Dodaj do ulubionych

pleśniawki

27.11.05, 10:38
no właśnie, cały jezyk mały ma biały, kupiliśmy aftin, ale nie wiem ile razy
go stosować i ile kropli, pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • miodzio_k Re: pleśniawki 27.11.05, 11:10
      Nie wiem jak ten lek stosować, ale moja położna mówi ze na pleśniawki nalepszy
      jest kwasek cytrynowy. Rozpuszcza się go w wodzie a na palca owija się gazika.
      Moczymy palca z gazikiem w roztworze kwasu cytrynowego i pędzlujemy (jeśli to
      początek pleśniawek) lub ścieramy osad powstały przez pleśniawki (jesli to stan
      zaawansowany.
      Osobiście nie próbowałam bo Miodzik nie miała jeszcze pleśniawek, mówie tylko to
      co powiedziała mi położna.
      • aniapatryk Re: pleśniawki 27.11.05, 11:45
        Odnosniw Aphtinu czytalam gdzies, nie wiem czy na edziecko czasem ze nie powinno
        sie go stosowac u tak małych dzieci bo ma niebezpieczne substancje.Pamietam ze
        jak napisal ktos jego skład to mi włosy dęba staneły.Kurcze ale gdzie to było
        napisane ,nie pamietamsad
        A czy to sa plesniawki na pewno.Moj mały ma tez cały biały jezyk i 2 pediatrow
        powiedziało mi ze to od mleka.
        Stara dobra metoda,choc kontrowersyjna to posmarowac swoim moczem tzn dziecka.Ja
        tak robilam ale u 3 latka-podziałał ,u takiego małego bałabym sie chyba
    • lirio Re: pleśniawki 27.11.05, 12:11
      Przepraszam z góry ale co za debil przepisał Ci Aphtin dla maluszka?? Preparaty
      na bazie kwasu bornego (Aphtin, Tormentiol, Altacet) i pochodnych są
      zabronione u dzieci do lat 2. Na ulotce zdaje się też coś pisze.
      • aniapatryk Re: pleśniawki 27.11.05, 13:17
        O własnie kwas borny.Lirio jak ja kupilam aphtin dla siebie,to własnie był bez
        ulotki i skladu sad
      • asmi7 Re: pleśniawki 28.11.05, 11:35
        Jejku, nam też pediatra zaleciła aphtin. W aptece, niestety, sprzedawany jest
        bez ulotki!!!
        Po Waszych postach poszperałam i poczytałam co to za środek (np.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=11221277&v=2&s=0 )
        i rzeczywiście włosy dęba stają...
    • sdomitrz Re: pleśniawki 27.11.05, 14:38
      na ile wiem to plesniawki wygladaja jak plamki porozrzucane po całej buzi.
      Jesli jest tylko bialy nalot na jezyczku - to chyba nie plesniawki.
      Mam nadzieje ze sie nie myle, bo moja mała tez ma biały jezyczek i sadziłam
      własnie ze tak ma byc.....
      • ninjo Re: pleśniawki 28.11.05, 11:40
        nam tez tak mowil pediatra, ze plesniawki sa z reguly na dziaslach,
        podniebieniu. Jak nasza mala miala bialy jezyczek, mowila, ze to tylko od mleka
        i nic nie radzila robic.
    • mola16 Re: pleśniawki 28.11.05, 12:12
      No my walczymy z pleśniawkami już jakiś czas. Aphtin też nam połozna kazała
      kupić i smarowac ale to nic nie daje. Teraz smarujemy wodnym roztworem fioletu
      gencjanowego 1% i pleśniawki schodzą dośc ładnie. Tylko, że nigdy nie wiem czy
      zeszły już do końca, bo jak coś zostanie z pleśniawki to na nowo wejdzie na
      dziąsełka i język. Trochę bużka wygląda jak po zjedzeniu jagodzianki ale środek
      skuteczny. Metodę babciną też stosowałam ale coś za słabo wysmarowałam bo znów
      się pojawiły.
    • beata771 Re: pleśniawki 28.11.05, 14:15
      Moj maly tez mial bialy jezyk i lekarz stwierdzil ze to poczatek czegos w
      rodzaju plesniawki.Mlody razem z mleczkiem polykal te bakterie i razem z
      siusiami wydostawaly sie na zewnatrz i przez to mial na nozkach kolo siusiaczka
      takie biale chrostki wypelniene biala wydzielinka .Zapisal mi na to masc a
      jezyk kazal wycierac po kazdym jedzeniu chusteczka lub pieluszka.Masc pomogla
      na te syfki ale jezyk nadal byl troche bialy wiec przemylam go jego wlasnymi
      siusiami .Dwa razy i pomoglo!P.s.Mlodemu bardzo podobalo sie to wycieranie
      jezyczka zaciskal dziaselka na moim palcu i sie smial sam z siebiewinkTak wiec
      polecam siusie!smile)))pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka