ula2689 07.11.08, 08:25 synek 2,5 mies ma lekki katarek.odciągam mu fridą,ale czy mogę zrobić coś jeszcze?aha,i czy mogę wywietrzyć pokój? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polla10 Re: katarek 07.11.08, 08:31 z katarem nawet wskazany jest spacer bo lepiej bedzie oddychal ja proponuje psikac mu woda morska disne mar i tez euphorbium na katar Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: katarek 07.11.08, 08:33 wietrzenie mieszkania jest bardzo ważne przy katarze, nie możesz tylko dopuścić, żeby dziecko było w przeciągu, poza tym połóż potem na kaloryfery mokre ręczniki, to nawilży powietrze, dobrze stosować u niemowląt Sterimar dla niemowląt(lub inny roztwór z wodą morską lub solą fizjolog.), nawilża śluzówkę i oczyszcza co ułatwia oddychanie i można go stosować bez ograniczeń nawet gdy nie ma katarku (rozpuści też zalegające "kózki"), lepszy jest Sterimar z miedzią ale ten stosuje się tylko już przy katarku i w ilości podanej na opakowaniu (ten z miedzią oprócz oczyszczania i nawilżania dodatkowo zapobiega rozwojowi infekcji). Odpowiedz Link Zgłoś
natka1218 Re: katarek 07.11.08, 08:35 wietrzy mieszkanie,nawilżać, aplikować sól morska albo sól fizjologiczna na przeczyszczenie,możesz tez na pieluszkę dać kropelkę kropelek do inhalacji to pomorze mu w oddychaniu i odetkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: katarek 07.11.08, 08:39 woda morska do noska od fridy jest odciągacz katarek podłaczany do odkurzacza ściaga wszystko w 30 sekund albo i mniej. pokoj możesz wywietrzyć ba nawet dziecko na spacer zabrać jak mówi moja pediatra-katar to nie choroba spacery jak anjbardziej tak. no i pod materac jakaś ksążka żeby maluch spał na pochyłym lepiej sie wtedy oddycha dziecku.i to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: katarek 07.11.08, 10:07 rówież polecam katarek brzmi strasznie, ale jest to świetna rzecz! ja jeszcze kropię ubranko albo kołderkę Olbasem. Odpowiedz Link Zgłoś
pychu Re: katarek 07.11.08, 11:07 U nas pomogło nawilżanie powietrza, spacery - jak najbardziej, czyszczenie wodą morską i MAŚĆ MAJERANKOWA - chyba pomogła najbardziej. Kładź dziecię na brzuszku zaraz po wpuszczeniu wody morskiej - kozuchy czasem w tej pozycji same wyskakują, a przynajmniej łatwiej je wyciągnąć, poza tym katarek lepiej spływa. Nie przejmuj się, jeżeli katar będzie się przez jakiś czas utrzymywał, bo u maluszków tak już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: katarek 07.11.08, 15:49 Ja dodatkowo staram się w miarę często układać córcię na brzuszku z główką poniżej poziomu ciała i oklepuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaha Re: katarek 07.11.08, 22:44 Wietrzenie pokoju to podstawa, a poza tym dobrze, aby nie było w pomieszczeniu sucho, czego zimą się nie da uniknąć - a więc najlpeiej zastosować nawilżacz albo wieszać pranie lub też moczyć ręczniki i wieszać je w pokoju dziecka. Poza tym można dziecku wkraplać krople Nasivin, ale nie jestem pewna czy są od 1m-ca życia czy od 3-ego. Napewno można podawać Calcium - wapno w płynie, które hamuje wydzielanie kataru, wit.C w kroplach oraz smarować pod noskiem maścią majerankową - wszystko do kupienia w aptece bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś