baska02 24.02.07, 10:19 dziewczyny napiszcie mi co dobre jest na kolke u noworodka czekam na wasza odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolcia833 Re: KOLKA 24.02.07, 16:54 mojej malej to pomagalo tylko noszenie zawijalam ja w kocyk i przytulalam ale sa herbatki np. plantex, koper wloski. Wspolczuje ja z moja coreczka plakalam co noc przez te kolki Odpowiedz Link Zgłoś
sliwew Re: No przeczekać,naprawdę mija 25.02.07, 10:13 Mija-u nas po 3,5mcu-od 1 tyg,był płacz rano wzdęcia cały dzień-a wieczxory koszmar-noszenie pomagało i tulenie kiedy sie pręzyła i płakała-tak naprawdę- zadne grype water,esputicon,bobotic-naszej nic nie pomagało-nawet debridat-po 2mcach-odstawiliśmy wszystko-po co ja szpikoac-i ostatni tydz,to juz było co 2 dni kolka-a potem cisza!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frysurka Re: KOLKA 24.02.07, 17:37 NIESTETY KOLKE TRZEBA PRZETRWAĆ MÓJ MAŁY MIAŁ RÓWNIUTKO 3 MIESIĄCE NIC NIE POMAGAŁO A CUDA ROBIŁAM. Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: KOLKA 24.02.07, 18:37 gratuluję wytrwałości...po trzech dniach regularnego,przeraźliwego płaczu o tej samej porze pediatra zlecił podanie debridatu i za dwa dni było po płaczu...dodam,że syn miał niecały misiąc i męczył się bardzo-chyba nie mogłabym czekać aż sama minie 3m-cy,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sgk78 Re: KOLKA 24.02.07, 18:58 mój synek też cierpiał. kolka zaczęła się kiedy skończył 2 miesiące. próbowaliśmy wszystkiego, infacol, epusticon, plantex, koperek, greep water, i coś jeszcze, później dostał Debridat na receptę, troszkę złagodził ale niewiele, masowanie brzuszka-jest specjalny sposób, noszenie -też nie pomagało, czasem pomagał strumień ciepłego powietrza z suszarki i szum suszarki, w końcu kupiliśmy proszek troisty i kiedy zaczynała się kolka dawałam odrobinę z moim mlekiem i po 20 minutach było ok. proszku nie dawałam codziennie ponieważ od kiedy go wprowadziłam (za porozumieniem z pediatrą) kolki nie występowały codziennie. Na szczęście wszystko się skończyło kiedy Kuba skończył 5 miesiąc. musisz sie starać, zeby twoje dziecko miało stały rytm dnia, spacer, kąpiel itd. , czasami nadmiar wrażeń ( np.częste wizyty gości) jest przyczyną kolki. cierpliwości, wiem że nie jest łatwo trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
madaj7 Re: KOLKA 24.02.07, 20:00 nam debridat nic nie pomógł, podobnie jak woda koperkowa, esputikon i tym podobne :0 Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: KOLKA 24.02.07, 20:14 U nas podziałał tylko Sab Simplex, dlatego teraz go rozprowadzam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci5 Re: KOLKA 24.02.07, 21:00 ja też obstaję za Sab Simplex,do tego polecam czopki Viburcol. Odpowiedz Link Zgłoś
karolah2 Re: KOLKA 24.02.07, 21:28 Czopki,viburcol,butelki dr brownsa,herbatka z dziurawca i mleko na receptę- nutramigen.Dopiero wtedy kolki minęły Odpowiedz Link Zgłoś
gaj33 Re: KOLKA 24.02.07, 21:53 Moja córka dostala kolki gdy skończyla 3 tygodnie i trwalo to non stop do ukończenia 4 miesiaca i nic z wymienionych tu specyfików nie pomagalo a gdy skonczyla 4 miesiace jak reką odjął- cud!!! Myslę że jest to indywidualna sprawa dla każdego dziecka. Jednym dzieciom wystarczy woda koperkowa a na inne nic nie dziala i trzeba uzbroic sie w cierpliwość i uprzedzic sasiadów że nikt z domowników nie morduje dziecka tylko jest to kolka. U nas horror zawsze zaczynał się ( z zegarkiem w rece) o 1 w nocy i trwał do 6 nad ranem a potem byl spokój az do 1 w nocy i tak w kółeczko. Życze cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
karolah2 Re: KOLKA 25.02.07, 08:15 A dodam,ze moje dziecię miało okropne kolki!!! niewiadomo było kiedy ją weźmie! czasami potrafiła krzyczeć i sinieć przez kilka godzin bez przerwy.Raz mi straciła przytomność,ale jak to instynkt matki kazał mi dziecko odwrócic głową do podłogi i klepnąc w pupę! pomogło!byliśmy na obserwacji w szpitalu,bo to już ludzkie pojęcie przechodziło!!! po 3 dniach nas wypisali.Dwa razy mała dostała od naszej położnej(dobrze,ze babka mieszka na naszym osiedlu) zastrzyki przeciwbólowe,które natychmiast pomagały.Po nich dziecię spało kilka godzin.Pozdrawiam i zyczę ustapienia kolek Odpowiedz Link Zgłoś
benita1234 Re: KOLKA 20.09.15, 20:44 ja na kolkę stosowałam wodę koperkową, jest bezpieczna w stosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybazmarsa88 Re: KOLKA 21.09.15, 06:11 Na szczęście nasz maly miał jedną czy dwie kolki. Pomogła suszarka i masaż brzuszka z ciepłym okladem. Za to był dzieckiem stekajacym z rana. I wtedy też suszarka pomagała. Odpowiedz Link Zgłoś