Dodaj do ulubionych

robilyscie keksa?

11.04.06, 11:29
wymyslilam sobie ze na swieta upieke.
mam przepis z ksiazki z ktorej do tej pory wszystko mi wychodzilo, ale moze
macie jakies zlote rady dot tego ciasta?
temperatura pieczenia, czas pieczenia, co zrobic by nie siadlo?
aha, dodajecie przyprawe do piernikow?
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: robilyscie keksa? 11.04.06, 12:23
      Mam bardzo prosty w wykonaniu przepis, ktory zawsze wychodzi. Trzeba tylko
      pamietac aby przeciac ciasto w odpowiednim momencie, bo inaczej samo peknie.
      Skladniki:
      4 jajka, 3/4 szklanki maki (trzy czwarte), 3/4 szklanki oliwy, 1/5 szkl.maki
      tortowej, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, sok z polowy cytryny, aromat, mozna
      jakis likier czy rum dodac dla zapachu, bakalie i owoce kandyzowane (ja daje
      zazwyczaj-rodzynki, orzechy, mogdaly, wisnie kandyzowane, skorke pomaranczowa,
      ale wiadomo im wiecej tym lepiej i kolorowiej)
      Skladniki ubijam, tj mieszam w mikserze, na koniec bakalie i owoce. Ciasto
      przelewam do wysmarowanej formy keksowej i pieke ok 45minut w temp ok
      180stopni.
      • magalik Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 08:22
        cukru nie dodajesz?
      • agnieszkaela Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 08:25
        UPs... faktycznie blad! Cukier zamiast tej pierwszej maki ma byc.
        Reszta sie zgadza.
        • magalik Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 10:23
          a, dzieki, to zaraz ide probowac, jak jeszcze jestes to napisz prosze kiedy go
          przeciac, po ilu minutach.pierniki nacinam o ok 25, keksa tak samo?
          • agnieszkaela Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 10:26
            chyba jakos tak, nie wiem dokladnie. Sama bedziesz widziala, jak juz
            napecznieje dobrze i sie skorupka zrobi. Mam jeszcze rewelacyjny przepis na
            ciasto pomaranczowe, fajne bo najlepsze jest kilka dni po upieczeniu wiec na
            spokojnie mozna go zrobic kilka dni przed swietami. Chcesz?
            • magalik Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 10:28
              pytanie....
              jasne ze chce. uwielbiam nowosci a tego cuda nigday nie jadlam, nawet w
              sklepach nie widzialam.
              • agnieszkaela Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 10:46
                Mowisz, masz wink
                Ciasto pomaranczowe wykwintne-
                Skladniki na forme keksowa o dlu26cm.
                250gr miekkiego masla, 250 gr cukru, 3 jaja, 4 zoltka, 100gr maki, szczypta
                soli, 1 kieliszek likieru pomaranczowego, skorka otarta z 2 pomaranczy i 1
                cytryny, 2lyzki soku pomaranczowego, 100gr maki ziemniaczanej, 100gr zmielonych
                migdalow, 100gr pokrojonej w drobna kostke kandyzowanehj skorki pomaranczowej.

100gr galaretki pomaranczowej, 200gr cukru pudru, 3lyzeczki skou pomaranczowego

Maslo utrzec z cukrem dodajac jaja, zoltka, nieco maki, sol, likier, skorke
                oraz sok z cytryny i pomaranczy. Pozostala make wymieszac z maka ziemniaczana,
                migdalami, i 80 gr kandyzowanej skorki. Dodac do ciasta. Wymieszac. Wlozyc do
                formy wysmarowanej maslem i bulka tarta. Piec w nagrzanym do 180 stopniach
                piekarniku ok 1godz15 min, do 1h30min.
                Po upieczeniu ciasto najlepiej jeszcze w formie posmarowac-zalac ciepla
                galaretka.
                Wyjac z formy. Cukier puder zmieszczac z sokiem pomaranczowych, polukrowac
                ciasto. Posypac pozostala skorka kandyzowana.

Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzien. Pycha. Mocno pomaranczowe, troche
                piaskowe ale dzieki galaretce mokre.
                • azja811 Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 11:00
                  Proszę,prosze jaki wątek kulinarny sie stworzyłsmile))To ja się podepnę i zapytam
                  czy jest jakiś przepis na takich leniow jak ja,co nienawidzą gotować i piec i
                  babrać sie w kuchni,chociaz jeść uwielbiająsmileJak na razie prwie wszystkie
                  słodkości zamawiam i kupuję.Niestey gotowac musze i cierpię z tego powodu
                  straszne katuszeuncertain
                  • magalik Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 12:20
                    Azja, jak nie chcesz w sklepie kupowac to moge ci podac przepis na jablecznik
                    alzacki - wrzucasz wszystko do miksera i wylewasz na blache. do czasu
                    miksowania dodaj czas na obranie i pokrojenie w kostke 5 jablek i pokruszenia
                    10dag orzechow. aha, jest z 3 lyzkami kakao (info dla mam karmiacych, ktore
                    jeszcze nie moga)
                    chcesz?
                    • magalik agnieszkaela... 12.04.06, 12:22
                      czyli razem 7 jajek potrzebuje, tak?

co do keksa, wyszedl pyyyyyyszny (nie moglam sie powstrzymac przed
                      sprobowaniem), polalam go lukrem i tez bakaliami posypalam - jak ze sklepu
                      wyglada, ale bedzie wyzera, mniam
                    • mala67 Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 12:50
                      kurcze, upieklabym tez tego keksa aleo boje sie ze sie narobie i itak nie
                      wyjdziesad(jak zwykle
                      • kaliaa Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 14:18
                        ja uwielbiam piec, ale przyznam ze jedynym ciastem ktore mi dotychczas nie
                        wyszlo byl wlasnie keks, chetnie jednak wyprobuje Twoj przepis agnieszko i tez
                        zdam relacje. Mam pytanie tylko czy to sa proporcje do zwyklej waskiej balchy
                        keksowki?
                        Mala z tego co czytam to w tym przepisie za bardzo nie ma czym sie narobic wiec
                        do dziela smile
                        nie trzeba sie zrazac, moze tym razem w koncu sie uda? zawsze musi byc ow
                        pierwszy raz smile
                        [POWODZENIA
                        • agnieszkaela Re: robilyscie keksa? 12.04.06, 14:20
                          Co ma sie nie udac... Przepis na zwykla forme keksowa, raczej mala. Ale rosnie
                          wysoko. Jak na swieta i przt wiekszym apetycie to ze dwa trzaba zrobic wink My
                          takie pochlaniamy w niedziele do kawki wink Zdaj koniecznie relacje.
                    • azja811 Jasne że chcę 12.04.06, 13:30
                      jak tylko się wrzuca do miksera to chcesmile
                      • magalik Jabłecznik alzacki 12.04.06, 13:41
                        - szklanka oleju
                        - 3/4 szklanki mleka
                        - 4/5 szklanki cukru
                        - 3 szklanki mąki
                        - 5 jajek
                        - 2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
                        - 2 łyzki kakao
                        - lyzeczka cynamonu
                        - garść bulki tartej
                        - 5 jablek (naljepiej antonowek albo innych nie za soczystych)
                        - orzechy pokrojone- 2 garsci, rodzynki - 4 garsci

skladniki wrzucasz do miksera, mieszasz wszystko razem na jednolita mase -
                        casto wychodzi geste, ale jeszcze takie odrobinke sie leje.
                        obrane jablka kroisz w kostke, mieszasz z bulka tarta (zeby sok wchonela zeby
                        sie zakalec nie zrobil) i bakaliami, wrzucasz do tego ciasta, mieszasz i
                        wylewasz na blache - ok 20 na ok 30cm. blache wykladam papierem do pieczenia
                        piekarnik grzanie tylko od dolu.
                        ciasto wkladasz do juz nagrzanego piekarnika
                        temperatura - 200st
                        czas pieczenia 50 - 60 min. sprawdzasz wykalaczka - wbijasz ja w ciasto i jak
                        ja sucha wyjmiesz to znaczy ze juz gotowe

pisze tak bardzo lopatologicznie bo pisalas ze w pieczeniu nie masz
                        doswiadczenia, jakbys miala wieksze niz to wynika z Twojego posta, to
                        przepraszamsmile

• azja811 Re: Jabłecznik alzacki 12.04.06, 15:54
                          No to teraz jeszce jedne dowód na to jak jestem ograniczona w tym temacie jaki
                          to ma byc rozmiar blachy???Bo ja mam taka dużą co sie do pieca bezpośredniuo
                          wsuwa i taką mniejszą co trzeba na ruszt wsadzić.
                          • magalik Re: Jabłecznik alzacki 12.04.06, 15:57
                            no mniej wiecej 25 na 30cm

>>ja mam taka dużą co sie do pieca bezpośredniuo
                            > wsuwa

masz piec? to nie wiem jak sie w piecach piecze, jak sie w nich cieplo rozlada.
                            • azja811 Re: Jabłecznik alzacki 12.04.06, 19:52
                              No i wyszła na jaw moja glupota.Mam poczywiście piekarniksmile))tak mi się
                              powiedzialo że piec.No i piecze z góry lub z dołu lub z wszystkiego naraz,jak
                              kto wolismile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka