ozuzanna.pl 20.10.08, 09:38 do kiedy maluszki zaciskają piąstki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptunka Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 14:01 Zaciśnięte piąstki powinny niepokoić po 6 tygodniu życia Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 14:37 Do 6 tyg dziecko ma zaciśnięte rączki i kciuki schowane wewnątrz dłoni. Potam kciuki powinny "wyjść" ze środka a same dłonie pomału są coraz słabiej zaciśnięta tak by ok 3 mies. dziecko potrafiło trzymać je luźno otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
bezunia_7 Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 15:11 Głaskaj wierzch dłoni maleństwa a będzie je rozluźniało i z czasem przestanie je zaciskać. Odpowiedz Link Zgłoś
zemfira.m Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 15:45 Mi rehabilitantka powiedziała, że nie wolno dziecku wkładać palca w rączkę jak robią to zawsze wszystkie ciocie, bo dziecko będzie zaciskać rączkę, a nie ją rozluźniać. Rączką dziecka możemy gładzić grzechotkę, nasze ciało, miły materiał i dziecko powolutku będzie rozluźniać i puszczać dłoń. Odpowiedz Link Zgłoś
ozuzanna.pl Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 16:05 moja corka ma skonczone 3 m-ce i generalnie dłonie ma rozluźnione ale zdarzają się dłuższe momenty, że piąstki są zaciśnięte. Mam zacząć się martwić?? Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 21:07 A w jakich momentach zaciska dłonie? Odpowiedz Link Zgłoś
ozuzanna.pl Re: zaciśnięte piąstki 20.10.08, 23:41 czasami zaciska piąstki jak leży na brzuszku, niekiedy w wannie Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: zaciśnięte piąstki 21.10.08, 13:24 Zawsze jak leży na brzuszku? A lubi tę pozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
ozuzanna.pl Re: zaciśnięte piąstki 21.10.08, 14:41 przeważnie ma zaciśnięte choć nie zawsze,średnio lubi leżeć na brzuszku, po 2 min zaczyna marudzić Odpowiedz Link Zgłoś
moda333 Re: zaciśnięte piąstki 21.10.08, 17:18 moze i zadam głupie pytanie, ale o czym niepokojącym świadczą zaciśniete piąstki u niemowlaka??? Odpowiedz Link Zgłoś
ozuzanna.pl Re: zaciśnięte piąstki 21.10.08, 18:30 gdzieś czytałam ale nie pamiętam gdzie, że dziecko od 3 m-ca powinno otwierać dłonie, a jak tak nie jest to powinno się rehabilitować. Nie wiem czy to prawda ale się troszkę zaniepokoiłam więc podjęlam ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
klejmanm Re: zaciśnięte piąstki 22.10.08, 09:37 też się trochę niepokoiłem przeczytawszy ten wątek. Myślę że wynika to z odruchu chwytnego, który zgodnie z niektórymi książkami powinien zniknąć do 3 miesiąca (w książce napisanej przez amerykańskich specjalistów podawany jest termin do 3-6 miesiąca). Z drugiej strony obserwując moją 3.5 miesięczną córcię, która czasem lekko zamyka piąstki, trudno dojrzeć w tym coś niepokojącego. Malutka ma bardzo sprawne rączki, bardzo ładnie chwyta różne przedmioty, bawi się nimi. Bardzo często ma otwarte dłonie, ale niekiedy piąstki są zamknięte (nawet podczas snu) - bardzo lekko, tak że delikatnie, bez użycia siły można je otworzyć. Mała lubi bawić się pieluszką, którą ściska w dłoniach, i stąd może to przyzwyczajenie jeszcze jej nie przeszło całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś