kasia27-2 14.08.07, 07:35 Witam...mój synuś ma 10 miesiecy i 2 tygodnie...chciałabym zacząć my mu ząbki pastą do zębów ale nie wiem jaką. Pomóżcie...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelinka191 Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 07:55 ja synkowi myje colgate 0-2,slyszalam ze elmex jest bardzo dobra Odpowiedz Link Zgłoś
kasia27-2 Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 08:05 ewelinka191 napisała: > ja synkowi myje colgate 0-2,slyszalam ze elmex jest bardzo dobra Ale z fluorem ona jest czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaptifurka Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 08:24 I colgate i elmex są z fluorem tylko, że colgate podobno ma go mniej. Raczej nie znajdziesz pasty do ząbków bez fluoru -- Karina -- super forum zostać mamą Odpowiedz Link Zgłoś
monikzy Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 08:44 Ja też uzywam colgate 0-2. Ma dodatek fluoru, ale nie zaszkodzi dziecku. Mój synek bardzą ją lubi. I to dosłownie. Najchętniej całą by ja zjadł. Także mycie zębów nie stanowi u mnie problemu. Nakładam cieniutko pasty na szczoteczkę, a on jak to widzi to od razu otwiera buzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Ja też Colgate 14.08.07, 11:24 ma fluor, ale to chyba podstawa, żeby ochronić zęby. Zresztą ma go tak mało, że nie zaszkodzi dziecku, a producent oznaczając pastę od 0-2 wiedział chyba, że dziecko jeszcze tej pasty nie wypluje, więc nie ma się co martwić. Dosłownie milimetr pasty na szczoteczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Fluor w pastach dla dzieci 14.08.07, 11:35 Według polskich intytucji opiniujących (CZD, IMiDz) pasta dla niemowląt, czli dzieci do pierwszego roku życia nie powinna zawierać fluoru. Dla dzieci po ukończeniu 12 miesiąca życia - 250 ppm, po 2 roku życia - 500 ppm. Przyjęto takie normy ze względu na pewną toksyczność tego pierwiastka. W krajach Europy Zachodniej normy są bardziej liberalne, ale mam wrażenie, że ostrożność nie zawadzi. Można oczywiście rozważyć stosowanie pasty z zawartością fluoru 500 ppm o dziecka ponad rocznego, które ma już komplet mleczaków, ale powinno się to robić z rozwagą, wycierać gazikiem wnętrze ust po wyszczotkowaniu, żeby ograniczyć ilość połykanej pasty. Na pewno nie ryzykowałabym Elmexu u dziesięciomiesięczniaka. Pasta, która nie zwiera fluoru to na przykład Nenedent dla niemowląt, dostępny w aptekach. I jeszcze jedno - pastą z fluorem myjemy zęby dziecku raz dziennie, najlepiej na noc. Tak więc pastę bez fluoru warto mieć również dla dwulatka. Odpowiedz Link Zgłoś
elieka jest pasta Nenedent dla dzieci 14.08.07, 14:00 z fluorem lub bez fluoru. dostępna w aptekach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucado Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 16:06 NENADENT bez fluoru dostepna w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Jaka pasta do zębów? 14.08.07, 16:14 Nenedent, jak najbardziej Masowalam mojemu maluchowi dziasla silikonowa nakladka na palec i odrobina Nenedentu jak jeszcze nie mial zabkow. Teraz uzywamy tez Nenedentu, ale w parze z normalna szczoteczka. Jest jednak jeden problem - Adas najpierw zlizuje paste, a dopiero potem gryzie szczoteczke - "myje" zeby samodzielnie, bo inaczej nie da rady. Pocieszam sie, ze choc troche tej pasty zostaje na zebach Odpowiedz Link Zgłoś