Dodaj do ulubionych

rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny

15.10.06, 11:42
o lata swietlne.
duzo gada ( mowi naprawde trudne wyrazy: jedzie, gdzie, sciana,
kwiat,nasladuje odglosy zwierzat: szczeka, mialczy, robi "mu", dzis rzal jak
konikbig_grin) komunikuje sie zwrotami z dwoch a czasem z trzech wyrazow, duzo
rozumie,ciagle siedzi w ksiazkachbig_grin, oglada, udaje, ze czyta, palcem wodzi po
literkach a obrazki "opowiada" uparcie odmawia chodzenia ( 13 miesiecy bedzie
jutro). jest tu jeszcze podobnie leniwe dziecko?
Obserwuj wątek
    • guruburu Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 12:19
      A moja córka ma odwrotnie smile))
      Książki aż tak kocha... jeść, ze muszę co chwilę z pyska wyciągać.
      Dziecinna jest bardzo big_grinDD
      No dobrze, może przesadzam.
      Nie stresuj się tym chodzeniem, na prawdę - znam z piaskownicy dzieci, co mają
      15-16 miesiecy i jeszcze nie chodzą.
      • maretina Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 12:20
        15? miesiecy? jak do tego czasu nie zacznie to ja zwariuje.
        • sasza_71 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 12:37
          filip tez jest baardzo rozgadany i równie ostrozny-czasem zrobi tylko pare
          kroków- mysle,ze na czworakach bedzie smigal do Bozego Narodzenia.
          Jest taka zasada-jezeli chcesz w przyblizeniu dowiedziec sie kiedy zacznie
          chodzic,pomnóz przez dwa wiek w miesiacach,kiedy pierwszy raz samodzielnie
          usiadł,albo przez 3/4- gdy zaczął czworakowac.
          u karolci sprawdziło sie idealnie, filip zaczal siadac równo z czworakowaniem-
          wiec mnoze tylko to siadanie i czekam na chodzenie do Swiatsmile
          • filimoni Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 12:53
            U nas zupełnie na odwrót. Ignaś chodzi, biega ,skacze ,zaczyna wchodzić po
            schodach bez niczyjej pomocy ale co z tego jak nic nie mówi i nic nie robi(poza
            oglądaniem książeczek) z tych rzeczy, które robi twój Kajtuś . Trochę mnie to
            stresuje ale miejmy nadzieje, że wkrótce Kajtek zacznie bieegać a Ignaś gadać.
            Pozdrawiam-Ania
    • inga75 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 12:51
      No to przecpieknie Ci sie dziecko rozwija! To zupelnie normalne, ze wszelkie
      poziomy rozwoju moga przebiegac w roznych stopniach zaawansowania. Czesto
      przyspieszony rozwoj intelektualny powoduje niewielkie opoznienie w rozwoju
      motorycznym i odwrotnie, jednak nie jest to nic niepokojacego. Jezeli Twoje
      dziecko raczkuje, opanowalo chwyt szczypcowy itp. to spokojnie mozesz poczekac
      na pierwsze kroczki.
      W koncu najczesciej maluszki zaczynaja same tuptac w 13-14 miesiacu zyciasmile))))
    • nestorka1 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 13:25
      Sterzy syn szybko rozwijał się motorycznie. Jak miał 1,5 roku zlikwidowaliśmy
      wózek, p[otrafił chodzić i biegać godzinami. Zaczął mówić jak miał 2,5 roku, do
      dzisiaj chodzi do logopedy i do wieku szkolnego pewnie jeszcze będzie chodził-
      ma niecałe 5 lat. Twoj ienteligentne dziecko wie że chodzenie boli. Mała od
      tygodnia chodzi ale tak ostrożnie, że jak nic nie leży na jej drodze to 0
      upadków lub delikatny siad na pupę. Nie martw się chodzić nauczyć się łatwiej
      niż mówi
      • aisza24 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 14:51
        slyszalam gdzies kiedys, ze jesli dziecko zaczyna wczesniej chodzic, to pozniej
        zaczyna mowic i na odrowt, ze to nie idzie w parze. U nas rozwoj motoryczny
        super, biega, skacze, caly dzien moze nie spac i ma sile. Z mowieniem cienko,
        glownie"baba,mama,tata,papap,beee" i to wszystko

gg 1493654
        • guruburu Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 15:11
          Maretino - no wiesz, są jeszcze dzieci, co zaczynają chodzić jak mają 1,5 roku -
          s.e.r.i.o smile Zresztą rozwój motoryczny to nie tylko tzw. duża motoryka, ale i
          mała - np. manipulacja dłońmi. Poza tym syn może po prostu wstać któregoś dnia
          i pójść. Tak po prostu.
    • mama1_24 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 15:46
      synek też ma 13 miesięcy i sam nie chodzi tylko przy meblach, ścianie, czasami
      zrobi pare kroków, ale za chwile bach na kolanka.
      • olik128 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 19:44
        Witaj maretino! A może przyczyna słabszego rozwoju motorycznego tkwi w chorobie
        naszych dzieci. Moja malutka intelektualnie też jest sporo do przodu- badania
        psychologiczne a chodzic pewnie będzie za kilka miesiecy. Nie martwię się tym
        aż tak strasznie, gorzej gdyby było odwrotnie.
        Pozdrawiamy Kajtusia
        • alsei olik! 15.10.06, 19:54
          olik,macie diagnoze?nie zagladalam dawno do watku izaaasi...nie moge wciaz
          podjac decyzji o testach w kierunku NF1...
          pozdrawiam
          • sasza_71 Re: olik! 15.10.06, 19:55
            to ja,pisałam pod siostrzanym nickiemsmilebuzka
            • olik128 Re: sasza! 15.10.06, 23:28
              Witaj! Czytam na tym forum wszystkie posty, ale mam bardzo mało czasu, zeby cos
              napisać. Diagnozę mamy na 95%- tak jak maretina. Jesteśmy po licznych badaniach
              i mamy tylko plamki (na szczęście)!!! Czekamy na wizytę w Bydgoszczy. Cieszymy
              się każdym dniem. Nasza malutka tez juz raczkuje, wstaje, wspina się na kanapę,
              stoi- ale jeszcze nie chodzi.Jest bardzo pogodnym, madrym dzieckiem- wszystkich
              kocha i bardzo to okazuje. Czasem sie śmiejemy, gdy widzimy jak całuje dywan,
              łóżeczko czy wózek. Najbardziej lubi rysować a ostatnio wyśpiewuje refren
              ulubionej piosenki:la la la. A co u Was?
              Maretino, napisz proszę na priv o tym dziecku i o tym na jego czole.
              Pozdrawiamy
        • maretina Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 20:21
          nie sadze....albo raczej tak: lekarka powiedziala, ze nie widzi zwiazku w
          kwestii chodzenia i nf1. dzieci z nf1 czesto maja rozluznione miesnie. kajtol
          kiedys mial wrecz przeciwnie, teraz napiecie miesnoiowe idealne.
          kajtol jedynie nie chodzi, a tak to robi cudenka. lacznie z probami stawania na
          glowiesmile, wlazi i zlazi sam z kanapy ( jest dosc wysoka, musi sie podciagac).
          a co do nf1 to pewnie w 2007 zrobimy genetyke i bedzie wiadomo czy to ma czy
          nie. z wygladu plamek na 95% ma. tak powiedzial genetyk.na szczescie oprocz
          plamek nie ma na razie NIC. mam ndzieje, ze tak zostanie.
          osttnio widzialam siostre mojej kolezanki, ktora ma nf1. kilka miesiecy temu
          guzki zaczely wychodzic na czoleuncertain
          czesc usunie, czesc zostanie. troche boje sie przyszlosci. caly czs wierze, ze
          kjtek bedzie mial jedynie plamy.
    • azja811 Teraz to ja mam doła... 15.10.06, 21:00
      ...bo wygląda na to ze mam opóźnione intelektualnie dziecko. nic nie mówi,
      tylko piszczy jak coś chce, mowi mama, ale nie po to aby mnie zawołać, mówi
      dziadzia ale też nie wola dziadka w ten sposób, jedyne co mówi to ba i nima
      (znaczy niema), ksiażki slużą do zrzucania przez bramkę na schody, targania lub
      jedzenia. Pokazuje przedmioty, kojarzy co so czego, czyli chce zamiatac miotłą
      podlogę, czesze włoski szczotką, wie kto jest kto itd ale za cholere nie chce
      mówić!

Co do chodzenia to bym sie tym wogóle nie przejmowala,Moje dziecię mialo
      chodzenie w nosie i nie wykazywało żadnej inicjatywy w tym kierunku, nawet przy
      ścianie nie chodził.Ona poprostu pewnego dnia wstał i poszedł, bez żadnych
      sygnałów ostrzegawczych...moze tak samo będzie z mówieniem.Pewnego dnia
      pooprstu rano mnie przywita: "Cze matka!Śniadanie do łóżka proszę!"
      • bomba001 Re: Teraz to ja mam doła... 15.10.06, 21:09
        mój synek jak miał 2 lata i 2 msc ni niemowił (bylismy po wizycie u logopedy,
        które nie widziała problemu- bądź cc badź dziecko dwujezyczne), jak kiedyś nie
        prowadzilam samochodu i usiadłam kolo niego z tyłu a na ogół jeżdził ze mną:
        powiedział: o mama jedzie ze mna z tyłu... i zaczął mówic całymi zdaniami w obu
        jezykach...
        • azja811 Bomba001 15.10.06, 22:01
          bomba001 napisała:

> mój synek jak miał 2 lata i 2 msc ni niemowił (bylismy po wizycie u logopedy,
          > które nie widziała problemu- bądź cc badź dziecko dwujezyczne), jak kiedyś
          nie
          > prowadzilam samochodu i usiadłam kolo niego z tyłu a na ogół jeżdził ze mną:
          > powiedział: o mama jedzie ze mna z tyłu... i zaczął mówic całymi zdaniami w
          obu
          >
          > jezykach...

Czyli jednak mam racjęwink???
          Tylko ze moje dziecie nie wychowuje sie w rodzinie dwujęzycznej to raz , a dwa
          co ma wspólnego cięcie cesarksie z nauką mowy, bardzo ciekawa jestem bo nigdsy
          nie słyszalam o zadnym mechaniźmie przyczynowo-skutkowym w tym
          zakresie...pozdawiamwink))
          • bomba001 Re: Bomba001 15.10.06, 22:06
            hej jakie ceserskie ciecie??? mój synek sie siłami natury urodził w głebokim
            niedotlenieniu niestetysad((. córka, , która mówi duzo stosunkowo przezcc, ale
            cały czas nie widze koorelacji
            • azja811 Re: Bomba001 15.10.06, 22:09
              to o co chodziło z tym cc?? big_grinDD
              • bomba001 Re: Bomba001 15.10.06, 22:22
                miało byc : bądź co bądź DDDDD
    • liniosek Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 15.10.06, 23:01
      moja mala tez ciagle gada,powtarza wyrazy nawet te trudne,nasladuje rozne
      miny,ruchy,duzo rozumie np. jak powiem daj mamie chrupka to pdchodzi i karmi
      mnie tym chrupkiem.Duzo tez innych rzeczy rozumie nawet potrafi sie klocic w
      swoim jezyku (podnaszac glos).Jezeli chodzi o chodzenie to tez nie chodzi
      samodzielnie,tylko przy czyms czego moze sie przytrzymac.Caly czas raczkuje i
      tez nie wiem kiedy sie przekona i zacznie chodzic (bez trzymanki).Ogolnie jest
      dzieckiem strasznie ostroznym i boi sie upadkow.
    • sdomitrz Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 16.10.06, 10:17
      Nie martw się! Nadrobi to chpdzenie! Ja bym się cieszyła, że chłopczyk tak
      fajnie się rozwija intelektualnie. Przecież z chłopakami to często jest
      zupełnie na odwrót - biegają jak oszalałe a nic nie mówią przwie do 3 lat. To
      to dopiero problem. Ty będziesz zato miało rozsądne, fajne dziecko, któremu
      zawsze wszystko można wytłumaczyć i się porozumieć....
      • efka42 Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 16.10.06, 11:36
        Maretina- z moja corka jest identycznie, bardzo duzo mowi, ale o chodzeniu mowy
        nie ma(jest z 3 wrzesnia, wiec ma juz 13,5 mies!).Ja mysle, ze taka ich
        uroda.Mowi juz nawet zdaniami( no prawie) np:MAMA CICI DA.
        • hautnah Re: rozwoj intelektualny wyprzedza motoryczny 16.10.06, 11:51
          oj chyba jeszcze zatesknisz za czasami, kiedy dziecko ci nie chodzilo. takie
          zdanie slysze dosc czesto od mam dzieci juz chodzacych!

nasza mala na razie raczkuje i nawet nie satje, a my nadal ja rehabilitujemy, a
          tez wygadana, np. dzis rano powtarzala slowa: kwiat, pies, co moim zdaniem jest
          super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka