Dodaj do ulubionych

EEG Biofeedback

20.11.12, 11:40
co sądzicie o terapii EEG Biofeedbacku, która polepsza koncentrację u dzieci i pomaga im się skupić? czy wasze dzieci z tego korzystają? mi polecił psycholog szkolny zorientować się w temacie. w moim mieście na uniwersytecie były kiedyś organizowane warsztaty z biofeedbacku dla dzieci i mojemu synkowi bardzo się to podobało. mi tym bardziej, zwłaszcza, że powodowało to realny wzrost jego umiejętności koncentracji. teraz zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu do domu. co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: EEG Biofeedback 20.11.12, 13:57
      sadze, ze ktos chce na glupocie kase zarobic.
      • jotde3 Re: EEG Biofeedback 22.10.13, 12:21
        camel_3d napisał:

> sadze, ze ktos chce na glupocie kase zarobic.

hehe, na twojej zarobili ci od pianina smile buheheheh
    • ewa_2009 Re: EEG Biofeedback 20.11.12, 18:02
      Chodziłam z 12 latkiem (za darmo we Wrocławiu po sugestii psychjologa). Rezultaty miał świetne, a brak koncentracji w szkole jak był, tak został. Koleżanka nie chciała uwierzyć i miała dokładnie to samo ze swoim synem.

Szkoda czasu...
      • kunda77 Re: EEG Biofeedback 20.11.12, 19:57
        chodziłam z młodym przez dwa lata za darmo w ramach programu i jestem zadowolona wyniki się poprawiły z koncentracja tez lepiej
        • camel_3d Re: EEG Biofeedback 20.11.12, 19:59
          duzo lepije zrobilyby mu leckje gry na pianinie.
          • jotde3 Re: EEG Biofeedback 21.11.12, 10:48
            camel_3d napisał:

> duzo lepije zrobilyby mu leckje gry na pianinie.

tak ale do nauki gry na pianinie , jak chcecie lepszej koncentracji przy nauce to za d... i do nauki , nie myslcie że jest jakiś cudowny sposób .
        • terehaza Re: EEG Biofeedback 21.10.13, 20:09
          Bardzo proszę napisać gdzie na EEG Biofeedback ? W jakiej miejscowości i jakiego województwa. Pisze pani, że chodziła z synem w ramach programu - co to za program? Mnie nie stać na to aby gdzies daleko dojeżdżać i to odpłatnie, bo jak widzę w necie, że to sa ogromne koszty. Bardzo proszę o odpisanie mi na e-maila: ziutka2765@wp.pl
          za co z góry dziękuję.

Terehaza
    • kasiak37 Re: EEG Biofeedback 21.11.12, 12:40
      to w koncu masz sie zorientowac w temacie, czy Twojemu synowi pomoglo,znaczy korzystalas juz i znasz?
      Jak sie robi zajawke do spamu to przynajmniej z glowa.
      • asterixa Re: EEG Biofeedback 22.11.12, 13:56
        warsztaty - ja rozumiem przez to pojedyncze spotkanie, które nie może pomóc bo po prostu jest to jednorazowa akcja i tyle. to się mojemu dziecku podobało i rozważam zapisanie go na terapię na dłużej albo kupno zestawu do użytku domowego.
        pytam o rady i opinie, więc jeśli nie dysponujesz ani jednym, ani drugim to może zrób sobie kawę big_grin
    • black-cat Re: EEG Biofeedback 22.11.12, 17:39
      Masz ukończone szkolenie pozwalające na prowadzenie treningu tą metodą i doświadczenie w temacie (tak, tak, źle przeprowadzony trening może zaszkodzić)? Czy Twoje dziecko miało robione badanie EEG (przed rozpoczęciem terapii powinno się je zrobić)? Stymulacja podczas treningu jest duża, zdarzają się przypadki ataków padaczki (nawet u dzieci, u których badanie EEG wyszło dobrze i które nigdy ataku nie miały). Nie powierzyłabym swojego dziecka osobie po szkoleniu, ale bez doświadczenia, a co dopiero bawić się w to samemu.
      • asterixa Re: EEG Biofeedback 23.11.12, 11:18
        tak, miało robione EEG. a zaszkodzić? nie wiem, jak to może zaszkodzić, jeśli to tylko bada fale mózgowe. tego się nie czuje ani nie wpływa to w żaden sposób na zachowanie dziecka. tak samo, jakby sobie grało w normalną i zwykłą grę komputerową - a jakoś nikt nie straszy, że podczas gry komputerowej dziecko może dostać ataku padaczki i potrzebne jest do tego szkolenie...
        to nie jest zabawa falami mózgowymi przecież. to po prostu jest POMIAR tego, co tak czy siak się dzieje...
        • makurokurosek Re: EEG Biofeedback 23.11.12, 13:36
          Możesz mi powiedzieć w jaki niby sposób to ma wpłynąć na polepszenie koncentracji i czym różni się od dostępnych na rynku gier komputerowych ?
        • black-cat Re: EEG Biofeedback 24.11.12, 11:51
          W każdym pudełku z grą jest kartka z informacją o możliwości wystąpienia ataku padaczki. Podczas terapii EEG Biofeedback podłączasz dziecku elektrody w różnych miejscach na skórze głowy i, owszem, zbierasz dane o występowaniu poszczególnych pasm fal, ale oprogramowanie zmusza pacjenta do sterowania aktywnością swojego mózgu. Nie prowadzę tej terapii, ale dwukrotnie byłam świadkiem ataku padaczki u dziecka, które EEG miało w normie. Sama służyłam jako królik doświadczalny dla koleżanki, która zanim zaczęła prowadzić zajęcia z pacjentami chciała zdobyć doświadczenie i aż tak fajnie nie było. Po terapii zmęczenie i ból głowy dawały mi się całkiem mocno we znaki. Później okazało się, że inni reagowali podobnie. Chcesz, możesz się bawić w to ze swoim dzieckiem, ja swojemu bym tego nie zrobiła. U doświadczonego terapeuty - tak, ale nie sama w ramach dodatkowej rozrywki...
          • asterixa Re: EEG Biofeedback 04.12.12, 09:03
            no więc byłam na spotkaniu z lekarzem i szkolnym psychologiem i nie widzą oni przeciwwskazań do tego, bym kupiła sobie taki Neuroset. kosztuje 700zł w świątecznej promocji i nie zamierzam przepuścić takiej okazji. według lekarzy jest bezpieczny, więc nie będę się z nimi kłócić. zestaw wygląda tak: neuroset.pl/index.php/zawartosc
            • makurokurosek Re: EEG Biofeedback 04.12.12, 21:39
              Nie odpowiedziałaś na pytanie, w jaki sposób to wpływa na koncentracje. Need for speed, heros i inne gry również wymuszają koncentrację, a kosztują o wiele mniej. Jak już coś reklamujesz to się bardziej postaraj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka