gosia152 27.11.05, 10:38 no właśnie, cały jezyk mały ma biały, kupiliśmy aftin, ale nie wiem ile razy go stosować i ile kropli, pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miodzio_k Re: pleśniawki 27.11.05, 11:10 Nie wiem jak ten lek stosować, ale moja położna mówi ze na pleśniawki nalepszy jest kwasek cytrynowy. Rozpuszcza się go w wodzie a na palca owija się gazika. Moczymy palca z gazikiem w roztworze kwasu cytrynowego i pędzlujemy (jeśli to początek pleśniawek) lub ścieramy osad powstały przez pleśniawki (jesli to stan zaawansowany. Osobiście nie próbowałam bo Miodzik nie miała jeszcze pleśniawek, mówie tylko to co powiedziała mi położna. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: pleśniawki 27.11.05, 11:45 Odnosniw Aphtinu czytalam gdzies, nie wiem czy na edziecko czasem ze nie powinno sie go stosowac u tak małych dzieci bo ma niebezpieczne substancje.Pamietam ze jak napisal ktos jego skład to mi włosy dęba staneły.Kurcze ale gdzie to było napisane ,nie pamietam A czy to sa plesniawki na pewno.Moj mały ma tez cały biały jezyk i 2 pediatrow powiedziało mi ze to od mleka. Stara dobra metoda,choc kontrowersyjna to posmarowac swoim moczem tzn dziecka.Ja tak robilam ale u 3 latka-podziałał ,u takiego małego bałabym sie chyba Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: pleśniawki 27.11.05, 12:11 Przepraszam z góry ale co za debil przepisał Ci Aphtin dla maluszka?? Preparaty na bazie kwasu bornego (Aphtin, Tormentiol, Altacet) i pochodnych są zabronione u dzieci do lat 2. Na ulotce zdaje się też coś pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: pleśniawki 27.11.05, 13:17 O własnie kwas borny.Lirio jak ja kupilam aphtin dla siebie,to własnie był bez ulotki i skladu Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: pleśniawki 28.11.05, 11:35 Jejku, nam też pediatra zaleciła aphtin. W aptece, niestety, sprzedawany jest bez ulotki!!! Po Waszych postach poszperałam i poczytałam co to za środek (np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=11221277&v=2&s=0 ) i rzeczywiście włosy dęba stają... Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: pleśniawki 27.11.05, 14:38 na ile wiem to plesniawki wygladaja jak plamki porozrzucane po całej buzi. Jesli jest tylko bialy nalot na jezyczku - to chyba nie plesniawki. Mam nadzieje ze sie nie myle, bo moja mała tez ma biały jezyczek i sadziłam własnie ze tak ma byc..... Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: pleśniawki 28.11.05, 11:40 nam tez tak mowil pediatra, ze plesniawki sa z reguly na dziaslach, podniebieniu. Jak nasza mala miala bialy jezyczek, mowila, ze to tylko od mleka i nic nie radzila robic. Odpowiedz Link Zgłoś
mola16 Re: pleśniawki 28.11.05, 12:12 No my walczymy z pleśniawkami już jakiś czas. Aphtin też nam połozna kazała kupić i smarowac ale to nic nie daje. Teraz smarujemy wodnym roztworem fioletu gencjanowego 1% i pleśniawki schodzą dośc ładnie. Tylko, że nigdy nie wiem czy zeszły już do końca, bo jak coś zostanie z pleśniawki to na nowo wejdzie na dziąsełka i język. Trochę bużka wygląda jak po zjedzeniu jagodzianki ale środek skuteczny. Metodę babciną też stosowałam ale coś za słabo wysmarowałam bo znów się pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
beata771 Re: pleśniawki 28.11.05, 14:15 Moj maly tez mial bialy jezyk i lekarz stwierdzil ze to poczatek czegos w rodzaju plesniawki.Mlody razem z mleczkiem polykal te bakterie i razem z siusiami wydostawaly sie na zewnatrz i przez to mial na nozkach kolo siusiaczka takie biale chrostki wypelniene biala wydzielinka .Zapisal mi na to masc a jezyk kazal wycierac po kazdym jedzeniu chusteczka lub pieluszka.Masc pomogla na te syfki ale jezyk nadal byl troche bialy wiec przemylam go jego wlasnymi siusiami .Dwa razy i pomoglo!P.s.Mlodemu bardzo podobalo sie to wycieranie jezyczka zaciskal dziaselka na moim palcu i sie smial sam z siebieTak wiec polecam siusie!)))pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś