Dodaj do ulubionych

Łożysko, położenie płodu

21.07.05, 14:32
Mam pytanie - czy któraś z Was wie gdzie można poczytać o łożysku, a
konkretnie o stopniu jego dojrzałości? U mnie po 34 tyg jest już prawie III
stopień i lekarz powiedział, że łożysko za wcześnie się starzeje. Do tego
dziecko leży w pozycji pośladkowej i marne szanse na przekręcenie bo ponoc
nie ma miejsca już dzidzia i jest już za duża, choć waży 2600. Będę załatwiać
sobie planowaną cesarkę jak tak dalej pójdzie, nie chcę aby zaczęła się akcja
porodowa. No i na pewno będę mama sierpniową. Gdzie można na ten temat
fachowo poczytać?
Trochę zmartwiona tym jestem...
Pozdrawiam,
Sylwia
Obserwuj wątek
    • jjulita Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 15:19
      Szukałam, ale niestety nie znalazłam nawet na dobrych amerykańskich stronach
      medycznych sad. Ułożenie pośladkowe w pierwszej ciąży jest wskazaniem do CC( no
      może inne poglądy mają na Karowej w Warszawie, ale to wyjątek).
      Przedwczesne starzenie się łożyska najczęściej jest związane z cukrzycą,
      nadciśnieniem, cholestazą . Jeżeli nie masz rozpoznanych dwóch pierwszych to
      może warto sie przebadać na cholestazę. Czy lekarz kazał Ci liczyć ruchy płodu?
      • sylwia_zi Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 15:46
        Dzięki za odpowiedź.
        Nie mam cukrzycy, mam rewelacyjne wyniki i do nadciśnienia też mi daleko. O
        cholestazie nie słyszałam. Ale zajmę się tym tematem. A na Karowej właśnie
        ciąże prowadzę, zamierzam rodzić na Solcu...
        Zrobiłam sobie wczoraj usg po znajomości bo nagrać chciałam i wyszło... Kolejne
        na Karowej mam 28 lipca. A wizyte na 12 sierpnia bo taka wzorowa ciąża i raz na
        miesiąc mi wystarczą wizyty. A kto mi w takim razie zleci te ktg co tydzień i
        usg również? Całe szczęście że mój chłop na Solcu pracuje i że pewnie wszystko
        załatwi (choć też z planową cesarką nie bedzie łatwo... bo lubia się pastwic
        naturalnie choć wiadomo czym to grozi, a niedotlenie to detal, posladkowe to
        bardzo skomplikowane porody).
        A i słyszałam, że lekarz prowadzący daje skierowanie do szpitala na poród i
        wskazania do ew.cc. Czy to jest prawda?
        Nie mam anomalii w budowie macicy, wszystko było super do tej pory. Nikt mi nie
        kazał liczyć ruchów dziecka. ALe dziecko już nie kopie tylko sie przekręca bo
        mało ma miejsca. Mam ktg robić i być pod opieką. Tylko sama sobie to wszystko
        muszę załatwić...
        Chyba na mnie padło tak bez powodu.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
        S.
        • jjulita Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 17:07
          sad(nie wiem jak jest na Solcu z tą cesarką. Na Starynkiewicza nie powinno być
          problemu z CC. Nas na studiach uczą, że ułożenie pośladkowe u pierworódki jest
          wskazaniem do CC. Może niekoniecznie do planowego, choć zawsze planowe jest
          wygodniejsze. Niestety o stopniach dojrzałości nie ma nic w naszych
          podręcznikach i nas tego nie uczą- specjalistyczna wiedza. Z tego co mi się
          gdzieś obiło o uszy to starzenie łożyska jest związane ze zmianami w
          naczyniach, zwapnieniami i napewno im większy stopnień starzenia tym gorszy
          przepływ krwi- tylko nie mam pojęcia ile jest stopni dojrzałości i kiedy
          zaczyna się robić ryzkownie. Moja koleżanka miała niedawno właśnie 3 stopnień w
          35 tygodniu, najpierw kazali jej liczyć ruchy płodu i gdyby miała wrażenie, że
          dzidzia za mało się rusza jechać na izbę przyjęć. Oprócz tego zlecili badania w
          kierunku cholestazy i okazało się, że ma cholestazę- na Starynkiewicza położyli
          ją na patologii ciąży, codziennie robili ktg, raz na tydzień usg... Poród miała
          siłami natury, ale indukowany przed terminem w 38 tygodniu.
          Nie wiem niestety jak wygląda sprawa ze skierowaniem. Prawdopodobnie właśnie
          lekarz prowadzący wydaje to skierowanie.
          Ktg mają obowiązek zrobić na Izbie przyjęć jeśli powiesz, że np. od rana nie
          czujesz ruchów, nie trzeba skierowania.
          Życzę, żeby wszystko ułożyło się po Twojej myśli!

• sylwia_zi Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 18:18
            Dzięki za informacje. Zamierzamy iść do ordynatora na Solcu i forsować sprawę -
            u mnie poród silami natury przy tym położeniu w grę nie wchodzi. Nigdy się na
            to nie zgodzę aby tak narażać moją córkę. Nawet gotowa jestem zapłacić, aby mi
            tą cesarkę zrobili planowo, a nie jak zacznie się akcja porodowa. To już od
            lekarza wiem, że przy pierwszym dziecku to położenie to wskazanie do cesarki. I
            na pewno ona mi zrobi ją w praskim szpitalu. JA chciałam rodzić na solcu, bo
            tam mnie znają i jestem jako rodzina pracownika... Ale zobaczymy jak będzie. A
            do tego jeszcze to łożysko. Są III stopnie jego dojrzałości i III wlaśnie to
            już starzenie się. Po 34 tyg to za wcześnie na to, ale niestety w żadnej
            książce ani w necie nie mogę nic znaleźć na temat od kiedy III stopien jest
            normą. I co robić w przypadku kiedy jest tak jak u mnie. Byłam w takim szoku
            wczoraj że po prostu nie spytałam o to lekarza... Mam nadzieje, że na Karowej
            przy okazji usg sie dowiem...
            I nie wiem czy istnieją jakieś cudowne metody na to, aby duze dziecko które ma
            już malo miejsca zmieniło pozycje.Lekarka wczoraj powiedziala, że to by moglo
            byc nawet ryzykowne, ze sie pepowina okreci.
            Będę czekać póki co i obserwować ruchy dziecka. Chyba zacznę zapisywać.
            A jak w międzyczasie coś by Ci wpadlo z tej tematyki do poczytania to poproszę
            o link.
            Czy cholestaza to coś nie tak z cholesterolem? Kurczę, 12 lat jestem
            wegetarianką i mam bardzo dobry cholesterol. Zaraz poszukam co to jest bo
            jeszcze nie miałam czasu... Ale zasugeruje lekarzowi przebadanie w tym kierunku.
            Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
            Sylwia
    • aniapatryk Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 22:17
      Faktycznie szybko łozyski ci sie starzeje, ja mialam do porodu po przenoszeniu
      10 dniowym łozysko IV kategorii i to juz duzo było sad
      • sylwia_zi Re: Łożysko, położenie płodu 22.07.05, 13:06
        Dzięki za linki.
        Zaraz tam zajrze.
        Byłam na konsultacji dziś u innego lekarza i robił usg wraz z przepływami i td.
        Z łożyskiem ponoć nie tak źle, on uważa że jest II stopień i lekkie zwapnienia
        i powiedział, że to tak na prawdę zależy od interpretacji lekarza, ale mam już
        ciążę monitorować - ktg co tydzień i usg co 2, liczyc ruchy płodu. Za to
        dziecko nie przekręci się bo jest wokół szyjki okręcone pępowiną... Podejmowało
        próby, ale nic z tego... I jak mam się nie denerwować jak oni mi mówią że można
        próbować rodzić siłami natury? W tej sytuacji jestem zdecydowana na planowe
        cięcie cesarskie tydzień przd terminem porodu o ile łożysko wydoli...
        Pozdrawiam,
        Sylwia
    • asmi7 Re: Łożysko, położenie płodu 21.07.05, 23:31
      Sylwio, zajrzyj na strony:
      www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/19/06.html ("Nieprawidłowy
      rozwój łożyska")

www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/19/01.html (linki do kilku art.
      nt łożyska)

www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1888,0 ("Wpływ patologii łożyska na
      przebieg ciąży i rozwój płodu.")

Pozdrawiam Cię serdecznie i zyczę, aby wszystko zakończyło się jak
      najkorzystniej dla Ciebie i dzidziusia!
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka