21.11.06, 15:02
czy któraś z doświadczonych mamuś stosuje chusty do noszenia dzieci? albo
któraś z nas- mampo raz pierwszy ma zamiar używać chusty?
chętnie poznam Wasze opiniesmile
Obserwuj wątek
    • reninka72 Re: chusta 21.11.06, 15:28
      Jestem wiela zwolenniczka chust. Planuje zakup tej (nie do konca) chusty:
      www.goo-ga.com/prod/160/1/23/2
      Moja bratowa uzywala chusty przez wiele miesiecy i byla bardzo zadowolona.
      Chusta jest szczegolnie pomocna przy noworodku, kiedy nie mozna jeszcze nosic
      dziecka w tradycyjnym nosidelku. Oczywista zaleta jest stworzenie bliskosci
      matki i dziecka - dzieci uspokajaja sie znacznie szybciej kiedy czuja bicie
      serca matki i cieplo jej ciala. Dla matki, glowna zaleta jest to, ze ma dwie
      rece wolne i dziecko przy sobie, czyli moze wykonywac drobne prace domowe i
      jednoczesnie nosic dziecko.
    • mlwawpl Re: chusta 21.11.06, 15:30
      Ja planuję używać. Nie od samego początku, ale od mniej więcej 6 tygodnia życia
      dziecka. Podobno na począku nie jest łatwo, ale te dziewczyny co się nie
      zraziły to potem były bardzo zadowolone.

Pozdrawiam
    • dragonflyyy Re: chusta 21.11.06, 17:51
      Nie tyle ja, co mój chłopakzawariował na punkcie tej chusty wink i "MUSIMY JĄ
      MIEĆ" i "JA BEDE NOSIŁ W TYM CAŁY CZAS NASZA KLUSKE" wink
      Słyszałam,że te nosidła 9takie w którym nogi małym dzidziom zwisaja na dól są
      nie zdrowe - bo powoduja zwyrodnienia nóżek uncertain
    • mikasara Re: chusta 23.11.06, 14:14
      zamierzam kupić chustę. Ma starszą córkę i myślę, że jak Tymek będzie w chuście
      to prawie jak byłby w brzuchu i będę miała dwie ręce do głaskania i przytulania
      córci i nie będzie tak źle z zazdroscią o mamę. tak wyczytałam i mam nadzieję,
      że sprawdzi się i chusta i patent. pozdrawiam.
      • maga785 Re: chusta 23.11.06, 14:48
        No to i jak dopisze swoje spostrzezenia na temat chusty jako tegoroczna lutówkasmile
        Chusta to rzeczywiscie dobry wynalazek pod warunkiem że dziecko bedzie dało sie
        w niej nosićsmileMój syn teraz prawie 10 miesieczny nie chciał byc w niej noszony
        do momentu az nie zaczał siedzieć w 6 miesiacu życia.Generalnie w ogóle nie lub
        byc noszony w pozycji na "łódeczkę" natomiast uwielbia byc noszony w pozycji
        pionowej!
        Jesli bedziecie miec tak ciekawskie dziecko jak mój syn to kupowanie chusty nie
        ma sensu lepiej później kupic nosidełko.
        Pozdrawiam
        Marta
    • my_cha1 Re: chusta 23.11.06, 21:32
      A o jakich chustach mowa?
      takich oto wiazanych:
      www.allegro.pl/item144611418_chusta_hoppediz_daj_sie_poniesc_magii_barw_.html

czy tez o chustach-nosidlach, zapinanych na klamre i noszonych najczesciej na
      jedym ramieniu, cos w tym stylu:

www.allegro.pl/item141679021_baby_bag_premaxx_nosidelko_chusta_hit_europy.html
      Bo dziewczyny, ktore użwałych chusty stanowczo polecają te wiązane.
      • nekokoneko Re: chusta 24.11.06, 09:02
        ja myślę i o takiej i o takiej. mojemu mężowi bardzo się podobają sposoby
        wiązania z tej stronki:
        server.kopteri.net/%7Ekkanava/Kanava_tyinginstructions.pdf
        • ithilhin Re: chusta 26.11.06, 22:29
          na marcowkach 2007 walkowalysmy temat dosc doglebnie smile
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40480&w=45783840&a=45783840
          • mikasara Re: chusta 27.11.06, 10:51
            przeczytałam wszystko i mam jeszcze większy mętlik w głowie niż wczesniej. nie
            dość, że nie wiem na co sie zdecydować, jaką wybrać chustę będąc jeszcze w
            ciąży, to nie przypuszczałam, że można dziecku zrobić krzywdę, kiedy się nie
            jest fachowcem od spraw bioderkowo-kręgosłupowych maleństwa. czy jest sens
            kupować chustę bez przymierzania tylko intuicyjnie? nie wiem czy w moim mieście
            są jacyś specjaliści od noszenia dzieci w chustach!?
            • ithilhin Re: chusta 27.11.06, 17:56
              mikasara - krzywdy nie zrobisz na pewno smile przy chustach gotowych sa instrukcje
              a jak zrobisz sama to wszystkie informacje mozesz znalezc w internecie.
              jak mozna sie zorientowac ja akurat polecam wiazana chuste bo mozna ja stosowac
              tak samo jak te na ramie plus wiele wiazan i ulozen innych, z obciazen dwoch
              ramion, nie jednego.
              mialam oba typy chust i mam jakies porownanie co jest wygodniejsze dla mnie i
              dla dziecka. chusta wiazan jest na pewno bezpieczniejsza bo zapewnia wieksze
              podparcie dla dziecka - moim zdaniem.
              a w jakim miescie mieszkasz?
              • mikasara Re: chusta 29.11.06, 17:03
                mieszkam w Trójmieście
                • ithilhin Re: chusta 29.11.06, 18:10
                  mikasara - niestety moglabym Ci podac namiar na kogos w Olsztynie jak na razie.
                  ale w sumie jak kupisz chuste i Ci sie nie sprawdzi to zawsze mozesz puscic na
                  Allegro. no i jest instrukcja i Sprzedawca, ktory tez Cie pewnie samej sobie by
                  nie zostawil - zazwyczaj mozna liczyc na pomoc mailowa czy telefoniczna.
                  bo akurat chusty sa zwykle sprzedawane przez ludzi, ktorzy maja w sobie idee
                  noszenia dzieci i bycia blisko i taka idee chca propagowac.
                  ja Ci moge polecic Hoppediza, bo znam osobe, ktora sprzedaje (od niedawna) te
                  chusty w Polsce i to jest naprawde fajna i pomocna dziewczyna i nie zostawi Cie
                  bez pomocy.. i wiem ,ze Hoppediz ma instrukcje uznawana w wielu krajach za
                  najlepsza (opisy sa naprawde dokladne). oczywiscie jest przetlumaczona na Polski.
                  tu jest link do aukcji tej dziewczyny na Allegro:
                  allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4673595
                  • mikasara Re: chusta 30.11.06, 13:41
                    dzięki, właśnie na tę chustę patrzyłam ostatnio, gdy przyglądałam się ofercie
                    na allegro.
    • niuta_s husta Homemade 27.11.06, 11:07
      przeklejam Ci kilka linków,a propo chust, które możesz zrobić sama przy nie
      duzych nakładach:
      server.kopteri.net/%7Ekkanava/Kanava_tyinginstructions.pdf
      www.kasiamarcin.com/online/zblog.nsf/d6plinks/KZAI-6RYLT5
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,47543113,47543113.html
    • scarbonka od sierpniówki 2005 29.11.06, 14:22
      Hej dziewczyny,
      Jeśli sie nie obrazicie to napisze kilka moich spostrzeżeń odnośnie chusty.
      Uzywamy chusty bebelulu odkąd Aniela skończyła 8 tygodni. Rzeczywiście na
      początku nie jest łatwo i trzeba sobie wypracowac pozycje, która spasuje mamie i
      dziecku. Anielka nie lubiła miec głowy schowanej w chuście bo musiała wszystko
      widziec więc nosiłam ją nie tak jak w instrukcji, tylko po swojemu. U nas chusta
      sprawdza sie super już 15 miesięcy. Bardzo długo usypiałam w niej małą. Zawsze,
      gdy wybieram sie z nią gdzieś tramwajem lub autobusem to biore chustę. Wózka
      prawie nie używamy, od poczatku nie lubiła w nim jeździc. Gdy byliśmy na
      wakacjach nad morzem, spacerowałam brzegiem morza z Anielka w chuście i ona
      usypiała ukołysana noszeniem i szumem morza. Wiele róznych akcesoriów nie
      przydało mi sie przy dziecku, ale chusta to po prostu rewelacja. Gorąco polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka