niuch84 13.10.07, 20:11 kiedy wasze pociechy powiedziały M A M A ??? czekam na to z wielkim utęsknieniem. Oleńka moja ma 7 miesięcy i coś tam gada ale nic nie na ma ma ") Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_frania Re: mama 13.10.07, 20:14 Mój synek miał 13 miesięcy jak zaczął mówić "mama", wcześniej mówił na wszystko baba oraz brum brum na samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
8dorko4 Re: mama 13.10.07, 21:29 Nasza Oliwia ma ponad 10 miesięcy.. mówi "mama","tata"..lecz czasem nie wie do kogo co należy mówić:o/..poprostu czasem jestem tatkiem:o). Pozatym na pierś mówi sisi (mimo iż wciąż uczę ją "cici"), gdy widzi kurę na rysunku mówi "koko", a jak krowę to strasznie wyje..niezłe jaja przy tym są:o) Warto czekać na każdą chwilę rozwoju dziecka..prawda?:o) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: mama 13.10.07, 21:30 Oj! To ja jestem szczęściara. Moja Martusia w wieku 6,5 mies. wyszeptała "ma ma". A potem "ba ba", "da da" i "ta ta". Teraz ma 9,5 mies. i najczęściej mówi "ma ma" (i pochodne "ma ma ma"), rzadziej "ta ta" i "ba ba", natomiast "da da" zaginęło gdzieś po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: mama 13.10.07, 21:35 Moja madzia najszybciej to wołała na pieska "łoł łoł" a pierwszy raz mama powiedziała ok 8 miesiąca i to całkiem świadomie bo jak rano pochyliłam sie nad łóżeczkiem to właśnie tak mnie przywitała.Teraz mówi też świadomie na "tata" ale czasami jej się myli.Potrafi też śpiewać "la la la" i słyszałam też od nie j "ba ba" i "am am" ale to jeszcze nie potwierdzone że naprawdę wiedziała co mówi Odpowiedz Link Zgłoś
zona757 Re: mama 13.10.07, 21:46 Moj synek gdy mial ok 6,5 mc powiedzial mama.Jednak teraz jest tylko tata tata tata baba baba i baba.Gdy go kiedys przytukilam i zrobilam moja-moja zapytalam czyj ty jestes odparl baba! Odpowiedz Link Zgłoś
skarbelka Re: mama 14.10.07, 09:56 Moja ma 7 miesięcy(właśnie dzisiaj i tak jakoś od tygodnia mówi ma ma ma ma, ale zazwyczaj chyba nie świadomie. Czytałam, ze sylaby babababa, dadada, tatata są dla dziecka o wiele łatwiejsze, a mamamama najtrudiniejsze, dlatego póżniej dzieci to mówia i chyba w naszym przypadku tosie sprawdziło! Ale im więcej sie tego powtarza, tym wieksza szansa, że w końcu załapie Odpowiedz Link Zgłoś
2_asiek86 Re: mama 14.10.07, 10:12 Moja corcia pierwszy raz mama powiedziala gdy miala 7,5miesiaca.Ale wtedy wszystko bylo "mama" Teraz ma 9miesiecy mowi mama,baba,papa ale to wszystko jak narazie nieswiadomie Odpowiedz Link Zgłoś
niuska231 Re: mama 14.10.07, 11:50 pierwsze mama bylo w 85 m-cu ale raczej jako klejna sylaba nixz swiadomiw a lw wiadomo milo bylo teraz nie mowi znow za to mowi dziadzai dzaidziadzai i moj tata chodzi dumny jak paw Odpowiedz Link Zgłoś
matyldziakono Re: mama 16.10.07, 10:46 mój szymonek powiedział mama po skonczeniu sześciu miesięcy. Od tego czasu wlaściwie ciągle powtarzal mamamama am, ema, ama, mam. Teraz ma 8,5 miesiąca i wczoraj po raz pierwszy powiedziała dadada i bababa. Jestem niesamowicie dumna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: mama 16.10.07, 10:49 moja córka od tygodnia mówi ma ma ma ma ba ba ba ba bez sensu oczywiscie. zaczeła mówic tez mniam mniam mniam , tak sobie gada pod nosem ). ma teraz prawie 7 mcy Odpowiedz Link Zgłoś