziska
              na kółkach, w którym dziecko siedząc może przemieszczać się po gładkiej podłodze
              odpychając się nogami. Większość tak skonstruowanych "chodzików" ma również
              wygodne podparcie pod pachami. Tego typu chodziki mogą być stosowane już u
              dzieci, które samodzielnie siedzą, najczęściej od 7 miesiąca życia.
              Z dawnych czasów pamiętamy jeszcze chodziki składające się z 2 obręczy, jednej
              większej, stanowiącej oparcie na podłodze i drugiej mniejszej służącej do
              podparcia pod pachami dziecka. Taki chodzik był stosowany u dzieci, które
              samodzielnie stały lub chodziły podtrzymywane. Miały więc zastosowanie u dzieci
              starszych pomiędzy 9 a 12 miesiącem życia.
              Dzisiaj bardziej popularne są te pierwsze, jednak w pamięci lekarzy i starszego
              pokolenia przetrwały te drugie, stąd częste przestrogi przed stosowaniem
              chodzika u dzieci młodszych, a więc 7-8 miesięcznych.
      • tea_time1 do oyate 14.01.07, 19:45
        Według Ciebie smoczki to też demoniczny wynalazek? A teraz okazuje się że zmniejszają ryzyko śmierci
        łóżeczkowej!!! I z tego powodu bardzo się cieszę że mój synek używa smoka...Nie wiem natomiast
        dlaczego stawiasz go na równi z chodzikiem (co do którego swoją drogą też nie jestem zupełnie
        uprzedzona)...To jakiś powód do dumy że dziecko nie używa smoka???
        • agussam Re: do oyate 14.01.07, 21:15
          no ja też zauważyłam, że mamy używające smoczków i chodzików są jakieś gorsze.
          Ze niby nie potrafią inaczej uspokoić czy zając się swoimi dziećmi? Mój
          uwielbia smoka przy zasypianiu i nie widzę w tym nic złego. Ja podobno smoka
          ciągnęłam do 3 lat a zęby mam bardzo proste i równe. Więc nie wiem o co tyle
          krzyku.
        • kasiula.z.wysp Re: tea_time1 14.01.07, 22:05
          Niezapychanie dziecka smokiem to rzeczywiscie powod do dumy; podobnie, jak
          calkowita rezygnacja z chodzika!Jesli nie wierzysz, to sprobuj tak wlasnie
          wychowywac malenstwo! Dziecko ma prawo plakac, ma tez prawo rozwijac sie we
          wlasnym tempie. Matki bardzo czesto nie moga sie doczekac chwili, w ktorej beda
          mogly pochwalic sie sasiadkom:'A moja juz lata!', nie zwazajac na potrzeby i
          mozliwosci swojego szkraba.Pozdrawiam!
    • jagna28 Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 18:23
      Najlepiej to nigdy.
    • kgbx2 Re: Od kiedy chodzik? 14.01.07, 23:31
      Najlepiej wcale chodzika nie używać chyba że "chodzik-pchacz" ale to już dla
      zaczynających chodzić dzieci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka