Dodaj do ulubionych

Niejadek rocznik 2003

31.03.06, 15:14
Kochane mamy!
nie wiem czy juz o tym rozmawiałyście ale mam problem z moja corunią
20.11.2003, jest strasznym niejadkiem. Wiem że powinna jeść już"wszystko".
Ale z tego niestety niewiele dla niej wynika. Może macie jakieś patenty.
Pomocy! córcia jest rozwinięta superowo, dużo mowi, biega i jest bardzo
rezolutna ale waży niestety tylko 11 kg, tragedia!!!
Obserwuj wątek
    • sylwia.wk Re: Niejadek rocznik 2003 01.04.06, 15:27
      witaj muj jest w podobnym wieku i w sumie tez nic nie lubi.ale wazy 20kg ale z
      kad to niewiem
      • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 04.04.06, 14:21
        Witam
        Ja też mam córcię z 2003r.i też niejadek.Łucja urodziła się 12 maja.Mieszkamy w
        Warszawie.Córeczka waży niecałe 12 kg,przed 2 miesącami ważyła 11 600 i mierzy
        94 cm.Łucja je w zasadzie wszystko ale w minimalnych ilościach.Robiłam jej też
        różne badania ale jak na razie wszystko wporządku.Cz Ty robiłaś swojej córci
        jakieś badania i co na to lekarz?
        Pozdrawiam.
        • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 04.04.06, 22:55
          No właśnie Małgosia urodziła sie 20-11-2003 z dość niską wagą urodzeniową tzn.
          2460, okruszek. Ale ogólnie zdrowa. ROzwija się superowo, bardzo ładnie mówi i
          jest niezwykle energiczna. Jada zupy tzn. rosół, jarzynowai krupnik. Drugie
          danie dziubie, ciężko to nazwać jedzeniem. Oprócztego jakieś serki, jogurty,
          wędlinka, paróweczka, sucha bułeczka (broń boże z jakimkolwiek nadzieniem bo
          kończy sie pluciem). Maswoje typy jedzeniowe i nie sposób jej przekonać do
          czegoś innego czy nowego. Waży 11 kg (!!!!). Badania które do tej pory jej
          robiłam tzn. podstawowe mocz, morfologia z obrazem i ige są fantastyczne.
          Ostatnio okazało się że to może być związane z migdałkami, ma przerost i w
          związku z tym chrapie w nocy. Podobno takie dzieciaczki też słabo jedzą i są
          drobne. Mamy jeszcze zrobić hormony tarczycy i lipidogram, ale atak ospy
          wietrznej nam to przeciągnął w czasie. Więc prawdopodobnie zrobimy to pod
          koniec tego tygodnia. Generalnie jak czytam że dzieciak w wieku mojej córuni
          waży 20 kg, to chce mi się płakać.I ręce mi opadaja z szelestem. Zwłaszcza że
          Małgosia ma 7-letniego brata z którym tego typu problemów w ogóle nie było!
          Szok.
          A co je Łucja może masz jakieśjedzeniowe patenty. Pozdrawiam
          • borkows11 Re: Niejadek rocznik 2003 29.04.06, 23:20
            witam.Mój synuś jest z marca.Waży13kg i ma 98cm wzrostu.jedzenie to katorga,
            żadnej wędliny,owoców i warzyw.Mięso od czasu do czasu.Najlepiej smakuje mu
            pasztet,danonki,bakusie,frytki i słodycze.Makabra!!!A żeby coś zjadł to
            najpierw muszę go ganiać po całym mieszkaniu.Koszmar!Ania
            • anetina Re: Niejadek rocznik 2003 02.05.06, 11:26
              zważyłam Małego
              ma dokładnie 98,5 cm i 14 kg wagi
              nie mam problemów, że czegoś nie lubi
              ale jak nie chce, to nie je
              są dni, że ruszy ciut
              a są dni, że zje więcej od dorosłego człowieka
    • magic40 Re: Niejadek rocznik 2003 06.04.06, 08:38
      Moja mała urodziła sie z waga 3900 - 60 cm - ale tez jest niestety niejadkiem-
      wazy niewiele ponad 11 kg. Kilkakrotnie rozmawiałam o tym z pediatrą / u której
      jest pod opieka od urodzenia / - ale twierdzi ,że jest wszystko w porzadku i
      nie ma sie co martwic. Po prostu - nigdy nie będzie gruba - raczej drobna i
      szczupla- nie ma zadnych nieprawidlowosci- rozwija sie prawidlowo- nie choruje
      tak często.
      Tłumaczyła mi ,że gdyby był spadek na siatce centylowej - to wtedy byłoby coś
      nie tak.
      Zdziwiłam się ,że taki maluch może mieć aż 20 kg !!!
      • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 06.04.06, 09:30
        Och pocieszyłaś mnie! Bo niestety niektóre mamy reagują na taką sytuację
        wielkim zdziwieniem. Małgos tez jest raczej zdrowa, tylko te migdałki. A wy
        sprawdzalyście migdałki? Może to jest przyczyną?
        • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 20:17
          Witam,sprawdzonych patentów na jedzenie nie mam niestetysad
          Łucja urodziła się z wagą 3 700 i 54 cm i na początku świetnie przybierała na
          wadze ,przez około 4 miesiące,a potem powolny przyrost masy.
          Łucji robiłam badania:morfologia z rozmazem,badanie moczu,kału,posiew
          moxczu,USG jamy brzusznej,potem trafiliśmy do CZD w Międzylesiu do
          gastrologa,badania :morfologia,poziom żelaza,próby wątrobowe,i badania w
          kierunku złego wchłaniania.Badania wyszły dobrze tylko trochę uzupełniłyśmy
          żelazo.PO około roku nas wypisano :zadawalający przyrost masy ciała.
          • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 20:36
            wysłało mi
            no i po 3 miesiącach po wypisaniu u ŁUcji pojawił się odruch wymiotny przy
            jedzeniu,tzn,że nie mogę dać jej za dużo do buzi,za duże kawałki,
            Denerwuje się tą sytuacją,ale gdy mówię lekarzom to to bagatelizują.
            Łucja ostatnio niestety dużo chorowła,zarażała sie od starszej siostry 7
            letniej.Widze że mamy dzieci w tym samym wieku ,tylko ja mam dwie dziewczynki i
            obie niestety niejadki,Martynka urodziła sie 99r w marcu,chodzi do "0".Waży 21
            kg.i ma 121 cm.,więc waga na 25 centylu a wzrost na 50 centylu,więc starszą
            przestałam się już martwić.Lekarka zawsze mówi o niej modelka.
            Starsza córcia za to ma tylko wybrane potrawy które je,a młodsza niby wszystko
            je ale co z tego jak minimalnie.
            Łucja jedynie co dobrze zjada ta serki typu Danio i to waniliowe i mleko z
            butelki na noc.Daje jej Bebiko i dosypuje dwie miarki kaszki.
            Po Świętach mam zamiar Łucji zrobić badania na robaki,na lamblie i na grzyby
            tyle sie o tym naczytałam na forum o alergiach,Musze jeszcze to sprawdzić bo te
            odruchy wymiotne mnie niepokoją,ma też czasem wysypkę na pupci i czasem żle
            sypia w nocy.Wcześniej robiłam jej badania w tym kierunku ale nic nie wyszło a
            doczytałam sie na forum że tylko sprawdzone laboratoria znają się na tym,nie
            wiem sama czy dobrze robię.Lekarka do której mam zaufanie twierdzi że test
            ELISAna lamblie jest wiarygodny i robi sie tylko raz ale mamy na forum puiszą
            co innego i już sie we wszystkim pogubiłam.
            • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 20:46
              Mam pytanko czy te hormony tarczycy to Ci pediatra zasugierowł?
              Spotkałam przypadkiem w poczekalni p.dietetyczkę i oczywiście zaczełam drążyć
              temat niejedzenia(a pani była bardzo rozmowna i sympatyczna)i jak zwykle
              usłyszałam no a pani jest taka szczupła więc nic dziwnego że dziewczynki też
              szczupłe.Przeważnie jak ubolewam nad wagą to słyszę to stwierdzenie,a pomocy
              żadnej.
              Nie lubię Łucji kupować ciuszków,okropność,wszystko za lużne w pasie,za
              szerokie .
              Kończe już bo się rozpisałam,
              O migdałkach żaden lekarz nic nie wspomniał.
              Czy Twoja córcia miała coś przepisane na apetyt?
              Pozdrawiam.
              • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 22:14
                Witaj widzę że temat zrobił nam się dwóosobowy. Ale czy dobrze wywnioskowałam
                że Łucja z powodu wagi wylądowała w szpitalu??
                Hormony tarczycy będziemy robić we wtorek, ale do tej pory badania takie jak u
                was i wyniki super, nawet żelazo było w normie.
                Uśmiechnęłam się nato co napisałaś bo Małgosia też na noc dostaje mleko + 2
                łyżeczki kaszki, ale ona preferuje nie waniliowe ale z miodem.
                Mój starszy Pawełek (30-03-1999) też zerówka, 129 i 25 kg, jest ok i nigdy nie
                było problemów z jego jedzeniem. No może za wyjątkiem początków przedszkola.
                Małgosia dużo nam chorowała w zeszłym roku, teraz dostaje od paru miesięcy
                łyżeczkę Sanostolu na noc i generalnie jest zdrowa.
                Piszesz,że Łucja często choruje, ale czy to są jakieś anginy? Bo jeśli tak to
                migdałki wielce podejrzane.
                Myślę że Małgosi też dużo pomógł nasz pobyt w zeszłe wakacje nad morzem, na co
                dzień mieszkamy w Krakowie. Mimo że było dośc chłodno (superlato w zeszłym
                roku) to siedzieliśmy ile się dało na plaży.
                W tym roku też musimy się wybrać, podobno najlepiej jest jechać w maju, ze
                względu na dużą ilość jodu.
                • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 22:18
                  Acha ostatnio Małgosia polubiła banany. Spróbuj, na pewno są dość kaloryczne!
                  Ja kroję bananka na dość cienkie plasterki ( też unikamy dużych kawałków.
                  Jadamy też czasem wędlinkę , plasterek pokrojony na malutkie kwadraciki, ale
                  niestety nie odnotowałam żadnych osiągnięć w zakresie podawania kanapek.
                  • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 08.04.06, 22:19
                    O kurczę właśnie zauważyłam byka strasznego, chodzi mi oczywiście o dwusobowy.
                    Nienawidzę błedów ort., co nie znaczy że ich nie robię!
                    • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 10.04.06, 15:23
                      witam mamy niejadków,
                      Mam podłączony internet osiedlowy i czasem szwankuje ,nie mogę czasem wysyłać
                      wiadomości na fora.
                      Mam propozycje dla Ciebie merlinek1,ponieważ jak do tej pory jesteśmy na forum
                      prawie we dwie,dużo nas łączy (dzieci w tym samym wieku i podobne
                      problemy,niejedzenia)może porozmawiamy prywatnie.Jeśli masz ochotę to napisz
                      prosze na mój adres gazetowy,lnga@gazeta.pl
                      Podzielimy się naszymi spostrzeżeniami na temat dzieciaczków.
                      • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 10.04.06, 15:40
                        Do szpitala nie trafiliśmy,tylko pediatra zaniepokojony wagą dziecka dał mi
                        skierowanie do gastrologa.Wybraliśmy gastrologa z CZD w Międzylesiu,poniewż tam
                        robią od razu badania jeśli coś zaniepokoi lekarza i mamy blisko.Na wizytę
                        czekaliśmy długo chyba około 2,3 miesięcy.
                        Łucja nie choruje na anginy,przeważnie ma katary trwające 2,3
                        tygodnie,wirusówki które przynosi Martynka ze szkoły,ostatnio jednak
                        zachorowała poważniej miała spastyczne zapalenie oskrzeli.
                        Co do bananów to robię dokładnie co Ty,Łucja od początku je lubi.
                        W tym roku też wybieramy się nad morze ,na dwa tygodnie.W ostatnie wakacje
                        byliśmy na mazurach(z różnych przyczyn)było bardzo fajnie ale ze względu na jod
                        wolę morze.Mam nadzieję że to lato będzie cieplejsze.
                        Ile Małgosia ma wzrostu?
                        Wczoraj mierzyłam Łucję przy ścianie i wyszło mi że znów urosła przez miesiąc
                        centymetr,ma 95 cm.
                        Pawełek też jest z marcasmile)
                        pozdrawiam.
                        • merlinek1 Re: Niejadek rocznik 2003 13.04.06, 17:38
                          Witaj Ingo mam malutka chwilkę przed świętami. Mam nadzieję że dostałaś mojego
                          maila. Daj znać. Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących Świąt, niech
                          dzieciaczki dużo jedzą!!!
                          Pozdrawiam
                          Merlinek1
                          • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 13.04.06, 18:26
                            Ja też mam małą chwilkę,przerwę.Dzięki za życzenia i aby się sprawdziły.Ja też
                            życzę dużo zdrówka dla Ciebie i dzieciaczków.Wesołych i radosnych ŚWIĄT.
                            Nie dostałam nic od Ciebie,bardzo mi przykro.
                            Pewnie to wiesz ale lnga pisze sie przez małe L .Czasem ktoś może się
                            pomylić ,zabieram sie za zmianą ale nic mi nie przychodzi do głowy.
                            lnga@gazeta.pl
                            • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 13.04.06, 18:43
                              Napisałam do Ciebie na pocztę gazetową,napisz czy coś dostałaś.
    • anetina Re: Niejadek rocznik 2003 18.04.06, 12:50
      Mały waży około 14 kg
      i na dodatek bym powiedziała, że jest trochę przy kości, szczególnie ma
      brzuszek spory
      robicie problem, tak mnie się wydaje
      Mały nie je dużo
      teraz przestał mi jeść nawet mleko
      do tej pory były na śniadanie płatki z mlekiem
      póżniej serek monte
      obiad - zupa i drugie danie
      podwieczorek - kanapka albo serek
      kolacja - przeważnie nic

jakoś nie widzę, żeby jadł mało, ani tym bardziej dużo
      • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 19.04.06, 13:13
        Gdyby moja córcia ważyła 14 kg w wieku 3 lat i bardzo mało jadła ,lub też nie
        wszystkie potrawy to byłabym bardzo a bardzo szczęśliwa.Moja córeczka za
        miesiąc będzie miała 3 latka i waży tylko niecałe 12 kg(mam taką nadzieję że
        12kg).Jest na 3 centylu i boię się że za moment będzie poniżej siatki
        centylowej.
        Pozdrowienia.
        • anetina Re: Niejadek rocznik 2003 19.04.06, 13:52
          koleżanki syn na 3 lata waży niespełna 12 kilo
          jest praktycznie chudy
          ale ma za to wzrostu 105 cm
          i jakoś lekarze nie każą jej dramatyzować wagą - dziecko jest zdrowe
          • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 20.04.06, 17:50
            Ja nie dramatyzuje tylko się martwię.
            Wolę sprawdzić (zrobić badania)czy moje dziecko jest zdrowe.
            • lnga Re: Niejadek rocznik 2003 20.04.06, 17:53
              Merlinek1 napisałam do Ciebie na pocztę gazetową,
              Dostałam Twoje wiadomości,dzięki
              Pozdrawiam,
    • chmurka_257 Re: Niejadek rocznik 2003 22.04.06, 12:48
      POCIESZE CIE BO MOJA 27.02.2006 SKONCZYLA JUZ 3 LATKA MA 88CM.WZROSTU I WAZY
      10KG.W RZECZACH I TEZ JEST NIEJADKIEM ALE SIE TY NIE MARWIE BO JESZCZE NIGDY NIE
      BYLA CHORA.
      • chmurka_257 Re: Niejadek rocznik 2003 22.04.06, 13:00
        DODAM JESZCZE ZE JULIA URODZILA SIE W 36 TC. I WAZYLA 1.700 .OD GRUDNIA 2005R.
        DO DNIA DZISIEJSZEGO UROSLA 2 CM.
    • water7 Re: Niejadek rocznik 2003 22.04.06, 18:19
      nie wiem jaki masz problem 11 kg to wcale nie jest tak mało mój trzylatek je
      tylko zupę pomidorową płatki owsiane z mlekiem ser zółty i jogurty poza tym
      czekolad wogóle nie je mięsa w żadnej postaci ma chore serce nasz kardiolog mówi
      że powinnam sie cieszyć że wogóle coś je także nie martw sie dawaj jej to na co
      ma ochotę a bedzie dobrz e pozdrawiam
    • dorcia72 Re: Niejadek rocznik 2003 06.07.06, 17:18
      Mój synek ma prawie 3 latka i waży 15kg, jest szczupły, ostatnio go nie
      mierzyłam, ale pewnie ma 100cm. Zdrowy chłopczyk, ale raczej niejadek. Zje
      wszystko, co mu dam, ale w małych ilościach (np. pół jabłka zamiast całego itp.)

KUBUŚ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka