24.04.12, 01:10
Moja mama nie byla sentymentalna wiec z mojego dziecinstwa nie zostalo nic procz kilkunastu zdjec. Ja mam male pudelko z jakimis "serdecznosciami" zachowanymi ku pamieci poczatkow mojej trojki na swiecie. Wciaz trzymam to pudelko choc z rosnacym poczuciem bezsensu tego trzymania. Mam tez zachowane wszystkie notatki dotyczace rozwoju i rosniecia calej trojki ale to sie czasem przydaje do porownan etc.
Ostatnio pomagalam kolezance w przygotowywaniu domu do remontu i natknelysmy sie w jej basement na wielgasna walize, w ktorej trzymane sa wszystkie pamiatki z niemowlectwa i dziecinstwa jej jedynego syneczka, dzis lat prawie 30 wink I ta moja znajoma, sensowna i rozsadna kobita, ktora sama przyznala, ze od lat juz do tej walizy nie zaglada i wrecz zapomniala o jej istnieniu, dalej to wszystko zamierza trzymac "bo tak". Nie skomentowalam, bo po co.
Trzymacie takie swoje pudelka? Zagladacie do nich choc czasem?
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: Pudelko 24.04.12, 08:22
      Ja trzymam niektore zeszyty i rozne prace i rysunki moich dzieci. Nie zamierzam sie ich pozbywac, ale byc moze troche z czasem przetrzebie. Wiele to miejsca nie zajmuje, a ja czasem lubie sobie poprzegladac.
    • kasiak37 Re: Pudelko 24.04.12, 10:11
      nie mam pudelka jako takiego.Mam mnostwo zdjec,rysunkow,pierwsze proby pisania.Mlodej zbieram teraz wszystko do grubej teczki.
    • onest Re: Pudelko 25.04.12, 15:12
      ja mam nie tylko pudełko ale PUDŁO. Żeby było śmieszniej wcale nie jestem sentymentalna. Bez problemu rozstaje się z rożnymi rzeczami i nie mam natury zbieracza. A jednak mam masę zdjęć i wszystkie ważne rzeczy związywane z dorastaniem moich dzieci. Od obrączki z porodówki , przez teczki z przedszkola, nagrody, dyplomy, wycinki prasowe itd, itd. Szpargałów nie oglądam za często- najczęściej przy porządkach, za to do zdjęć zaglądam cyklicznie.
      • mamamira Re: Pudelko 25.04.12, 22:18
        Corki "pudełko" jest bardzo małe a syna to już pudło się nazbierało.
        Z mojego dzieciństwa nie mam nawet wspomnień.
        • bi_scotti Re: Pudelko 25.04.12, 22:34
          mamamira napisała:

> Z mojego dzieciństwa nie mam nawet wspomnień.

A chcialabys zeby bylo takie pudelko/album z zachowanymi bzdetkami z Twojego dziecinstwa? Bo ja wlasnie sama nie jestem pewna czy bym chciala i stad tez refleksja czy nie zlikwidowac mojego pudelka zostawiajac dzieciom wylacznie zdjecia z ich dziecinstwa.
          • onest Re: Pudelko 25.04.12, 22:47
            Musze Ci powiedzieć, ze Moi absolutnie chcą te swoje archiwasmile. Na święta był u nas kolega Starszego i jakoś wyszło w rozmowie, że wiele lat temu to osiągnął to i to. Śmiechu było co nie miara jak wytargałam dowody na to.
          • mamamira Re: Pudelko 26.04.12, 00:22
            bi_scotti
            Nie zbierałam wszystkiego,maja parę zdjęć i trochę krótkich filmów z bardzo ważnych wydarzeń z ich życia i chętnie do tego zaglądają. A ja nie mam nic,choć dwa -trzy zdjęcia bym chciała.
          • evee1 Re: Pudelko 26.04.12, 09:25
            > A chcialabys zeby bylo takie pudelko/album z zachowanymi bzdetkami z Twojego dziecinstwa?
            Ja bardzo!! Do tej pory pamietam rozne prace z mojego przedszkola, ktore moja mama zachowala. Potem w trakcie emigracji (moja mama tez wyemigrowala do mnie) gdzies to sie zagubilo.
            Mam za to zdjecia, slajdy z wyjazdow, a nawet film z okresu jak mialam ze 3-4 lata, ale niestety nie jestesmy go w stanie obejrzec, bo nie mamy sprzetu, a ja ciagle zapominam, zeby zaniesc to do jakiegos miejsca, gdzie da sie jeszcze kopie filmu zrobic wink.
            Ta w ogole to sentymentalna nie jestem, ale lubie miec kilka drogiazgow. Przechowuje tez jedna sukienke i jedne spiochy wink. Nie dalej jak w ostatni weekend ogladalismy zdjecia rodziny jeszcze sprzed wojny, a moja corka sama domagala sie obejrzenia moich zdjec, jak bylam malym dzieckiem. Fajnie jest, moim dzaniem, szukac podobienstw w czlonkach rodziny, ogladac dawne stroje, fryzury i smiac sie z owczesnej maniery fotografowania.
            • monhann2 Re: Pudelko 26.04.12, 16:57
              Tak, mam pudlo z pierwszymi pracami moich dzieci: pierwsze rysunki, pierwsze stawiane literki, mam nawet liscik, ktory syn zostawil kiedys na stole do babci po polsku, z bledami, pisany fonetycznie (nie mieszkamy w Polsce i dzieci owszem mowia lamana polszczyzna ale pisza slabo) Mam nawet kilka mlecznych zabkow moich dzieci!!!! Uwazam, ze sa to niesamowite pamiatki i moze nie zagladamy do niech czesto (do tego pudla nie zagladam nigdy ale targam je za soba przez wszsytkie przeprowadzki!) ale jak kiedys, po latach zajrzymy to mysle, ze bedzie to wielkie przezycie. Tak, jestem sentymentalna i wcale sie tego nie wstydzesmile
              • bi_scotti Re: Pudelko 27.04.12, 01:49
                monhann2 napisała:

> Tak, mam pudlo z pierwszymi pracami moich dzieci: pierwsze rysunki, pierwsze st
                > awiane literki, mam nawet liscik, ktory syn zostawil kiedys na stole do babci p
                > o polsku, z bledami, pisany fonetycznie (nie mieszkamy w Polsce i dzieci owszem
                > mowia lamana polszczyzna ale pisza slabo)

Ja mam taka pocztowke, ktora corka przyslala z Berlina gdy miala 11 lat: "mama tu bedzie po angielsku bo mam malo czasu na pisanie" wink I reszta faktycznie po angielsku ale to wyjatek - cala trojka wie, ze do nas nalezy wylacznie po polsku - kartki, emails etc. Pisza OK (Sredni najgorzej), czasem ortografia szwankuje, czasem skladnia jest "typish English" ale tylko jak "jest malo czasu" pozwalaja sobie na odstepstwo od zasad i oczekiwan smile
                • czarna9610 Re: Pudelko 01.05.12, 08:39
                  Mam obrączkę z porodówki, zdjęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka